Anne McCaffrey: 1.04.1926 - 21.11.2011 |
Autor |
Wiadomość |
May
Toy
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 00:02 Anne McCaffrey: 1.04.1926 - 21.11.2011
|
|
|
Wlasnie dostalam informacje Smokow z Pern jakos nigdy nie zmeczylam, ale pamietam, ze jako nastolatka zaczytywalam sie w trylogii "Piesn Krysztalu"
Smutno ['] |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 00:03
|
|
|
[*] |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 00:04
|
|
|
['] |
_________________ Starzejesz się gdy odgłosy, które wydawałeś kiedyś w trakcie seksu wydajesz obecnie wstając z łóżka |
|
|
|
|
shenra
Wielki Kosmiczny Chomik Naczelna Biskupa
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 00:06
|
|
|
[*] |
_________________ Chomikowo obłędnie, lekko neurotycznie w granicach perwersji. "Niuplać dzyndzla" specially for smert
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 00:15
|
|
|
['] |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 00:22
|
|
|
['] |
|
|
|
|
Iwan
Żona astronauty
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 00:28
|
|
|
['] |
_________________ ...i oplata mnie jedwabnymi rzemykami przydymionych swoich spojrzeń... [JHB]
wymień się książkami i nie tylko:
http://www.finta.pl/ref/iwan |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 00:55
|
|
|
['] |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 08:02
|
|
|
['] |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 08:21
|
|
|
[*] smutno - klasyka się sypie, a Smoki z Pern lubiłem /szczególnie pierwsze tomy/ [*] |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
hijo
Fziu Bździu
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 08:26
|
|
|
['] Przeczytałem chyba wszystko co mieli w bibliotece na Rybnickiej, Smoki, Trylogię Śpiewaków Kryształu, Statki, Cykl Pegaza, Wieża i UI... smutno |
_________________ God created Arrakis to train the faithful. |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 08:43
|
|
|
[*] |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Adon
Wiedźmin
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 08:59
|
|
|
[*] |
|
|
|
|
SithLady
Zaphod
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 09:14
|
|
|
['] |
_________________ "So this is how liberty dies, with thunderous applause . . . " |
|
|
|
|
nimfa bagienna
Beastmaster
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 10:23
|
|
|
['] |
_________________ Tłumaczenie niechlujstwa językowego dysleksją jest jak szpanowanie małym fiutkiem. |
|
|
|
|
Arya
Stefan Sławiński
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 15:35
|
|
|
[*] |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 19:17
|
|
|
['] |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
|
Kai
Bloody Mary
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 20:41
|
|
|
[*] |
_________________ - Ucieczka płynu dowodowego z miejsca zbrodni do przełyku podejrzanego!
- to nieprawda, płyn się boi pana władzy i skrył się we mnie! |
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 21:20
|
|
|
['] |
_________________ www.washidojo.republika.pl
dyskusja - w zależności od interlokutora polega na wymianie poglądów, ciosów lub strzałów
nie jestem rasista - nienawidze wszystkich jednakowo |
|
|
|
|
dziko
Yoda
|
Wysłany: 23 Listopada 2011, 22:32
|
|
|
[*]
Smutno. Pamiętam "Jeźdźców smoków" drukowanych dawno dawno temu w Fantastyce... |
_________________ pozdrawiam - Bartek
Dzikopis |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 24 Listopada 2011, 12:26
|
|
|
["] ["] |
|
|
|
|
Jotha
Langolier
|
Wysłany: 24 Listopada 2011, 15:22
|
|
|
[*] |
_________________ Bo ja lubię fantastykę |
|
|
|
|
Lynx
Wyduldas Napfluj
|
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
|
|
|
|
Nitj'sefni
Meff Fawson
|
Wysłany: 25 Listopada 2011, 20:46
|
|
|
[*] |
_________________ "A long time ago in a galaxy far, far away...." |
|
|
|
|
gorim1
Mała Mi
|
Wysłany: 26 Listopada 2011, 08:56
|
|
|
['] |
_________________ Otyli żyją krócej. Ale jedzą dłużej.
Lec myśli nieuczesane |
|
|
|
|
cwany-lis
Gollum
|
Wysłany: 2 Grudnia 2011, 22:30
|
|
|
['] - o zmarłych źle się nie mówi więc tyko mimochodem dodam, że przebrnąłem przez pierwsze trzy tomy Jeźdźców Smoków z Pern i starczy |
|
|
|
|
Venzlav
Gollum
|
Wysłany: 3 Grudnia 2011, 02:08
|
|
|
Smutna wieść, dopiero dziś się dowiedziałem. Oprócz zwyczajowego "zapalenia świeczki" pozwolę sobie na parę zdań więcej, bo z książką pani McCaffrey wiążą się pewne wspomnienia.
Jeźdźców smoków przeczytałem 20 lat temu (pierwsze polska edycja, wydana przez REBIS) i powieść ta wywarła ogromne wrażenie na mojej - bardzo wówczas młodej - świadomości. To były czasy, gdy niemal każda nowość z szeroko pojętej fantastyki budziła moje zainteresowanie, każda kolorowa, lśniąca okładka kusiła, by po nią sięgnąć. Wielki boom fantastyczny po latach peerelowskiej siermięgi, czas nadrabiania długoletnich zaległości, opuszczenia żelaznej kurtyny i wpuszczenia światła. Były zachwyty, były i rozczarowania, bo przecież nie samą śmietankę literacką nam wówczas zaserwowano. Jednak powieść o smokach i ich jeźdźcach zdecydowanie spełniła moje szczenięce oczekiwania, i to z nawiązką. Obeznany głównie w "howardowszczyźnie" (Conan i inni herosi Howarda, Elak Kuttnera, Thongor Cartera) i niezmiernie nią zachwycony, bodajże pierwszy raz zetknąłem się z czymś zupełnie innym, bogatszym, znacznie lepszym. Okazało się, iż nie trzeba barbarzyńskich wojowników, półnagich księżniczek i hord złych czarnoksiężników, aby pobudzić nastoletnią wyobraźnię. Pamiętam, jakby zdarzyło się to wczoraj - ferie zimowe w małej górskiej wiosce, wokół śnieg po kolana, a ja ze sprecyzowanym rozkładem zajęć: w dzień narty, wieczorem Pern (na alkohol, kobiety i inne używki byłem jeszcze zdecydowanie za młody ) Z perspektywy czasu wiem, iż zrobiłem wtedy ważny krok.
W późniejszych latach straciłem kontakt z twórczością Anne McCaffrey; na pólce pojawiły się inne książki, inni autorzy zawładnęli moim czytelniczym jestestwem (no i pora na wyżej wspomniane używki też nadeszła ), ale gdzieś tam w głowie i sercu pozostał ślad po Jeźdźcach smoków. Przeczytałem parę naprawdę dobrych rzeczy, ("howardowszczyzna" dawno poszła na bok ) , i oczywiście dzisiaj nie mogę być pewien, czy młodzieńcza fascynacja przetrwałaby konfrontację z gustem dorosłego człowieka, niemniej chcę w to wierzyć, mimo wątpliwości.
Do czego zmierza to całe niemożebne przynudzanie? Do konstatacji, że być może pewien mężczyzna byłby dziś uboższy o kilka ważnych lektur, gdyby chłopiec, którym kiedyś był, nie wypatrzył w małomiasteczkowej księgarni powieści ze smokiem na okładce. I dlatego zachowam Anne McCaffrey we wdzięcznej pamięci.
Dzięki, Anne [*] |
_________________ Chwała mrocznym puszczom Tremandu;):P |
|
|
|
|
|