Fantastyka międzywojenna (polska) |
Autor |
Wiadomość |
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 12:57 Fantastyka międzywojenna (polska)
|
|
|
Od pewnego czasu poluję na nią i nawet nie zobaczyłem "pleców". Taka popularna (->szybko idzie) czy rzadka?
Na dodatek nie spotkałem kogoś, kto miałby z nią do czynienia - halo, halo, jest tu ktoś taki?
Przy okazji może się wygrzebie parę zapomnianych, a godnych uwagi autorów, na co liczę |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
Ixolite
Admirał Zwiebellus
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 14:22
|
|
|
Hmm... Dobre pytanie... Wiem, ze mialem do czynienia z fantastyka przedwojenna, a nawet XIX wieczna, ale czy z miedzywojenna? Szczerze powiem, ze nie wiem.
Byla taka kilkutomowa seria "Polska nowela fantastyczna", obejmujaca XVIII, XIX i poczatek XX wieku, gdzie zgromadzone zostaly opowiadania i fragmenty powiesci w wyborze Juliana Tuwima. Wydanie, ktore mam w domu, to wznowienie wzbogacone o rozne utwory. Na pewno sa tam i teksty z okresu miedzywojennego, ale teraz nie moge sprawdzic jakie, wieczorem poszukam i zobacze. |
_________________ Alchemia Słowa
Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle. |
|
|
|
|
Tomcich
Tigana
|
Wysłany: 1 Lipca 2006, 01:19
|
|
|
Polecam Władysława Umińskiego - zwany polskim Vernem, tworzył glównie przed pierwszą wojną, ale też i w okresie międzywojennym jak i po wojnie. Czytałem coś jego o wyprawie na Marsa bodajże. |
_________________ - Jak tam życie?
- Muchom by się spodobało.. |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 1 Lipca 2006, 06:56
|
|
|
Rychliński "W szczerbach zwierciadła". To zbiór opowiadań. Kilka z nich - mniodek |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 3 Lipca 2006, 12:10
|
|
|
Och, mój tata miał kiedyś coś takiego: "Rok 1985" (nie mylić z Orwellem), pisane w 1935 roku, coś o wojnie Polski z Niemcami, piękne wizje pułku lekkiej kawalerii na rowerach, bojowe automobile i inne wynalazki. Niestety, książka była (chyba) dwutomowa, a po dziadku został tylko pierwszy tom. Autora nie pamiętam, ale jeżeli się to u rodziców zachowało, to sprawdzę. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
wszechobecność
Tom Bombadil
|
Wysłany: 8 Lipca 2006, 18:51
|
|
|
była taka jakaś książeczka fantastyczna o wyprawie w kosmos, niestety autora ani tytułu nie pamiętam - może ktoś z Was kojaży, charakterystyczne było wniej to, że podrózujący w kosmosie zażywali jakiś środek, który czynił ich ciała tak twarde, jak hinduskich joginów, którzy mogą spokojnie leżeć na nabitych gwozdziami matach - a wszystko po to aby znieść przyśpieszenie przy wyjściu z atmosfery. |
_________________ "The basic tool for the manipulation of reality is the
manipulation of words. If you can control the meaning of words,
you can control the people who must use the words."
(Philip K.Dick) |
|
|
|
|
dareko
Gromozeka
|
Wysłany: 15 Lipca 2006, 11:13
|
|
|
Mam przed sobą 5 tom Polskiej Noweli Fantastycznej - "Niezwykły Kryształ", zbiór opowiadań z okresu międzywojennego. Kupiłem dziś na bazarku za 2 zl Jak chcesz to moge ci podesłać, mieli jeszcze jeden egzemplarz. |
_________________ Wiedzma wszystko wie!!!
IN NURS WE TRUST - Katowice 2009 |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
Wysłany: 17 Lipca 2006, 11:35
|
|
|
Opowieści Niesamowite Grabińskiego - wspaniała groza międzywojenna! Pisarz znany nie tylko w Polsce, ale i poza granicami - ostatnio rozmawiałem z austriackim redaktorem i bardzo chwalił tego autora. |
_________________ Fragment mojego Sword&Sorcery |
|
|
|
|
Urbaniuk
Indiana Jones
|
Wysłany: 17 Lipca 2006, 11:53
|
|
|
Grabiński niszczy!!! "Biały wyrak" to jeden z najlepszych tekstów grozy jakie czytałem. To zresztą jest niezły sparz że tak mało ludzi czyta genijalne polskie teksty które sa wysoko cenione na świecie a w polsce olewane przez oficjalną krytyke albo traktowane jak piate koło u wozu, znak czasów itp. Konkretnie myślę o Grabińskim, Janie Chryzostomie Pasku (genijalne pamiętniki które czytują ludzie na świecie a w polsce został wrzucony do szufladki "polski barok", a powinien byc OBOWIĄZKOWĄ lekturą szkolną), Janie Potockim (rękopis znaleziony .....), Leopoldzie Tyrmandzie.
Ale największe odkrycie ostatnich lat to moim zdaniem ksiądz Józef Baka. Zdebilowacieli postoświeceniowi krytyce potrafią tylko powiedzieć "grafoman polskiego baroku szlacheckiego" czy coś w tym stylu, podczas gdy teksty baki to najbardziej pojechany transowy surrealizm z jakim się zetknałem
Dopiero zaśpiewanie jego tekstów (Budzy i Trupia Czaszka -POOOOOOOOLEEEEEEEEECCCCCCCCAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!!), pokazuje o co mu chodziło i że x. Baka był mrocznym punkowcem i to w XVIII wieku! |
_________________ "Pies i klecha - Tancerz" - ejndżels ar kaming.
http://urbietorbi.zbiorkom.net/
http://urbaniuk.blox.pl/
http://www.orbitowski.pl/ |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 17 Lipca 2006, 12:26
|
|
|
Offtopując dwa razy:
dareko: prosiłbym raczej o adres bazarku i lokalizację stoiska
Urbaniuk: o Potockim w liceum była chyba wzmianka w podręczniku - nie pogłębiona na lekcji, i tak z trudem wykończyliśmy literaturę IIWŚ; dopiero na Historii Matematyki (jest taki przedmiot dla chętnych na UW) Kordos chyba co drugi wykład wspominał o nim. Ale jeszcze nie trafiłem na rękopis, to nie przeczytałem
I może rozwiniesz temat o Bace, ale raczej w innym wątku, bo rzecz zapowiada się interesująco szczególnie, jak trafić na te "odśpiewania" |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
Sandman
Rumburak
|
Wysłany: 17 Lipca 2006, 12:27
|
|
|
Jeśli kogoś interesuje Grabiński to tutaj znajdzie kilka jego nowel. |
_________________ "Życie to taki dziwny teatr, gdzie tragedia miesza się z farsą, scenariusz piszą sami aktorzy, suflerem jest sumienie i nigdy nie wiadomo, kiedy otworzy się zapadnia."
Andrzej Majewski |
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 22 Lipca 2006, 12:28
|
|
|
dareko Cytat | Mam przed sobą 5 tom Polskiej Noweli Fantastycznej - Niezwykły Kryształ, zbiór opowiadań z okresu międzywojennego. |
też to mam. walało się to w domu odkąd pamiętam, ale jakoś nigdy nie miałam okazji przeczytać teraz stoi u mnie na półce, obok "czarnego pająka. opowieści niesamowitych z prozy niemieckej", których też nie miałam jeszcze okazji przeczytać |
_________________ "Work is the curse of the drinking classes." O.Wilde |
|
|
|
|
|