Strona Główna


UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin  ProfilProfil
SzukajSzukaj  FAQFAQ  GrupyGrupy  AlbumAlbum  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Winieta

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w przeniesieniu forum potrzebna!!!
Autor Wiadomość
NURS 
Ojciec Redaktor


Posty: 18950
Skąd: Katowice
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 19:30   Pomoc w przeniesieniu forum potrzebna!!!

Dostałem własnie info od providera, że kończy z hostowaniem stron i daje nam siedem dni na znalezienie innego miejsca na przeniesienie forum, stąd prośba o kontakt osób, które wiedzą jak takie coś się załatwia.
Piszcie na pw.
_________________
Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu.
Ostatnio zmieniony przez NURS 21 Lutego 2007, 22:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Aga 
Baltazar Gąbka


Posty: 3193
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 19:31   

O shit, że tak powiem. Siedem dni to trochę krótko jest...
_________________
Amerykańscy naukowcy dowiedli ostatnio, iż niekontrolowana konsumpcja gollumów jest przyczyną wielu groźnych chorób, np. choroby szalonych spamerów. :mrgreen:
Rodion
 
 
 
Haletha 
Zielony Ludzik


Posty: 2051
Skąd: Carrodunum
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 19:32   

I trochę nieładnie tak stawiać sprawę... :(
_________________
Pewien król miał dwóch synów. Jednego starszego, drugiego zaś młodszego.
----------------------------------
Daj się porwać przygodzie! Forumowa powieść w odcinkach czeka na ciebie!
 
 
 
Gustaw G.Garuga 
Bakałarz


Posty: 6178
Skąd: Kanton
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 19:34   

Nieciekawa sytuacja :?
_________________
"Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius
 
 
Adanedhel 
Mroczny Kwiatuszek


Posty: 15705
Skąd: Land of the Ice and Snow
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 19:36   

Delikatnie powiedziane...
 
 
NURS 
Ojciec Redaktor


Posty: 18950
Skąd: Katowice
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 19:44   

Powalcze o termin, ale coś trzeba z tym fantem zrobić.
kompletnie nie wiem jak to ugryźć. Jak ktoś zna dobre firmy zajmujące się hostingiem czy jak to tam zwą, to prosze o namiary.
_________________
Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu.
 
 
Aga 
Baltazar Gąbka


Posty: 3193
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 19:48   

Trzeba znaleźć któregoś z naszych informatycznych speców, może oni będą coś więcej wiedzieć?
_________________
Amerykańscy naukowcy dowiedli ostatnio, iż niekontrolowana konsumpcja gollumów jest przyczyną wielu groźnych chorób, np. choroby szalonych spamerów. :mrgreen:
Rodion
 
 
 
hjeniu 
Wilq


Posty: 3913
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 20:27   

NURS home.pl to chyba jedna z najlepszych w Polsce firm zajmujących się hostingiem a całą sprawę można załatwić przez przeglądarkę.
_________________
Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House
 
 
 
Ixolite 
Admirał Zwiebellus


Posty: 6116
Skąd: oni wiedzieli?
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 20:44   

Hmm, praktycznie się tym nie zajmowałem, ale czy znasz NURSie jakieś statystyki bierzące? Tzn. ile miejsca zajmuje strona i forum na serwerze, jak duża w tej chwili jest baza danych i jaki jest miesięczny ruch (czyli wielkość transferów) generowany przez stronę i forum? Przy szukaniu nowego miejsca tak czy siak przydadzą się choć podstawowe informacje.
_________________
Alchemia Słowa
Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle.
 
 
 
hjeniu 
Wilq


Posty: 3913
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 20:47   

Choćby po to by nie przepłacić :wink:

BTW: NURS masz prawa do domeny? Bo 'who is' podaje jakiegoś gościa z Gościejowic :shock:
_________________
Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House
 
 
 
GAndrel 
Admirał Ackbar

Posty: 2486
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 20:48   

Chodzi tylko o przeniesienie forum czy całej strony?

Tak czy siak docelowy provider powinien dawać możliwość założenia co najmniej jednej bazy danych. Komercyjni zawsze dają, więc to nie będzie problem. Trzeba tylko uważać żeby wybrać takiego, który udostępnia taki serwer baz danych jak używany dotychczas, czyli najprawdopodobniej MySQL. To trzeba sprawdzić, żeby nie było, że ktoś wcześniej poszedł jednak w jakość a nie w popularność i teraz forum chodzi na PostgreSQL na przykład. Konwersja baz danych to dodatkowa niewygoda.

Potem tylko trzeba zainstalować phpBB modified by Przemo w nowym miejscu i przenieść bazę forum. To można zrobić przy pomocy narzędzi phpBB, lub narzędzi bazy danych.

Tak czy siak zacząć trzeba od znalezienia nowej firmy hostingowej i najlepiej zaparkować na niej domenę www.science-fiction.pl
_________________
GAndrel
 
 
NURS 
Ojciec Redaktor


Posty: 18950
Skąd: Katowice
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 20:59   

statystyki to ok 800 mb zajmowanego miejsca a ruch to 130 gb miesiecznie, z czego 95% to forum, ale cos mi to nie pasi, mozliwe, ze tyle waży zwykły ruch na forum?
_________________
Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu.
 
 
dzejes 
prorok


Posty: 10065
Skąd: City
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:02   

130 Gb miesięcznie? :shock: R U sure?
_________________
If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear.
 
 
NURS 
Ojciec Redaktor


Posty: 18950
Skąd: Katowice
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:04   

tak mi napisali, mnie tez wydaje sie to dziwne
_________________
Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu.
 
 
Ixolite 
Admirał Zwiebellus


Posty: 6116
Skąd: oni wiedzieli?
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:04   

Możliwe, na kilkunastoosobowym forum dobijamy do 7GB miesięcznie.
_________________
Alchemia Słowa
Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle.
 
 
 
NURS 
Ojciec Redaktor


Posty: 18950
Skąd: Katowice
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:08   

a co jest tak ciezkie w tym wszystkim?
_________________
Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu.
 
 
GAndrel 
Admirał Ackbar

Posty: 2486
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:13   

Avatary. ;>

ActivePro na nazwa.pl daje transfer 1200 GB. Pewnie rocznie. Wychodzi 100 GB miesięcznie. Jak na razie więcej nie znalazłem.
_________________
GAndrel
 
 
NURS 
Ojciec Redaktor


Posty: 18950
Skąd: Katowice
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:18   

czyli trzeba będzie to ograniczyc...
_________________
Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu.
 
 
Nexus 
Dragon Slayer


Posty: 1815
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:19   

Kiedyś hostowałem stronę żony na az.pl. Teraz nie wiem jak to u nich wygląda.
_________________
"- Have you ever retired a human by mistake?
- No.
- But in your position that is a risk."
 
 
 
hjeniu 
Wilq


Posty: 3913
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:22   

NURS, stronka na której teraz jesteśmy po zapisaniu na dysku waży ponad 300 kB. Ale w większości firm można negocjować limit transferu. BTW: Wydawało mi się, że w home.pl jest drogo, ale tak przeglądam oferty i widzę, że nie są takie straszne.
_________________
Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House
 
 
 
GAndrel 
Admirał Ackbar

Posty: 2486
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:25   

Znalazłem z serwer z nielimitowanym transferem. Poza tym ma chyba wszystko co trzeba. Minus jest taki, że jest w Kanadzie.

http://www.webserve.ca/we...webhosting/pro/
_________________
GAndrel
 
 
dzejes 
prorok


Posty: 10065
Skąd: City
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:27   

No i co? Ilu polskich providerów ma fizycznie sprzęt w Polsce, a nie kupuje tylko miejsce na farmach w USA?
_________________
If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear.
 
 
NURS 
Ojciec Redaktor


Posty: 18950
Skąd: Katowice
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:28   

aktualny serwer jest w colorado :-)
_________________
Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu.
 
 
Gustaw G.Garuga 
Bakałarz


Posty: 6178
Skąd: Kanton
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:29   

Zmniejszenie maksymalnych awatarów ze 150x150 na 100x100 może zmniejszyć ich ciężar nawet o połowę. Byle nie iść z tym dalej (ja mam sto na sto :P ). A poważnie, to mam nadzieję, że uda się zrobić wszystko sprawnie i na czas.
_________________
"Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius
 
 
NURS 
Ojciec Redaktor


Posty: 18950
Skąd: Katowice
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:33   

100x100 i 10kb tak, jak bylo na poczatku. gdyby co
ta kanada wyglada dobrze, tylko czy nie bedzie jakichs jaj z polskim oprogramowaniem. tu mamy błedy cytowania.
_________________
Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu.
 
 
hjeniu 
Wilq


Posty: 3913
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:40   

Serwer jest linuxowy więc żeby go spolonizować wystarczy pozmieniać kilka rzeczy w konfigach w ostateczności dodać jakieś biblioteki. GAndrel, pewnie może Ci z pamięci powiedzieć co trzeba zrobić :mrgreen:
_________________
Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House
 
 
 
GAndrel 
Admirał Ackbar

Posty: 2486
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:45   

Może na nowym serwerze w końcu ten błąd usuną. :)
A obecny provider czego używa? Ten kanadyjski ma CentOS, Apache i MySQL (żeby wymienić kluczowe elementy).
_________________
GAndrel
 
 
GAndrel 
Admirał Ackbar

Posty: 2486
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 21:49   

hjeniu
Cytat
GAndrel, pewnie może Ci z pamięci powiedzieć co trzeba zrobić :mrgreen:


Niekoniecznie. :mrgreen: Używają CentOS'a, który wywodzi się z Red Hata, a ja jestem debianowiec. ;) Musiałbym pogrzebać w manach.
_________________
GAndrel
 
 
hjeniu 
Wilq


Posty: 3913
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 22:01   

Z CentOS'em nie powinno być większych problemów bo dystrybucja wspiera język polski i z tego co wiem trochę ludzi w Polsce go używa :)
_________________
Idioci są świetni. Nic dziwnego, że każda wioska chce mieć swojego by Dr. House
 
 
 
Ixolite 
Admirał Zwiebellus


Posty: 6116
Skąd: oni wiedzieli?
Wysłany: 4 Stycznia 2007, 22:05   

NURS napisał/a
a co jest tak ciezkie w tym wszystkim?


Ilość, tak jak wspomniał hjeniu, jedna strona forum to ok. 300-350kb, trzeba to pomnożyć przez liczbę aktywnych użytkowników i przeciętną liczbę odwiedzanych przez nich tematów. Jak 100 osób obejrzy po 100 tematów (tzn. włącznie z wchodzeniem do tego samego wątku więcej niż raz dziennie) to jest już 10000 odsłon, 10000 odsłon pomnożone przez 350kb daje ok. 3,5GB dziennie co daje trochę ponad 100GB miesięcznie. Plus minus. Czyli na oko by się zgadzało.
_________________
Alchemia Słowa
Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group