|
Tomasz Bochiński |
| Autor |
Wiadomość |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

|
Wysłany: 5 Czerwca 2025, 10:44
|
|
|
 |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 7 Czerwca 2025, 23:56
|
|
|
Sedeńcon
 |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 12 Czerwca 2025, 10:51
|
|
|
Agi, wcięło fotografię?
A z innej mańki. Ostatnio otrzymałem wiele pozytywnych sygnałów w temacie space-opery: "Kurierzy Galaktycznych Szlaków". Na fejsie się wypowiadali ludziska, na Sedeńconie jeden z fanów klęknął przede mną a drugi rzucił mi się na pierś (czeźwy był, zaznaczam) chwaląc mnie za to dzieło i dziękując iż mógł się tym lekturować.
Miło się zrobiło, no i trochę zachwiało moim przekonaniem, że to suabe było. Hm, a może jakaś niezobowiązująca kontynuacja? Zobaczymy, bo na razie roboty po kokardę. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
| |
|
|
|
 |
Fidel-F2

|
Wysłany: 12 Czerwca 2025, 12:06
|
|
|
| Kruk Siwy napisał/a | | no i trochę zachwiało moim przekonaniem, że to suabe było. | i niepotrzebnie, bo to jednak suabe było. |
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 12 Czerwca 2025, 13:12
|
|
|
Nie zmieniam zdania co do ogólnej jakości tego dzieła. A jednak... "Ocalonych w niebie" napisałem jakieś czterdzieści lat temu opublikowałem stosunkowo niedawno i złego słowa nie usłyszałem. Raczej wręcz przeciwnie. "Sen o Złotym Cesarstwie" napisałem też dawno, a teraz wznowiłem - ze sporymi zmianami - i pierwsze opinie są pozytywne. Fidel-F2, pojawili się tam grabarze, a jeden z nich to nawet przodek Moncka.
Teraz słyszę głosy na temat Kurierów... Ludziska chyba momentami mają dość rzeczy udziwnionych, za wszelką cenę oryginalnych.
I może rzeczywiście upitraszę jakąś kontynuację, bo po zakończeniu czterech książek dla Stalkera mogę mieć serdecznie dość fantasy. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 16 Lipca 2025, 11:05
|
|
|
Nie wiem, nie kupuję e-booków.
Ale w sumie to chyba kierunek słuszny. Papierowa książka w hardcoverze jako produkt luksusowy i wersja elektroniczna dla fanów czytników, ludzi z brakiem miejsca, na półkach i powiedzmy... niemajętnych a chcących legalnie czytać. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 20 Listopada 2025, 21:22
|
|
|
Można poczytać wywiad ze mną na łamach najnowszego SFinksa.
"Miecz Smoka i Tygrysa" niestety dopiero na festiwal w Waplewie, przyznaję bez bicia zawaliłem terminy. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 21 Listopada 2025, 11:26
|
|
|
| Wcale nie idą. Nie mam do tego głowy. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 26 Grudnia 2025, 21:50
|
|
|
W nawiązaniu do rozmów o "Kurierach" takie coś mi wyskoczyło z tak zwanego nienacka:
https://www.youtube.com/watch?v=m5VA84XmzDE |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
Fidel-F2

|
Wysłany: 27 Grudnia 2025, 08:26
|
|
|
hej Samantha, kiedy wiatr ci gra na wantach
Nie daj się nabrać na czcze pochwały, to nie jest dobra książka. |
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 27 Grudnia 2025, 10:18
|
|
|
Fidel-F2, moje zdanie na temat Kurierów jest ugruntowane. A jednak po licznych przykładach przyjmuję do wiadomości, że jest wcale pokaźna grupa czytelników, którym rzecz mniej lub bardziej się podoba.
No i rzeczywiście w młodzieńczej rozrzutności wsadziłem do jednej powieści tyle pomysłów, że wystarczyło by ich na kilka innnych... |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 16 Kwietnia 2026, 20:23
|
|
|
Taka ciekawostka:
https://www.sedenko.pl/20...zyty-w-pudelku/ |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 21 Kwietnia 2026, 09:43
|
|
|
Nie wiem co ci odpowiedzieć. Chciałbyś dołączonej pompki do roweru albo malutkiego zderzacza hadronów?
Mnie wydało się zabawne, że mogę sobie stworzyć własną antologię opowiadań znanych autorów z ich podpisami, zdjęciami i dodanymi krótkimi notkami o opowiadaniach (inspiracje, okoliczności powstania tekstu).
Nie trzeba kupować wszystkich tekstów, za parę lat możesz mieć antologię zupełnie różną od tej, którą uzbierał kolega Zenek.
Jeśli ci czegoś tu brakuje to powiedz czego, bo pomysł może nie rewolucyjny ale wg. mnie ciekawy. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
Wysłany: 21 Kwietnia 2026, 13:27
|
|
|
Jakości - mam skojarzenie z Thornwillow Press i sedeńkowe pudełko wydało mi się mocno niegodne, tandetne wręcz. W obu wydawnictwach jest to zasadniczo model subskrypcyjny z limitowanym nakładem oraz autografem*, tyle że w Polsce mamy roczny i jako zestaw, a nie miesięczny jak w TP.
Więcej o zeszytach Thornwillow: https://thornwillow.com/thornwillow-dispatch/
Czuję niedosyt i rozczarowanie, jak patrzę na efekty; brakuje mi choćby próby wykonania czegoś ponad najtańszą i najprostszą masówkę. Te zeszyty wyglądają jak katalogi handlowe losowego Januszexa.
---
* zależnym od tego, czy autor żyje, inaczej mielibyśmy ograniczony wybór tekstów. |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 21 Kwietnia 2026, 13:36
|
|
|
No cóż, jeśli potrzebujesz super jakości to może rzeczywiście rzecz nie dla ciebie. Ale miałem pierwsze zeszyty w ręku i nie prezentują się źle.
Niewysoka cena ma zalety. Być może Sedeńko próbuje zanęcić klientów, by za jakiś czas zwiększyć nakład i trochę zamieszać na naszym rynku. Ale to tylko moje domniemania.
W każdym razie postanowiłem zainwestować w to przedsięwzięcie i stąd moje opowiadanie w tegorocznej edycji.
Generalnie jeśli pominąć malkontentów to inicjatywa ma pozytywny odbiór. Cóż zobaczymy. |
Talent miał niespotykany
Agi |
| |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 21 Kwietnia 2026, 21:42
|
|
|
| W ubiegłym roku w Waplewie jakoś to przegapiłam. Kruku, wiesz może, czy ubiegłoroczny zestaw będzie jeszcze dostępny? |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 22 Kwietnia 2026, 01:54
|
|
|
| Będzie dodruk. Więcej informacji w maju. Info z blogu Sedenkl. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
Wysłany: 22 Kwietnia 2026, 10:30
|
|
|
| Kruk Siwy napisał/a | | No cóż, jeśli potrzebujesz super jakości to może rzeczywiście rzecz nie dla ciebie. | Nawet nie musi być "super jakość", Kwartalnik Architektoniczny Rzut to przykład eksperymentów z masowo drukowaną oprawą, których mi brakuje na polskim rynku. Nie trzeba się rzucać na letterpress, ja czekam, aż polscy wydawcy zaczną korzystać z całej oferty katalogów drukarskich: jest sporo technik czy materiałów, które dałyby wrażenie unikatowości tylko dlatego, że prawie nikt inny tego nie stosuje. Obecnie chyba tylko Fabryka Słów eksperymentuje i chwała im za to, choć trochę może dziwić, o którym wydawnictwie mówimy w kontekście innowacji. |
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 22 Kwietnia 2026, 12:20
|
|
|
Napisz do Wojtka, on nie gryzie. Może rzeczywiście można podbić jakość? Ale trzeba wziąć pod uwagę, że Stalker to niszowe wydawnictwo i z eksperymentami trzeba tam bardzo uważać.
A w Polsce nikt czegoś takiego nie robił. Czyli może mniej narzekania a więcej wsparcia, co hm gorat,? |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
Wysłany: 22 Kwietnia 2026, 13:30
|
|
|
Najlepsze wsparcie to kasa - ktoś musi zainwestować w nowe produkty i przetrzymać ten okres, gdy klienci dopiero nabierają przekonania, że faktycznie chcą jakość premium. Spora część anglojęzycznego segmentu folio/fine press/limited to kontrreakcja na ebooki, nawet jeśli część wydawnictw istnieje przynajmniej kilkadziesiąt lat; u nas cały ten ruch jakoś nie może odpalić, jedynie Kurtiak i Ley stukają swoją już kompletnie skrajną manufakturę.
Ktoś musi być pierwszy, najlepiej z dobrymi kontaktami (można pomarzyć: Sapkowskiego folio by szło z grubą przebitką, chyba wszyscy są zmęczeni partactwem SuperNowej). |
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 23 Kwietnia 2026, 10:48
|
|
|
Halo gorat, tu Ziemia! Powrót wskazany! Radę, że jak się chce coś zrobić to należy dosypać milion dolarów abo dwa do interesu to waść może sobie w buty wsadzić.
Mówimy o konkretnym przedsięwzięciu. Tu i teraz. Masz pomysł na usprawnienie przedsięwzięcia - dawaj go! Nie masz - nie bajdurz i nie opowiadaj kocopałów.
Dixi |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
 |
|
|