|
|
|
Robert Zaręba |
Autor |
Wiadomość |
Łowca L.A.2020
Frodo Baggins
|
Wysłany: 12 Marca 2006, 11:01 Robert Zaręba
|
|
|
Nie znam zbyt dobrze prac tego pisarza, w życiu miałem okazję zapoznać się jedynie z dwoma jego tekstami Nabór i Gwiezdne krucjaty, które uznałem za słabe pod względem treści SF i zdecydowanie kabareciarskie.
Uważam że taka twórczośc niszczy gatunek SF, ubliza godności czytelnika i fana oraz sprawia że wilebiciele fantastyki staja na piedestale wyszydzenia ze strony tzw. Pisarzy Myslicieli typu Umberto Eco, uznanych w srodowiskach "elit" Europy
Jest własciwa dobra sf i ta "anty-sf" mogąca ośmieszyć tę pierwszą. Jak jest z innymi dziełami tego twórcy?
Zachęcacie czy Przestrzegacie? |
_________________ Nie lękajcie się śmierci, to tylko przejście do piekła. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 12 Marca 2006, 12:53
|
|
|
Łowco w dziale Mistrzowie i Małgorzaty znajdują się wątki poświęcone autorom publikującym w SF i obecnym na forum, tym, z którymi można bezpośrednio podyskutować. Jesli robert Zaręba zarejestruje się na forum, ten wątek powróci do Mistrzów, jesli nie, właściwszym miejscem do dyskusji o jego twórczości bedzie ten dział. |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 12 Marca 2006, 17:49
|
|
|
Łowca L.A.2020 napisał/a | Nie znam zbyt dobrze prac tego pisarza, w życiu miałem okazję zapoznać się jedynie z dwoma jego tekstami Nabór i Gwiezdne krucjaty, które uznałem za słabe pod względem treści SF i zdecydowanie kabareciarskie. |
Twoja ocena, proszę bardzo...
Łowca L.A.2020 napisał/a | Uważam że taka twórczośc niszczy gatunek SF, ubliza godności czytelnika i fana oraz sprawia że wilebiciele fantastyki staja na piedestale wyszydzenia ze strony tzw. Pisarzy Myslicieli typu Umberto Eco, uznanych w srodowiskach elit Europy
Jest własciwa dobra sf i ta anty-sf mogąca ośmieszyć tę pierwszą. |
...ale skąd wyciągasz takie radykalne wnioski? Czyżbyś potępiał humor, satyrę, parodię? I zauważ, że nie pisze tego ktoś z zewnątrz, który rzeczywiście chciałby poniżyć fantastykę, zdeptać i zatruć jadem, ale redaktor pisma fantastycznego od dawna znany w środowisku. Z którego tekstów takim odbiorem spotykam się pierwszy raz.
Łowca L.A.2020 napisał/a | Jak jest z innymi dziełami tego twórcy?
Zachęcacie czy Przestrzegacie? |
Większość tekstów jest podobna. Mi się w zasadzie podobały (niektóre nawet bardzo). |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 12 Marca 2006, 21:36 Re: Robert Zaręba
|
|
|
Łowca L.A.2020 napisał/a | Uważam że taka twórczośc niszczy gatunek SF, ubliza godności czytelnika i fana oraz sprawia że wilebiciele fantastyki staja na piedestale wyszydzenia ze strony tzw. Pisarzy Myslicieli typu Umberto Eco, uznanych w srodowiskach elit Europy |
Łowco, ale skąd u Ciebie przekonanie, że Eco szydzi z fantastyki? W wywiadach można przeczytać, że niektóre jej dokonania szanuje i lubi, a jest też dowód bezpośredni, bo akurat Eco zarówno w swojej beletrystyce, jak i w felietonach, często posługuje się konwencją fantastyczną.
Może go pomyliłeś z kimś innym?
Sorry za offtop, ale marny byłby ze mnie wielbiciel Eco, gdybym tu nie zaprotestował ;-D |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 12 Marca 2006, 22:01
|
|
|
Z drugiej strony, jest sporo tekstów śmiesznych, ktore wpisuja się w kanon fantastyki i literatury, ze wspomnę Pterry'ego, albo Adamsa. IMO granica przebiega raczej pomiędzy tekstami słabymi i dobrymi, niż śmiesznymi i poważnymi. |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 13 Marca 2006, 09:52
|
|
|
No nie! Czasu nie mam ale te parę słów musze skrobnąć. Łowca L.A.2020 znany na forum Magazynu Fantastycznego (http://www.katedra.nast.pl/forum/index.php?c=12) jako Łowca w Strugach Deszczu wypowiedział tam wojnę Zarębie i jego wizji pisma oraz literatury. Teraz przeniósł się na forum SFFH i nadal daje upust swoim negatywnym emocjom w stosunku do rednacza MFu. Czemu to ma służyć? Nie mam pojęcia, ale zalecam daleko posuniętą ostrożność. |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
Este
Sky Captain
|
Wysłany: 19 Marca 2006, 20:46
|
|
|
Gustaw G.Garuga napisał/a | No nie! Czasu nie mam ale te parę słów musze skrobnąć. Łowca L.A.2020 znany na forum Magazynu Fantastycznego (http://www.katedra.nast.pl/forum/index.php?c=12) jako Łowca w Strugach Deszczu wypowiedział tam wojnę Zarębie i jego wizji pisma oraz literatury. Teraz przeniósł się na forum SFFH i nadal daje upust swoim negatywnym emocjom w stosunku do rednacza MFu. Czemu to ma służyć? Nie mam pojęcia, ale zalecam daleko posuniętą ostrożność. |
Pojawił się też na Wrotach Wyobraźni, zanim go dopadła ogólna katastrofa (przepadło wszystko, co napisane po 31 grudnia, i nowi użytkownicy - jak widzę - też). A więc jest to wojna na kilku frontach. Muszę z ciekawości inne fora przejrzeć, może tam też spotkam Wielkiego Obrońcę Science Fiction przed Robertem Zarębą? |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum