Jak tu strasznie po zmierzchu - samoobrona |
Autor |
Wiadomość |
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 10 Marca 2011, 18:54
|
|
|
W sztukach walki jest sporo "śliskich" tematów: tameshiwari, sztuka "żelaznej dłoni", "żelaznej koszuli", ćwiczenia oddechowe i medytacyjne, praktyki lecznicze itp. Łatwo tam o przegięcia, ale w normalnej szkole to się reguluje na bieżąco. Ktoś uważa, że po trzymiesięcznych medytacjach będzie mógł biegać po ścianach? No i ok, niech zademonstruje Ja z poważniejszymi odchyleniami spotkałem się tylko przy okazji rozmaitej maści internetowych "miszczuf" i ludzi którzy ćwiczyli w samotności, bez kontaktu z innymi. W pozostałych przypadkach to były drobiazgi. |
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 11:31
|
|
|
a ja sobie tu ponarzekam troszke
ruszyl nowy nabor do klubu
glownie dzieci do 14 lat
na szesc sztuk ani jedna nie potrafi wykonac przewrotu w tyl, zwyklego, najzwyklejszego gimnastycznego przewrotu w tyl, po prostu fikolka
w przod na te 6 sztuk prawidlowo robi dwoch
kurde! zwykly przysiad robi poprawnie jeden chlopak!
zalamka
mam w tej chwili conajmniej pol roku pracy od zera! nauczyc tych mlodych jak sie poruszac zanim zaczne z nimi roic normalny trening pod katem walki wrecz
z tych szeciu za pol roku zostanie moze jednen najambitnejszy
to jest cholernie demotywujace
nieobecny juz kolega chcial zajecia z samoobrony wprowadzac do szkol
a moze by tak wprowadzic zajecia z wychowania fizycznego? bo z tego co obserwuje to takiego przedmiotu w szkolach nie ma |
_________________ www.washidojo.republika.pl
dyskusja - w zależności od interlokutora polega na wymianie poglądów, ciosów lub strzałów
nie jestem rasista - nienawidze wszystkich jednakowo |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 12:51
|
|
|
Oni nie są nawet w stanie wykonać skłonu z położeniem dłoni na podłodze, przy zablokowanych kolanach. Sprawdziłem. Na paręset osób, ćwiczenie wykonały dwie. A W - F jest, tyle, że niemal kompletnie pozbawiony ćwiczeń ogólnorozwojowych i gimnastyki. Za to są gry zespołowe... |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 13:25
|
|
|
Navajero, chciałeś powiedzieć: ćwiczenia na macie.
Macie piłkę i grajcie.
W-fy w szkole są bardzo różne, ja przewrotów nauczyłem się porządnie dopiero na TKD, bo wcześniej albo się bałem, albo nie wychodziło, albo... ech. A tu było po prostu tak, że trener każe, wychowanek musi. I robi. Bez szemrania. I to zdaje egzamin.
Gorzej, że teraz na sekcje przychodzą głównie ludzie, których ćwiczenia ograniczają się do lvlowania w Warcrafcie. "Bo rodzice kazali". |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 17:32
|
|
|
Od piątej klasy podstawówki miałam zwolnienie z WF. Ale naprawdę były wyłącznie gry zespołowe, jakies elementy bardziej gimnastyczne zdarzały się baaardzo rzadko (wkurzona byłam w liceum, bo były jakieś siłowniane sprzęty, ale tam też kosz, siatka, kosz, siatka, zaczęłam od zwolnienia z gier zespołowych, no ale bez sensu było siedzieć na ławce w ciągu 8 zajęć na 10).
Nie wiem czego tych wuefistów uczą na studiach... |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 17:54
|
|
|
No i jak z przewrotem w przód? |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 17:59
|
|
|
Daj spokój, na pewno urwałabym sobie głowę albo przynajmniej zepsuła fryzurę
No ale ja się na żadne treningi sztukowalkowe nie wybieram (na zajęcia z samoobrony bym mogła, może by mnie nauczyli krzyczeć). |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 18:13
|
|
|
Z ciekawości spróbowałam jak tam u mnie z przewrotem w przód i do tyłu. Z tym drugim trochę gorzej (nie ćwiczyłam od lat), ale do przodu robię bez problemu.
No tak, nasza wuefistka "katowała" nas na sali gimnastycznej, mimo upływu lat pewna sprawność ogólna zostaje. |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 19:59
|
|
|
z przewrotami nie miałam problemów, ale w skłonie położyć dłoni na podłodze nie umiałam nigdy.
ale i na treningi "nawalanki" się nie wybieram. |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 24 Marca 2011, 23:19
|
|
|
Ja mam ostatnio problemy ze skłonami. Przed wakacjami 'kładłem się' tułowiem na nogach, ale naderwałem sobie kilka mięśni w nogach - przed wakacyjnym obozem właśnie - i *beep* zbita, musiałem zaczynać robotę od początku.
Ale o dziwo, przy wysokich kopnięciach nic nie boli. |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 25 Marca 2011, 09:25
|
|
|
ja tam nikogo wysoko nie kopię. co najwyżej w zadek |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 25 Marca 2011, 11:18
|
|
|
Sosnechristo napisał/a | Ja mam ostatnio problemy ze skłonami. Przed wakacjami 'kładłem się' tułowiem na nogach, ale naderwałem sobie kilka mięśni w nogach - przed wakacyjnym obozem właśnie - i *beep* zbita, musiałem zaczynać robotę od początku.
Ale o dziwo, przy wysokich kopnięciach nic nie boli. |
Jest taki gość Pavel Tsatsouline, napisał parę ciekawych rzeczy o rozciąganiu. |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 25 Marca 2011, 16:33
|
|
|
Dzięki za cynk, idę googlać |
|
|
|
|
czterdziescidwa
New Avenger
|
Wysłany: 25 Marca 2011, 17:00
|
|
|
aniol napisał/a | a ja sobie tu ponarzekam troszke
ruszyl nowy nabor do klubu
glownie dzieci do 14 lat
na szesc sztuk ani jedna nie potrafi wykonac przewrotu w tyl, zwyklego, najzwyklejszego gimnastycznego przewrotu w tyl, po prostu fikolka
w przod na te 6 sztuk prawidlowo robi dwoch
kurde! zwykly przysiad robi poprawnie jeden chlopak!
zalamka
mam w tej chwili conajmniej pol roku pracy od zera! nauczyc tych mlodych jak sie poruszac zanim zaczne z nimi roic normalny trening pod katem walki wrecz
z tych szeciu za pol roku zostanie moze jednen najambitnejszy
to jest cholernie demotywujace
nieobecny juz kolega chcial zajecia z samoobrony wprowadzac do szkol
a moze by tak wprowadzic zajecia z wychowania fizycznego? bo z tego co obserwuje to takiego przedmiotu w szkolach nie ma |
A jak się robi przysiad niepoprawnie? Poważnie, nie wiedziałem że jest coś takiego jak niepoprawny przysiad albo niepoprawny fikołek. |
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 25 Marca 2011, 20:22
|
|
|
poprawny przysiad? a chociazby z prostym kregoslupem, a dla tych dzieciakow ugiecie nog w kolanach jest problemem nie do przejscia - zamiast przysiadu robia jakies pokraczne sklony w przod, bardziej zginaja sie w biodrach niz w kolanach
z przewrotami jest jeszcze gorzej... |
dyskusja - w zależności od interlokutora polega na wymianie poglądów, ciosów lub strzałów
|
|
|
|
czterdziescidwa
New Avenger
|
Wysłany: 25 Marca 2011, 21:22
|
|
|
aniol napisał/a | poprawny przysiad? a chociazby z prostym kregoslupem, a dla tych dzieciakow ugiecie nog w kolanach jest problemem nie do przejscia - zamiast przysiadu robia jakies pokraczne sklony w przod, bardziej zginaja sie w biodrach niz w kolanach
No to się dowartościowałem. Jestem sprawniejszy fizycznie niż 66% 12 latków uprawiających sporty walki |
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 25 Marca 2011, 22:06
|
|
|
czterdziescidwa napisał/a | aniol napisał/a | poprawny przysiad? a chociazby z prostym kregoslupem, a dla tych dzieciakow ugiecie nog w kolanach jest problemem nie do przejscia - zamiast przysiadu robia jakies pokraczne sklony w przod, bardziej zginaja sie w biodrach niz w kolanach
No to się dowartościowałem. Jestem sprawniejszy fizycznie niż 66% 12 latków uprawiających sporty walki |
daj mi szanse - oni sa dopiero po 3 treningach, wiec wine za ich sprawnsc ogolna na razie ponosza ich wuefisci
zobaczymy co beda potrafili za jakies pol roku (o ile ze mna wytrzymaja tyle)
|
|
|
|
|
czterdziescidwa
New Avenger
|
Wysłany: 26 Marca 2011, 00:40
|
|
|
aniol napisał/a | czterdziescidwa napisał/a | aniol napisał/a | poprawny przysiad? a chociazby z prostym kregoslupem, a dla tych dzieciakow ugiecie nog w kolanach jest problemem nie do przejscia - zamiast przysiadu robia jakies pokraczne sklony w przod, bardziej zginaja sie w biodrach niz w kolanach
daj mi szanse - oni sa dopiero po 3 treningach, wiec wine za ich sprawnsc ogolna na razie ponosza ich wuefisci
zobaczymy co beda potrafili za jakies pol roku (o ile ze mna wytrzymaja tyle)
|
Szkoda że w szkołach WF jest taki nudny; gdyby można było sobie wybrać program, np. jakiś sport walki zamiast ćwiczenia na macie - (macie piłkę i grajcie), pewnie efekty były by lepsze. |
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 3 Maj 2011, 19:44
|
|
|
czterdziescidwa napisał/a | Szkoda że w szkołach WF jest taki nudny; gdyby można było sobie wybrać program, np. jakiś sport walki zamiast ćwiczenia na macie - (macie piłkę i grajcie), pewnie efekty były by lepsze. |
niekoniecznie sport walki od razu - w podstawowce wystarczyloby zeby byla naprawde dobrze poprowadzona ogolnorozwojowka - to naprawde sie da zrobic w sposob ciekawy i dopassowany do mozliwosci dzieciakow
mozna robic lekkoatletyke ale nie na zasadzie "dzis biegamy na 100m" i notujemy wyniki tylko mozna by dzieciaki nauczyc jak sie prawidlowo biega, jak reguluje oddech
w gimnazjum mozna spokojnie robic gimnastyke przyrzadowa
ale... kurde... zapedzilem sie - kto to niby ma robic? brzuchaci wuefisci co sami nie umieja poprawnie przebiec 60m? i wiekszosci nie chce sie nawet dresu ubrac?
a wogole to otatnio uslyszalem rewelacyjne info - w klasach 1-3 wf ma byc wlaczany w nauczanie zintegrowane czy jak sie to cholerstwo nazywa
juz widze poziom wf-u prowadzony przez panie w dlugich spodnicach i rozdeptanych goralskich kapciach..
juz widze jakie dzieciaki beda trafiac do mnie za 3-4 lata.. |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 7 Maj 2011, 10:02
|
|
|
Falcon punch. |
_________________ Trust me, I'm a doctor... |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 7 Maj 2011, 12:11
|
|
|
aniol napisał/a | a wogole to otatnio uslyszalem rewelacyjne info - w klasach 1-3 wf ma byc wlaczany w nauczanie zintegrowane czy jak sie to cholerstwo nazywa |
U mnie wuef właśnie tak był prowadzony, przez wychowawczynię. Przynajmniej fikołka potrafiła zrobić. ^^ |
|
|
|
|
feralny por.
Trurl
|
Wysłany: 7 Maj 2011, 12:15
|
|
|
Wydaje mi się, że ja też tak miałem. |
_________________ Trust me, I'm a doctor... |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 8 Maj 2011, 08:51
|
|
|
moje dzieci na pewno tak mają/miały. |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 8 Maj 2011, 09:33
|
|
|
Ja też tak miałem. W'ogle to mnie aniele zdziwiłeś. Byłem święcie przekonany, że zintegrowany WF w nauczaniu początkowym był zawsze. Ja to tak ze starego systemu pamiętam. |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 8 Maj 2011, 09:34
|
|
|
i ja i ja i ja |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
ketyow
Jim Raynor
|
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 8 Maj 2011, 09:49
|
|
|
Problemem nie jest "zintegrowany" W-F, bo to jest od dawna. Pani w klasach 1- 3 naprawdę nie musi wywijać salta z półśróbą. Problemem jest jakość tego W - F - u w wyższych klasach ( coraz mniejsza ilość ćwiczeń ogólnorozwojowych) i niska świadomość ( dzieci i ich rodziców), że jednak trochę trzeba się poruszać. |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 8 Maj 2011, 17:15
|
|
|
Hmm... ja od pierwszej klasy miałam osobną panią wuefistkę i to jeszcze żandarma potwornego, żadnego zintegrowania sobie nie przypominam |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
|