Okładka numeru 69 - głosujemy do 12 sierpnia |
Jak podoba Ci się lipcowa okładka naszego ukochanego pisma, kto ją namalował i dlaczego? |
6 - Salvador Dali |
|
39% |
[ 17 ] |
5 - Wojciech Siudmak |
|
9% |
[ 4 ] |
4 - Zdzisław Beksiński |
|
11% |
[ 5 ] |
3 - Max Ernst |
|
16% |
[ 7 ] |
2 - Luis Bunuel |
|
9% |
[ 4 ] |
1 - Joan Miró |
|
13% |
[ 6 ] |
|
Głosowań: 43 |
Wszystkich Głosów: 43 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Pucek
Tumitak
|
Wysłany: 14 Lipca 2011, 09:28
|
|
|
Obrazek ma niewątpliwie i stronę pozytywną - aleście sobie pogadali , dawno tak nie było.
Drobiazg - czy kod kreskowy mógłby być z tyłu? Tam oba górne rogi puste, tu do ogólnego chaosu jeszcze i ten paskud? |
_________________ prawdopodobnie najstarsza wiedźma w okolicy. |
|
|
|
|
Nitj'sefni
Meff Fawson
|
Wysłany: 14 Lipca 2011, 18:04
|
|
|
Pucek napisał/a | Drobiazg - czy kod kreskowy mógłby być z tyłu? Tam oba górne rogi puste, tu do ogólnego chaosu jeszcze i ten paskud? |
To by była rewolucja Jeszcze nigdy nie spotkałem się z tym, żeby prasa miała kod kreskowy gdzie indziej, niż na pierwszej stronie. |
_________________ "A long time ago in a galaxy far, far away...." |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 14 Lipca 2011, 18:25
|
|
|
Nitj'sefni, dla naprzykładu magazyn "Taktyka i Strategia" ma kota z tyłu. Można? Można. |
_________________ Trust me, I'm a doctor... |
|
|
|
|
Nitj'sefni
Meff Fawson
|
Wysłany: 14 Lipca 2011, 20:18
|
|
|
feralny, dzięki za uświadomienie Napisałem, że ja się z tym nigdy nie spotkałem, ale jak widać, mało jeszcze widziałem. |
_________________ "A long time ago in a galaxy far, far away...." |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 17 Lipca 2011, 17:18
|
|
|
IMO okropność. Chociaż są cycki. |
|
|
|
|
Mateusz Zieliński
Indiana Jones
|
Wysłany: 18 Lipca 2011, 20:45
|
|
|
Nie podoba mi się.
Na studiach często czytałem w tramwaju lub pociągu i zawsze miałem problem z okładkami cycatymi lub satanistycznymi...
Teraz pociągami i tramwajami nie jeżdżę, ale jest jeszcze żona, syn...
Jestem na nie. |
_________________ Mój nick, to imię i nazwisko. Mówcie mi po imieniu... |
|
|
|
|
RedActor
Jaskier
|
Wysłany: 18 Lipca 2011, 21:42
|
|
|
To nawet nie chodzi cycki. Rzecz w tym, że okładka jest po prostu szkaradna i wstyd coś takiego wyjąć w autobusie. Ale znalazłem rozwiązanie, okładkę po prostu urwałem.
Przepraszam autora, nie che go urazić, ale jak dla mnie kiła okrutna. |
_________________ Prwdzw twrdzl n ptrzbj smgłsk |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 18 Lipca 2011, 21:49
|
|
|
No nie ukrywajmy. Nie jest to okładkowy poziom rysunku i już. Co nie znaczy, że ja bym zrobił lepiej, bo żaden ze mnie rysownik |
|
|
|
|
Mateusz Zieliński
Indiana Jones
|
Wysłany: 18 Lipca 2011, 22:00
|
|
|
Dla wyjaśnienia, jeśli niezbyt dobrze to powiedziałem: ja nie oceniam samego rysunku (nie narysowałbym niczego nawet w połowie tak dobrego), ale okładkę czasopisma, które leży przez miesiąc przy moim łóżku, na stole, na półce, itd. |
_________________ Mój nick, to imię i nazwisko. Mówcie mi po imieniu... |
|
|
|
|
cranberry
Dziewczyna Brighelli
|
Wysłany: 19 Lipca 2011, 08:22
|
|
|
Mateusz Zieliński napisał/a | Na studiach często czytałem w tramwaju lub pociągu i zawsze miałem problem z okładkami cycatymi lub satanistycznymi...
|
Ja czytam SFFiH na placu zabaw, otoczona mamusiami i babciami - to jest dopiero hardcore Ale ostatniemu numerowi zasłoniłam okładkę dopiero, jak złowiłam zaintrygowane spojrzenie 9-latka
Te gołe panie rzeczywiście były tak jakoś "zeszytowo" narysowane, ale smoki mi się podobały. |
_________________ Nocą...
Cyberdziadek |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 19 Lipca 2011, 08:30
|
|
|
Mateusz Zieliński, otóż to. Tytuł wątku jest "Okładka" i oceniamy całość. |
_________________ Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga |
|
|
|
|
Selena
Frodo Baggins
|
Wysłany: 19 Lipca 2011, 08:37
|
|
|
Zasadniczo nie interesuje mnie, kto na mnie patrzy, kiedy czytam gazetę przy piaskownicy, ale - do jasnej anielki - czy naprawdę wszędzie muszą być cycki i podteksty?
Może gdyby były same smoki, bez tych kiczowatych wojowniczek... i smoki układałyby się w liczbę 69 a nie 96...
ech, niech będzie 2. |
_________________ Głupoty |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 19 Lipca 2011, 09:33
|
|
|
No zasadniczo rysunek jest częścią całości. I chyba nawet taką sporą. |
|
|
|
|
Wojtek
Dupek żołędny
|
Wysłany: 19 Lipca 2011, 19:03
|
|
|
jedna rzecz to czy coś jest technicznie sprawne, druga - w jakiej jest konwencji, a trzecie sprawa: czy ta konwencja pasuje do pisma; w zasadzie sprawność techniczna podporządkowana jest przyjętej konwencji, a konwencja jest tatuażowo/komiksowo itp - można powiedzieć, że kicz, ale ja słowa kicz nie rozumiem do tej pory mimo, że w sumie zawodowo się grafiką zajmuję - uproszczona kreska, szeroka gama intensywnych kolorów to taka konwencja właśnie. tyle filozofii, a podstawowe pytanie jest czy do pisma coś takiego pasuje. Już prowadziłem całkiem niedawno dysputy (jałowe) ze zwolennikami i też chyba ludźmi blisko związanymi z konkurencją - właśnie o to że fantastyka to nie tylko cycate baby, a już w ogóle nie stalowe czaszki na harleyach - dla mnie (osobisty punkt widzenia, można się nie zgodzić) - dla mnie fantastyka to też Lem, Dukaj, Huberath, Dick i ogólnie ten kierunek. W związku z tym cycate baby i harleyowe czaszki są o tyle złe, że całkowicie nie oddają o czym fantastyka bywa (a jak już chce się zachęcać ludzi do kupna i ogólnie popularyzować, ściągać nowych czytelników - co za cel ma zapewne okładka czasopisma) to przekaz okładki powinien być jakoś spójny z tym co potem. Bo tak, to ci potencjalnie zainteresowani nawet nie sięgną bo okładka ich odstręczy, a ci, których okładka zachęci odpadną po połowie pierwszego co bardziej wysublimowanego opowiadania - tak więc: technicznie (z założeniem, że należy do określonej konwencji wybranej przez autora) - 5; spójność wizji marketingowej okładka-treść - jak dla mnie osobiście:1
(5+1)/2=3 |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 20 Lipca 2011, 08:24
|
|
|
Iscariote napisał/a | No zasadniczo rysunek jest częścią całości. I chyba nawet taką sporą. |
Owszem. Ale wyobraź sobie damę w baaaardzo eleganckiej sukience, za to bez przedniego zęba, z brudnymi paznokciami i sypiącym się łupieżem, na dodatek z deczka nie domytą. Czy ocenisz ją jako atrakcyjną? (Wszak sukienka stanowi sporą część całości). |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 20 Lipca 2011, 09:40
|
|
|
nureczka, w Twoim przykładzie odwróciłaś sytuację i nie do końca wiem jak to interpretować. Odpowiadając na pytanie: no nie.
Czyli powinienem ocenić lepiej, bo choć rysunek imo strasznie brzydki, to powinienem docenić dynamikę na obrazku i ładne, czarne tło z elementami czerwieni? |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 20 Lipca 2011, 09:52
|
|
|
Iscariote, cosik żeśmy się nie zrozumieli. Ale do południa ja mam kłopoty z przyjmowaniem i artykułowaniem treści.
Chodziło mi o to, że oceniamy całość. Wystarczy kilka złych elementów i sypie się całość. W tym przypadku dobra technika rysownika i zniknięcie wiadomego paska nie były IMHO w stanie uratować żałosnego wyglądu całości. |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 5 Sierpnia 2011, 11:19
|
|
|
Nie za dobrze, ale przynajmniej nie książkowo-gierczana, za co jeden punkcik więcej. W sumie trzy. |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
|
nekroskop
Gollum
|
Wysłany: 6 Sierpnia 2011, 08:02
|
|
|