Strona Główna

UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin  ProfilProfil
SzukajSzukaj  FAQFAQ  GrupyGrupy  AlbumAlbum  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Winieta

Poprzedni temat «» Następny temat
Numer 44 - w kioskach ok. 1 czerwca
Autor Wiadomość
gorat 
Modegorator

Wysłany: 3 Czerwca 2009, 21:22   

I tamże taki bełkot do bani byłby.
鼓動の秘密

U mnie działa.

Dabliu 
Marsjanin

Wysłany: 3 Czerwca 2009, 22:55   

dalambert napisał/a
FireStorm, nureczka, bo to nie były notki przygotowane dla SFF&H, ale wźięte ze skrzydelek książek wydawanych przez FS, ot taka oszczednosć czyli fabryczne prasowanie :mrgreen:

Bezedura ;P:

Ozzborn 
Naznaczony Ortalionem

Wysłany: 3 Czerwca 2009, 23:01   

Również zanabyłem. Po pobieżnym oglądzie zgadzam się z przedmówcami i trzymam RD za słowo, że tekstu będzie więcej. Podoba mi się zmiana dizajnu grafiki. Rysunki są ok, miejscami trochę za pstrokato. Reklam się nie czepiam, szczególnie że fabryczne książki są po prostu ładne. Notki irytujące - choć idea Ok (szczególnie jeśli chodzi o debiutantów). Okładka jest ok, wreszcie bez kosmolota :twisted: kolor wygląda ładnie nie tak pomarańczkowo obleśnie jak w plikach.
Z nadzieją patrzę w przyszłość SFFH... swoją drogą parafraza Szekspira nieco karkołomna wszakże w oryginale stoi "Something's rotten in the kingdom of Denmark..." a w najbardziej zannym polski przekładzie "Źle sie dzieje w państwie Duńskim"... Się kojarzy :twisted:

'Irony is wasted on some people.'-T.Pratchett

"Ozzborn, pogódź się z tym. Twoja uroda jest Twoim przekleństwem." (c) baranek

Virgo C. 
Fred Flintstone

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 10:41   

Ozzborn napisał/a
Okładka jest ok, wreszcie bez kosmolota :twisted:

SF bez kosmolota ? Na stos z heretykiem :twisted:

Witchma 
Jokercat

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 10:43   

A może kosmolotka? :D

"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/

Ozzborn 
Naznaczony Ortalionem

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 11:09   

Witchma :bravo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Virgo C., no ja nic nie poradzę, ze jestem zdecydowanie we frakcji popierającej niezbyt ubrane barbarzyńskie księżniczki w metalowych biustonoszach (preferencyjnie - trzymanych w ręku :mrgreen: ). A tu ciągle statki, cybermiasta i inne badziewie... :roll:

xan4 
Tatuś Muminków

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 11:09   

Podsumowując wejście Fabryki Słów do SFFiH - tragedia.
Niedopracowany komiks,
Słabe opowiadania,
Zwiększenie publicystyki poprzez zwiększenie Żetów,
Zwiększenie czcionki i poprzez to strata części słowa pisanego,

Fabryka zawsze była dobra w marketingu, to nie wiedzała, jak ma się przygotować do wejścia na nowy rynek??
Ich pierwszy numer miał być jak obuchem w łeb, a wyszło coś na poziomie fanowskim z lat '80 (bez kolorów),
Trzeba było pokazać, że za czasów NURSa to było dobrze, ale teraz będzie rewelacyjnie, a tutaj... wyszło, że nawet najsłabsze numery redagowane przez NURSa były lepsze od pierwszego numeru Fabryki,
wiem, wiem, pierwszy numer wchodzimy na nowy rynek, zaraz będzie lepiej, ale czemu taki początek??
Po co było tak zaczynać??

Wywnętrzniłem się, może trochę na wyrost, ale zależy mi na piśmie jako czytelnikowi i chciałbym aby było coraz lepsze.

Virgo C. 
Fred Flintstone

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 11:52   

Ozzborn napisał/a
no ja nic nie poradzę, ze jestem zdecydowanie we frakcji popierającej niezbyt ubrane barbarzyńskie księżniczki w metalowych biustonoszach (preferencyjnie - trzymanych w ręku :mrgreen: ).

A to trzeba było tak od razu. W dłoni to taka niezbyt ubrana księżniczka (skrawki materiału tu i tam) powinna jeno miecz trzymać. Oczywiście miecz powinien być w pochwie, nie gorszmy nagością 8)

Ozzborn 
Naznaczony Ortalionem

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 11:54   

A widzisz jakeśmy się dogadali. Popieram z mieczem, wszak nie chcemy siać zgorszenia :mrgreen:

Homer 
Admirał Ackbar

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 18:26   

Podpiszę się pod tym "Ludziska, takie czary-mary z czcionka to sie robi z zaliczeniami jak zadadza prace na minimum x stron i sie kombinuje jak tu rozszerzyc to co jest, zeby sie wydawalo, ze nadal wszystko normalnie drukowane. " (by Wilk). Skoro to przejściowe, to nawet się nie produkuje wielce tylko czekam na kolejny numer.

Komiks - ładny.

Grafika ładna i jestem za, pod warunkiem upchnięcia pomiędzy obrazki większej ilości tekstu, bowiem obecnie wywołuje wrażenie "złodzieja tekstu".

Notki o autorach - jeśli już to nie w takiej formie i nie zajmujące tyle miejsca.

Paski z ksiązkami autorów - kolejny "złodziej tekstu", albo coś włożone, żeby pustego widać nie było.

Box-office FS - Jako, że pismo pod egidą FS, niech jest i jeśli kolejny numer będzie tekstowo gęsty, może być w takiej formie (bo teraz jak na nie patrzę myślę "k#$@# tekstu mało, a tu Ci jeszcze margines na 1/3 strony przy$#@$@#$").

Jednym zdaniem, róbcie co chcecie, ale żebym miał co czytać, a nie że mam wrażenie drastycznego zmniejszenia ilości miesięcznej dawki! Zaspokoję się czytaniem, będę mógł w dobrym humorze oceniać zmiany.

Co z tego, że panna urodziwa skoro mi strasznie w brzuchu burczy i myślę o golonku zamiast o...?

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 18:55   

wyłuszcze wam jedną rzecz - z tymi paskami na końcu tekstów. Czasem, zeby nie wiem co nie da się spasowac ilości linijek, zeby była pełna strona, Widzieliście te światła w weielu numerach. to jest metoda ich zagospodarowania. I tyle, żaden złodziej miejsca.

Witchma 
Jokercat

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 18:56   

NURS, jesteś teraz obojga kolorów :) Na stronie głównej pomarańczowy, przy postach zielony... to zamierzony efekt?

/Maria Czubaszek/

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 18:58   

niezamierzony, w swoim profilu zmieniłem na zielony, ale może gdzies trzeba mnie usunąc, albo przestawić.

gorat 
Modegorator

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 19:00   

Boś admin, a zazwyczaj się w papiery patrzy, a nie upodobania (do np. zielonego). Raczej nie do poprawienia bez przegrzebania kodu.
鼓動の秘密

U mnie działa.

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 19:03   

to przegrzeb, prosze. bo ja nie bardzo wiem co i jak. Generalnie mogę zejść już na zwykłego użyszkodnika.

Tomcich 
Tigana

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 19:22   

Mnie cieszy powrót komiksu mimo, że zwolennikiem akurat takiej kreski nie jestem. Ale i tak za krok w dobrym kierunku.

Toudisław 
Mothra

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 19:34   

Fidel-F2 napisał/a

ilość tekstu i marginesy, mocno na minus
rusunki, grafiki, reklamówki oraz zdjęcia Pilipiuka i pozostałych (jakby to ładne alibo ciekawe było), żrą ogromne ilości miejsca zupełnie bezsensownie, co mnie obchodzi, że Pani Kisiel lubi herbatę z sokiem? :shock:
za cztery strony Żetów Fabryka powinna za karę wpłacić 50 tyś zł na jakiś dom dziecka
pojechanie nazwiska Pilipiuka cyrylicą w całości byłoby fajne, jedynie dwie piersze litery niefajne, poza tym w spisie treści już tylko polskim alfabetem
lista bestsellerów Fabryki - duży minus

formalnie (bez wiedzy na temat jakości tekstów) wyszło słabiusieńko ale powiedzmy, że to numer przejściowy i poczekajmyna rozwój wypadków, mam nadzieję, że SF nie będzie się zbliżał do Fantastyki czy MiM bo to byłby dla mnie koniec wspólpracy, zasadniczą, pozytywną cechą SF była dla mnie ilość tekstu i do minimum ograniczone pierdoły

Świat się kończy zcas umierać w 100 % zgadzam się z Fidelem ...

Fabryka musiała tym numerem obsikać drzewka i znaczyć teren.

RD pisał, że nie będzie rewolucji na razie. Jak to nie jest rewolucja aż strach się bać co nią będzie

Dabliu 
Marsjanin

Wysłany: 4 Czerwca 2009, 23:24   

Dochodzi tym samym do zabawnej sytuacji, bo z kolei na Forum NF zaczynają te zmiany chwalić :twisted:
Cytując:
nosiwoda napisał/a
widzę, że straszne narzekanie się odbywa na forum macierzystym SFFH. Przecież dopiero teraz w tym piśmie jest NORMALNA czcionka i NORMALNE światło w tekście. Pewnie, ironizowałem, że wiadomo było, że FS to zmieni, ale to nie jest casus rozbuchanych KSIĄŻEK Fabryki. Tam faktycznie czcionka i światło jest istotnym czynnikiem rozdmuchiwania książki. Ale wychodząc od NORMALNYCH wzorców!
Tymczasem w SFFH czcionka była mikroskopijna, bidna, a światła praktycznie nie było. Nawet tam, gdzie mogło być, to nie było, bo był ten ciemny wzorek na dole i górze strony. To nie były NORMALNE warunki, tylko upychanie gęste jak na samizdatach w czasach komuny, kiedy papier był towarem deficytowym. Wychodząc od takich wielkości, nic dziwnego, że NORMALNY font i wielkość czcionki wydają się olbrzymie. Ale po prostu są czytelne i niemęczące, wreszcie.
Ponadto w poprzednich wydaniach jedne teksty były do czytania pod mikroskopem, a inne prawie normalnym drukiem. Od czego to zależało? Nie wiem. Ale jednolitość edytorska to TEŻ jest wartość.
To TAMTE wydania wyglądały jak fanowskie pisemka z lat '80, a nie to nowe. Oczywiście, jest mniej tekstu, a te pseudorubaszne rozmowy Żetów (fajne określenie) zajmują aż 4 strony. To źle, ale można to krytykować (IMO) bez odlatywania w tereny dajcie mi czcionkę 8, bo uświerknę.
I faktycznie, fotki niepotrzebnie takie duże. I faktycznie, ich treść jest wymuszenie humorystyczna, zamiast informacyjna. Są wady. Ale na miłość, nie akurat rozmiar czcionki i interlinii, i ilość światła!

Harkonnen2 napisał/a
Zgadzam się z przedmówcą.

Wreszcie jest schludnie, estetycznie i profesjonalnie.

Achika napisał/a
Po rozcznej przerwie nabyłam SFFiH i właśnie miałam napisać, że nareszcie można to czytać bez zmęczenia oczu, ale nosiwoda tak pięknie wszystko wyłożył, że pozostaje tylko przyklasnąć.

:lol:

Homer 
Admirał Ackbar

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 03:46   

Co tu dużo rzec - jestem nienormalny ;) . NURS mnie zepsuł. Zresztą norma - rzecz względna.

Fidel-F2 
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 04:53   

nosiwoda napisał/a
Pewnie, ironizowałem, że wiadomo było, że FS to zmieni, ale to nie jest casus rozbuchanych KSIĄŻEK Fabryki. Tam faktycznie czcionka i światło jest istotnym czynnikiem rozdmuchiwania książki. Ale wychodząc od NORMALNYCH wzorców!
genialne spostrzeżenie w wytłuszczeniu (moim)

xan4 
Tatuś Muminków

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 07:15   

nosiwoda odnosi się do moich wypowiedzi :D :shock: , no, no...

edit: no to odnosząc się do mojej wypowiedzi nosiwodo. Chodziło mi o jakość, a nie nie o czcionkę z tymi latami '80.

Witchma 
Jokercat

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 07:45   

Wzruszające, ktoś dostrzegł naszą krzywdę :D
Szczerze mówiąc wolałam się przemęczyć z tą czcionką i nawet szlaczkami, byle teksty były na poziomie...

/Maria Czubaszek/

khamenei 
Zombie Lenina

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 07:47   

Nie wiem, chyba też jestem nienormalny. Nosiwoda mówi o tym świetle, jakby to było coś całkowicie normalnego. A dla mnie nie jest. Zawsze chce mi się śmiać, jak widzę rozdmuchane na 500 stron tomiszcze wydane w FS, do którego jak zajrzeć, to porównywalnie tyle samo białego co zadrukowanego. Gdyby to była rzeczywiście taka norma, to chyba pozostałe wydawnictwa również by to wprowadziły; w końcu papier nie jest już towarem deficytowym. Może i nie miałem żadnych wydań książek z tego roku, ale w 2008 MAG, Amber, Zysk czy inne nie uprawiały podobnych praktyk.

Notabene nie podoba mi się "rozwalenie" liter w NF. Od pewnego czasu zauważyłem, że tekstu jest tam znacznie mniej niż kiedyś. Pamiętam jak kiedyś i 2 tygodnie potrafiłem czytać tamto pismo, teraz po paru dniach już po krzyku. Nie chciałbym, by coś podobnego spotkało SFFiH.

Piech 
Hieronim Berbelek

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 08:13   

Dobre. Zamiast "puste miejsca" można powiedzieć "światło w tekście", co brzmi jakby tak właśnie miało być. "Mehr Licht!"

Witchma 
Jokercat

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 08:20   

Piech, jeszcze trzeba pamiętać, że światło zawsze dużo kosztuje :D

/Maria Czubaszek/

Ixolite 
Admirał Zwiebellus

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 09:30   

Świaaaatłoooo, noooosisz je w sobie...

Nie mogłem się powstrzymać. Bardziej merytorycznie się później wypowiem, jak parę rzeczy naukowo posprawdzam :D

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 11:06   

Naukowo to wam powiem jedno - w zdecydowanej większości numerów odstepy były generowane automatycznie przez program - czyli były normalne, zakładając, ze twórcy Quarka robili go opierając sie na światowych normach.
tylko tam, gdzie tekst nie mieścił się w stronach manipulowalem takimi rzeczami. ale to z 10-15% wszystkich puszczanych tekstów.
Idea była poza tym prosta - jeden numer SF-a miał dawać tyle polskiej prozy co NF w kwartał i dawał. I pewnie bedzie dawał dalej.

Witchma 
Jokercat

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 11:48   

NURS napisał/a
I pewnie bedzie dawał dalej.

Oby, Ojcze Już Jednego Koloru :)

/Maria Czubaszek/

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 11:51   

To już nie moja działka, ale nie sądze, zeby ktoś strzelał sobie samobója, ograniczając to, co tygryski lubią najbardziej.

RD 
Niedomyty macho

Wysłany: 5 Czerwca 2009, 13:38   

Samobója nie będzie :D . W następnym numerze dawka prozy i felietoniostyki już normalna.

Odpowiedz do tematu