Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie. |
Autor |
Wiadomość |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
Posty: 37617 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 18 Grudnia 2019, 11:26
|
|
|
do bigosu idzie i mięso i kiełbasa |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22006 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 18 Grudnia 2019, 22:12
|
|
|
W tegorocznym mam: wieprzowinę, wołowinę, sarninę, dwa rodzaje kiełbasy i boczek. Bywały bogatsze, ale i taki ze smakiem spożyjemy. Ament. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 18 Grudnia 2019, 23:01
|
|
|
Bigos wstępnie ugotowany, chłodzi się na balkonie. Z mięs dodałam boczek, łopatkę wieprzową i wołowinę. Jutro przy kolejnym gotowaniu dodam podsmażoną kiełbasę zwyczajną. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22006 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 20 Grudnia 2019, 20:31
|
|
|
Po czwartym podgrzaniu bigosu czekam aż ostygnie i wtedy zostanie zamrożony. Akcję bigos można będzie uznać za zakończoną. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 21 Grudnia 2019, 11:48
|
|
|
Mój też już ląduje w zamrażarce. Zrobiłam śledzie z grzybami, buraki na barszcz ukiszone, a teraz biorę się za uszka.
Po zmianie lokalizacji okazało się, że wszyscy mają do nas blisko i po drodze. W święta będzie ok. 16 osób. Na szczęście nie wszyscy naraz. |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
Posty: 6205 Skąd: Nowa Iwiczna
|
Wysłany: 21 Grudnia 2019, 20:32
|
|
|
Zostałam zmuszona do wzięcia czynnego udziału w akcji o kryptonimie"Pasztet". Po zakończeniu, zamiast na tyły, zostałam przesunięta do operacji "Kapusta z Grzybami". |
_________________ Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga |
|
|
|
|
LadyBlack
Babcia Weatherwax
Posty: 863 Skąd: z rubieży
|
Wysłany: 22 Grudnia 2019, 23:38
|
|
|
Lowenna napisał/a | Możemy się wymienić Oferuję keksy, pierniki i kruche ciasteczka |
Ja chętnie. Zostało ci coś jeszcze?
Bigos dziś robiłam. Ja też ze szkoły, która dodaje słodka i kiszoną kapustę. Jadam też wersje z samej kiszonej. Żadnemu bigosowi nie odmówię No chyba, że przypalony. Raz mi się trafił. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 23 Grudnia 2019, 15:21
|
|
|
Sernik przypieka się od pół godziny, na razie wyrósł imponująco. Zobaczymy ile opadnie.
Mam jeszcze w planie struclę makową i babkę włoską. Byle tylko energii starczyło. |
|
|
|
|
konopia
Marudny maruda marudzący
Posty: 2049 Skąd: DN36
|
Wysłany: 23 Grudnia 2019, 17:15
|
|
|
mh, przygotowywanie świąt po polsku to droga przez mękę, słowa żony, zgadzam się z nią,
tubylcy w wigilie zrobią sobie ostanie zakupu, zaczną pić po pubach czy w domach, zamówią sobie dania na wynos.
Świąteczny obiad przygotują w góra półtorej godziny (większość w czasie krótszym, bo kupują wszystko gotowe, nie liczę czasu pieczenia, warto mieć kilkukomorowy piekarnik) na drugi dzień zjedzą pozostałości i rusza na wyprzedaże.
co kraj to obyczaj
A ładujecie w bigos suszone grzyby? W całości czy starte na proch? |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
Posty: 37617 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 23 Grudnia 2019, 18:19
|
|
|
Bigos bez grzybów to jak bigos bez kapusty. |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 00:19
|
|
|
Po długiej przerwie wróciłam do pieczenia chleba. Wyhodowałam zakwas żytni i wczoraj zabrałam się do pracy. Zdecydowałam się na chleb pszenno-żytni. Wczoraj upiekłam bułki na podmłodzie.
Określenie podmłoda pochodzi z gwary poznańskiej, w której na drożdże mówi się młodzie. Oznacza to ni mniej, ni więcej zaczyn zrobiony z odrobiny drożdży, ciepłej wody i mąki pszennej. Zostawia się go na 10 - 12 godzin i po tym czasie sporządza się ciasto właściwe, do którego oprócz podmłody dodaje się świeże drożdże. Upiekłam 9 bułek, daliśmy im radę we dwoje.
E.:lit. |
Ostatnio zmieniony przez Agi 8 Stycznia 2020, 14:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
Posty: 37617 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 07:44
|
|
|
Czytając pomyślałem, że daliście im imiona. |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22006 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 10:09
|
|
|
Bułcia, Bubek, Ciamek, Ciepła Klunia, Drożdżyk, Ekuś, Grubcio, Pyrka, Zaczyn... i wszyscy zostali zjedzeni! Chlip! |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 11:56
|
|
|
Chleb jeszcze jest. Przysłać? |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22006 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 12:08
|
|
|
No masz. Rozszyfrowałaś mnie.
Ale dzięki. Właśnie wczoraj nakupiliśmy pieczywa bez opamiętania i będzie trzeba je zamrozić. Co nie znaczy, że nie przypomnę się o jakąś sympatyczna bułkę w przyszłości. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
Posty: 13856 Skąd: FF
|
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 10 Stycznia 2020, 13:22
|
|
|
Bułki poznańskie na podmłodzie, podejście drugie. Moim zdaniem zdecydowanie bardziej udane.
Paluchy pożarliśmy na gorąco, ale za to z zimnym masłem. Mniam. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 16 Stycznia 2020, 00:15
|
|
|
Poepatuję jeszcze moimi wypiekami. Na razie odkrywam kolejne rodzaje chleba i sprawia mi to dużą frajdę.
Wczoraj upiekłam chleb pszenny na zakwasie pszennym.
Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza ze świeżym, wiejskim masłem.
|
|
|
|
|
gorat
Modegorator
Posty: 13856 Skąd: FF
|
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 16 Stycznia 2020, 23:24
|
|
|
gorat, tak, chleb "szkodnik" , a nazwa pochodzi od nicka autora przepisu Marka Szkudlarka. Na YT można znaleźć filmy instruktażowe jego autorstwa. Marek jest członkiem grupy Piekarnicza Brać na Facebooku, do której też od jakiegoś czasu należę. Ludzie pokazują tam takie cuda własnoręcznie robione, że szczęka opada. Ja na ich tle jestem nowicjuszką, ale na razie mnie to wciąga i bawi.
Masło wiejskie, ale kupione na targu, krowy nie zamierzam hodować. |
|
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22006 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 17 Stycznia 2020, 09:09
|
|
|
Ekhem... serio radzę wejść na wagę i zanotować pomiar. I sprawdzić za pół roku. Po trzech latach wypiekania chleba przybraliśmy z nureczką po ładnych parę kilo. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 17 Stycznia 2020, 11:03
|
|
|
Kruku Siwy, wiem, pamiętam Waszą przygodę z pieczeniem chleba. Na razie nie jem więcej niż kupnego. Różnica jest taka, że mam chleb na zakwasie, bez spulchniaczy i polepszaczy, za co mój chory żołądek jest mi bardzo wdzięczny. Jeszcze dwa miesiące i zacznę intensywnie pracować w ogrodzie, to i waga spadnie. Znalazłam sobie zajęcie na zimę, żeby nie zwariować, niestety mój pracoholizm ma się dobrze. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22006 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 19 Kwietnia 2020, 18:40
|
|
|
Dziś z okazji Okazji steki limusine i dobro dobre ciastka. A wszystko w oparach cavy. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 5 Maj 2020, 19:48
|
|
|
Znowu mi się upiekło.
|
|
|
|
|
gorat
Modegorator
Posty: 13856 Skąd: FF
|
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 6 Maj 2020, 07:46
|
|
|
gorat, złudzenie apteczne oka ludzkiego, jak mawiał jeden z bohaterów Wiecha, nieodżałowany Walery Wątróbka. Każdy bochenek waży ok. 650 g. Dwa są dla nas, jeden na bieżąco, a drugi zamroziłam. Pozostałe dostaną nasi sąsiedzi działkowi i syn Drivera. Piekę raz w tygodniu i to zupełnie wystarcza. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
Posty: 37617 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 6 Maj 2020, 08:45
|
|
|
Ładna rzecz. |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Luc du Lac
Cynglarz
Posty: 4924 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 9 Maj 2020, 23:33
|
|
|
my tam jesteśmy na etapie żytnio-pszennego z foremki (na własnym zakwasie) |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 10 Maj 2020, 07:51
|
|
|
Luc du Lac, to też jest chleb na własnym zakwasie, z tym że pszenno - żytni, tzn, mąka pszenna plus żytnia razowa i zakwas też prowadzę na żytniej razowej. Wolę piec w garnku żeliwnym, lepiej wyrasta i jest bardziej wilgotny. |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
Posty: 13856 Skąd: FF
|
|
|
|
|
|