|
|
|
Systemy sprzedaży D2D i B2B - wtf? |
Autor |
Wiadomość |
Sasori
Nekroskop
|
Wysłany: 8 Października 2006, 12:05 Systemy sprzedaży D2D i B2B - wtf?
|
|
|
Czy znalazłby się ktoś, kto wytłumaczyłby biednemu idiocie, co się kryje za terminami "system sprzedaży D2D" oraz "system sprzedaży B2B"? Tego drugiego wyguglałem na wiki i mnie wyszło, że to business-to-business i mniej więcej to czaję (w sensie że firma handluje z inną firmą nie rozdrabniając się na poszczególnych klientów), ale może ktoś ma więcej informacji?
Thank you from the mountain. |
_________________ Hey don't stop now, you're just getting to the good parts! |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 8 Października 2006, 12:10
|
|
|
d2d to prawdopodobnie door to door.
Zamawiasz towar, dostarczają pod drzwi. Zepsuje się - odbierają spod drzwi, naprawiają i oddają pod drzwi.
EDIT - a po googlaniu znalazłem taki oto bełkocik:
Door to door – czyli „od drzwi do drzwi” – to precyzyjna forma dotarcia do docelowej grupy adresatów. Jest to najpewniejszy sposób, nadający się do każdego typu produktu, niezależnie od wielkości i wagi.
Można w ten sposób:
* sprzedawać usługi
* sprzedawać próbki produktów
* sprzedawać produkty
* dystrybuować ulotki
Korzyści:
* sprawne dotarcie do grupy docelowej
* rzetelna kalkulacja cenowa
* minimalizacja kosztów
|
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
Sasori
Nekroskop
|
Wysłany: 8 Października 2006, 12:18
|
|
|
Ten myk z odsyłaniem sprzętu to raczej odpada, bo firma nie zajmuje się handlem detalicznym...
Czyli ten cholerny D2D to taki eufemizm na najzwyczajniejszą w świecie akwizycję?
Oj, też się doguglałem:
Cytat | Door-to-door is a sales technique and is one of the most controversial and difficult forms of selling. In door-to-door selling, a salesman walks from one door to another trying to sell a product or service to the general public. A variant of this involves cold calling first, when another sales representative attempts to gain agreement that a salesperson should visit. Door-to-door selling is usually conducted in the afternoon hours, when the majority of people are at home. |
Akwizycja :( Nieee, tak pracować nie chcęęę... |
_________________ Hey don't stop now, you're just getting to the good parts! |
Ostatnio zmieniony przez Sasori 8 Października 2006, 12:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 8 Października 2006, 12:21
|
|
|
No prawdopodobnie tak.
D2D oznacza system serwisowania sprzętu, a jeśli chodzi o "system sprzedaży" - to chyba tylko właśnie akwizycja. |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 8 Października 2006, 16:53
|
|
|
kiedyś widziałam taką reklamę, zdajsię mastercard, młodzi ludzie opisywali swoją najgłupszą robotę. myszka miki w disnejlendzie, itepe. i jeden chłopak mówi:
- selling doors... door to door... |
_________________ "Work is the curse of the drinking classes." O.Wilde |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum