Goniec na C6, czyli potyczki na planszy |
Autor |
Wiadomość |
Jade Elenne
Jaskier
|
Wysłany: 5 Września 2011, 15:16
|
|
|
Iscariote napisał/a | Kolejka faktycznie miodna, przyjemna szybka gra dla każdego. Bardzo porządnie i ładnie wydana. |
Jeśli ktoś ma w sobie zacięcie historyczne i fotograficzne, to może spróbować sił w konkursie i zostać autorem kart do dodatku (a przy okazji wygrać egzemplarze Kolejki i innych gier IPN).
A do listy polecanek dorzucę jeszcze Mall of Horror. Klimat jak w filmie Zombieland, tylko bardziej. |
|
|
|
|
rybieudka
Istota z głębin
|
Wysłany: 8 Września 2011, 09:20
|
|
|
z wakacyjnych odkryć (nie ma to jak trafić na jeden turnus z kimś z Kuźni Gier ) :
-Kung-Fu - zajefajna na imprezę/plażę, generalnie tam, gdzie jest wieksze grono i luźna atmosfera. Wzajemne licytacje i przekrzykiwanie sie powoduje totalny chaos - i to jest fajne.
-Kingpin - trzeba trochę pogłówkować i pokombinować, ale gra potrafi wciągnąć. Starcia mafii to niezły temat a grafiki są wręcz boskie. Szkoda tylko, ze gra jest tak droga.
Z odkryś z wrocławskiej planszóweczki:
-Mord im Arosa - lekka, dość nietypowa gra dla ludzi z dobrym uchem:) Sporo interakcji ale i sporo losowosci.
-Kolejka... nawet daje radę pierwszych kilka partyjek. Potem chyba się szybko nudzi. Ja bym jej nie kupił, ale do pogrania raz na jakis czas (we Wrocku np. na spotkaniach z planszówkami - totalnie za free) jest ok. |
_________________ Tekst to tylko pretekst do podtekstu...
RYBIEUDKA blog - http://rybieudka.blogspot.com/
Jedyny TAKI katalog fantastyki! - FANTASTA.PL |
|
|
|
|
ilcattivo13
Wirtualny Suwalski Niedźwiedź
|
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 10 Września 2011, 20:14
|
|
|
Łee... Marchewa jakiś taki...nijaki. zupełnie niekrasnoludzki. a i Vetinari mało lordowski. |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 10 Września 2011, 20:19
|
|
|
też bym wolał grę z grafikami Kirby'ego/Kidby'ego. Ale, jak to mówią, lepszy cyc niż nic |
_________________ DVRVM CACANTES MONVIT VT NITANT THALES |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 19 Września 2011, 15:24
|
|
|
W taką wersję Monopoly mógłbym grać i grać...
Szkoda, że nie jest na sprzedaż |
|
|
|
|
Nath
Frodo Baggins
|
Wysłany: 13 Października 2011, 17:26
|
|
|
W końcu miałem okazję spróbować Osadników z Catanu.
Faktycznie, dużo miodności z gry. Nie ma wiele tłumaczenia i chociaż grałem pierwszy raz, to czerpałem sporo przyjemności. Chociaż nie wygrałem
Pozdrawiam |
|
|
|
|
rybieudka
Istota z głębin
|
Wysłany: 13 Października 2011, 18:25
|
|
|
ilcattivo13 napisał/a | Świat Dysku: Ankh-Morpork |
Świetny jest - szczególnie w pełnej czterosobowej obsadzie. I po kilku grach sienie nudzi. Do tego zaletami sa humor, interakcje miedzy graczami (a dlaczego Pan to zrobił? Panie Vimes, to pan?! ), sprzecznosć, ale i pewna losowosć celów do których dążymy - no i to, zę w zasadzie nie wiemy do czego będą dążyć przeciwnicy, wiec trzeba sie nieźle skupiać i obserwować poczynania innych, zeby dojśc kto jest kim. Co jeszcze fajniejsze gra ma bardzo proste zasady i wytłumacznie ich nowej osobie zajmuje max. 5 minut. Od razu potem można grać. Jedyną wadą tej gry jest dość wysoka cena. Ale i tak warto! |
_________________ Tekst to tylko pretekst do podtekstu...
RYBIEUDKA blog - http://rybieudka.blogspot.com/
Jedyny TAKI katalog fantastyki! - FANTASTA.PL |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 14 Października 2011, 22:37
|
|
|
rybieudka - dzięki, jak tylko będę miał "wolną" kasę, to kupuję.
Co do ceny - na szczęście na konwentach często-gęsto można kupić planszówki dużo taniej, niż w najtańszej ofercie w sieci. Za "Ciapągi" dałem coś koło 120pln, kiedy najtańsza oferta w necie sięgała 130 czy 140 (bez kosztów wysyłki) |
|
|
|
|
Nath
Frodo Baggins
|
Wysłany: 15 Października 2011, 14:26
|
|
|
ilcattivo13 - to prawda, ale trzeba też uważać. Ja na przykład na Avangardzie widziałem Osadników za 120 złotych... Podczas gdy "zwykła" cena to ok 100 zł, a w necie można znaleźć jeszcze taniej.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 15 Października 2011, 19:33
|
|
|
i dlatego inteligentny człowiek dzień przed konwentem może sprawdzić ceny w necie |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 28 Października 2011, 14:41
|
|
|
Grałem dzisiaj w Battlestar Galacticę Świetnie się bawiłem. Co prawda dużo w tej grze zależy od losowości, bo tak jak w serialu kryzys za kryzysem i ludzie ciągle mają przechlapane i prawie nic od nich nie zależy. Ja na szczęście byłem Cylonem. Zasady gry jakoś mocno skomplikowane nie są, nawet ktoś nieznający serialu złapie w mig o co chodzi. Wydane też bardzo ładnie, duza ilość różnorodnych kart, plastikowe pionki przedstawiające flotę cylońską i vipery. Ogólnie dużo radochy jak ktoś lubi serial. |
|
|
|
|
mdmj20
Gollum
|
Wysłany: 31 Października 2011, 10:19
|
|
|
Ja od dłuższego czasu z kolegami grywamy w Neuroshimę Hex - choć po kilkudziesięciu grach zaczyna nam się powoli nudzic.
Gram również w Twilight Struggle - bardzo fajna gra w klimatach zimnej wojny. |
|
|
|
|
Homer
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 31 Października 2011, 14:24
|
|
|
Dracula jest fajny! Był wydawany bardzo dawno temu (pt. Wampir) i z tego co przejrzałem zbytnio się ta wersja od starej nie różni . Poza wykonaniem elementów. Poza tym, na forum GALAKTY są zakładki wszystkich wydanych gier, a tam na pewno będzie temat o różnych pytaniach dotyczących zasad. Więc spokojnie niejasności można rozwikłać. Bo generalnie sprawa prosta... ruch wampira, ruch łowcy, ruch wampira, ruch łowcy... . |
_________________ "All I can say is... keep reading. The best is yet to come." |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 27 Listopada 2011, 19:56
|
|
|
Wrażenia z Łódzkiego Portu Gier
Fauna to bardzo fajna gra, ale jak się okazuje nie dla wszystkich, bo jak się ja bierze na poważnie i nie edukacyjnie to najwyraźniej frajdy nie sprawia.
Siedem Cudów Świata też ciekawe, ale trzeba by zagrać więcej niż raz, żeby powiedzieć więcej.
Finca bardzo sympatyczna i dobra na długie jesienne i zimowe wieczory, bo niesie z sobą powiew słońca i południowego upału
Ank-Morpork mnie się podobał bardzo, mojemu mężowi mniej, ale chyba dlatego, że nie do końca rozgryzł strategię gry.
Alcatraz nam sie nie spodobało, z uwagi na ponurą, nieprzyjazną szatę graficzną i nieintuicyjne zasady gry. może jakbyśmy mieli wiecej czasu na jej rozgryzienie, ocena byłaby lepsza.
za to bardzo fajne okazało się Na polach Grunwaldu.
znajomi grali jeszcze w budowanie poczty w Niemczech, nie kojarzę tytułu i też ocenili ją jako grywalną i sympatyczną.
zastrzegam, że w wyborze priorytetem były gry niezbyt skomplikowane do pojęcia zasad (mało czasu na zgłębianie instrukcji) i raczej nie trwające więcej niż 1-1,5 godziny. |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
khamenei
Zombie Lenina
|
Wysłany: 28 Listopada 2011, 14:27
|
|
|
merula napisał/a | znajomi grali jeszcze w budowanie poczty w Niemczech, nie kojarzę tytułu i też ocenili ją jako grywalną i sympatyczną. |
Raczej chodzi o Thurn & Taxis aka Cesarski Kurier. |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 28 Listopada 2011, 16:41
|
|
|
tak, właśnie o to. dzięki |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 29 Listopada 2011, 17:17
|
|
|
Właśnie nabyłam Świat Dysku i Trio |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 29 Listopada 2011, 20:55
|
|
|
Witchma napisał/a | Świat Dysku |
weźmiesz na Jaćkon? |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 29 Listopada 2011, 21:08
|
|
|
No ba |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 30 Listopada 2011, 17:09
|
|
|
no i gut-ble-ble |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 2 Grudnia 2011, 21:59
|
|
|
Poświęciliśmy dzisiaj pół dnia, żeby rozkminić Puerto Rico. Nie żałuję, zdążyliśmy co prawda zagrać tylko raz, ale już wiem, co będziemy robić w niedzielę |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 4 Grudnia 2011, 19:36
|
|
|
Puerto Rico w trzy osoby jest zupełnie inne niż w dwie, ale równie fajne |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 4 Grudnia 2011, 21:15
|
|
|
Witchma - samochodem na Jaćkon jedziecie? |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 4 Grudnia 2011, 21:56
|
|
|
Udam, że nie rozumiem, o co Ciebie chodzi |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 4 Grudnia 2011, 22:11
|
|
|
|
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 19 Grudnia 2011, 08:54
|
|
|
Tak delikatnie zasugeruję, tego "Trio" to nawet nie wyjmujcie w obecności Witchmy. |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 19 Grudnia 2011, 09:00
|
|
|
Pff! |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 19 Grudnia 2011, 09:06
|
|
|
Witchma, nie bądź taka, daj im szansę, nie graj z nimi.
|
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
|
Nath
Frodo Baggins
|
Wysłany: 21 Grudnia 2011, 18:13
|
|
|
A ja właśnie walczę w konkursie Rebela o grę "Władca Podziemi"
Trzeba było napisać krótką historyjkę w klimacie gry, a do drugiego etapu przeszło osiem nadesłanych szortów. Teraz głosowanie internautów. Trzymajcie kciuki
A jeśli ktoś chciałby poczytać to można konkurs Władcy Podziemi by Rebel.pl
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|