Najlepsza publicystyka numeru 32 - głosujemy do 5 sierpnia! |
Tylko jeden głos - Literatura czy Nałóg ? |
Żerowisko na Żwirowisku - Najbardziej Ludzki Nałóg? - Żelikowski/Żwikiewicz |
|
13% |
[ 3 ] |
Kreskówki dla Dorosłych - Bóg, honor, ojczyzna i literatura - Feliks W. Kres |
|
86% |
[ 20 ] |
|
Głosowań: 23 |
Wszystkich Głosów: 23 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kwapiszon
Indiana Jones
|
Wysłany: 2 Lipca 2008, 07:21 Najlepsza publicystyka numeru 32 - głosujemy do 5 sierpnia!
|
|
|
W tym miesiącu tylko dwa teksty ale trzech autorów. |
|
|
|
 |
Hubert
Wyduldas Napfluj

|
Wysłany: 2 Lipca 2008, 09:45
|
|
|
Przy takim wyborze - oczywiście, że Kres! Ciekawie podjął temat literatury w szkole. Jako uczeń będący na profilu z rozszerzonym polskim - muszę się zgodzić. Jesteśmy katowani literackimi 'trupami', z których, bez analizy, niewiele wyniesiemy. Rozumiem, klasykę znać wypada, no ale - dlaczego trzeba ją poznawać na siłę?
No i sprawa podstawowa od felietonu Maszyny czy ludzie? nie było tak skrzącego się humorem felietonu, obfitującego we właściwe Kresowi sformuowania.
PUNKT
A Z&Ż - no cóż, recenzja jak recenzja. Słodzili, parę razy zaplątali się w tym, co pisali. Sympatycznie, acz bez rewelacji. |
|
|
|
 |
Godzilla
kocia mama

|
Wysłany: 2 Lipca 2008, 14:34
|
|
|
Kres, zdecydowanie. Pogląd skrajny, ale pytanie dobre. Czasy się zmieniły, ludzie się zmienili, jak się ich nie zachęci do czytania, jak nie polubią, to po prostu czytać nie będą, i tomy wieszczów, miszczów i literackich herosów pomału zżerać będą książkowe mole gdzieś po bibliotekach. O ile biblioteki jeszcze zostaną, bo księgarnie chyba nie. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 3 Lipca 2008, 11:02
|
|
|
Punkt dla Kresa, dowcipnie i sensownie. |
|
|
|
 |
Chal-Chenet
cHAL 9000

|
Wysłany: 3 Lipca 2008, 11:52
|
|
|
Ż&Ż, bo ich odczucia generalnie zgadzały się z moimi w sprawie omawianej książki. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
felicytka
Jaskier

|
Wysłany: 3 Lipca 2008, 17:23
|
|
|
Punkt dla Kresa |
_________________ Felicytka |
|
|
|
 |
Kamilos
Sky Captain

|
Wysłany: 11 Lipca 2008, 14:14
|
|
|
Ja toże na Kresa. |
|
|
|
 |
Ziemniak
Agent dołu

|
Wysłany: 11 Lipca 2008, 19:23
|
|
|
Nie będę oryginalny - Kres |
_________________ Starzejesz się gdy odgłosy, które wydawałeś kiedyś w trakcie seksu wydajesz obecnie wstając z łóżka |
|
|
|
 |
mawete
bosman

|
Wysłany: 13 Lipca 2008, 12:25
|
|
|
Kres |
|
|
|
 |
Martva
Kylo Ren

|
Wysłany: 13 Lipca 2008, 12:33
|
|
|
Kres, nie tylko ze względu na brak konkurencji |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
 |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

|
Wysłany: 13 Lipca 2008, 14:04
|
|
|
korci mnie zagłosować bez czytania |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
marcolphus
Batman

|
Wysłany: 14 Lipca 2008, 20:44
|
|
|
Z reguły nie czytam wypocin Kresa, bo po prostu mnie nudzą, ale tym razem przeczytałem z zainteresowaniem i, co tu dużo mówić, gość ma sporo racji. Ciekawy artykuł. |
|
|
|
 |
Chompa
Frodo Baggins

|
Wysłany: 15 Lipca 2008, 11:39
|
|
|
"żerowisko" to w sumie recenzja, więc w porównaniu z felietonem Kresa ma raczej trudno. Czytałem wprawdzie z zainteresowaniem, ale punkt pójdzie tym razem bez większego rozmyślania na Kresa. Dyskusję o lekturach obowiązkowych w Polsce śledzę tylko na marginesie, ale w wypowiedziach autora znalazłem sporo rzeczy, pod którymi podpisałbym się sam. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Anko
Niki

|
Wysłany: 16 Lipca 2008, 05:02
|
|
|
Ż&Ż - nudy jak zwykle... Podobało mi się tylko to zestawianie mini-recenzji na końcu, krótkie, nienudne i mówi coś o tekstach.
Kres - z braku konkurencji punkt byłby, choćby nie wiem co. Ale nie zawiódł mnie tym razem. Zgadzam się, że "język polski" jako przedmiot im dalej, tym bardziej powinien się nazywać "historia literatury" czy cosik... Pamiętam, że w podstawówce tematy wypracowań były bardziej zróżnicowane, zachęcały do wypowiadania się, a im dalej, tym więcej międlenia lektur, więc większość ściągała te wypracowania z gotowców, tym bardziej po upowszechnieniu internetu. Człowiek już nie miał mieć swojego zdania na temat, tylko zdanie jedynie słuszne. Jak kiedyś napisałam wypracowanie na temat w rodzaju "czy jest nadzieja dla ludzkości, wypowiedź poprzyj przykładami z lektur" i odpowiedziałam na "pytanie", że nie (parę lektur się na okoliczność znalazło), to zostałam zjechana za "nihilizm" etc. Bo oczywiście trzeba było napisać, że w Bogu nadzieja albo w ten deseń... No, a teraz mamy jeszcze nową maturę, następny krok w stronę "jedynie słusznych interpretacji lektur", zawartych w kluczu kodowym. Cieszę się, że szkołę mam już za sobą w takim razie. I owszem, czytanie "ściąg" nadal popłaca bardziej niż "uczciwość". No to punkt na Kresa. |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 16 Lipca 2008, 14:04
|
|
|
Fidel, nie krępuj się, głosuj! Ja przeczytałam i się okazało, że połowę niepotrzebnie...
Ż&Ż - Jak długo jeszcze będziemy przez tych panów dręczeni i za jakie grzechy? Recenzji jest teraz wszędzie skolko ugodno, a te akurat niczego nowego nie wnoszą. Zgadzam się z Anko, końcówka w zupełności by wystarczyło, kupon nautilusa powinien być drukowany na odwrocie Żerowiska, bo a nuż lista opowiadań mi się jeszcze do czegoś przyda...
Kres - drugi dobry tekst z rzędu, czyżby trwały wzrost formy? Co prawda okazało się, że jestem zbokiem, ale co mi tam... przynajmniej z elyty Oczywiście PUNKT |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

|
|
|
|
 |
Adashi
Cyberpunk

|
Wysłany: 28 Lipca 2008, 21:48
|
|
|
Kres rzecz jasna |
_________________ Wysłano z Atari |
|
|
|
 |
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 30 Lipca 2008, 07:52
|
|
|
Również Kres, choć Żerowisko też było interesujące, ale zdecydowanie przesłodzone. |
|
|
|
 |
mBiko
Кощей

|
Wysłany: 4 Sierpnia 2008, 21:35
|
|
|
Kres zdecydowanie. |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
 |
|