Nowe w publicystyce |
Autor |
Wiadomość |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 13:15 Nowe w publicystyce
|
|
|
Od czwartego numeru SFFH pojawi sie coś nowego w publicystyce. To rubryka zatytułowana roboczo: Raport mniejszości.
Cóż to bedzie za dziwo, zapytacie pewnie.
No to odpowiem, uprzedzając pytanie. to będą wasze felietony. Felietony czytelnikow. dostalem parę ciekawych prac i wpadlem na taki pomysl, ze przecież skoro publikujemy debiuty literackie, to czemu nie spróbować z publicystyka i, w dalszej kolejności, z recenzjami.
Zaczniemy od glosu o HP autorstwa naszego kolegi z forum.
nie krępujcie się zatem, czekam na kolejne materialy. Ma być o fantastyce, ciekawie i aktualnie. forma krortsza. 5tyś znaków, forma dluzsza 12 tys.
Recenzje - a będziemy zamieszaczali nawet kilka głosów nie moga przekroczyc 1800 znakow.
Teraz piłeczka po waszej stronie. |
|
|
|
 |
Piotrek Rogoża
Lyterat

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 14:29
|
|
|
Świetny pomysł. Jestem po wrażeniem. Osobiście liczę na Margot i "Jatki wybrane, czyli fantastyczne rzezie". Albo coś w ten deseń. NURS, namów ją. |
_________________ Moje życie to Truman Show. W reżyserii Koterskiego.
www.piotrrogoza.wordpress.com |
|
|
|
 |
Haletha
Zielony Ludzik

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 14:35
|
|
|
Ojej, to może być fajne!:D
A czy mogą to być "popularnonaukowe" teksty w rodzaju Kompendium Sapkowskiego, naświetlające jakiś fantastyczny aspekt baśni, etnografii? |
_________________ Pewien król miał dwóch synów. Jednego starszego, drugiego zaś młodszego.
----------------------------------
Daj się porwać przygodzie! Forumowa powieść w odcinkach czeka na ciebie! |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 14:40
|
|
|
Mogą, ale musza być krótkie. |
|
|
|
 |
Iscariote
Wiedźmikołaj

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 18:17
|
|
|
Bardzo fajny pomysł. Sam bym coś spłodził ale pomysłu na żaden felieton aktualnie ni ma
Może coś o japońskich egzrocystach |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 19:09
|
|
|
BTW to musi byc naprawdę sensowny tekst |
|
|
|
 |
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 19:42
|
|
|
Cholernie dobry pomysł Trzymam kciuki, zwłaszcza, że mam już przed sobą numer 03 i zamierzam z nim sie dziś bliżej zapoznać Tylko tak dalej! |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 20:22
|
|
|
Zapoznasz sie, napisz opinię! Welcome back, bo nie sądzę, żebys to czytal w Chinach |
|
|
|
 |
Dunadan
Abraham van Helsing

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 21:57
|
|
|
No, faktycznie ciekawy pomysł, choć ryzykowny - bardziej niż w przypadku literackich tekstów debiutantów... co do Margot - popieram, potrafi ciekawie pisać, tylko zeby ją nie poniosła zbytnio |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 25 Stycznia 2006, 22:25
|
|
|
przeciez nie wszystko puścimy, ale mam nadzieję, że w końcu pojawia sie publicyści fantastyczni z prawdziwego zdarzenia. bogowie sa zmęczeni, pora na świeżą krew |
|
|
|
 |
Dunadan
Abraham van Helsing

|
Wysłany: 26 Stycznia 2006, 22:38
|
|
|
Zgadza się ale mimo wszystko to większe ryzyko... jakoś do felietonów ma się większe wymagania... przynajmniej ja mam. Ale szczerze mówiąc nie mogę się doczekać sam nawet może coś pokombinuję? |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 00:19
|
|
|
Ale, jak nie dasz mlodym szansy, to nigdy nie zaistnieja, podobnie było z literaturą. NF nie była w stanie przedstawic wszystkiego, Feniks i tak by upadł. Gdyby SF nie weszło na rynek, dzisiaj polaska fantastyka byłaby w strzępach. nie byłoby Runy i FS. |
|
|
|
 |
Orbitoski
Horrorman

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 09:10
|
|
|
NURSIe, a nie boisz się, że ludzie na mieście powiedzą "uuuuu, juz nikt tego NURSA nie lubi, uuuuu, pisać mu nie chce, uuuuu, musi brać ludzi z łapanku, uuuu"?
to nie jest agresywne pytanie |
_________________ Nie jest dobrze
www.orbitowski.pl
"Nadchodzi" nadchodzi w lutym. |
|
|
|
 |
baron13
Mistyk
|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 10:07
|
|
|
Pomysł bardzo dobry. Stare repy, jak ja, gonią resztkami rozumu. A młodzi, czy nowi pisać muszą się uczyć. |
|
|
|
 |
Orbitoski
Horrorman

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 10:24
|
|
|
baron13 napisał/a | Pomysł bardzo dobry. Stare repy, jak ja, gonią resztkami rozumu. A młodzi, czy nowi pisać muszą się uczyć. |
moja się zgadzać |
_________________ Nie jest dobrze
www.orbitowski.pl
"Nadchodzi" nadchodzi w lutym. |
|
|
|
 |
Rafał
.
|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 11:19
|
|
|
Kurczę, pisać nic sensownego nie napiszę, ale może w wolnej chwili się skuszę na wyprodukowanie czegoś głupiego, a ciekawego? Spróbuję. Chyba. Ale do pomysłu się zapaliłem. Boję się jednak, że jak słomka. |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 13:34
|
|
|
Orbitoski napisał/a | NURSIe, a nie boisz się, że ludzie na mieście powiedzą uuuuu, juz nikt tego NURSA nie lubi, uuuuu, pisać mu nie chce, uuuuu, musi brać ludzi z łapanku, uuuu?
to nie jest agresywne pytanie |
no, raczej sie nie boje Nie bałem się puszczac tekstów nowych ludzi w SF i to stawiając na nich od początku, to dlaczego mam się bac teraz. to jeden felieton na numer, nic więcej. W koncu gdzies musi być miejsce, w ktorym pojawia sie nowe twarze, bo na razie nie widac nikogo, kto byłby w stanie zapelnic luki po starych wygach.
Ale troche racji masz, wiadomo kto pewnie juz rozpuszcza takie ploty. Ale zdążyłem sie przyzwyczaić, to już z setny raz nas będą chować |
|
|
|
 |
mawete
bosman

|
Wysłany: 31 Stycznia 2006, 08:49
|
|
|
IMO świetny pomysł. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. |
|
|
|
 |
Formaldehyd
Jaskier

|
Wysłany: 31 Stycznia 2006, 08:53
|
|
|
O to wlasnie chodzi... |
_________________ On candystripe legs the spiderman comes
softly through the shadow of the evening sun
stealing past the windows on the blissfully dead
looking for the victim shivering in bed... |
|
|
|
 |
Anko
Niki

|
Wysłany: 31 Stycznia 2006, 13:17
|
|
|
NURS napisał/a | Ale zdążyłem sie przyzwyczaić, to już z setny raz nas będą chować |
Jestem pewna, że sobie poradzisz i w zamian za to też kogoś oplakatujesz nekrologami. To już chyba taka wzajemna zabawa "światka", co?
A co do publicystyki - wymagania chyba nie są "większe", tylko w innym kierunku idące. Np. trzeba być mistrzem krótkiej formy, ciekawie a treściwie zawrzeć wątek na stronie czy dwóch - a w opowiadaniu przeciwnie, rozpisanie się jest mile widziane - chyba? Tak sądzę po negatywnych opiniach nt. miniaturek w opowiadaniach.
A właściwie, to planujesz jakiś tematyczny profil tych artykułów (kiedyś chyba Świdziniewski i może ktoś jeszcze... to była analiza światów przedstawionych w fantastyce, prawda? no, to właśnie był cykl "tematyczny" - chociaż szybko się skończył ciekawe, czemu?). |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 31 Stycznia 2006, 13:28
|
|
|
Anko napisał/a | NURS napisał/a | Ale zdążyłem sie przyzwyczaić, to już z setny raz nas będą chować |
Jestem pewna, że sobie poradzisz i w zamian za to też kogoś oplakatujesz nekrologami. To już chyba taka wzajemna zabawa światka, co? |
Róznica tylko w tym, że jak juz kogos pochowałem, to nie wylazł Nawet ss długo ze mna na ten temat dyskutował, i zobacz, wyszło jednak na moje.
Cytat | A właściwie, to planujesz jakiś tematyczny profil tych artykułów (kiedyś chyba Świdziniewski i może ktoś jeszcze... to była analiza światów przedstawionych w fantastyce, prawda? no, to właśnie był cykl tematyczny - chociaż szybko się skończył ciekawe, czemu?). |
Dlaczego? bo ludzie strasznie nie lubią, jak im sie pokjazuje błędy w tym co uwielbiają. BTW, to sie wiaże też z powyższym. Zauważ, że praktycznie nie ma rzetelnych materiałów o stanie rynku fantastycznego. |
|
|
|
 |
Anko
Niki

|
Wysłany: 31 Stycznia 2006, 13:49
|
|
|
NURS napisał/a | Róznica tylko w tym, że jak juz kogos pochowałem, to nie wylazł Nawet ss długo ze mna na ten temat dyskutował, i zobacz, wyszło jednak na moje. |
Nie potwierdzę, nie zaprzeczę - za słabo się orientuję, czyj, kiedy i który pogrzeb urządzają. |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
 |
andre
Szninkiel

|
Wysłany: 4 Lutego 2006, 10:42
|
|
|
A te propzycje felietonów czy recenzji to na adres "teksty" czy "info"pchać?? |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 4 Lutego 2006, 12:57
|
|
|
teksty raczej, przeciez to tekst tylko opiszcie to jako felieton w temacie. |
|
|
|
 |
Rafał
.
|
Wysłany: 20 Marca 2006, 10:17
|
|
|
No i stało się. Wrzuciłem na skrzyne NURSa pierwszą w życiu grafomanie. W życiu bym nie pomyślał, że kiedykolwiek coś takiego zrobie. Co te forum robi ze zwykłych, normalnych ludzi ... |
|
|
|
 |
Rodion
Agent Chaosu

|
Wysłany: 20 Marca 2006, 10:34
|
|
|
Rafał napisał/a | Co te forum robi ze zwykłych, normalnych ludzi .. |
Na te forum nie loguja sie zwykle normalne ludzie. |
_________________ Mam czarną koszulkę i piwo... jestem forpocztą sił chaosu.
I tylko konia osiodłać. I przez wrzosowiska, jak przez... |
|
|
|
 |
Pako
Adam Zamoyski

|
Wysłany: 20 Marca 2006, 10:37
|
|
|
o to to.. a o czym Rafale napisałeś zdradzisz? |
|
|
|
 |
Rafał
.
|
Wysłany: 20 Marca 2006, 11:28
|
|
|
Rodion napisał/a | Na te forum nie loguja sie zwykle normalne ludzie |
zapomniałem
Pako napisał/a | a o czym Rafale napisałeś zdradzisz? |
Generalnie o poszukiwaniu sensu we wszechświecie i bezcelowości tego zajęcia Dodałem też jeden ze swoich głupich pomysłów, żeby było bardziej fiction i zakończyłem optymistycznie i naiwnie. Ale pojęcia zielonego nie mam jak się takie rzeczy pisze i pomimo, że dużo czytam, to powychodziło jakby chaotycznie. Szkoda, że na wzór ocen tekstów literackich nie funkcjonuje coś podobnego dla publicystyki. Wtedy zapewne zostałbym uświadomiony o nędzy pisarsko-merytorycznej swojego tekstu i nie musiałbym zawracać głowy NURSowi. |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 20 Marca 2006, 21:09
|
|
|
Rafał napisał/a | No i stało się. Wrzuciłem na skrzyne NURSa pierwszą w życiu grafomanie. W życiu bym nie pomyślał, że kiedykolwiek coś takiego zrobie. Co te forum robi ze zwykłych, normalnych ludzi ... |
Ojciec redaktor (nie załozyciel, za mlody jestem jest pod wrażeniem, konsideruj sobie, że widzisz to drukiem |
|
|
|
 |
Lu
Marsjanin

|
Wysłany: 20 Marca 2006, 21:21
|
|
|
Rafał napisał/a | Generalnie o poszukiwaniu sensu we wszechświecie i bezcelowości tego zajęcia Dodałem też jeden ze swoich głupich pomysłów, żeby było bardziej fiction i zakończyłem optymistycznie i naiwnie. |
To musi być coś powalającego
Rafale, gratuluję .
I czekam z niecierpliwością na zobaczenie tego drukiem |
_________________ Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest lodówka. |
|
|
|
 |
|