Michał J. Adamczyk |
Autor |
Wiadomość |
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 09:38
|
|
|
NURS, napisz felieton "Jak napisać powieść w dwa tygodnie". Będzie hitem. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 09:47
|
|
|
Nie sądze
Raczej większość piszących odgryzie mi wszystkie palce
BTW. to zależy od człowieka. Jeden tworzy z trudem stronę na dzień, inny w tym samym czasie napisze ich 30. I obaj moga stworzyć podobne wagowo dzieło. Czy można dac jednemu radę, zeby pisal jak drugi?
BTW tłumacze teraz webera. Książka ma grubo ponad 1 600 000 znaków, jest jedną z kilkudziesięciu napisanych przez tego autora - policzcie sobie, piszący koledzy, ile przy waszym tempie pracy zajęłoby napisanie czegos takiego Nie mówiąc już o całym dorobku. |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 09:51
|
|
|
Żyć nie jest sprawiedliwa. Ja tam się cieszę, że jedną książkę na dwa lata albo i dwa i pół napiszę. Nie mam o to do Losu pretensji. Choć oczywiście ilość odkładanych do szuflad pomysłów nieco mnie wkurza. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 09:56
|
|
|
Nursie, taki felieton może komuś pomóc w poukładaniu paru rzeczy, komuś innemu nie pomoże, bo ma swój sposób pracy. Tak czy inaczej przeczytanie, jak pracuje lubiany pisarz, jest ciekawe.
Ciekawe byłoby też obejrzenie tego numeru z palcami
A Weber też potrafi dziennie wyprodukować około 50 tys. znaków. Do tego jak usiądzie przy komputerze, żeby zacząć pisać, to ma problemy ze wstaniem, hihi. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 09:59
|
|
|
Toż pisze, ze wszystko zależy od konstrukcji psychicznej autora i płaskości jego tyłka. Ja mam teraz inkszy problem, bo ilośc zleceń na tłumaczenia jest tak wielka, że nie mam kiedy usiąśc do swojego tekstu, a jak się trafi wolne, to trzeba odparowac po robocie, alebo zająć się przyziemnymi sprawami. Ale traktuję tę robotę jako zawód, codziennie siedze przed kompem po kilka dodzin i ścieram palcami literki z klwiszy, to pozwala na wystukanie 10 mln znaków w rok :twisted:
wiem, Kruku sadzior-masoch ze mnie i okrutnik, ale kiedyś będe bogaty! No i dworek bedę mial przed Polipiukiem. |
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 10:08
|
|
|
Ja tam już mam dworek hihihi! No może pół dworku to i mnie tak nie pili. Raczej żałuję tych wszystkich nie opowiedzianych historii. Ale nie da rady, taką mam konstytucję muska.
Jak się uda nieco się zdyscyplinować to powiedzmy jedna książka przeliczeniowa rocznie będzie. Ale to już maks.
No dobra nie zaśmiecam bo Adi może nam się zbiesić że tylko o swoich problemach gadamy. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 10:16
|
|
|
Właśnie adi, czy ty jesteś tym Adamczykiem, który w starym sf-ie mial tekst o masztach co nie muskają gwiazd, o ile nie przekręcam tytułu? |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 10:21
|
|
|
Kruk Siwy napisał/a | No dobra nie zaśmiecam bo Adi może nam się zbiesić że tylko o swoich problemach gadamy. |
Nie mam zamiaru. Znaczy się zbiesić.
Nursie, to z całą pewnością nie byłem ja. Chyba, że czegoś nie pamiętam Na razie tylko trzy moje szorty wydrukowałeś. Może niedługo coś jeszcze się ukaże. |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 10:34
|
|
|
Ach, 'Maszty nocą nie muskają gwiazd', jeden z moich ulubionych tytułów do kalamburów (nie wiedzieć czemu uczestnicy nie podzielali mojego zachwytu). I nawet trochę pamiętam o czym to było
Felieton o pisaniu powieści w szybkim tempie przyswojony, moze się kiedys przyda |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 10:41
|
|
|
Lepszym jest "Najemnicy ateńscy przełomu IV i III wieku p.n.e. w świetle komedii Menandra". Działa piorunująco.
A w blogu może pojawić się też kilka opowiadań. Zwłaszcza autorów w Polsce mało znanych. |
|
|
|
|
Żerań [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 11:19
|
|
|
Ty mi nie rób tutaj konkurencji;).
A co do znaków...Jay Lake napisał kiedyś 22 tysiące SŁÓW jednego dnia. Ten człowiek mnie zniszczył. A książki pisze, że hej. |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 11:24
|
|
|
Sam jeden konkurencji Ci (Nam?) nie zrobię. Nie dałbym rady przetłumaczyć kilkudziesięciu tysięcy słów dziennie, żeby nadrobić za kilku, ani nie mam na to czasu Ale ponieważ ociągacie się, a mi się nudzi, postanowiłem sam coś zrobić. |
|
|
|
|
savikol
Klapaucjusz
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 12:14
|
|
|
Ciekawy felieton. Zawsze dobrze poczytać, kiedy pisarze zdradzają tajemnice warsztatu.
Co do rekordzistów w klepaniu w klawiaturę, to chyba prym ciągle wiedzie Dick – 12 powieści w ciągu roku. Na wspomaganiu chemicznym rzecz jasna. |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 18:06
|
|
|
Żerań napisał/a | A co do znaków...Jay Lake napisał kiedyś 22 tysiące SŁÓW jednego dnia. |
A Dick 40 tysięcy. Z pomocą amfetaminy, ale to szczegół |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 21:02
|
|
|
Jak napisać powieść jednego dnia. Felieton na 300k znaków. |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 21:21
|
|
|
Jak przeczytać ten felieton w pół godziny - felieton na 10k znaków.
EDIT i gorat się wciął. |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 21:31
|
|
|
Jak napisać posta, gdy nie ma się nic do powiedzenia - nauka w weekend. |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 21:33
|
|
|
W weekend to dla opóźnionych afrosłowian. W kwadrans! |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
mBiko
Кощей
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 21:35
|
|
|
W pińć sekund . |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2010, 22:42
|
|
|
Dajcie mi topic, a miejsce na spam się znajdzie.
MNSPAC.
Teraz już naprawdę dobranoc. |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 09:51
|
|
|
Cherie Priest - Oddział dziecięcy
Krótkie i zabawne opowiadanie autorki Boneshakera, naprawdę przyjemnej, lekko szalonej i nieco chaotycznej powieści. Do tej pory jeszcze żaden jej utwór nie został przetłumaczony na polski.
Zapraszam do lektury |
|
|
|
|
|