|
|
|
Matlab |
Autor |
Wiadomość |
marekz
Vampirella
|
Wysłany: 6 Stycznia 2008, 03:48 Matlab
|
|
|
Czy jest może na forum ktoś, kto coś działa w Matlabie i przypadkowo przeczyta tego posta w niedzielę...? |
_________________ Wieczność bywa naprawdę długa. Szczególnie pod koniec. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 6 Stycznia 2008, 10:26
|
|
|
nie |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 6 Stycznia 2008, 11:03
|
|
|
Ja przeczytałem go w niedzielę ale nie działam w Matlabie. Kiedyś tylko Mathematica. |
_________________ GAndrel |
|
|
|
|
marekz
Vampirella
|
Wysłany: 6 Stycznia 2008, 15:14
|
|
|
GAndrel napisał/a | Ja przeczytałem go w niedzielę ale nie działam w Matlabie. Kiedyś tylko Mathematica. |
Pozostaje pytanie czy przeczytałeś go przypadkowo. |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
marekz
Vampirella
|
Wysłany: 6 Stycznia 2008, 15:58
|
|
|
gorat napisał/a | Szkoleniowo jedynie octave.
Skoro czegoś od nasz chcesz, to może wyjaw, co? |
Jestem troszkę "w kropce". Z Matlabem do czynienia nie miałem. Potrzebuję wykonać estymację parametrów strukturalnych siedmiu rozkladow na podstawie danych rzeczywistych. Bylyby to rozklady:
logistyczny
skalowany t-Studenta
potęgowo-wykładniczy
mieszanka rozkładów normalnych
hiperboliczny
normalny odwrotny gaussowski NIG
alfa-stabilny
Nastepnie chcialbym przetestować zgodnosci z tych rozkladow z rozkladami empirycznymi takimi testami:
chi-kwadrat (jakos tam sobie sensownie wybrac ilosc przedzialow)
Kołmogorowa
Andersona-Darlinga
Zdaje sobie sprawe, ze to jest w pewien sposob masło-maślane, estymacja parametrow na podstawie tych samych danych, na ktorych potem testujemy zgodnosc, ale nie wnikajmy w to. Zagadnienie dotyczy ekonomii, wiec to i tak jedna wielka quasi-nauka.
Generalnie potrzebne mi są tylko same wyniki, dane surowe beda dotyczyly 39 spolek, nie trzeba badac wszystkich, ale jak procedurka bedzie juz dzialac, to chyba nie ma wiekszego znaczenia czy sie ja puści na kilku zestawach danych czy na 39, prawda?
Pod Vistą Matlab (R14) mi nie dziala, musialbym specjalnie Ikspeka stawiac, nie wiem do konca jak wyglada w efekcie taka procedurka w Matlabie, czy to sie da zrobic tak zeby tylko napisac procedurke, ktora ja potem moge sobie puscic na danych, czy to niewykonalne. Wiadomo, ze zalezy mi na rozsadnej cenie takiej analizy.
Mam "wzorcowy" artykul, sama procedurka jako taka w zasadzie nie jest mi potrzebna, potrzebuje wynikow koncowych, czyli parametrow strukturalnych modeli, a nastepnie wartosci statystyk testowych i p_value, dla tych trzech testow zgodnosci rozkladow.
Gdyby ktos byl przedwstepnie zainteresowany, moge podeslac PDF z "wzorcem". Sa tam opisane te rozklady, a także testy (są wszystkie wzory) jest opisane dokładnie to co ja potrzebuję zrobić, lecz nie potrafie. Dla każdej z rozwazanych spolek, bede miec okolo 3000 punktow danych. Wiem, ze Andersona-Darlinga nie powinno sie stosować dla tak dużych zbiorow danych, ale ponownie pominmy to milczeniem.
Nie wiem, moze na to sa jakies gotowe "biblioteki", po prostu z Matlabem nie mialem do czynienia, z Octave tez, Statistica i SPSS nie umozliwiaja mi tego, albo nie umiem tego zrobic.
R, Mathematica, tez wolalbym sie sam za to nie zabierac. Choć tam też to sie powinno dać zrobić, w pracce jest powołany akurat Matlab.
Ludzie, ratunku! |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 21 Lutego 2008, 12:43
|
|
|
wybaczcie, ale może to odpowiednie miejsce, mam jedno zdanie po angielsku opisujące dzialanie programu komputerowego dokonującego jakichś obliczeń. czyste sformułowania matematyczne, czy jest tutaj ktoś, kto mógłby je przetłumaczyć na fachowy matematyczny żargon? proszę o info na pw. ewentualnie przerobic to ze slownikowego tlumaczenia.
Dzięki Wam, już jest tłumaczenie. |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum