Marek Perepeczko 1942-2005. |
Autor |
Wiadomość |
Logan
Paskud
|
Wysłany: 17 Listopada 2005, 18:47 Marek Perepeczko 1942-2005.
|
|
|
Cytat | Znany polski aktor filmowy i teatralny Marek Perepeczko, odtwórca słynnej roli Janosika, zmarł w czwartek w Częstochowie na serce. Miał 63 lata.
Marek Perepeczko urodził się 3 kwietnia 1942 roku. W latach 1960-61 występował w telewizyjnym Studiu Poetyckim Andrzeja Konica. W 1965 roku ukończył PWST w Warszawie. W tym samym roku zadebiutował na scenie teatralnej. Przez kilka lat występował w stołecznym Teatrze Klasycznym. W latach 1970-77 był dyrektorem Teatru Komedia. W latach 80. przebywał poza granicami Polski. Od 1998 roku był aktorem i dyrektorem Teatru im. Mickiewicza w Częstochowie.
Największą popularność uzyskał jako bohater seriali Kolumbowie, Gniewko, syn rybaka i Janosik. Na uwagę zasługuje też jego dorobek teatralny. Był Jaśkiem w Weselu, Wodzem Bromdenem w Locie nad kukułczym gniazdem Keseya i Tatusiem Muminka w Lecie Muminków. Próbował też sił w musicalu - wystapił w sztuce Boso, ale w ostrogach Grzesiuka, w telewizyjnym duecie z Ireną Santor śpiewał piosenki miłosne.
Był aktorem, który grywał najczęściej postaci pozytywne. W 1965 roku zadebiutował jednak wcielając się w typy spod ciemnej gwiazdy: w Popiołach był zdrajcą-dezerterem, a w Sam pośród miasta - jednym z chuliganów. Dał się też namówić na udział w nieudanym czeskim filmie Śmierć autostopowiczek, w którym zagrał czarny charakter.
W latach 80. Perepeczko próbował swoich sił w Australii. Po powrocie do kraju musiał zaczynać wszystko od początku. W teatrze znów zagrał w Weselu, tym razem Wernyhorę, a w filmie Sara Macieja Ślesickiego - potężnego gangstera, który ma kłopoty z dorastającą córką.
Warunki fizyczne Perepeczki - blisko 2 metry wzrostu i znakomita sylwetka - spowodowały, że powierzano mu role bohaterów szlachetnych, odważnych i męskich, owianych niekiedy legendą. Tylko on w filmie Piłat i inni, jako centurion Marek Szczurza Śmierć mógł nosić na rękach Poncjusza Piłata, którego grał Jan Kreczmar. Był to jednak nie tylko popis tężyzny fizycznej, ale także stylowego aktorstwa w kostiumie. Tę umiejętność Perepeczko pokazał już wcześniej, gdy w Panu Wołodyjowskim zagrał młodego Nowowiejskiego, prezentującego zalety młodzieży szlacheckiej jak odwaga, patriotyzm, szacunek dla obyczaju. Właśnie te cechy bohatera wyraził, nosząc kontusz z wdziękiem i naturalnością. |
Wiem, że nie miał nic wspólnego z fantastyką, ale stanowi dużą część moich lat szczenięcych...
[*] |
_________________ Życie to chytra sztuka! Jak tylko masz wszystkie karty w ręku, zaczyna grać z tobą w szachy... |
|
|
|
|
Kaxi
Luke Skywalker
|
Wysłany: 17 Listopada 2005, 19:04
|
|
|
Jestem zaskoczony. Jeszcze tydzień temu oglądałem film z jego udziałem, dziś nie ma go już wśród żywych.
[*] |
_________________ WWW.OPOWIADANIA.0.PL - short stories i muzyka w jednym |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 17 Listopada 2005, 19:52
|
|
|
[*] |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 17 Listopada 2005, 22:08
|
|
|
["] |
|
|
|
|
bogow
Langolier
|
Wysłany: 17 Listopada 2005, 22:41
|
|
|
['] |
_________________ "All this has happened before, and will happen again..." |
|
|
|
|
Punolek
Gollum
|
Wysłany: 17 Listopada 2005, 22:54
|
|
|
|
_________________ www.ilike.pl - Rozwiązanie dla tych którym brakuje czasu na czytanie.
www.afterfall.pl - Świetny projekt w klimatach postapokaliptycznych - na ten projekt czekam |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 09:16
|
|
|
Już wczoraj usłyszałem tą przykrą wiadomośc... Na Janosiku się wychowałem....
['] ['] ['] |
|
|
|
|
Margot
Connor MacLeod
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 11:05
|
|
|
(') |
_________________ Bo jatek było za mało |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 11:10
|
|
|
['] |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
sulka
Indiana Jones
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 12:44
|
|
|
['] |
_________________ That is not dead which can eternal lie,
Yet with strange æons even death may die. |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 18 Listopada 2005, 17:50
|
|
|
[']
Janosika nie oglądałem dokładnie, ale zawsze będzie ten aktr u mnie w głowie jako najlepszy aktor w 13 posterunku. Dodał bardzo wiele uroku temu serialowi. Mam nadzieję, że będzie jeszcze dlugo żył w innych serialach. Bo to wielki aktor jest.
['] |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 19 Listopada 2005, 01:50
|
|
|
Ludzie zyja tak długo, jak długo o nich pamiętamy. Aktorzy maja łatwiej, przypomina sie ich w TV i kinach. Dzisiaj powtórzyli jakis program w którym Marek Perepeczko wspominal swoje życie. Swego czasu powiesili go za ziobro... Przepraszam za to skojarzenie, ale tak mnie naszło... |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 20 Listopada 2005, 07:59
|
|
|
[']
Z tym Ziobrem to nie ma co sie czepiac. Ostatnio szaleje z zaostrzaniem kar dla zwyrodnialych ojcow i ja jestem za. Byle nie bylo to tylko czcze bicie piany, a jakies konkrety z tego wyszly...
['] |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
mayu
Jaskier
|
Wysłany: 20 Listopada 2005, 11:53
|
|
|
['] |
|
|
|
|
DiPoint Ragoon
Jaskier
|
Wysłany: 21 Listopada 2005, 20:39
|
|
|
['] |
_________________ Jeśli mnie nie widzisz, znaczy, że stoję za Tobą. |
|
|
|
|
Mara
Luke Skywalker
|
Wysłany: 22 Listopada 2005, 09:16
|
|
|
Nie oglądam telewizji i dopiero teraz z forum dowiedziałam się o śmierci Perepeczki. Szczęka mi opadła...
['] |
|
|
|
|
Angelus
Han Solo
|
Wysłany: 22 Listopada 2005, 14:25
|
|
|
["]
Szkoda go...Dla mnie pozostanie na zawsze Janosikiem... |
_________________ Nie wylewaj wacpan piwa.:) |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 4 Grudnia 2005, 22:35
|
|
|
Trochę później, ale dołączam się ;/
Wspaniały człowiek, wiele razy spotykałem Go na zakupach w Empiku
Także na niejednym przedstawieniu w teatrze za jego dyrektorii byłem, a i na monodramach jego róweż.
Wielki żal |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Grudnia 2005, 23:07
|
|
|
['] |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 5 Grudnia 2005, 04:01
|
|
|
A ponoć przygotowywał się do zagrania roli starego Janosika, żyjącego na odludziu w górskiej samotni... Nigdy tego filmu nie obejrzymy...
['] |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
Emilia
Batman
|
Wysłany: 16 Kwietnia 2006, 09:38
|
|
|
|