Kochani jak Wam pomóc (reklamy w TV). |
Autor |
Wiadomość |
konopia
Marudny maruda marudzący
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 11:18 Kochani jak Wam pomóc (reklamy w TV).
|
|
|
Paczkę z lekami wam zrobić? Przeprowadzić zbiórkę charytatywna paracetamolu?
Dzięki uprzejmości kumpla mam szansę oglądać polską TV.
A tam same swędzące pochwy, oklapłe penisy, zainfekowane zatoki i gardła itp...
Może wy już tego nie dostrzegacie, mnie to strasznie jakoś tak zadziwiło.
Sadzać po ilości reklam tego typu to albo Polska lekomanami (hipochondrykami) stoi, ,albo faktycznie coś jest w tej ziemi, że wszyscy na coś chorują i potrzebują tych magicznych preparatów.
Ja wy to wytrzymujecie, jak wasze nieletnie dziecko w pokoju słyszy o tej potencji itp.. a potem zaczyna zadawać pytania z tym związane?
A może jeż już to tak wam obojętne, że nawet nie dostrzegacie tych reklam, w końcu siła oddziaływania tych przekazów spada, a macie nagrywarki i już nikt nie ogląda TV na żywo (przewijacie reklamy, bo ich długość to temat na osobne narzekanie)?
A teraz dowalą wam abonament w wersji "nikt się nie wymiga" i będzie płacić za oglądanie tech długich przerywników. |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 11:23
|
|
|
nie oglądam tivi, nie mam telewizora |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 11:25
|
|
|
Przyjdzie wiosna, to zaczną reklamować piwo, marynaty do karkówki i jakoś to pójdzie. |
_________________ Scio me nihil scire.
"Nie dorastaj, to jest gupie i nie daje się cofnąć. Podobno." - Martva |
|
|
|
|
mesiash
Sedecimus
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 12:36
|
|
|
konopia, nie rób żadnych zbiórek bo się skończy jak z tymi dla Ukrainy - nie wolno w ramach pomocy wysyłać "zebranych" farmaceutyków
No ale tak serio serio, to rynek reklamowy mamy taki, że niby każdemu przeszkadza, ale jak tylko się dorwie do bycia władczym w tych kwestiach, to powtarza to samo co robili poprzednicy (przypadek znam osobiście). I chyba nie tylko reklamy to dotyczy. Ergo, przyzwyczailiśmy się nie przejmować się reklamami. |
_________________ The difference between "space-based clean power station" and "unimaginably powerful orbiting death ray" is mostly semantics and hope. - ponoć Asimov |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 12:51
|
|
|
Mam wypracowany odruch warunkowy: na widok planszy "Reklama" zmieniam kanał w tv, a w radio wyciszam zanim przebrzmi "Zapraszamy do reklamy". |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 13:10
|
|
|
konopia, czasem mam okazję posłuchać radia. I na to samo cierpię. Jedyne wyjście - w domu nie mieć i unikać okazji poza domem. Podobno są gdzieś jakieś mądrzejsze kanały radiowe, ale mieszkam w dołku i do mnie nie docierają fale A anteny na dachu montować sobie nie będę. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 15:53
|
|
|
Agi napisał/a | na widok planszy Reklama zmieniam kanał w tv |
A ja mam teorię, że i w takim przypadku zostaliśmy już przechytrzeni: gdy na jednym kanale zaczyna się reklama, to na który bym nie przełączył, to tam reklama jest, albo za chwilę się zaczyna. Zmowa, jak nic. Niedługo według bloków reklamowych będziemy ustawiać zegarki. |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 16:08
|
|
|
Nie oglądam TV, więc reklamy bywają dla mnie interesujące, bo ich nie znam i nie zdążają mi się znudzić. W radio spokojnie połowa to reklamy suplementów diety. Wkurzają mnie strasznie. |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 16:18
|
|
|
Ja nie mam telewizora, ale wystarczy iść raz na jakiś czas do kina i jest się na bieżąco z reklamami... |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 18:25
|
|
|
Przed Grawitacją było ich czterdzieści minut. W zasadzie już wychodziłem, gdy zaczął się film. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 13 Lutego 2014, 21:00
|
|
|
konopia, oglądasz reklamy? |
_________________ Trust me, I'm a doctor... |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 07:57
|
|
|
Jakoś tak przypadkowo pilot omsknął mi się na rosyjską jedynkę, a tam blok reklamowy. Jakiś operator komórkowy się reklamował, głównie plansze z napisami. Dziwne, żadnych panienek, hydraulików w przebraniu, maskotek, masowego ogłupiania - przypadek? |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 08:20
|
|
|
Czytałam kiedyś artykuł, w którym francuski wykładowca w jakiejś ichniej szkole reklamy mówił, że uwielbia polskie reklamy, bo mu dostarczają mnóstwa przykładów jak reklam nie robić/ |
_________________ Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga |
|
|
|
|
konopia
Marudny maruda marudzący
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 14:47
|
|
|
feralny por. napisał/a | konopia, oglądasz reklamy? |
tak, od kilku tygodni nie mam dekodera z HDD, więc coraz częściej jestem zmuszony oglądać TV \freeview\ na żywo,
wnerwia to strasznie, w poniedziałki oglądam sobie HELIX, i okazuje się, że da radę 40 minutowe odcinki reklamami rozciągnąć do godziny, przez ostatni lata przewijania reklam zapomniałem jak to jest.
Tu IMO specyfiką rynku są reklamy kancelarii adwokackich walczących o odszkodowania, bardzo rzadko reklamowane są jakieś takie preparaty paramedyczne, w aptekach też jest dużo mniej środków do kupienia niż w Polsce, zupełnie inny rynek. Widać reklamy doskonale oddają specyfikę rynku.
Chwilowy kontakt z polska TV zaskoczył mnie całkowicie treścią reklam, jak i porą ich nadawania.
Też wykształciłem sobie umiejętność bierna przeoczania reklam.
Mocno brakuje mi prawdziwego netu w domu i nagrywarki TV.
Myślę, że w ciągu 15 lat nastąpią duże zmiany w TV, jeśli pozostanie w obecnej formie liczba oglądających będzie spadać.
TV w obecnej formie to przeżytek, taki jak telefon stacjonarny do użytku domowego. |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 15:08
|
|
|
konopia napisał/a | TV w obecnej formie to przeżytek, | Nie wiem jak to funkcjonuje na wyspach, ale aktualnie korzystam z czegoś w rodzaju osobistej TV, za 80 zł mam neta 50 Mb/s w teorii (nieco ponad 30 w praktyce) i dość wąskie pakieciki tematyczne do wyboru do koloru za min 35 zł. Oczywiście całe zasoby netu również .
O, tutaj: http://www.netia.pl/oferta-dom/telewizja.html |
|
|
|
|
Lynx
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 16:57
|
|
|
Rafał, i jesteś zadowolony z tej tv? Bo ja się z nią właśnie pożegnałam i wróciłam do nc+. Za 49 zł mam co chcę. |
_________________ http://zrozumiecswiat.pl/7.html |
|
|
|
|
baranek
Wróbel galaktyki
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 18:04
|
|
|
Tak się ostatnio zastanawiałem...
Kupiłem papier toaletowy, zachęcony reklamą, w której pada sformułowanie o niekończącej się rolce. Rolka, o dziwo!, się skończyła. Mogę pozwać producenta o jakieś odszkodowanie? |
_________________ Życie, ku*wa, jest nowelą.
"Pisze się po to, żeby było napisane" - Zygmunt Kałużyński |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 18:08
|
|
|
Możesz |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
baranek
Wróbel galaktyki
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 18:09
|
|
|
Aha |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 18:54
|
|
|
Acz niekoniecznie coś ci z tego przyjdzie.
konopia, odpowiedź na twoje pytanie czy Polacy są lekoholikami brzmi: tak, są. Na ile jest to związane z brakiem zaufania do służby zdrowia, czy też brakiem zaufania, że ujrzy się kompetentnego lekarza w rozsądnym czasie, nie wiem. Ale sporo osób łyka suplementy i różne bezreceptowe leki garściami, część z ogromnym upodobaniem łyka takie leki kupowane na bazarze od "ruskich", albo jakieś z chińskimi znaczkami, w których składzie może być cokolwiek. Obserwując reklamy cztery segmenty są zagospodarowywane: chorzy, piorący (dla których plama urasta do rangi tragedii), używający zmywarek oraz ludzie z fobiami na punkcie drobnoustrojów, którzy zresztą są obiecująca grupą, bo potem takie drobnoustroje w jogurtach albo tabletkach można im sprzedać. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 19:04
|
|
|
Ihan, zapomniałaś o podpaska i tamponach. Odnoszę wrażenie, że współczesne kobiety mają okres przez 30 dni w miesiącu. Albo i dłużej. |
_________________ Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 19:08
|
|
|
Ciekawe, czy można się wyżywić samymi suplementami diety. |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 19:11
|
|
|
Fakt nureczko, najfajniejsze są podpaski ze skrzydełkami noszone do stringów. Łaaał. Są perfumowane, czekam kiedy pojawią się z dzwoneczkami albo pozytywką. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Luc du Lac
Cynglarz
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 19:14
|
|
|
ihan napisał/a | Fakt nureczko, najfajniejsze są podpaski ze skrzydełkami noszone do stringów. Łaaał. Są perfumowane, czekam kiedy pojawią się z dzwoneczkami albo pozytywką. |
hmm, z pozytywką |
|
|
|
|
baranek
Wróbel galaktyki
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 19:36
|
|
|
Magdalenka oglądając ostatnio reklamę podpasek, stwierdziła, że to produkt przeznaczony dla pokolenia pań, które wychowały się na reklamach Barbie. |
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 19:42
|
|
|
O tak, Polska lekomanami stoi. Masakra. A reklamy w TV od małego wychowują przyszłego klienta aptek, zapodając zabawne, roześmiane i tańczące tableteczki w tylu fajnych smakach
ihan napisał/a | Obserwując reklamy cztery segmenty są zagospodarowywane |
Dodałabym jeszcze piąty segment, czyli panie domu, które nie umieją gotować inaczej niż z torebki. |
_________________ "Work is the curse of the drinking classes." O.Wilde |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 14 Lutego 2014, 22:09
|
|
|
joe_cool napisał/a | zapodając zabawne, roześmiane i tańczące tableteczki w tylu fajnych smakach |
Z lekami na hemoroidy włącznie |
|
|
|
|
May
Toy
|
Wysłany: 16 Lutego 2014, 23:19
|
|
|
W UK rynek farmaceutyczny jest znacznie prostszy - na bol paracetamol i ibuprofen, na goraczke to samo. Dwa rodzaje syropu przeciwkaszlowego (zawierajace guaiphenesin lub glycerol). Jakies witaminy, ale strasznie ubogo w porownaniu z polska oferta
Aha i jak dziecko ma katar, to musi normalnie chodzic do szkoly, moze zostac w domu dopiero jak ma goraczke. I nie dostaje zadnych antybiotykow!
Wydaje mi sie, ze Kat chorowala w podstawowce znacznie mniej, niz jej brat jak byl w tym wieku... |
|
|
|
|
Starscreem
Mechagodzilla
|
Wysłany: 17 Lutego 2014, 09:37
|
|
|
Też nie mam tv, ale w drodze do roboty radia słucham - na 5 reklam co najmniej 3 to są jakieś sraczkostopy... Szczyt szczytów osiągnęła reklama na przypadłość sraczce przeciwną, gdzie na koniec można było usłyszeć charakterystyczne, wyraźne, pełne ulgi "plum"
Całkowicie zgadzam się z ihan - to jest wynik braku zaufania do lekarzy, długości kolejek do tych, którym jednak zaufać można i tego, że przecież każdy wie najlepiej co mu dolega i jak sobie pomóc... |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 17 Lutego 2014, 17:44
|
|
|
Lynx, na razie jest ok, nc+ w taryfie sensownej, sensownych kanałów nie oferuje. |
|
|
|
|
|