Cezary S. Frąc |
Autor |
Wiadomość |
mawete
bosman
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 11:44 Cezary S. Frąc
|
|
|
Jak wszyscy chyba wiemy jest wieloletnim tłumaczem. Tłumaczył między innymi Tolkiena.
Teraz w pierwszym tomie wieloautorskich zbiorów opowiadań "Tempus Fugit" (Fabryka Słów) Jest Jego bardzo dobre opowadanie "Odnaleźć Annę". ponieważ jest na forum możnia z Nim porozmawiać i zacząć się czepiać.
A o ile mi wiadomo nie są to jego ostatnie plany wydawnicze.
Oto CezaryF podczas wykonywania obowiązków służbowych
Zapraszam do rozmowy. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 12:36
|
|
|
NO i co więcej jego opko pojawiło się w którymś SyFku Pamiętam Cezarego z Tolk Folku, sprzed 4 lat. Niedosyć że niezły pisarz i tłumacz to jeszcze świetny bajarz
A na forum to ma jaki nick? |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 12:48
|
|
|
Zaskakujący: Cezary F. hehehe |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Nivak
Auratog
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 13:49
|
|
|
No i jak widać przydałoby się to, co proponowałam, czyli umieszczanie w tytule tematu obok imienia i nazwiska autora również jego nicka na forum
Jest już jakaś odpowiedź w tej sprawie, ciom gorat? |
_________________ Nie czuję jak offtopuję. |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 13:53
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich.
Pewnie wypadałoby bym napisał coś o sobie:
Wraz z moją Panią przetłumaczyliśmy ok. 60 tytułów, wśród najbardziej znanych i tłumaczonych przez nas autorów to - Tolkien, Koonz, Bova, Follet, McCaffrey, Carey czy Mitnick. Popełniłem kiedyś opowiadanie do SF i kilka (niezbyt dobrych ) do Fahrenheita. Choć muszę przyznać, jest tam też mój short pt. "Wioska" który spodobał mi się a dodatkowo prezentuje moje nieco spaczone poczucie humoru.
To chyba by było tyle. Pozdrawiam i zapraszam. Postaram odpowiedzieć na wszystkie pytania - nawet te najgorsze.
PS Oczywiście raz jeszcze dziękuję za możliwość spędzenia z doborowym gronem forumowym dwóch wspaniałych imprez. Dzięki! |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 13:56
|
|
|
CezaryF:
Cytat | Postaram odpowiedzieć na wszystkie pytania - nawet te najgorsze. |
Chłe, chłe, chłe (skoro sam sie prosisz )
Dlaczego tak mało piszesz, do diaska?! |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 13:59
|
|
|
Romek P., dużo znaczy dobrze? |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 14:21
|
|
|
Dużo, znaczy jest co czytać Popieram pytanie Romka.
PS. wątek powinien byc w Mistrzach I Małgorzatach, nie? |
Luck yourself |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 14:24
|
|
|
Skoro publikował w SF to zdecydowanie TAK. Zrobione. |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 14:30
|
|
|
Kruk Siwy:
Cytat | Romek P., dużo znaczy dobrze? |
Hm, mam wrażenie, że akurat o "dużo" to nie ja pisałem
Raczej postulowałem o "więcej", bo skądinąd wiem, że Czarek wymaga bodźców ostrożnych (od ostrogi ) |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 14:57
|
|
|
hehe... jak nie gorat to Czarny przenosi |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 15:02
|
|
|
Porządek musi być |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 15:04
|
|
|
tajest |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 17:31
|
|
|
Dzięki wszystkim za uwagi. Postaram poprawić się i napisać parę rzeczy. Mogę zdradzić że nawet są już plany. Ogólnie to i tak zacząłem pisać pod wpływem nacisków min. Romka P (tak więc ew. pretensje do niego . ) Poza tym lekki brak wiary w własne siły. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 21 Listopada 2006, 17:49
|
|
|
Chyba trochę niepotrzebnie... warsztat masz już z pewnością wyrobiony tylko pomysły dodam że co prawda nie pamietam dokłądnie tego opka w SyFku, ale pamiętam że mi się całkiem podobało ( to było coś o rzeczywistości wirtualnej i komputerach?... ) |
Luck yourself |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 22 Listopada 2006, 10:56
|
|
|
Dunadan wlewasz mi miód na serce. I miło jest usłyszeć że ktoś pamięta. Faktycznie dobrze ci się kojarzy. Mogę ewentualnie zdradzić że planuję coś w rodzaju Space opery i teoretycznie mam nawet wydawcę. Kwestia tego czy ktoś mnie dopilnuję (małżonka) bym siedział i pisał. Wstyd się przyznać ale moim ulubionym hobby jest leniuchowanie |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 22 Listopada 2006, 11:20
|
|
|
Nie tylko twoim. SpaceOpera powiadasz... oj, niedługo będziesz miał wielu fanów i fanek może warto też pomyśleć o jakiś fragmentach w NF albo SFFH? |
Luck yourself |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 22 Listopada 2006, 19:31
|
|
|
Dzięki za podpowiedź jak będę miał już na tyle tekstu by coś pokombinować to spewnością coś uczynię. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 23 Listopada 2006, 09:16
|
|
|
IMO pomyśl o opowiadanku np w SFFiH które będzie w świecie Twojej książki - warto zachęcić czytelników. |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 2 Grudnia 2006, 06:52
|
|
|
Jak tylko skończę opowiadanie do nowej antologii (w przeciwieństwie do Anny raczej jajcarskie) zabieram się za opowiadanko z świata który powstaje. Mam nadzieję że dam radę jeszcze w tym roku |
|
|
|
|
Nexus
Dragon Slayer
|
Wysłany: 2 Grudnia 2006, 07:54
|
|
|
Aaaa... space opera to właściwy kierunek. Trochę opuszczony przez naszych pisarzy. Jeśli popełnisz taką zbrodnię przeciwko obecnym trendom, to chętnie zakupię
A gwoli ścisłości Cezary wydał wspomniane opko pt. "Piekło hakerów" w nr 39/2004 SF. |
_________________ "- Have you ever retired a human by mistake?
- No.
- But in your position that is a risk." |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 2 Grudnia 2006, 08:24
|
|
|
Jeśli tylko podołam tej zbrodni (część, że tak powiem warsztatowa) to powinno pójść w miarę szybko - Pomysł, konstrukcja i światy są już obmyślone, co więcej mam wstęp i pierwszy rozdział w formie roboczej. Opowiadanie o którym wspominałem będzie z tego świata ale z innej perspektywy. |
|
|
|
|
Nexus
Dragon Slayer
|
Wysłany: 2 Grudnia 2006, 08:30
|
|
|
To jest właściwe podejście. Uważam, że najlepszą formą reklamy jest właśnie opowiadanie osadzone w świecie książki. Przyznaję się bez bicia, że często omijam publikowane fragmenty nadchodzących powieści, bo nie lubię psuć sobie zabawy. Chyba, że to początek pierwszego rozdziału |
_________________ "- Have you ever retired a human by mistake?
- No.
- But in your position that is a risk." |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 2 Grudnia 2006, 13:32
|
|
|
NO, ja też czekam z niecierpliwością |
Luck yourself |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 9 Grudnia 2006, 13:14
|
|
|
Oki. Udało mi się wybrnąć poza prolog i pierwszy rozdział, tak więc mam materiał do napisania opowiadania.
Nexus – opowiadanie będzie ściśle związane z akcją książki, ale z punktu widzenia innej osoby (coś jak książkowy i filmowy „lot nad kukułczym gniazdem”). Co więcej, chciałbym, aby jedno i drugie się uzupełniało (o ile mi się uda).
Mawete – Wielkie dzięki za uwagi do Anny. Są bardzo pomocne i (cholera ) masz rację. Pewnie wykorzystam Cię przy następnych tekstach. O ile się zgodzisz.
I przy okazji mogę się pochwalić: pojawiła się pierwsza recenzja „Tempus Fugit” i mojego opowiadania. Bardzo miła, choć nie do końca się z nią zgadzam – myślałem, że moje opowiadanie jest najbardziej płaskie.
NO niema to jak skleroza oto link: http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=69333 |
|
|
|
|
Aga
Baltazar Gąbka
|
Wysłany: 9 Grudnia 2006, 13:54
|
|
|
CezaryF:
Oj, bo poleje się krew... Z małej litery |
_________________ Amerykańscy naukowcy dowiedli ostatnio, iż niekontrolowana konsumpcja gollumów jest przyczyną wielu groźnych chorób, np. choroby szalonych spamerów.
Rodion |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 9 Grudnia 2006, 14:14
|
|
|
I'm sorry - odruch, zboczenie zawodowe |
|
|
|
|
Marcin Wroński
Jaskier
|
Wysłany: 9 Grudnia 2006, 15:19
|
|
|
CezaryF:Cytat | pojawiła się pierwsza recenzja „Tempus Fugit” i mojego opowiadania. Bardzo miła, choć nie do końca się z nią zgadzam – myślałem, że moje opowiadanie jest najbardziej płaskie. |
Nie martw się, będą inne recenzje, gdzie inni recenzenci ustawią wszystko na odwrót Ale tak serio, to mogę powiedzieć chyba tylko jedno: "a nie mówiłem?" |
_________________ Zapraszam na
www.marcinwronski.art.pl |
|
|
|
|
CezaryF
Sky Captain
|
Wysłany: 9 Grudnia 2006, 15:46
|
|
|
Marcin
Dzięki, ale powinieneś sobie zdawać sprawę, że poniekąd to dzięki Tobie. Nie dość że że jesteś świetnym pisarzem (czekam na drugi tom Marla a z tego co już wiem zapowiada się niesamowicie) to nie znam lepszego redaktora od Ciebie. A mam praktykę jeszcze z tłumaczeń |
|
|
|
|
Marcin Wroński
Jaskier
|
Wysłany: 13 Grudnia 2006, 21:26
|
|
|
Czarku,
Jak nie po raz pierwszy - nie wiem, co odpowiedzieć To bardzo miłe i wielkie dzięki, niemniej jeszcze raz nieśmiało zaznaczę, że opowiadanie to jednak TY napisałeś |
_________________ Zapraszam na
www.marcinwronski.art.pl |
|
|
|
|
|