|
|
|
Tekst numeru 03 |
Który tekst uważasz za najlepszy? |
Piotr Rogoża - Rock'n'roll bejbi! |
|
19% |
[ 13 ] |
Wojciech Piechota - Coś niezwykłego |
|
0% |
[ 0 ] |
Tomasz Pruski - Proszę wstać, Sąd Boży idzie! |
|
19% |
[ 13 ] |
Marek Żelkowski - Zmierzch bogów |
|
12% |
[ 8 ] |
Sławomir Dzieniszewski - Paradoks bliźniaczek |
|
0% |
[ 0 ] |
Robert J. Szmidt - Pola dawno zapomnianych bitew |
|
48% |
[ 32 ] |
|
Głosowań: 66 |
Wszystkich Głosów: 66 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 14:43
|
|
|
Rodion napisał/a | Rock'n'roll... W innym zestawieniu byłoby na miejscu pierwszym, bo jest dobre, nawet bardzo. Ale niestety, za mala sila ognia.
I jeszcze takie pytanko? Piotrek, czy Ty strugasz własną wersję egzorcysty bimbrownika? |
Absolutnie nie strugam. Pierwsze opowiadania o Cielęcinie były już dawno napisane i leżały w - konkurencyjnej co prawda - redakcji, gdy z ciekawości przeczytałem Pilpiuka. Wędrowyczy widziałem dwa tomy, i szczerze mówiąc, ani mnie grzeją, ani ziębią.
Hansag napisał/a | Rogoża - taka sobie humoreska, co ma mieć wspólnego z SF czy F czy H ??? Nieporozumienie, taki tekst nadawałby się do jakiegoś pisma młodzieżowego. |
Przyznaję, wiele wspólnego nie mieć.
Teksty o Cielęcinie mają elementy fantastyki, to wszystko. Akurat w "Rock'n'Roll" tych elementów nie było zbyt wiele. Szczerze mówiąc, to nie jest zbyt reprezentatywne opowiadanie. Jego, erm, target jest mocno zawężony - z czego znakomicie zdaję sobie sprawę.
Magazyny o fantastyce czyta chyba
przede wszystkim młodzież, więc może zbyt wiele miejsca nie zmarnowałem .
Hansag napisał/a | Mi sie niektóre teksty nie podobają, ale wiem, że jeśli nie podoba mi się np. tekst ROGOŻY ROCK'N'ROLL, to nie znaczy, że przy jego następnym tekście nie będę wył z zachwytu. |
Jeśli będzie to opowiadanie o Cielęcinie - pewnie nie powyjesz. A epickiego fantasy/monumentalnej space opery/przerażającego horroru póki co nie mam w planach . |
_________________ Moje życie to Truman Show. W reżyserii Koterskiego.
www.piotrrogoza.wordpress.com |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 14:48
|
|
|
Ej, Piotrze, ja nie skreślam Cielęcina
SFFH czytają nieco starsze osoby, przynajmniej sądząc z uczestników tego forum
Po prostu tak mi się ten tekst skojarzył. No i jeszcze jest sprawa lustrzanego odbicia, o którym nic nie wiadomo na podstawie tego tekstu. Mógłbyś jakies szczegóły ? |
_________________ www.soniatur.w8w.pl
www.civilizationiv.pl |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:00
|
|
|
Hansag napisał/a | Ej, Piotrze, ja nie skreślam Cielęcina |
To miło . Ale nie sądzę, żeby inne teksty były radykalnie odmienne. Jeśli ten Ci się nie spodobał, pozostałe raczej też nie podejdą.
Hansag napisał/a | SFFH czytają nieco starsze osoby, przynajmniej sądząc z uczestników tego forum |
Ja sam znam kupę młodych ludzi czytających SFFH, NF i fantastykę w ogóle. Ludzi starszych - znacznie mniej. Przy czym sam jestem młody, i siłą rzeczy kieruję opowiadania do podobnych sobie. Nie mam jeszcze takich umiejętności ani wiedzy/doświadczenia, by napisać tekst, który przemówi do każdego. W przypadku "Rock'n'rolla" grupa docelowa to głównie fani rocka .
Hansag napisał/a | Po prostu tak mi się ten tekst skojarzył. No i jeszcze jest sprawa lustrzanego odbicia, o którym nic nie wiadomo na podstawie tego tekstu. Mógłbyś jakies szczegóły ? |
Jeden z cielęcińskich rekwizytów. Po prostu. Tak samo jak wino, altanka i wspomniany gdzieś tam Krzywy. Nie pamiętam, czy w tym opku był też Pentagram Protekcyi . To motywy, które często się przewijają.
Aha - ja nie piszę tylko Cielęcina, żeby nie było. Po prostu tak wyszło, że póki co nie opublikowałem nic innego. Chyba czas na płodozmian, jak mawia Romek P. . |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:03
|
|
|
Sam jestem fanem black metalu, ale mimo wszystko nie sądzę, żeby tak szybko nauczyli się grać jako-tako na instrumentach. Przesadziłeś w tym miejscu
A co oprócz Cielęcina piszesz ? Jakies szczegóły ? |
www.civilizationiv.pl |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:12
|
|
|
Hansag napisał/a | Sam jestem fanem black metalu, ale mimo wszystko nie sądzę, żeby tak szybko nauczyli się grać jako-tako na instrumentach. Przesadziłeś w tym miejscu |
Mój kumpel grał na gitarze od dwóch tygodni, jak zaczynaliśmy rzępolić w garażu . Ale, jak już gdzieś zaznaczyłem, pisząc to opowiadanie nie miałem pojęcia o jakimkolwiek graniu. Dopiero później nauczyłem się grać na gitarze (grać, tja - brzdąkać na pudle albo rzępolić na elektryku, to lepsze określenia ).
Hansag napisał/a | A co oprócz Cielęcina piszesz ? Jakies szczegóły ? |
Próbuję różnych rzeczy. Oprócz cielęcińskiej powieści mam na tapecie jedno zakręcone opko, w najbliższych planach inne. Nie wiem jednak, czy będą się nadawały do pokazania komukolwiek. Póki co - wszystko w proszku i sypie się przez palce. |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:20
|
|
|
Hansag napisał/a | Po prostu pisz i próbuj szczęscia. |
Takoż właśnie zamierzam . Póki co priorytet ma jednak powieść, bo chcę ją wreszcie skończyć. Wtedy zacznę się brać na poważnie za opowiadania. A po maturze, jak będę miał kupę wolnego czasu, podwajam moce przerobowe . |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:24
|
|
|
Polecam najpierw opowiadania ; z powieściami trudno się gdzieś dostac. Z autopsji wiem.
Tak czy owak - oby weny ci nie zabrakło. Ja mam jej nadmiar. 32 teksty zaczęte, w tym osiem powieści, he. I wszystko jest - sf, f, h... Ech, czasu brak na to wszystko. A jeszcze robię system RPG. |
www.civilizationiv.pl |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:32
|
|
|
Hansag napisał/a | Polecam najpierw opowiadania ; z powieściami trudno się gdzieś dostac. Z autopsji wiem. |
Nie tyle o publikację chodzi (wiadomo, jak z tym bywa), co o świadomość - zacząłem i skończyłem. Wspiera mnie wiele osób i głupio byłoby dać sobie teraz siana.
Hansag napisał/a | Tak czy owak - oby weny ci nie zabrakło. Ja mam jej nadmiar. 32 teksty zaczęte, w tym osiem powieści, he. I wszystko jest - sf, f, h... Ech, czasu brak na to wszystko. A jeszcze robię system RPG. |
Trzymam kciuki.
Też maczam palce w systemie RPG; kumpel wymyślił zasady i świat, teraz trwa opracowywanie różnych niuansów. Ciężka sprawa.
Może kompetentna-do-tego-osoba przeniosłaby gdzieś te posty, bo bajzel tu robimy . |
|
|
|
|
Aquilion
Jaskier
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:32
|
|
|
Hansag napisał/a | Polecam najpierw opowiadania ; z powieściami trudno się gdzieś dostac. Z autopsji wiem. |
Ja też. Koszmar.
Hansag napisał/a | Tak czy owak - oby weny ci nie zabrakło. Ja mam jej nadmiar. 32 teksty zaczęte, w tym osiem powieści, he. I wszystko jest - sf, f, h... Ech, czasu brak na to wszystko. A jeszcze robię system RPG. |
Witaj w klubie. Rozgrzebane 3 powieści (+ jedna skończona, ale przestała mi sie podobac) , 17 opowiadań w toku, kilka artykułów. I jeszcze robię system RPG (o studiach nnie wspominając) |
_________________ 9Tails |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:34
|
|
|
Hansag napisał/a | Sam jestem fanem black metalu, ale mimo wszystko nie sądzę, żeby tak szybko nauczyli się grać jako-tako na instrumentach. Przesadziłeś w tym miejscu
Na litości, przeciez to jest tekst prześmiewczy. Na skeczach o panu józku, tez masz wątpliwości, że jego kurczaki nie moga byc tak inteligentne? |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:37
|
|
|
NURS napisał/a | Hansag napisał/a | Sam jestem fanem black metalu, ale mimo wszystko nie sądzę, żeby tak szybko nauczyli się grać jako-tako na instrumentach. Przesadziłeś w tym miejscu
Na litości, przeciez to jest tekst prześmiewczy. Na skeczach o panu józku, tez masz wątpliwości, że jego kurczaki nie moga byc tak inteligentne? |
Hej, Mr. NURS - jakoś szczerze mówiąc nie zauwazyłem, żeby było to prześmiewcze. Jest to napisane na granicy pomiędzy smiesznym a poważnym tekstem.
Hej, A - to jest nas dwóch. Daj mi cynk na priva o Twoim RPG - jaki świat, mechanika, itd. Ot, ciekaw jestem.
Piotr - może i bajzel, ale czyż nie rozmawia się przyjemnie ?? Przy okazji - rzuć okiem do mojego wątku, masz tam fragmenty moich tekstów. |
www.civilizationiv.pl |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:51
|
|
|
Hansag napisał/a | Hej, Mr. NURS - jakoś szczerze mówiąc nie zauwazyłem, żeby było to prześmiewcze. Jest to napisane na granicy pomiędzy smiesznym a poważnym tekstem. |
Czyli - moja porażka. Bo Cielęcin jest programowo prześmiewczy. (Hmmm, to może być kwestia poczucia humoru.)
Hansag napisał/a | Hej, A - to jest nas dwóch. Daj mi cynk na priva o Twoim RPG - jaki świat, mechanika, itd. Ot, ciekaw jestem. |
Mechaniki, szczerze mówiąc, za dobrze nie znam - to domena mojego kumpla. Mnie erpegi od tej strony nie interesują. Przygotuję jakieś info i Ci podrzucę.
Hansag napisał/a | Przy okazji - rzuć okiem do mojego wątku, masz tam fragmenty moich tekstów. |
OK, rzucam . Wypowiem się potem w stosownym miejscu.
Hansag napisał/a | Piotr - może i bajzel, ale czyż nie rozmawia się przyjemnie ?? |
Niby tak, ale zainteresowanych tematem "Tekst numeru" nasza rozmowa chyba średnio obchodzi. Gdzieś tu się NURS kręcił - przenosimy? Mój nowiutki autorski topic czeka na świeże posty . Tja. |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 15:57
|
|
|
Przenosimy do mnie i do Ciebie (parzyste/nieparzyste ?), jeśli będą jeszcze jakieś wątpliwości - przechodzimy na priv. Może być?
A póki co znikam z forum. |
|
|
|
|
Aquilion
Jaskier
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 16:03
|
|
|
Własnie zorientowałem się, że tez mam swój temat w Mistrzach i Małgorzatach |
_________________ 9Tails |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 16:22
|
|
|
Piotrek Rogoża napisał/a | Chyba czas na płodozmian, jak mawia Romek P. . |
Wow! Zostałem klasykiem
Ale płodozmian rzeczywiście polecam |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 17:29
|
|
|
Romek P. napisał/a | Piotrek Rogoża napisał/a | Chyba czas na płodozmian, jak mawia Romek P. . |
Wow! Zostałem klasykiem
Ale płodozmian rzeczywiście polecam |
Czas wydac dzieła zebrane i do piachu A wracając do tematu. Szanowne panie i panowie. Do głosu! |
|
|
|
|
RB
Tom Bombadil
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 17:34
|
|
|
Rock'n'roll bejbi! - do połowy czytało mi się przyjemnie, potem pojawiły się zgrzyty które wybijały mnie z rytmu. Czegoś mi tam zabrakło, poza tym nie przepadam za takimi humorystycznymi tekstami. Ale czytało sie dosyć przyjemnie.
Coś niezwykłego - niezłe, choć chyba mógłby to być felieton. Ale napisane językiem, który czyta się bez bólu, i zdecydowanie mam pozytywne odczucia w stosunku do tego opowiadania.
Proszę wstać, Sąd Boży idzie! - strasznie naiwne, pomysł fajny - szkoda że takie krótkie, jakiś niedosyt mi pozostał.
Zmierzch bogów - bardzo 'pro', ale nie moje klimaty, nudziłem się czytając.
Paradoks bliźniaczek - szczęka mi opadła, niestety nie z zachwytu. Pomysł fajny, ale w takiej formie... nie ma nawet co oceniać. Do rozbudowania.
Pola dawno zapomnianych bitew - dla mnie tekst numeru. |
|
|
|
|
Piotrek Rogoża
Lyterat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 20:04
|
|
|
RB napisał/a | Rock'n'roll bejbi! - do połowy czytało mi się przyjemnie, potem pojawiły się zgrzyty które wybijały mnie z rytmu. Czegoś mi tam zabrakło, poza tym nie przepadam za takimi humorystycznymi tekstami. Ale czytało sie dosyć przyjemnie. |
Dzięki za iskierkę nadziei . To chyba sukces, że choć przyjemnie Ci się czytało opowiadanie z niezbyt lubianego gatunku. Prywatna prośba: czy mógłbyś napisać coś więcej o "zgrzytach"? |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 20:28
|
|
|
Właśnie zajrzał logan i wspólnymi siłami sprawdzilismy pewna rzecz, którą zauważyłem wczoraj. W ankiecie pojawiło sie w krótkim czasie kilka głosów oddanych z kont zerowych, ktore zostały założone wczoraj i niemal wszystkie to darmowki w pewnym portalu.
To może nic nie oznaczać, ale także może znaczyć, że zaczynaja się zabawy a'la DB. A na to raczej nie pozwolimy, nie chcemy też rezygnowac z tej formy ocen tekstów przez czytelników, dlatego wprowadzimy pewne modyfikacje do głosowania.
W ostatecznym rozliczeniu liczyć się będą tylko głosy z uzasadnieniami oddane przez osoby, które nie mają kont zerowych na naszym forum. |
|
|
|
|
mistique
Yoda
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 21:21
|
|
|
NURS napisał/a | W ostatecznym rozliczeniu liczyć się będą tylko głosy z uzasadnieniami |
To napiszę uzasadnienie, głos już oddawałam.
Rock'n'roll bejbi! - dla mnie, jak na temat, przegadane. Ale nawet zabawne, nie jest źle.
Coś niezwykłego - no, jak się ma jakąś teorię to trzeba umieć ją sprzedać. Fajne opowiadanko, prawie wcale nie widać, że pisane tylko pod ten przekaz. Chociaż mnie się ta teoria też nie podoba i już.
Proszę wstać, Sąd Boży idzie! - no, nie jest źle, ale jakieś to takie niedopracowane. Jakby tak na szybko spisany pomysł (całkiem niezły pomysł)
Zmierzch bogów - też trochę jakby streszczenie opowiadania. Może ja jestem stronnicza, bo lubię dłuższe formy? Ale jeśli chodzi o pomysł, to jak najbardziej moje klimaty.
Paradoks bliźniaczek - no, napisałam już wyżej, że teorię w opku to trza umieć sprzedać. A ta nawet wcale nie jest opakowana.
Pola dawno zapomnianych bitew - tekst numeru. Dopracowane, interesujące, długie z pomysłem i stylem. |
_________________ Nie każda zupa to kapuśniak. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 12 Stycznia 2006, 22:15
|
|
|
kornie przyjmuję razy i radośnie pochwały, kto nastepny odda głos w słusznej sprawie? |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 13 Stycznia 2006, 08:43
|
|
|
coś się z ankietą zwaliło? czy o czymś nie wiem? nie mam żadnych cyferek....
/edit: a... doczytałem... ale dlaczego wynik będzie pokazywany dopiero po zakończeniu? ja ciekawski jestem. No i to może wpłynąć na wiarygodność ankiety, a wszelkich niejasności chyba lepiej uniknąć... |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
Wysłany: 13 Stycznia 2006, 09:52
|
|
|
NURS napisał/a |
To może nic nie oznaczać, ale także może znaczyć, że zaczynaja się zabawy a'la DB. A na to raczej nie pozwolimy, nie chcemy też rezygnowac z tej formy ocen tekstów przez czytelników, dlatego wprowadzimy pewne modyfikacje do głosowania.
W ostatecznym rozliczeniu liczyć się będą tylko głosy z uzasadnieniami oddane przez osoby. |
DB jak Dawid Brykalski, isn't ? - Jak mawiają starzy górale.
Co to są konta zerowe ? |
www.civilizationiv.pl |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 13 Stycznia 2006, 09:58
|
|
|
Hansag napisał/a | Co to są konta zerowe ? |
Ja to zrozumiałem jako bezpostowe. Gość się loguje, głosuje, ale nic nie napisał (w żadnym wątku). Jeśli się mylę NURS sprostuje. |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 13 Stycznia 2006, 10:00
|
|
|
Rock'n'roll bejbi
Jeśli miała to być parodia, to średnio udana. Śmiałem się momentami, ale trzy zdania potem wszystko się robiło cholernie serio. Albo konsekwentnie jedziemy humoreską, albo wychodzi pomieszanie z poplątaniem.
Do tego kilka zgrzytów: nie trzyma mi się kupy prezentacja bohatera z późniejszymi uwagami na temat toaletek w domu.
Tego, że zakończenie kompletnie nierealistyczne (bo w Polsce nawet diabeł nie dałby rady wypromować nowego, punkowego zespołu z zadupia) czepaić się nie będę.
Generalnie przyjemne opowiadanie.
Coś niezwykłego
Kilka luźno rzuconych scen. Ptak spada. Jeśli już kolejna osoba mówi, że spada, to spada
Proszę wstać, Sąd Boży idzie!
Odrzucił mnie opis tego arcygrzesznika. Facet był jak Koło Gospodyń Wiejskich : tańczy, śpiewa i gotuje, daje d... i stepuje. Szkoda, że nie wspomniano o tym, jak to za młodu zabijał koty.
Poza tym ten proces tak ubogo przsedstawiony, do tego z błędami merytorycznymi (np. strona powołująca świdaków przepytuje ich jako pierwsza)->ale to już moje zboczenie
Jednak jeśli to debiut, to gratuluję, bo opowiadanie ciekawe.
Zmierzch bogów
Widać, że autor potrafi pisać. Dobrze się czytało, jednak chętnie poczytałbym więcej o owych bogach.
Przydałoby się pociągnąć pomysł.
Paradoks bliźniaczek
Znów kilka scen rzuconych luzem. Nie dla mnie.
Pola dawno zapomnianych bitew
Takie SF, jak lubię. Znów widać doświadczenie pisarskie. W zasadzie jedyną wadą to rozmiar : rozpycha numer do granic możliwości i chyba przez to w jednym numerze znalazły się "Paradoks..." i "Coś...". Gdyby były w osobnych numerach, to myślę, że i zebrałyby lepsze opinie. A tak nastąpiło zmęczenie materiału.
Głos na "Pola..." |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
Wysłany: 13 Stycznia 2006, 10:11
|
|
|
dzejes napisał/a | Rock'n'roll bejbi
Jeśli miała to być parodia, to średnio udana. Śmiałem się momentami, ale trzy zdania potem wszystko się robiło cholernie serio. Albo konsekwentnie jedziemy humoreską, albo wychodzi pomieszanie z poplątaniem.
Do tego kilka zgrzytów: nie trzyma mi się kupy prezentacja bohatera z późniejszymi uwagami na temat toaletek w domu.
Tego, że zakończenie kompletnie nierealistyczne (bo w Polsce nawet diabeł nie dałby rady wypromować nowego, punkowego zespołu z zadupia) czepaić się nie będę.
|
O, dokładnie tosamo czuję a propo tego tekstu. |
www.civilizationiv.pl |
|
|
|
|
Vlad
Gollum
|
Wysłany: 13 Stycznia 2006, 10:54
|
|
|
Głosowałem na "Sad Boży" - Ciekawa humoreska, w nietuzinkowy i nie sztampmpowy sposób przedstawiająca życie pozagrobowe. Szatan juz nigdy nie będzie taki sam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum