Najlepsza publicystyka numeru 11 SFFH |
Wybierz najlepszy tekst publicystyczny - 1 głos |
Adam - Świat według Marysia |
|
33% |
[ 13 ] |
Kilian - Proste pytania, arcytrudne odpowiedzi |
|
58% |
[ 23 ] |
Pawlak - Ryzykowna gra w kulki |
|
7% |
[ 3 ] |
|
Głosowań: 39 |
Wszystkich Głosów: 39 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 8 Października 2006, 17:44
|
|
|
dzieki gorim1. kto da więcej? |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
 |
flamenco108
Jaskier

|
Wysłany: 8 Października 2006, 19:28
|
|
|
Tequilla napisał/a | Może warto pomysleć o kolejnych artykułach z tej dziedziny... |
O tak. Dopóki będziesz tak przystępnie przedstawiał te problemy, będę Twoim wiernym czytelnikiem.
Tym razem (po raz pierwszy, co prawda) oddałem głos na artykuł Adama Cebuli, ale zobaczmy, co się pojawi w następnym numerze. |
_________________ Jak dziecko dzikie i nieokiełznane
Jedz mięso i bądź szalony - Saraha |
|
|
|
 |
R2R
Jaskier

|
Wysłany: 8 Października 2006, 21:37
|
|
|
Mimo, że częściowo matmę obrzydzili mi na polibudzie, to głos na Kiliana. |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 8 Października 2006, 22:58
|
|
|
Dzięki flamenco, dzieki R2R, ktoś coś jeszcze dzisiaj doda? |
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
 |
hrabek
Kapo di tutti frutti

|
Wysłany: 9 Października 2006, 07:12
|
|
|
Wczoraj juz sie nie udalo. Ale dodalem dzisiaj.
Zaglosowalem na Kiliana. Cebula jak zwykle swietnie zaczyna, a jak sie zaczynam wciagac, to mam wrazenie, ze on w tym samym miejscu traci wene i chce jak najszybciej skonczyc, wiec mam problem z koncentracja do konca.
Romek napisal w tym numerze cos wyjatkowo dla mnie niestrawnego.
Kilian dostaje punkt na zachete, a takze za znakomity felieton o wyzszej matematyce napisanej jezykiem zrozumialym. To wielka sztuka. Tylko jaki to, cholera, ma zwiazek z fantastyka? |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 9 Października 2006, 07:36
|
|
|
Science, count, science :-0
dzięki. czekam na kolejne opinie. |
|
|
|
 |
hrabek
Kapo di tutti frutti

|
Wysłany: 9 Października 2006, 07:42
|
|
|
To ja w takim razie przypomne, ze kupuje pismo tylko i wylacznie dla Fiction. Science wystarczajaco sie podczas kilkunastu lat edukacji nasluchalem. ;) |
|
|
|
 |
Aga
Baltazar Gąbka

|
Wysłany: 9 Października 2006, 14:03
|
|
|
Punkt (nie będę oryginalna) idzie do Tomka Kiliana. Świetnie napisany tekst, nawet nie przypuszczałam, że mnie tak wciągnie... Cebula - jak zwykle dla mnie niestrawny, a Romek tym razem też mi nie podszedł. |
_________________ Amerykańscy naukowcy dowiedli ostatnio, iż niekontrolowana konsumpcja gollumów jest przyczyną wielu groźnych chorób, np. choroby szalonych spamerów.
Rodion |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 9 Października 2006, 15:44
|
|
|
Dzięki Aga za głos.
count, cala reszta to fiction dla ciebie |
|
|
|
 |
Nexus
Dragon Slayer

|
Wysłany: 9 Października 2006, 20:33
|
|
|
Jakby na to spojrzeć z punktu widzenia co poniektórych, to dla nich science jest full fiction |
_________________ "- Have you ever retired a human by mistake?
- No.
- But in your position that is a risk." |
|
|
|
 |
hrabek
Kapo di tutti frutti

|
Wysłany: 10 Października 2006, 07:19
|
|
|
Wiesz co, Nexus? Ty masz racje. Nie patrzylem na to z tej strony, dzieki za uswiadomienie. Teraz juz wiem, ze Cebula to po prostu fiction jedzie na maxa :D |
|
|
|
 |
Nexus
Dragon Slayer

|
Wysłany: 10 Października 2006, 18:31
|
|
|
count, nie jesteś osamotniony. Dla mnie niektóre teorie są nawet ortodoksyjnie science. Kompletny brak komunikacji z mózgiem |
- No.
|
|
|
 |
Nyala
Frodo Baggins

|
Wysłany: 12 Października 2006, 19:53
|
|
|
Mój głos też idzie na Tomka Kiliana - wciągnęło mnie i podobało mi się najbardziej z publicystyki. Za to zupełnie nic nie wyniosłam z felietonu Adama Cebuli. Zupełnie, jakby pisał w jakimś innym języku. Szkoda, bo poprzednie jego felietony przypadły mi do gustu.
Edit: Jeszcze tylko doczytam opka i zagłosuję w drugim temacie, żeby utrzymać wysoką frekwencję głosów. |
_________________ O Fortuna,
velut luna
statu variabilis |
Ostatnio zmieniony przez Nyala 12 Października 2006, 19:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 12 Października 2006, 19:55
|
|
|
Dzięki Nyala, kto nastepny? |
|
|
|
 |
Dunadan
Abraham van Helsing

|
Wysłany: 12 Października 2006, 20:10
|
|
|
Nexus
Cytat | count, nie jesteś osamotniony. Dla mnie niektóre teorie są nawet ortodoksyjnie science. Kompletny brak komunikacji z mózgiem |
Mi sie wydaje ze nawet nie chodzi o komunikacje z mozgiem - czytajac jakies dyletanckie podstawy podstaw Moldeu Standartowego budowy materii mialem wrazenie ze czytam jakas ksiazke hard sci-fi... to samo z 'Wszechswiatem wedlug Stephena Hawkinga'... sci-fi normalnie.
Niejodnkrotnie wspominam pena ksiazke ksiazke pewnego naukowca ( sory, nie pamietam ani tytulu ani autora i nie wiem jak znalezc obydwie informacje ) o teorii Czarnych Dziur. Ksiazka niemalze naukowa ( naszpikowana wzorami matematycznymi a nawet kodowaniem w jezyku C++ ) z fabula sci-fi - o pewnym facecie co mial miedzyplanetarne zoo i postanowil spelnic marzenie zycia i polecial swoim statkiem kosmicznym badac Czarna Dziure - pomagal mu w tym przyjaciel-kosmita zbudowany z diamentu. Byl nawet watek milosny ( glowny bohater zakochal sie w kosmitce tez zbudowanej z diamentu... ktora byla zona(?) tego kosmity ). Ksiazka byla genialna - kompletne pomiesznie rasowej fiction z PRAWDZIWA science. |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
 |
Nexus
Dragon Slayer

|
Wysłany: 12 Października 2006, 22:02
|
|
|
Dunadan, Cytat | Byl nawet watek milosny ( glowny bohater zakochal sie w kosmitce tez zbudowanej z diamentu... ktora byla zona(?) tego kosmity ) |
Myślałem, że są jakieś granice szaleństwa wśród naukowców. Najwyraźniej za krótko żyję i za mało widziałem. Czy z tej miłości zrodziły się małe diamenciki, czy też powstała Czarna dziura
*koniec oftopika* |
- No.
|
|
|
 |
Dunadan
Abraham van Helsing

|
Wysłany: 12 Października 2006, 22:59
|
|
|
Ja wiem czy taki oftopik? ktos ( sory juz nie pamietam ) spytal sie co maja felietony naszych wspanialych felietonistwo wspolnego z fantastyka... totez sie wywodzimy ze jednak maja
Nie no, milosc tego bohatera byla platoniczna i nieszczesliwa... koncowka jest fajna, chyba moge zaspoilowac - bohater wiedzial ze za bardzo nie ma czego szukac na swiecie - jest nieszczesliwie zakochany i w ogole... ma przyjaciol ale to nie wszystko. Po zebraniu odpowiednij ilosci danych ( ktore sa przedstawione rzetelnie w ksiazce ) dokonuje decyzji - odbywa ostatnia podroz do serca Czarnej Dziury
Ale to wlasnie dzieki tej ksiazce dowiedzialem o roznych ciekawostkach zwiazanych z CD i poznalem nowe pojecia ( horyzont zdarzen, osobliwosc, promien Schwarzshilda itp... ) a przedstawione wzory tylko mnie upewnialy ze to co czytam to PRAWDZIWE naukowe teorie i tezy a takze sam na wlasne oczy moglem sprawdzic ze to wszystko jako tako trzyma sie kupy. Co wiecej autor zachecal do samodzielnego tworzenia wykresow i animacji w jezyku C++ ( albo jakims innym BASIC - nie znam sie ) - ale to juz bylo ponad moje sily
To dosc ciekawe bo np. Hawking kiedys stwierdzil ze kazdy wzor matematyczny jaki pojawia sie jego ksiazkach zabiera 1000 czytelnikow ( nie pamietam dokladnie wartosci - tak sobie strzelilem teraz ) - nawet zartowal gdy pokazal wzor e=mc^2 to stracil te 1000 czytelnikow. IMHO troszke w zla strone poszedl Hawking :/ |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
 |
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Października 2006, 09:35
|
|
|
Romek Pawlak - plus. |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 13 Października 2006, 09:52
|
|
|
Dzięki krisu, kto następny? |
|
|
|
 |
Sasori
Nekroskop

|
Wysłany: 13 Października 2006, 09:55
|
|
|
Ja będę, Bob, ja! Mihihihihi.
Głos na Cebulę. |
_________________ Hey don't stop now, you're just getting to the good parts! |
|
|
|
 |
Kwapiszon
Indiana Jones
|
Wysłany: 13 Października 2006, 11:37
|
|
|
Ha
to odrazu od głosu, to oczywiście
Kilian - Proste pytania, arcytrudne odpowiedzi
przypomniało się Lilavati czy Rozmaitości matematyczne Kowala.
Super się czytało.
Cebula- Świat według Marysia Dobre ale Kilian lepszy.
Pawlak - Ryzykowna gra w kulki Fajne, ale nie wspomniał o zniczach w różnych szkołach przy Układzie Słonecznym na pozycji Plutona.
Tyle |
|
|
|
 |
Tequilla
Rzułta rzaba

|
Wysłany: 13 Października 2006, 12:08
|
|
|
Uff... Wyskrobalem drugi artykul Mialo byc o nieskonczonosci, ale wyszlo o liczbach naturalnych. Jeszcze tylko poprawek kilka i wysylam do oceny Najwyzszemu Urzedowi Redaktorskich Struktur |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 13 Października 2006, 20:27
|
|
|
Sasori, Kwapiszonie, dzięki
Tequila, czekam |
|
|
|
 |
Tomcich
Tigana

|
Wysłany: 14 Października 2006, 14:00
|
|
|
W tym miesiącu głos na Kiliana. |
_________________ - Jak tam życie?
- Muchom by się spodobało.. |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 14 Października 2006, 14:11
|
|
|
Dzięki Tomcichu. |
|
|
|
 |
hijo
Fziu Bździu

|
Wysłany: 16 Października 2006, 21:12
|
|
|
Nie wiem czemu, ale będąc kompletnym antytalentem matematycznym oddaję głos na Kiliana, dawno nie czytałem z takim zainteresowaniem tekstu związanego z tą obcą mi dziedziną |
_________________ God created Arrakis to train the faithful. |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 16 Października 2006, 22:36
|
|
|
Dzięki hijo. no, no. prawie 40 glosów... |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 20 Października 2006, 12:01
|
|
|
Tomasz Kilian - Proste pytania, arcytrudne odpowiedzi
Mimo, że o matematyce, przeczytałam z dużym zainteresowaniem i nawet zrozumiałam |
|
|
|
 |
mawete
bosman

|
Wysłany: 20 Października 2006, 13:52
|
|
|
ech... Tequilla deklasuje rywali...
No! to pod cytrynkę... |
|
|
|
 |
Janus
Frodo Baggins

|
Wysłany: 20 Października 2006, 21:23
|
|
|
A. Cebula zdecydowanie. Ten Maryś wszedł mi do słownika codziennego. A poza tym lubię ten unikalny styl pisania
Pozdrawiam,
Janus. |
_________________ Jeśli wyspana to nieszczęśliwa,
Jeśli szczęśliwa to niewyspana...
Takie jest życie erotomanki,
Takie jest życie erotomana... |
|
|
|
 |
|