Strona Główna


UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin  ProfilProfil
SzukajSzukaj  FAQFAQ  GrupyGrupy  AlbumAlbum  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Winieta

Poprzedni temat «» Następny temat
Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Autor Wiadomość
Fidel-F2 
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela


Posty: 36855
Skąd: Sandomierz
Wysłany: 18 Grudnia 2019, 11:26   

do bigosu idzie i mięso i kiełbasa
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!
 
 
Kruk Siwy 
Wierny Legionista


Posty: 21799
Skąd: Szmulki
Wysłany: 18 Grudnia 2019, 22:12   

W tegorocznym mam: wieprzowinę, wołowinę, sarninę, dwa rodzaje kiełbasy i boczek. Bywały bogatsze, ale i taki ze smakiem spożyjemy. Ament.
_________________
Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.

ˆ Agi
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 18 Grudnia 2019, 23:01   

Bigos wstępnie ugotowany, chłodzi się na balkonie. Z mięs dodałam boczek, łopatkę wieprzową i wołowinę. Jutro przy kolejnym gotowaniu dodam podsmażoną kiełbasę zwyczajną.
 
 
Kruk Siwy 
Wierny Legionista


Posty: 21799
Skąd: Szmulki
Wysłany: 20 Grudnia 2019, 20:31   

Po czwartym podgrzaniu bigosu czekam aż ostygnie i wtedy zostanie zamrożony. Akcję bigos można będzie uznać za zakończoną.
_________________
Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.

ˆ Agi
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 21 Grudnia 2019, 11:48   

Mój też już ląduje w zamrażarce. Zrobiłam śledzie z grzybami, buraki na barszcz ukiszone, a teraz biorę się za uszka.
Po zmianie lokalizacji okazało się, że wszyscy mają do nas blisko i po drodze. W święta będzie ok. 16 osób. Na szczęście nie wszyscy naraz.
 
 
nureczka 
Mama Pufcia


Posty: 6173
Skąd: Nowa Iwiczna
Wysłany: 21 Grudnia 2019, 20:32   

Zostałam zmuszona do wzięcia czynnego udziału w akcji o kryptonimie"Pasztet". Po zakończeniu, zamiast na tyły, zostałam przesunięta do operacji "Kapusta z Grzybami".
_________________
Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga
 
 
LadyBlack 
Babcia Weatherwax


Posty: 827
Skąd: z rubieży
Wysłany: 22 Grudnia 2019, 23:38   

Lowenna napisał/a
Możemy się wymienić :wink: Oferuję keksy, pierniki i kruche ciasteczka

Ja chętnie. Zostało ci coś jeszcze? ;)

Bigos dziś robiłam. Ja też ze szkoły, która dodaje słodka i kiszoną kapustę. Jadam też wersje z samej kiszonej. Żadnemu bigosowi nie odmówię ;) No chyba, że przypalony. Raz mi się trafił.
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 23 Grudnia 2019, 15:21   

Sernik przypieka się od pół godziny, na razie wyrósł imponująco. Zobaczymy ile opadnie. :mrgreen:
Mam jeszcze w planie struclę makową i babkę włoską. Byle tylko energii starczyło.
 
 
konopia 
Marudny maruda marudzący


Posty: 1945
Skąd: DN36
Wysłany: 23 Grudnia 2019, 17:15   

mh, przygotowywanie świąt po polsku to droga przez mękę, słowa żony, zgadzam się z nią,
tubylcy w wigilie zrobią sobie ostanie zakupu, zaczną pić po pubach czy w domach, zamówią sobie dania na wynos.

Świąteczny obiad przygotują w góra półtorej godziny (większość w czasie krótszym, bo kupują wszystko gotowe, nie liczę czasu pieczenia, warto mieć kilkukomorowy piekarnik) na drugi dzień zjedzą pozostałości i rusza na wyprzedaże.
co kraj to obyczaj :mrgreen:


A ładujecie w bigos suszone grzyby? W całości czy starte na proch?
_________________
Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre.
 
 
Fidel-F2 
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela


Posty: 36855
Skąd: Sandomierz
Wysłany: 23 Grudnia 2019, 18:19   

Bigos bez grzybów to jak bigos bez kapusty.
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 8 Stycznia 2020, 00:19   


Po długiej przerwie wróciłam do pieczenia chleba. Wyhodowałam zakwas żytni i wczoraj zabrałam się do pracy. Zdecydowałam się na chleb pszenno-żytni. Wczoraj upiekłam bułki na podmłodzie.
Określenie podmłoda pochodzi z gwary poznańskiej, w której na drożdże mówi się młodzie. Oznacza to ni mniej, ni więcej zaczyn zrobiony z odrobiny drożdży, ciepłej wody i mąki pszennej. Zostawia się go na 10 - 12 godzin i po tym czasie sporządza się ciasto właściwe, do którego oprócz podmłody dodaje się świeże drożdże. Upiekłam 9 bułek, daliśmy im radę we dwoje.


E.:lit.
Ostatnio zmieniony przez Agi 8 Stycznia 2020, 14:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Fidel-F2 
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela


Posty: 36855
Skąd: Sandomierz
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 07:44   

Czytając pomyślałem, że daliście im imiona. :wink:
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!
 
 
Kruk Siwy 
Wierny Legionista


Posty: 21799
Skąd: Szmulki
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 10:09   

Bułcia, Bubek, Ciamek, Ciepła Klunia, Drożdżyk, Ekuś, Grubcio, Pyrka, Zaczyn... i wszyscy zostali zjedzeni! Chlip!
_________________
Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.

ˆ Agi
  
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 8 Stycznia 2020, 11:56   

Chleb jeszcze jest. Przysłać?
 
 
Kruk Siwy 
Wierny Legionista


Posty: 21799
Skąd: Szmulki
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 12:08   

No masz. Rozszyfrowałaś mnie.

Ale dzięki. Właśnie wczoraj nakupiliśmy pieczywa bez opamiętania i będzie trzeba je zamrozić. Co nie znaczy, że nie przypomnę się o jakąś sympatyczna bułkę w przyszłości.
_________________
Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.

ˆ Agi
 
 
gorat 
Modegorator


Posty: 13481
Skąd: FF
Wysłany: 8 Stycznia 2020, 18:10   

Fajny kolor.
_________________
Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密

U mnie działa.
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 10 Stycznia 2020, 13:22   

Bułki poznańskie na podmłodzie, podejście drugie. Moim zdaniem zdecydowanie bardziej udane.




Paluchy pożarliśmy na gorąco, ale za to z zimnym masłem. Mniam.
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 16 Stycznia 2020, 00:15   

Poepatuję jeszcze moimi wypiekami. Na razie odkrywam kolejne rodzaje chleba i sprawia mi to dużą frajdę.
Wczoraj upiekłam chleb pszenny na zakwasie pszennym.


Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza ze świeżym, wiejskim masłem.
 
 
gorat 
Modegorator


Posty: 13481
Skąd: FF
Wysłany: 16 Stycznia 2020, 19:18   

To jest ten nazwany po Szkodniku?

O maśle nie było ani słowa - roboty domowej? Własnej czy cudzej?
_________________
Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密

U mnie działa.
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 16 Stycznia 2020, 23:24   

gorat, tak, chleb "szkodnik" , a nazwa pochodzi od nicka autora przepisu Marka Szkudlarka. Na YT można znaleźć filmy instruktażowe jego autorstwa. Marek jest członkiem grupy Piekarnicza Brać na Facebooku, do której też od jakiegoś czasu należę. Ludzie pokazują tam takie cuda własnoręcznie robione, że szczęka opada. Ja na ich tle jestem nowicjuszką, ale na razie mnie to wciąga i bawi.
Masło wiejskie, ale kupione na targu, krowy nie zamierzam hodować. :mrgreen:
  
 
 
Kruk Siwy 
Wierny Legionista


Posty: 21799
Skąd: Szmulki
Wysłany: 17 Stycznia 2020, 09:09   

Ekhem... serio radzę wejść na wagę i zanotować pomiar. I sprawdzić za pół roku. Po trzech latach wypiekania chleba przybraliśmy z nureczką po ładnych parę kilo.
_________________
Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.

ˆ Agi
 
 
Agi 
Modliszka


Posty: 39142
Skąd: Wielkopolska

Wysłany: 17 Stycznia 2020, 11:03   

Kruku Siwy, wiem, pamiętam Waszą przygodę z pieczeniem chleba. Na razie nie jem więcej niż kupnego. Różnica jest taka, że mam chleb na zakwasie, bez spulchniaczy i polepszaczy, za co mój chory żołądek jest mi bardzo wdzięczny. Jeszcze dwa miesiące i zacznę intensywnie pracować w ogrodzie, to i waga spadnie. Znalazłam sobie zajęcie na zimę, żeby nie zwariować, niestety mój pracoholizm ma się dobrze.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group