Co nas dziwi... zaskakuje... szokuje... |
Autor |
Wiadomość |
Luc du Lac
Cynglarz
|
Wysłany: 26 Maj 2018, 22:38
|
|
|
No cóż, tak się "robi" przetargi.
Dziwne wymogi - pewnie ktoś decyzyjny w ncn przytulil jakiś "gratis"
dziwne jest to że zdaje się epupa jest przystosowana do tego żeby przesyłać pliki za pośrednictwem profilu zaufanego ( który kosztuje 0 zł) |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 23 Sierpnia 2018, 19:36
|
|
|
Nawet nie wiem jak to skomentować: http://wiadomosci.dzienni...e-czytanie.html . Głównie niecenzuralne słowa się cisną. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 23 Sierpnia 2018, 20:05
|
|
|
Mnie kiedyś wkurzył jakiś ćwok który wyrecytował "poprawiony" wiersz Tuwima Do prostego człowieka na jakiejś agitce narodowości owej.
https://youtu.be/mGfIoG6awRQ |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 23 Sierpnia 2018, 20:35
|
|
|
O. Myślałem, że Aszdziennik sobe jaja robi, a to autentyk jest. |
|
|
|
|
Beata
Indiana Jones
|
Wysłany: 23 Sierpnia 2018, 20:36
|
|
|
W dużej liczbie się cisną, powiedziałabym.
Podany przykład kasowania przymiotników mną wstrząsnął. Zostawiono "zdrowy", który tak naprawdę może opisywać każdą powierzchowność, a wywalono "zażywny", który jest obrazowy. Jeśli to są naprawdę bliskoznaczne przymiotniki, to ja odpadam (choć może powinnam czuć się ubogacona poznawczo ). Może kiedyś miały zbliżone znaczenie, kiedy okazem zdrowia był rumiany pucułowaty klopsik, ale dziś kanon jest inny. Co to za adaptacja, na litość!? Z czego Czaruś chudł będzie? |
_________________ Niewiedza nie jest prostym i biernym brakiem wiedzy, ale jest postawą aktywną; jest odmową przyjęcia wiedzy, niechęcią do wejścia w jej posiadanie, jest jej odrzuceniem.
Karl Popper |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 23 Sierpnia 2018, 21:15
|
|
|
Ale z drugiej strony, co by z "Przedwiośniem" nie zrobić, to ono tylko zyskać może. |
_________________ Trust me, I'm a doctor... |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 23 Sierpnia 2018, 22:39
|
|
|
A ja w szkolnych latach czytałem Przedwiośnie z przyjemnością. Ale ja ogólnie lubiłem pozytywistów. Lalka, Nad Niemnem to moje ulubione lektury. I nie tylko te, mnóstwo innych czytałem nieprzymuszony. Tylko Nocy i dni nie zdzierżyłem. |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 23 Sierpnia 2018, 23:23
|
|
|
Ale może się podobać lub nie (dla mnie na przykład Sienkiewicz to takie discopolo albo nie wiem, Bonda, nieczytalne kompletnie), ale nie uprawnia to do zmian, jeśli nie znasz. Przy interpretacjach teatralnych często reżyserzy idą w dużą dowolność, ale wymaga to znajomości testu wyjściowego, i z drugiej strony świadczy tez o tym, że jednak był inspirujący. A jeszcze przy takiej akcji typu czytanie narodowe, to może od razu pięciozdaniowe streszczenie wrzucić, po co mają się męczyć. Jeśli uważamy, że przestarzałe, to może trzeba zmienić wybór, a nie zmieniać. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 24 Sierpnia 2018, 08:02
|
|
|
A taki "Pan Tadeusz" to w ogóle do rymu jest. Tego się nie da czytać. I jeszcze sonety Szekspira prozą poproszę. |
_________________ Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga |
|
|
|
|
|
Beata
Indiana Jones
|
Wysłany: 24 Sierpnia 2018, 08:46
|
|
|
Nogaś na stronie mową wiązaną skomentował.. |
_________________ Niewiedza nie jest prostym i biernym brakiem wiedzy, ale jest postawą aktywną; jest odmową przyjęcia wiedzy, niechęcią do wejścia w jej posiadanie, jest jej odrzuceniem.
Karl Popper |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 7 Listopada 2018, 15:19
|
|
|
Ludzie popisujący się własną ignorancją. Wiem, za dużo siedzę na fejsie.
Lidl wrzuca przepis na gazpacho z pomidorów malinowych - zaraz ktoś mądry pisze że trudno żeby pomidorowa była bez pomidorów
Lidl pisze o chipsach warzywnych, bez ziemniaków - zaraz ktoś mądry pisze że jak bez ziemniaków, jak w składzie są bataty
Ktoś pokazuje zdjęcie bezglutenowej szynki z głupawym podpisem, zaraz się pojawi obowiązkowy komć o bezglutenowych płatkach kukurydzianych które się przecież robi z bezglutenowej kukurydzy, hehe
Czarę przelał znajomy mojej siostry, który kupił makaron chiński myśląc że chiński to automatycznie znaczy ryżowy, a potem wyśmiał że w składzie jest pół na pół fasolka i groszek i że to kuriozum
Jakoś w zeszłym roku furorę zrobił facet który nie umiał czytać i odkrył że cukier w małych saszetkach jest wanilinowy a nie waniliowy i producenci nas oszukujo
A teraz mnie szokuje, że wszystkie te przykłady są związane z żarciem. KTL chyba miał rację co do mnie |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Kyle Katarn
Zombie Lenina
|
Wysłany: 13 Maj 2020, 17:12
|
|
|
Pozytywnie zaskoczyło mnie, że w swoim #hot16challenge2 Adam Darski "Nergal" nominował m.in. Łukasza Orbitowskiego - literata, jak sam stwierdził. |
_________________ Brzdęśniało już; ślimonne prztowie
Wyrło i warło się w gulbieży;
Zmimszałe ćwiły borogowie
I rcie grdypały z mrzerzy. |
|
|
|
|
|