Anime |
Autor |
Wiadomość |
Stoniu
Vampirella
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 13:57 Anime
|
|
|
Jakie jest wasze ulubione anime (może być serial;))? |
_________________ Death is Only The Beginning...
The Last Cycle
Art must hurt-Mr. Doctor |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 14:05
|
|
|
Jin - Roh, widział kto? |
_________________ Mam czarną koszulkę i piwo... jestem forpocztą sił chaosu.
I tylko konia osiodłać. I przez wrzosowiska, jak przez... |
|
|
|
|
Stoniu
Vampirella
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 14:15
|
|
|
Nie widziałem.
Ja mam dwie ulubione serie Petit Cosset oraz "Boogiepop Phantom"(chodź tej tylko trzy odcinki ) widział ktoś?? |
The Last Cycle
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 14:27
|
|
|
Nie widziałem ani Rodiona, ani Stonia. Widziałem parę odcinków Miyu Vampire Princess,Helsinga, Cowboya Bebopa, Kronika wojny na Lodoss i coś tam jeszcze. Oglądam zazwyczaj na Hyperze. Cowboy Bebop leci ostatnio na TVP Kultura w piątki coś koło 22. |
|
|
|
|
Lu
Marsjanin
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 15:12
|
|
|
Czarny napisał/a | Cowboy Bebop leci ostatnio na TVP Kultura w piątki coś koło 22. |
Potwierdzam. Ostatnio oglądałam odcinek pt. Waltz for Venus. |
_________________ Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest lodówka. |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 15:18
|
|
|
Rodion napisał/a | Jin - Roh, widział kto? |
Widziałem i bardzo mi się podobało. Jin-Roh to mój nr 1.
Nr2 to Ghost i the shell
a potem cała seria Patlabor. |
_________________ Trust me, I'm a doctor... |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 15:26
|
|
|
feralny por. napisał/a | Widziałem i bardzo mi się podobało. Jin-Roh to mój nr 1. |
Eksta klimat, MG42 i pancerz z noktowizorem! |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 15:38
|
|
|
NIe powiem, to robi wrażenie.
Ale mi bardziej podobała się scena na strzelnicy kiedy Fuse strzeleł z Mausera C96. Majsterszyk, rozmazana łuska wyrzucana z pistoletu i zamek zatrzymujący się w tylnym położeniu po ostatnim strzale. Po prostu poezja.
Z resztą smaczków związanych z bronią jest tam dużo więcej chocby MKb 42 używane do treningu, czy MP 41 w rękach funkcjonariuszy w czasie walki w kanałach, albo FG 42 towarzyszy Fuse z "Brygady Wilków". |
|
|
|
|
Stoniu
Vampirella
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 15:42
|
|
|
Kurde nie wiem co to za anime ale bym go zobaczył. A panowie robią tylko mi smaka . |
The Last Cycle
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 15:49
|
|
|
Warto, jest na prawde dobre. |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 16:16
|
|
|
I do tego dobry scenariusz! Jak na anime to całkiem "europejski". Taka perełka.
Inną ciekawą pozycją jest "Blue Submarine no.6", trochę w klimatach "Wyspy Doktora Moro". |
|
|
|
|
Stoniu
Vampirella
|
Wysłany: 29 Grudnia 2005, 16:27
|
|
|
Blue oglądałem ale nie za bardzo mi się podobał. A mi przypomniała się jeszcze "Lain". Ciekawy scenariusz ,ciekawe wykonanie.Co do filmów anime to polecam Wonderful Poject". Scenariusz może nie porywa, za to wykonanie i muzyka mnie zadowoliły. |
The Last Cycle
|
|
|
|
Nivak
Auratog
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 09:54
|
|
|
No wreszcie jakieś normalne tytuły widzę
Jin-roh jest kul~~
Bebop to klasyka klasyki
GitS tym bardziej A jaką ma piękną muzykę... zresztą Bebop też i nie wiem, który ma lepszy OST Miyu jest super w OAVkach, Helsing to według mnie oneshot, ale warto obejrzeć. Lodoss do mnie nie przemówił za bardzo A w Lain najbardziej podobało mi się brzęczenie prądu No i ma też super muzykę
Co do nowszych tytułów, to polecam Mai HiME, jest tam yuri, więc panowie powinni być zadowoleni |
_________________ Nie czuję jak offtopuję. |
|
|
|
|
Stoniu
Vampirella
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 11:16
|
|
|
No i jeszcze jedno anime które jest super wykonane "Angel Egg" (chyba tak tytuł bo już dokladnie nie pamiętam ). |
The Last Cycle
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 11:17
|
|
|
Kurde... tytułów kupa... a sciagac mi sie nie chce... |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 11:22
|
|
|
Stoniu napisał/a | No i jeszcze jedno anime które jest super wykonane Angel Egg |
Czy to tam gdzie nad miastem latają cienie wielorybów? |
|
|
|
|
Stoniu
Vampirella
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 11:49
|
|
|
Rodion napisał/a |
Czy to tam gdzie nad miastem latają cienie wielorybów? |
Oj powiem ci Rodiam że dawno to oglądałem i za bardzo nie pamiętam. |
The Last Cycle
|
|
|
|
Argael
Yoda
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 15:04
|
|
|
Moim ulubionym anime jest Innocence. Według mnie jest dużo lepszy od Ghost in the Shell. Jest cudowny wizualnie i ma wspaniały klimat, taki jak w powieściach Gibsona i Stephensona. I ma muzykę jeszcze lepszą niż w GitSie, choć podobną (te same babcie śpiewają).
Oprócz tego kiedyś byłem wielkim fanem Tenchi Muyo! (ale tylko OAV).
Czy uważacie, że filmy robione w całości na komputerze, ale w stylu fotorealistycznym, takie jak Final Fantasy i Final Fantasy VII: Advent Children, można uznać za anime? |
_________________ 今という時は二度と戻らないんだから。一期一会だぞ。 |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 15:29
|
|
|
Argael napisał/a | Czy uważacie, że filmy robione w całości na komputerze, ale w stylu fotorealistycznym, takie jak Final Fantasy i Final Fantasy VII: Advent Children, można uznać za anime? |
Moim zdaniem zdecydowanie tak. Mimo, że fotorealistyczne to jednak bazują na podobnej stylistyce. Final Fantsy stworzony, w przeważającej części, rękami japończyków, znakomicie wpasowuje się w nurt anime.
A co powiecie na temat "Avalon" Mammoru Oshii ?
Czy to "zwykły" film z aktorami itd. Czy może jednak anime, tylko trochę inaczej?
Pomijam już wstawki animowane (śmigłowiec), ale wszystkie sceny jakby żywcem wyjęte z anime, tyle, że zrealizowane z udziałem aktorów. Te długie, statyczne ujęcia, "mało ruchliwi" ludzie (np. scena w tramwaju). No i kiedy aktor coś mówi to się nie rusza. Całkeim jak anime. |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 16:47
|
|
|
Cytat | A co powiecie na temat Avalon Mammoru Oshii ?
Czy to zwykły film z aktorami itd. Czy może jednak anime, tylko trochę inaczej?
Pomijam już wstawki animowane (śmigłowiec), ale wszystkie sceny jakby żywcem wyjęte z anime, tyle, że zrealizowane z udziałem aktorów. Te długie, statyczne ujęcia, mało ruchliwi ludzie (np. scena w tramwaju). No i kiedy aktor coś mówi to się nie rusza. Całkeim jak anime. |
Jednak mimo wszystko Avalon to film... skoro graja zywi ludzie... moze byc film stylizowany na anime ale póki graja aktorzy bedzie to film... a nie 100% animacja |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 17:27
|
|
|
Iscariote napisał/a | Jednak mimo wszystko Avalon to film... skoro graja zywi ludzie... moze byc film stylizowany na anime ale póki graja aktorzy bedzie to film... a nie 100% animacja |
Wiele w tym racji, jednak trudno rozpatrywać Avalon w oderwaniu od wcześniejszej twórczości Oshii'ego, czyli anime właśnie. Tymbardziej, że Avalon plasuje się dokładnie w nurcie anime tworzonych przez Oshii'ego, tyle tylko, że powstał przy wykożystaniu innych środków
Jeżeli zatem uznamy, że Avalon anime nie jest, z czym mogę sie z łatwoscią zgodzić, jako że grają w nim żywi ludzie, to czym w istocie jest?
Bo przecież takim "zwykłym" filmem nie jest, ze względu na zastosowaną stylistykę i trudno to zignorować. Zdaje się on plasować gdzieś na granicy filmu tradycyjnego/aktorskiego i anime, wytyczając nowy standart w tej dzidzinie. jak nazwać to zjawisko i czy wogóle nazywać to już kwestia na osobna dyskusję. |
Ostatnio zmieniony przez feralny por. 1 Stycznia 2006, 15:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 17:35
|
|
|
feralny por. napisał/a | Zdaje się on plasować gdzieś na granicy filmu tradycyjnego/aktorskiego i anime, wytyczając nowy standart w tej dzidzinie. jak nazwać to zjawisko i czy wogóle nazywać to już kwestia na osobna dyskusję. |
a są jakies inne filmy plasujące sie w tej kategorii? jak do tej pory tylko Avalon wywołuje kontrowersje...jeśli wykombinujemy inne filmy z takiego właśnie pogranicza proponuje nowy wątek pt "Film czy animacja" jeśli nie to zostawmy tak jak jest i niech sie inni wypowiadają |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 17:56
|
|
|
Właśnie liczę na wypowiedzi innych, daleki jestem od jakichkolwiek kategorycznych stwierdzeń, po prostu Avalon trochę odstaje i sam nie wiem jak na to patrzeć. |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 31 Grudnia 2005, 17:59
|
|
|
Chcecie czegoś "odstajacego"? A co powiecie na "MIasto zaginionych dzieci" np.? |
|
|
|
|
Nivak
Auratog
|
Wysłany: 1 Stycznia 2006, 15:44
|
|
|
Według mnie Avalon, to jednak film. Gdyby zaliczyć go do anime, to co stałoby się z jasnością podziału? |
|
|
|
|
Duke
Darth Vader
|
Wysłany: 3 Stycznia 2006, 10:40
|
|
|
A co powiecie SzPaństwo na Shogo Mobile Armour Div? Taka gierka komputerowa zrobiona w klimacie serialu anime (wielkie oczy, wielkie roboty i fabuła). Polecam intro |
_________________ Cynizm i sarkazm mam w zakresie standardowych usług. Drobne złośliwosci dla stałych klientów gratis.
Mnie tez dopadl kryzys.. jem splesnialy ser, pije stare wino i jezdze autem bez dachu... |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 3 Stycznia 2006, 10:45
|
|
|
Gierka niczego sobie. Ja z koleii polecam outtro, chyba jedyne zakończenie gry zrobione z jajem, zamiast tradycyjnego "żyli długo i szczęścliwie, a ich potomstwo zaludniło planetę". |
|
|
|
|
Nivak
Auratog
|
Wysłany: 3 Stycznia 2006, 11:21
|
|
|
Oj, to chyba feralny por. nie grał w serię Final Fantasy 8) Tam zazwyczaj cinko z tym zaludnianiem |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 3 Stycznia 2006, 11:26
|
|
|
Ano nie grał. Szczerze mówiąc nawet nie mam pojęcia o czym ta gra jest. Oglądałem za to film o tym samym tytule, który bardzo mi się podobał i który podobno nie wiele ma wspólnego z grą, poza tytułem oczywiście. |
|
|
|
|
Nivak
Auratog
|
Wysłany: 3 Stycznia 2006, 11:28
|
|
|
No to seria gier jest podobno o wiele lepsza od filmu Tak twierdzą niektórzy i ja się z tym zgadzam. W tym roku ma wyjść FF12. Czekam z niecierpliwością Ale to nie ten temat |
|
|
|
|
|