|
|
|
Petycja CHCEMY KRESA |
Autor |
Wiadomość |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 15 Października 2009, 18:41
|
|
|
A ja bym chciał "nowego" Kresa. Kogoś równie dobrego, z równie sprawnym piórem, poczuciem humoru i gawędziarskim talentem, ale pokoleniowo bliższego temu, co się dzieje teraz, piszącego inaczej, z innej perspektywy i na inne tematy. Zastrzyku świeżej krwi. Naostrzonej brzytwy. Poglądy Kresa na pisanie i życie już znam, o zaskoczenia i olśnienia będzie trudno, a ciągłe powtarzanie tego samego, choćby w tak błyskotliwej formie, mnie nie rajcuje, bo równie dobrze by można wznawiać stare Jego felietony.
Rozumiem, że następcy na razie nie widać, stąd te prośby i petycje. Jest zdecydowanie najlepszy, więc trudno Go zastąpić. Z sentymentalnych powodów też bym się podpisał, ale od felietonów oczekiwałbym raczej czegoś więcej niż sentymentalnego kącika starego dobrego wujka, którego żarty i opinie znamy na pamięć, ale zawsze chętnie słuchamy i śmiejemy się, bo weszły w krew i nie trzeba się nad nimi zastanawiać.
Czy Kresa stać jeszcze na wzbudzenie emocji, kontrowersji, wkurzenie kogoś albo olśnienie? Nie wiem.Być może tak. Brak młodych wilczków z pewnością Mu jednak nie pomoże. A że młode wilczki "jakieś takie nie tego", to inny problem. Albo redakcje źle szukają, albo po prostu kiepskie roczniki na scenę wchodzą
Więc wolałbym, aby się pojawił felietonista, który sprawi, że nie trzeba będzie pisać takich petycji, przywołujących bohaterów z zasłużonej emerytury. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 15 Października 2009, 18:59
|
|
|
jewgienij, nie przesadzaj z tą emeryturą, dużo jeszcze Kresowi do tego brakuje.
Lubię felietony Kresa, jego poczucie humoru i spojrzenie na sprawy, ale najbardziej czekam na kolejną powieść z Księgi Całości. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 15 Października 2009, 19:04
|
|
|
jewgienij, na młodego wilkołaka! Nie zawsze najmądrzej, ale często kontrowersyjnie! Siuup!
A Kresowi należy się odpoczynek lub też raczej zmiana pracy. Chcemy Kresa jako pisarza! |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 15 Października 2009, 20:17
|
|
|
Agi, ja lubię Kresa dokładnie za to samo. Tyle że ta formuła się wyczerpała, a publiczne zjadanie własnego ogona dla samego autora - z tego, co wyczułem - jest sytuacją mało komfortową.
Bardziej niż o Nim pisałem o kondycji felietonu branżowego, skoro do tylu lat mamy właściwie jednego felietonistę z prawdziwego zdarzenia, i w momencie, kiedy ten się wycofuje ( stąd ta moja emerytura , bo że w ogóle w pełni sił twórczych, to nie wątpię ), wpadamy w panikę, bo nikogo godnego w zastępstwie nie ma.
Kruku, dzięki za zaufanie, ale poniżej "niebotycznej" stawki kresowej też nie zejdę , bo jestem bufon. Ale myślę, że jest parę osób, które potrafiłyby fajnie felietonować, gdyby dać im szansę. Poszukajmy ich. Jakiś konkursik albo co? |
|
|
|
|
MOFFISS
Connor MacLeod
|
Wysłany: 16 Października 2009, 06:49
|
|
|
Fidel-F2 napisał/a | niech MOFFISS, pisze felietony w miejsce Kresa |
pewnie byłyby zbyt kontrowersyjne |
_________________ nie robisz za żadnego katalizatora, tylko za pierdzielizatora... by bio |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 16 Października 2009, 07:47
|
|
|
a nie zwyczajnie głupawe? MOFFISS, daj spokój z tą nowomową, po imieniu, po imieniu |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Marcin Robert
Orient Men
|
Wysłany: 16 Października 2009, 08:33
|
|
|
jewgienij napisał/a | Jakiś konkursik albo co? |
Konkurs na felieton? Wchodzę w to. |
|
|
|
|
khamenei
Zombie Lenina
|
Wysłany: 16 Października 2009, 08:41
|
|
|
Jak Kres będzie miał pomysły, to powie, że chce wrócić (albo dołączyć gdzie indziej). Jak powie, że chce wrócić, to go wezmą. Niech "podładuje baterie", będzie wiedział lepiej, kiedy dać o sobie znać.
A co do Księgi Całości to ostatnio tylko "Grombelardzka Legenda" mi się podobała. Następne dwie były nudnawe.
edit: literówka |
Ostatnio zmieniony przez khamenei 16 Października 2009, 18:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 16 Października 2009, 16:18
|
|
|
khamenei, ale już ostatnia część to stary, dobry Kres. Tyle że dowcipniejszy. |
|
|
|
|
Freva
Jaskier
|
Wysłany: 20 Października 2009, 13:46
|
|
|
Bez Kresa juz tak nieczekam na kazdy numer. Zawsze czytanie zaczynalam od jego felietonu. |
|
|
|
|
mantchkeen
Gollum
|
Wysłany: 25 Października 2009, 18:07
|
|
|
Cieszę się, że Kres robi sobie przerwę w pisaniu felietonów. Coraz częściej czytając Go, miałem wrażenie deja vu i faktycznie, wiele z jego współczesnych porad odnalazłem w numerach archiwalnych. Cieszę się również, że powraca CEBULA. To jest gość |
|
|
|
|
May
Toy
|
Wysłany: 27 Października 2009, 21:31
|
|
|
Buu, bedzie mi bardzo brakowac Kresowych felietonow
Zwykle dostaje kilka numerow SF raz na kwartal i zawsze czytalam wszystkie kreskowki po kolei, a dopiero potem reszte gazet. Od czego bede zaczynac teraz?
Cebula jest fajny, ale czasem zbyt "fizyczny" jak na moj humanistyczny umysl... |
|
|
|
|
holger paradox
Tom Bombadil
|
Wysłany: 10 Listopada 2009, 15:59
|
|
|
Chcemy Kresa jako pisarza. Felietonistę... Pominiemy, proszę. |
_________________ i tyle |
|
|
|
|
REMOV
Luke Skywalker
|
Wysłany: 10 Listopada 2009, 22:37
|
|
|
|
_________________ Cthulhu Tactical / Oderint dum probent |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum