Maja Lidia Kossakowska |
Autor |
Wiadomość |
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 16:01 Maja Lidia Kossakowska
|
|
|
Nie będę się rozpisywał. Za Wikipedią:
http://pl.wikipedia.org/w...dia_Kossakowska
Dopiero teraz zauważyłem że to żona Jarosława Grzędowicza... no "Pan lodowego ogrodu" wydał mi się stylistycznie bardzo podobny do utworów Mai już wcześniej. Ciekawe tylko, kto kogo inspiruje, redaguje: Jarek Maję czy odwrotnie. Albo oboje nawzajem.
Bardzo ostatnio przeze mnie lubiana autorka, za sprawą dwóch tomiszczów "Zakonu krańca świata". W związku z tym mam pytanie: Czy ktoś wie kiedy ma się ukazać tom trzeci? |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 16:07
|
|
|
Eee... A to nie jest aby zamknięta w dwóch tomach historia? |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 16:15
|
|
|
Jeśli tak, to chyba muszę przejrzeć jeszcze raz...
Pisze w drugim tomie koniec, ale może będzie kontynuacja? Muszę sobie chociaż odrobinę przypomnieć wątki. Kurczątko, chyba się uzależniłem od książkowych tasiemców. |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 16:24
|
|
|
To może szukaj 'Sagi o ludziach lodu'. O ile coś, co do gazet dla gospodyń dodają, nadaje się do czytania. |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 16:30
|
|
|
Ty głupio nie gadaj, tylko powiedz gdzie to można leczyć. Boję się że zacznę "Sagę..." czytać, albo, co gorsza, Harry'ego Portiera... |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 16:36
|
|
|
Ale Garncarz ma tylko 7 odcinków, nie starczy Ci na długo.
Polecam poradnię AT - Anonimowych Tasiemcocholików. Jeśli nie pomoże, to pozostaje Ci kompletować Kresa, Ericksona i takich tam.
No i Rowling
A żeby Off-topa nie było, to już jakiś czas temu po "Rudą Sforę" sięgnąłem i się nie zawiodłem, nawet jeśli sam schemat fabularny mógłby być ciut lepszy. Zastanawiam się nad "Siewcą Wiatru". Warto? |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 16:59
|
|
|
Ooo, od Eriksona to proszę się odstosunkować, no. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 17:10
|
|
|
A czy ja narzekam? Przecie postawiłem go koło najukochańszego pisarza - Kresa*
* Z rozpędu, ale jednak |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 17:12
|
|
|
Zobaczymy czy mają taki klub w Krakowie... Albo założymy taki może...
Siewcy wiatru natomiast nie czytałem, trudno się wypowiadać, ale tu masz reckę:
http://ksiazki.polter.pl/...ossakowska-c451 |
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 17:14
|
|
|
Zakon ma mieć trzy części - gdzieś tam obiło mi się o oczy, że to trylogia. no i też czekam, bo książka mnię się podobała. Ruda Sfora czeka w kolejce. |
_________________ "Work is the curse of the drinking classes." O.Wilde |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 17:26
|
|
|
joe_cool, 3 x yes! Podbudowałaś mnie. Też mi się wydawało, że nie rozwiązano wszystkich wątków w tomie II. Mam nadzieję, że będzie tam więcej wypraw grabieżczych, było to dla mnie coś ciekawego, a mniej klimatów anielskich. Opisy wypraw Grabieżcy uważam za jedne z lepszych w książce. Szkoda by było, gdyby zmarnowała taki wątek. No i mam nadzieję na poważną walkę bohatera z Zakonem. |
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 17:32
|
|
|
krisu napisał/a | Też mi się wydawało, że nie rozwiązano wszystkich wątków w tomie II. |
poniżej spojler
spojler napisał/a | No właśnie. Bohater zdobył moce, to teraz musi wrócić i je zastosować, nie? |
|
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 18 Stycznia 2008, 21:57
|
|
|
Sosnechristo napisał/a | Zastanawiam się nad Siewcą Wiatru. Warto? |
IMHO, jeśli lubisz się wkurzać jak można po raz kolejny niszczyć niezły pomysł kompletnie niewiarygodnymi, łzawymi i o romansidłowych regułach postępowania i psychiki bohaterami, którzy nie wiadomo czemu mają być ZŁYMI (bo poza powiedzmy nazwą i nieuzasadnionymi kilkoma zdaniami o ich reputacji, to takie ciepłe, rozlazłe kluchy) przeczytaj koniecznie. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
banshee
Doktor Przybram
|
Wysłany: 20 Stycznia 2008, 20:57
|
|
|
Sosnechristo napisał/a | To może szukaj 'Sagi o ludziach lodu'. O ile coś, co do gazet dla gospodyń dodają, nadaje się do czytania. |
Ty bestyjo |
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
Wysłany: 20 Stycznia 2008, 22:33
|
|
|
Siewcę czytałem dawno temu, i z tego co pamiętam, najlepszy był tam wstęp, czyli wydane wcześniej opowiadanie. Kill me, ale tytułu nie pamiętam. Napisane z większym 'jajem' niż reszta. W pamięci utkwiły mi zwłaszcza tajemnicze odgłosy z muszli klozetowej Sam Siewca był taki jakoś rozdęty, a końcowa bitwa mnie w ogóle nie ruszyła a to tam powinno być najwięcej emocji. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 21 Stycznia 2008, 10:46
|
|
|
banshee napisał/a | Sosnechristo napisał/a | To może szukaj 'Sagi o ludziach lodu'. O ile coś, co do gazet dla gospodyń dodają, nadaje się do czytania. |
Ty bestyjo |
Nareszcie ktoś to zauważył |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 21 Stycznia 2008, 11:44
|
|
|
A wedlug mnie Siewca jest genialny. Zakon to dwa tomy zamknietej tresci, bohater zdobyl moce i wrocil, gdzie mial wrocic, nie sadze, zeby mial powstac tom trzeci, bo Kossakowska wydala juz w miedzyczasie kolejna powiesc (Ruda Sfora - mam, ale jeszcze nie czytalem), a zaraz wychodzi najnowsza. Skoro po Zakonie wyszly dwie inne powiesci (a ksiazki trzy, bo jeszcze zbior opowiadan), to nie sadze, zeby chciala wracac do historii z Zakonu. |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 21 Stycznia 2008, 23:06
|
|
|
sprawdziłam i faktycznie "Zakon..." jest dwutomowy. a szkoda, bo czekałam na ten trzeci tom
PS wszystkim złośliwcom mówię, że "Sagę o Ludziach Lodu" posiadałam, przeczytałam niejednokrotnie, a następnie sprzedałam do antykwariatu. |
|
|
|
|
Lu
Marsjanin
|
Wysłany: 21 Stycznia 2008, 23:26
|
|
|
joe_cool napisał/a | sprawdziłam i faktycznie Zakon... jest dwutomowy. a szkoda, bo czekałam na ten trzeci tom
|
no tak mi się właśnie wydawalo że "Zakon..." ma tylko dwie części
Zakończenie jest dość jasne - mozna sobie dopowiedzieć co tam dalej na świecie się porobilo, ale brak jest wątków otwierających na kolejny tom. |
_________________ Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest lodówka. |
|
|
|
|
Krasnola
Babcia Weatherwax
|
Wysłany: 22 Stycznia 2008, 14:27
|
|
|
krisu napisał/a | Ty głupio nie gadaj, tylko powiedz gdzie to można leczyć. Boję się że zacznę Sagę... czytać, albo, co gorsza, Harry'ego Portiera... |
Czy mam sie czuć gorsza, skoro obie serie przeczytałam w całości? :> (tak, Sagę też). |
_________________ But hedgehog... ;> |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 22 Stycznia 2008, 16:10
|
|
|
Krasnola, gorsza to może nie ale, cokolwiek dziwna... |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 22 Stycznia 2008, 17:54
|
|
|
Żeby nieporozumień nie było, to Pottera lubię sobie poczytać, to była jedna z pierwszych fantastycznych powieści, jakie przeczytałem. Jeszcze przed Tolkienem nawet
A ktoś wie może, o czym będzie anonsowany na stronie FS Upiór Południa? |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 24 Stycznia 2008, 13:14
|
|
|
joe_cool: czytaj "Rudą sforę" - rewelacyjna ksiażka - dawno lepszej nie czytałem. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 24 Stycznia 2008, 17:07
|
|
|
no... |
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 24 Stycznia 2008, 21:32
|
|
|
mawete napisał/a | joe_cool: czytaj Rudą sforę - rewelacyjna ksiażka - dawno lepszej nie czytałem. |
dzięki! czeka już na półce może wezmę na jutro do pociągu... |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 24 Stycznia 2008, 23:13
|
|
|
mawete napisał/a | joe_cool: czytaj Rudą sforę - rewelacyjna ksiażka - dawno lepszej nie czytałem. |
Zauważyłem, że oceny tej książki bywają wręcz skrajne. Oto przykład. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 25 Stycznia 2008, 12:16
|
|
|
Dabliu: chyba wolno mi mieć jeszcze własne zdanie? Nie chwalę ksiażek, które wszyscy chwalą tylko te które mi sie podobają, a często zgłaszam zdanie odrębne |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 25 Stycznia 2008, 12:28
|
|
|
A ja zauważyłem jedynie, że w przypadku tej książki spotkałem się z wyjątkowo skrajnymi opiniami. Takimi jak Twoja, i takimi jak ta zalinkowana. Wydało mi się to dość osobliwe po prostu - sam nie czytałem, więc się nie wypowiadam |
|
|
|
|
savikol
Klapaucjusz
|
Wysłany: 25 Stycznia 2008, 13:58
|
|
|
Cytat | Zauważyłem, że oceny tej książki bywają wręcz skrajne. Oto przykład. |
Trochę się zirytowałem. Nie mam chwilowo ochoty kupować Rudej Sfory, bo jakbym miał porządnie bym się wkurzył. Ta recenzja to prawie streszczenie i zawiera MEGASPOJLER zdradzający istotę, puentę całej opowieści! To powinno być karalne! Skandal! |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 25 Stycznia 2008, 14:00
|
|
|
savikol: też to zauważyłeś? |