Widziałem kiedyś TAKIE miasto... |
Autor |
Wiadomość |
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 13:42 Widziałem kiedyś TAKIE miasto...
|
|
|
Ostatnio zaintrygowały mnie zabytki, jak też całe miasta "z wiekową duszą". Nie da się ukryć, że pewien wpływ ma na to możliwość obserwowania, jak w Warszawie wyburzają w oczach i klecą ultranowocześnie szklano-betonowe i brzydkie paskudztwa w dzielnicach, które powinny być całościowo objęte opieką konserwatora ze względu na walory.
Kilka lat temu byłem w Reszlu - klimat tam panujący urzekł mnie. Spokój, dobrze zachowany gotycki zamek z minimalną liczbą współczesnych wtrąceń (!), obok gotycka plebania (wtedy niemalże rudera, ale czuć było majestat miejsca) i kościółek przebijający rozmiarem niejedną archikatedrę Miałem możliwość dowiedzieć się, że porządną kanalizację mieli już w średniowieczu (poźniej jedynie się psuła).
Mile wspominam też Lwówek Śląski, ale samo miasto słabo poznałem - ganiałem wokół z młotkiem i śliną kapiącą na widok odsłonięć skalnych |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 14:46 Re: Widziałem kiedyś TAKIE miasto...
|
|
|
A znasz Ogrodzieniec? Krążąc po tych świetnie zachowanych ruinach zamku, naprawdę można poczuć średniowieczną duszę
Na Pomorzu jest takie fajne miasteczko, Chojnice. Moja babcia tam mieszkała, stąd dosyć czesto byałem - mają pieknie zachowane zabytki po Krzyżakach. Sporo murów, baszta... a sam rynek, renesansowy, bardzo ładny... |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 15:31
|
|
|
Ja polecam Albi (to od Albigensów) rzecz, jakiej w Polsce nie zobaczycie, katedra z XII wieku i otaczająca ją starówka, oddana w prywatne ręce i odnowiona tak, że zawał pewny u każdego, kto odwiedzał Kazimierz nad wisłą |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 15:35
|
|
|
W zeszłym roku spędziłem lilka dni w Lublinie i wciąż jestem pod wrażeniem. Mają tam taką wieeeelką starówkę. Kiedyś to wyremontują i będzie git. Dobre grzańce podają i karmili mnie jak u mamy. |
_________________ Nie wyrabiam psychicznie, gdy skarpetki są nie do pary. |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 15:45
|
|
|
Hmm.. z dobrze zachowanych? U mnie w okolicy nie ma :/ A i nie przypominam sobie, żebym kiedyś w jakimś bardzo fajnym mieście z klimatem był. Nawet Krakau mnie nie urzekło :/ |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 15:58
|
|
|
Jak ktoś chce sobie w łeb strzelić z rozpaczy widząc, co nasi potrafią zrobić z pięknym miasteczkiem, to zapraszam do Chełmska Śląskiego. |
|
|
|
|
Miria [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 16:15
|
|
|
Romek P.
Cytat | A znasz Ogrodzieniec? Krążąc po tych świetnie zachowanych ruinach zamku, naprawdę można poczuć średniowieczną duszę |
Otóż to. Cała okolica jest piękna. Podobne klimaty panują w Iłży. Małe miasteczko z wąskimi chodnikami, drewnianymi domkami o oknach wychodzących na uliczki. A z baszty widok na cała okolicę, w tym zalew. |
|
|
|
|
Wiedźma
Blade
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 17:32
|
|
|
Z miasteczek ( bo na ogół miast nie lubię) polskich kocham Kazimierz nad Wisłą z innych - Pragę ech... kto chce pojechać ze mną? |
_________________ Ukorowaniem wiedzy jest miłość.
/Safona/ |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 18:01
|
|
|
Ogrodzieniec znam, choć z trochę innej strony Jest tam spory kamieniołom; jak byłem tam, to akurat były takie warunki, że ostatnie upały w porównaniu z tym to przyjemny chłodek Choć w zamku pewnie też byłem.
Piech: niestety nie wiem, czy uda mi się tam dotrzeć, czy mógłbyś zatem opisać, co tam zrobili? |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 19:10
|
|
|
Nie wiem, czy ma klimat, ale starówka w Sandomierzu jest bardzo fajna no i wszelskich zabytków od ciorta i ciut ciut.
Swego czasu mieszkałem w Le Mans we Francji. Piękna katedra, super mury nad rzeką i starówka też fajna. Najbardziej mnie urzekł mały kamienny domek umieszczony nad ulicą. |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 30 Czerwca 2006, 20:31
|
|
|
Cytat | gorat :Piech: niestety nie wiem, czy uda mi się tam dotrzeć, czy mógłbyś zatem opisać, co tam zrobili? |
Ruinę zrobili, ot co. Ryneczek, kamienice, sukiennice - wszystko malutkie. Miniaturka miasta. Widać, że to kiedyś było jak z obrazka. Teraz w ruinie. Płakać się chce. |
|
|
|
|
Słowik
Cynglarz
|
Wysłany: 1 Lipca 2006, 10:31
|
|
|
Jeśli chodzi o miniaturki, to w Karpaczu jest Muzeum Miniatur. Głównie zabytków z okolicy Karkonoszy. Ciekawostką jest miniatura Śnieżki (to góra, jeśli by ktoś nie wiedział ) |
_________________ I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy. |
|
|
|
|
Henryk Tur
Galadriela
|
|
|
|
|
Marek1964
Narzeczona Frankensteina
|
Wysłany: 3 Lipca 2006, 11:55
|
|
|
Szczerze zachęcam do wizyty w Chełmnie (około 50 km od Bydgoszczy). Można tam znaleźć doskonale zachowane, średniowieczne mury obronne (niemal w pełnym obwodzie 2270 m!!!) oraz 17 baszt (i jeszcze 6 dodatkowych we fragmentach). Wspaniała jest też starówka! Kto nie wierzy to zapraszam najpierw do wizyty wirtualnej: http://www.chelmno.pl/mai...=66&lang=pl&p=a |
_________________ http://blogi.newsweek.pl/Autor/marekeram |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 3 Lipca 2006, 12:21
|
|
|
W Chojnicach kiedyś byłam i podobało mi się. A z dawnych lat (no, może nie aż tak dawnych) znam Brodnicę i bardzo lubię. Ostatni raz byłam tam w 1998 roku. Nie była jakaś bardzo odrestaurowana, ale ma swoją atmosferę. Jest wielki gotycki kościół (taki pokrzyżacki), stara brama, wieża i resztki zamku (też wieża, bardzo wysoka, widokowa), a na osłodę życia jeziora w okolicy. Jeszcze tam kiedyś wrócę. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 3 Lipca 2006, 12:57
|
|