Stanisław Lem |
Autor |
Wiadomość |
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 28 Stycznia 2009, 13:59
|
|
|
Kupił już ktos dzisiejszego, "wybiórczego" Lema?
Rewelacja!
Nie dość, że są to te dwa cudownie odnalezione teksty (Sknocony kryminał i słynna opera o Stalinie), to jeszcze dorzucili płytę(!) z filmem(!!) na podstawie Dzienników Gwiazdowych. To ten niemiecki serial, który linkowałem . Czy cały? Zaraz zapuszczam odtwarzacz. |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 28 Stycznia 2009, 14:03
|
|
|
Ja już mam I zastanawiam się, co z opcją poszerzenia kolekcji... fajnie by było. |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Ambioryks
Yoda
|
Wysłany: 28 Stycznia 2009, 22:10
|
|
|
Ja i mój ojciec jesteśmy wielkimi fanami Lema - u nas w domu są chyba wszystkie jego książki. Mnie podobała się zwłaszcza "Cyberiada" i "Dzienniki gwiazdowe".
Z "Cyberiady" lubię zwłaszcza trzy pierwsze rozdziały i cztery pierwsze wyprawy. No i bajka o trzech maszynach opowiadających króla Genialona to już w ogóle majstersztyk - dobry pomysł, fabuła, a przy okazji zabawy językiem: 'Karaluch z Młękocina dojechał szczęśliwie, ale szambo zgasło", 'Ciotkę parowozu przetaczać na sznyclach" itd.
I z tym Elektrybałtem to też trzeba było mieć wyobraźnię, żeby ułożyć te "wiersze":
"Apentuła niewdziosek, te będy gruwaśne
W koć turmiela weprząchnie, kostrą bajtę spoczy,
Oproszędły znimęci, wyświrle uwzroczy,
A korśliwe porsacze dogremnie wyczkaśnie"
oraz
"Trzy, samołóż wywiorstne, gręzacz tęci wzdyżmy
Apelajda sękliwa borowajkę kuci,
Greni małopoleśny te przezławskie tryżmy.
Aż bamba się odmurczy i goła powróci".
I to nazewnictwo w "Jak ocalał świat" - murkwie, kambuzele, wytrzopki, ściśnięta, gryzmaki, gwajdolnice...
Generalnie Lem to był gigant. Szkoda, że już nie żyje. |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 29 Stycznia 2009, 23:33
|
|
|
Ziuta napisał/a | dorzucili płytę(!) z filmem(!!) na podstawie Dzienników Gwiazdowych. To ten niemiecki serial, który linkowałem . |
Moja córeczka, która parę dni temu skończyła 7 lat, obejrzała z nami ten miniserial i stwierdziła, że jest "wspaniały", po czym kazała sobie puścić znowu wszystkie sześć odcinków. I obejrzała je ponownie od deski do deski
Witchma napisał/a | Ja już mam I zastanawiam się, co z opcją poszerzenia kolekcji... fajnie by było. |
Kolejne tomy ruszą już w marcu |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 09:13
|
|
|
Ja uważam, że odcinków powinno być ze dwanaście. Nie dali ani Kalkulatora, ani zmutowanych kartofli, ani rybicji wodnej. Całość zaś winna się kończyć odcinkiem, w którym tichy zostaje uwięziony na planecie Merce za działalność terrorystyczną |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 10:22
|
|
|
Cytat | Kolejne tomy ruszą już w marcu |
Super Mam tylko nadzieję, że wrednie nie zmienią szaty graficznej |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
rumeli
Narzeczona Frankensteina
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 13:08
|
|
|
Można to jeszcze gdzieś dostać? Pędzę na poszukiwania. |
_________________ Cnota jest w sercu, a nie gdzie indziej - Balzac |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 13:12
|
|
|
rumeli, jak nie w kioskach, to w Empiku pewnie, a można też zamówić ze strony Wyborczej |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 13:23
|
|
|
Mi chyba pozostaje zamówić z Wyborczej Cyberiadę, bo akurat na nią się nie załapałam, a najbardziej mi na niej zależało. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 19:31
|
|
|
Czyli jednak ruszają dalej? Świetnie Potem powinni dać "Dzieła zebrane Philipa K. Dicka" |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 19:36
|
|
|
I Verne'a.
I "Na Srebrnym Globie" i pozostałe tomy Żuławskiego. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 20:28
|
|
|
Dicka mam prawie kompletne Opowiadania Zebrane. Tylko ostatnego tomu brak.
Żuławskiego nie wznawiano od lat. A szkoda, bo gdyby Trylogię Księżycową (którą, żeby nie było offtopu, Lema bardzo lubił) napisał ktoś na zachodzie, to byśmy mieli sto wydań, trzy filmy, dwa seriale i jedno anime. |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 30 Stycznia 2009, 21:57
|
|
|
Czytałam to lata temu, chętnie bym sobie przypomniała. Piękna historia. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
Wysłany: 5 Lutego 2009, 22:03
|
|
|
Przeczytałem "Powrót z gwiazd". Cóż, jest to pierwsza rzecz Lema, jaką miałem przyjemność czytać, ale zdaje się, że na tym się nie skończy. Bo podobało mi się. Nawet bardzo. Powieść strasznie mnie wciągnęła, i skończyłem ją zaskakująco szybko. Do gustu przypadł mi pomysł, wykonanie, bohaterowie. A także to, że Lem, opisując świat zastany przez Hala po powrocie, nie udziwnia. A chyba tego się właśnie bałem, że Lem będzie dla mnie jakby wcześniejszym Dukajem, piszącym wydumanie i tworzącym sztukę dla sztuki. Tak się na szczęście nie stało i już zapewne niebawem sięgnę po inne jego rzeczy. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 5 Lutego 2009, 22:40
|
|
|
"Powrót z gwiazd" to był chyba mój pierwszy Lem. Pamiętam, że przeczytałem jednym ciągiem, a po lekturze miałem to dziwne uczucie, jakie daje kontakt ze znakomitą literaturą - wybudzenia, wynurzenia, wyjścia skądś :emotka zadumana: |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 6 Lutego 2009, 08:17
|
|
|
Świetna książka, dość dobra na początek - to też zależy od tego, w jakim wieku pierwszy raz sięga się po Lema. Również był to jeden z jego tytułów, od których kiedyś zaczynałem. Podobało mi się - tyle pamiętam - ale obowiązkowo muszę powtórzyć. |
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 6 Lutego 2009, 09:34
|
|
|
Ja zaczynałem od Edenu w wieku bodajże dziesięciu lat i wciągnęło mnie jak bagno na wiosnę Ostatnio wzięło mnie na powtórki i odświeżam sobie twórczość Lema powoli acz systematycznie. |
_________________ Starzejesz się gdy odgłosy, które wydawałeś kiedyś w trakcie seksu wydajesz obecnie wstając z łóżka |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 6 Lutego 2009, 09:40
|
|
|
I tak trzymać. Ja tam bez wielkiej akcji po prostu stale poczytuję coś, fragmenty raczej niż całostki. Ostatnio Dzienniki Gwiazdowe. A i Powrót z Gwiazd też leży na biurku.
Chal-Chenet, Lem pisał dla inteligentnych ludzi, nie upupiał ale też używał narzędzi literacki żeby opowiedzieć historię, przedstawić problem a nie po to by było "ambitnie" i "oryginalnie". |
|
|
|
|
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 6 Lutego 2009, 09:56
|
|
|
Ziemniak napisał/a | Ja zaczynałem od Edenu w wieku bodajże dziesięciu lat i wciągnęło mnie jak bagno na wiosnę |
No właśnie, sięgnąłem po "Eden" wkrótce po "Powrocie z gwiazd", gdzieś w okolicach późnej podstawówki, i przepadłem. Przeczytałem od deski do deski praktycznie w jeden dzień. |
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
Wysłany: 6 Lutego 2009, 09:56
|
|
|
Kruk Siwy napisał/a | Chal-Chenet, Lem pisał dla inteligentnych ludzi, nie upupiał ale też używał narzędzi literacki żeby opowiedzieć historię, przedstawić problem a nie po to by było ambitnie i oryginalnie. |
I to mi się, widać podoba. Teraz z kolei pożyczyłem od faceta matki "Niezwyciężonego", i mam nadzieję, że również będzie to kawał solidnej literatury. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 6 Lutego 2009, 09:59
|
|
|
Dobry wybór. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 6 Lutego 2009, 10:00
|
|
|
Fajna rzecz. Może bardziej przygodowa. Ale wizja niesamowita. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
qbard
Mała Mi
|
Wysłany: 9 Lutego 2009, 22:41
|
|
|
Dzięki Lemowi polubiłem sf. "Powrót z gwiazd" (seria z jamnikiem) znaleziony na pawlaczu podczas sprzątania sto lat temu sprawił, że krew zabuzowała niemiłosiernie. Potem była "Cyberiada" (z rysunkami Lema) i "Opowieści o pilocie Pirxie". A potem wszystko co można było zdobyć. Kawał dobrej literatury. |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 4 Marca 2009, 09:22
|
|
|
Wiadomo już może coś konkretnego o dalszych tomach kolekcji? |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
qbard
Mała Mi
|
|
|
|
|
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 4 Marca 2009, 19:18
|
|
|
qbard, Wyborcza zapowiedziała, że będzie tę kolekcję kontynuować. Ale nie, Witchmo, chyba jeszcze nic nie wiadomo. |
|
|
|
|
qbard
Mała Mi
|
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 8 Marca 2009, 09:30
|
|
|
będzie kontynuacja
http://solaris.lem.pl/ |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 8 Marca 2009, 10:19
|
|
|
Fidel, dzięki za linka
Ale 17 tomów z przerwą na wakacje... to prawie dwa lata |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
|