Nasza przyszłość idzie w las |
Autor |
Wiadomość |
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 26 Października 2005, 19:19 Nasza przyszłość idzie w las
|
|
|
Las i drewno od początku (kiedy by on nie był) towarzyszyły człowiekowi. Co ciekawe towarzyszą nadal. Nie tylko na ziemi ale i w kosmosie ( na promach kosmicznych nawet są elementy drewniane). Naukowcy potrafią sprawić aby drewno przewodziło prąd, aby świeciło, aby było niemal niezniszczalne. Budowa drewna powoduje że nauowcymają nieograniczone pole manewru i nowe zastosowania są ciągle odnajdywane. Ale nie tylko drewno jest takie niezwykłe. Większość z nas wie że olbrzymia ilosć leków pochodzi z roślin leśnych, a wieloktronie większza liczba leków jest jeszcze do odnalezienia w lasach...
Ale i na lekach się nie kończy. W świecie MechWarriora pierwsze mechy były stworzone na potrzeby górnictwa. Co prawda PlusJAcka trudno nazwać mechem ale... sami zobaczcie: http://www.ist-prize.org/...7_251&year=1997
A to dopiero początek ktoś jeszcze słyszał o jakiś leśnych ciekawostkach? ciekawe czemu tak mało lasu jest w Sci-Fi? ( OK, nie licząc Star Warsów) |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 26 Października 2005, 19:28 Re: Nasza przyszłość idzie w las
|
|
|
Dunadan napisał/a | ktoś jeszcze słyszał o jakiś leśnych ciekawostkach? ciekawe czemu tak mało lasu jest w Sci-Fi? ( OK, nie licząc Star Warsów) |
Dun, a niezapomniana "Cieplarnia" Aldissa? Drugi tom Endera, z "prosiaczkami"? A, wreszcie, genialne utwory Le Guin? Najpiękniejsza nowela - "Szerzej niż imperia i wolniej", która wlazła mi do głowy i nie chce się dać stamtąd wytrząsnąć? |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 26 Października 2005, 19:40
|
|
|
OK, zapisuję, zapisuję no tak o Enderze to akurat zapomniałem :/ |
Luck yourself |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 26 Października 2005, 19:49
|
|
|
Dunadan napisał/a | OK, zapisuję, zapisuję no tak o Enderze to akurat zapomniałem :/ |
Tak naprawdę, las jest tłem wielu tekstów. I leśne stworzenia Ten od "Lasu zapomnianego mitu", na H jakoś...
Multum. A potrzebujesz do czegoś, czy zwykła ciekawość? |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 26 Października 2005, 19:52
|
|
|
W sumie zwykła ciekawość... ale przeczytałem w życiu jeszcze zbyt mało książek... co do tytułów to sobie je gdzieś pozapisuję i kiedyś skorzystam... |
Luck yourself |
|
|
|
|
Marek1964
Narzeczona Frankensteina
|
Wysłany: 31 Października 2005, 18:02
|
|
|
Jest jeszcze inna książka Ursuli Le Guin o lesie: "Słowo las znaczy świat". Z tego co pamiętam, to była całkiem fajna czytanka. |
|
|
|
|
bogow
Langolier
|
Wysłany: 31 Października 2005, 19:14
|
|
|
Las w "Ślimaku na zboczu" Strugackich, niesamowite miejsce. |
_________________ "All this has happened before, and will happen again..." |
|
|
|
|
Marek1964
Narzeczona Frankensteina
|
Wysłany: 31 Października 2005, 19:31
|
|
|
To właściwie nie był las (nie było drzew tylko glony), ale... Dżungla w "Non stop" Aldissa z pewnością była klimatyczna!!! |
|
|
|
|
Marek1964
Narzeczona Frankensteina
|
Wysłany: 31 Października 2005, 23:01
|
|
|
Chyba dostałem jakiejś obsesji, bo przypomniał mi się jeszcze jeden fajny las. Można go znaleźć w nieco zapomnianej już dzisiaj powieści Zajdla "Lalande 21185". |
|
|
|
|
bogow
Langolier
|
Wysłany: 1 Listopada 2005, 14:12
|
|
|
Chagotwór z "Chagi" Iana McDonalda, też od biedy mozna uznać za kawał "lasu". Ludzie przemykający przez przetworzony afrykański las, niczym małe nic nie znaczące stworzenia. Licytacja trwa... |
_________________ "All this has happened before, and will happen again..." |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 1 Listopada 2005, 14:32
|
|
|
bogow napisał/a | Chagotwór z Chagi Iana McDonalda, też od biedy mozna uznać za kawał lasu. Ludzie przemykający przez przetworzony afrykański las, niczym małe nic nie znaczące stworzenia. Licytacja trwa... |
Dobra, to pójdziemy na ostro Chruszczewski kojarzycie w ogóle takiego? Nie las, ale za to drzewo, które wyrosło pośrodku ulicy - w jakimś jego opowiadaniu. |
|
|
|
|
|