Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!) |
Autor |
Wiadomość |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

|
Wysłany: 27 Sierpnia 2017, 00:40
|
|
|
Nie |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 27 Sierpnia 2017, 12:42
|
|
|
Ten serial jest jak wymieszanie lodów i bitej śmietany z hot-dogiem i frytkami, żeby było "przepysznie".
Z jednej strony udaje baśń w pojęciu tolkienowskim, z drugiej strony stawia na "realizm", jeśli idzie o przemoc i seks, a także politykę (choć polityka tam jest zabawna). Z jednej strony mamy europejskie Średniowiecze z okresu wojny stuletniej, Lancasterów i Yorków (sprytnie ukrytych pod Lanisterami i Starkami), dzikich, którzy mimo syberyjskiego mrozu nie wymyślili czapek, z drugiej zaś fantasy "starożytno-orientalne", czyli Matka Smoków, egipskie piramidy i kraina, której się sławetna zima nie ima.
Jakby tych pyszności było mało, są smoki rodem z Hobbita, jakieś umarlaki komiksowe, które od siedmiu sezonów idą i nie mogą dojść (mimo że tę trasę, tam i z powrotem, Jon Snow pokonał w dwa odcinki), a na tle psychopatów ludzi sprawiają wrażenie straszydeł dla dzieci.
Sukces tego serialu jest dowodem na ogólne zgłupienie, to wielkie, hałaśliwe i kolorowe głupstwo. Same puste kalorie. |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 27 Sierpnia 2017, 13:19
|
|
|
Ale od pustych kalorii się nie tyje, a wcina z przyjemnością i o to biega |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 27 Sierpnia 2017, 13:52
|
|
|
Ja to rozumiem, przecież sam oglądam (choć ten sezon trochę zaniedbałem).
Jednocześnie uznaję to za wstydliwą nieco rozrywkę. 44-letni facet oglądający takie banialuki, które jeszcze silą się szekspirowski dramat (bo mrugnięcia okiem to tam nie ma), to niedobrze o mnie świadczy. |
|
|
|
 |
Fidel-F2

|
Wysłany: 28 Sierpnia 2017, 00:26
|
|
|
I straszna nuda |
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 28 Sierpnia 2017, 11:38
|
|
|
Wytrzymałem do 3 rano i mam już za sobą 7 sezon - w tem temacie pogadamy wieczorem. |
|
|
|
 |
konopia
Marudny maruda marudzący

|
Wysłany: 28 Sierpnia 2017, 14:21
|
|
|
a nie masz hbo go, nie mogłeś nagrać?
Od siebie napisze tyle: za duży disney się zrobił, ale poczekam na sezon 8, i nie będę spojlerował, ale nie myślałem, że nie da mu odejść ... |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 28 Sierpnia 2017, 14:30
|
|
|
Nie trzeba nagrywać, ciągle powtarzają. Jest też w opcji - seriale, można kliknąć pilotem, kiedy się chce. |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 28 Sierpnia 2017, 20:43
|
|
|
Siódmy odcinek obejrzałam, w sumie przewidywalne rozwiązania. Zombie smok dobrze wykorzystany. |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 28 Sierpnia 2017, 22:59
|
|
|
No to nam się zabawa skończyła, w internecie az huczy od spojlerów 8 sezonu, a wie może ktoś czy w Westeros jest dopuszczalny ślub z własną ciocią ? |
|
|
|
 |
Luc du Lac
Cynglarz
|
Wysłany: 28 Sierpnia 2017, 23:02
|
|
|
Jeżeli z własną siostrą można. To w czym problem.
Oczywiście wszystko wskazuje na to ze dla prostolinijnego Snowa to będzie problem. |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 00:24
|
|
|
Luc du Lac, Ja nie pytam o ciupcianie, tylko o związek lege artis |
|
|
|
 |
Przemo
Frodo Baggins

|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 09:07
|
|
|
Zbieram się do aktualnego sezonu. Warto? |
|
|
|
 |
Luc du Lac
Cynglarz
|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 10:07
|
|
|
dalambert napisał/a | Luc du Lac, Ja nie pytam o ciupcianie, tylko o związek lege artis |
jeżeli Targaryenowie na ogół się między sobą,
to chyba jasne że legalne.
ale Snow jest tak prostolinijny że toto nie przejdzie. |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 10:48
|
|
|
Przemo napisał/a | Zbieram się do aktualnego sezonu. Warto? |
Można, ale nie jest jakoś specjalnie porywający.
Od piątego odcinka włączyli turbodoładowanie w przemieszczaniu się bohaterów przez kontynent, jest sporo nielogiczności. |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 10:49
|
|
|
Przemo, a jak Ci powiemy, że nie warto to co? odpuścisz |
|
|
|
 |
Przemo
Frodo Baggins

|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 12:56
|
|
|
no, byłbym skłonny, serial ma swoje wzloty i upadki, byłem bliski po trzecim albo czwartym sezonie,
który mi się wydawał najsłabszy ( tam gdzie pewien bohater traci przy końcu sezonu pewną część ciała)
Generalnie jest tak że po kilku słabych odcinkach przychodzi nagle taki, który wbija w ziemię (jak np bitwa w ostatnim sezonie) i to mnie chyba trzyma. |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 13:08
|
|
|
Agi napisał/a | Przemo napisał/a | Zbieram się do aktualnego sezonu. Warto? |
Można, ale nie jest jakoś specjalnie porywający.
Od piątego odcinka włączyli turbodoładowanie w przemieszczaniu się bohaterów przez kontynent, jest sporo nielogiczności. |
Oni w ogóle, jeśli trzeba, to przemieszczają się błyskawicznie. Tyrion był i na murze, i w Chorwacji, każdy tam podróżuje, jakby te krainy dzieliło kilkadziesiąt mil To nie przeszkadza jednak w tym, że Matka Smoków dowiaduje się o tym, że Jon Snow rządzi na Północy dopiero po przystąpieniu do akcji (gdzie te sławetne kruki oraz wywiad?) Okręty w przystani też się pokazują, jakby się teleportowały, zaskakując rodzeństwo ). Nie wiem, czy książka też była taka naiwna? Cała ta polityka jest disnejowska, a serial stara się być nieco urealniony, nawiązuje przecież do Królów Przeklętych. |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 15:21
|
|
|
Cytat | Nie wiem, czy książka też była taka naiwna? Cała ta polityka jest disnejowska, a serial stara się być nieco urealniony, nawiązuje przecież do Królów Przeklętych.
| O książce nic nie wiadomo martin cyzeluje i kolejne terminy zawala |
|
|
|
 |
Luc du Lac
Cynglarz
|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 17:05
|
|
|
Nie pomne, ale zdaję się że kiedyś Sapek popełnił artykuł o wieku pisarza i jego potencji. I brał chyba na tapetę GRR Martina i jego cykl.
|
|
|
|
 |
konopia
Marudny maruda marudzący

|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 17:12
|
|
|
mam głęboko w nosie czy on w ogóle ukończy te wichry zimy czy nie, tak naprodukował pod-wątków, bohaterów (heraldyka i historie rodów ), że nie interesuje mnie jak on z tego wybrnie, może gdzies tylko przejrzę streszczenie i tyle, czytać nie zamierzam |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
 |
Fidel-F2

|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 17:19
|
|
|
konopia +27
ja się zawiesiłem na drugim tomie i mam jakies mgliste plany kontynuacji, na serial szkoda mi czasu |
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 18:30
|
|
|
Wydaje mi się, że on nawet nie ma ochoty tego pisać. Męczy się chłop. Kiedyś zamykał historie w kilkudziesięciu tysiącach znaków, jak w Piasecznikach. Kilka tomów o Zimie, co nadchodzi, dla tego typu pisarza musi być mordęgą. King pewnie by strzelił 1000 stron na rok, dużo się nie namyślając, ale Martin wygląda mi w wywiadach na zmęczonego tym uniwersum. |
|
|
|
 |
Luc du Lac
Cynglarz
|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 20:00
|
|
|
Po zakończonym serialu, wynajma jakiegoś czarnucha, który spisze pomysłu GRRMARTINA w końcową całość, GRR się podpisze i wyda.
jewgieni, kiedyś mówiąc GRR Martin myślałeś Piaseczniki.
Ciekawe jak ta nowelka została przykryta przez serial/cykl.
Pewnie 99%odbiorców GoTa nie ma pojęcia że kiedyś. ... |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 29 Sierpnia 2017, 20:57
|
|
|
Heh, dla mnie Martin był przez lata jak synonim Piaseczników. Później kojarzyłem go z takimi mikropowieściami, jak Żeglarze Nocy. Długo nawet nie wiedziałem, że pisze takie banalne fantasy. Dopiero fenomen serialu mi to uzmysłowił. |
|
|
|
 |
m_m
Sandman
|
Wysłany: 3 Września 2017, 18:44
|
|
|
Siódmy odcinek przegadany i mało satysfakcjonujący. No dobra, końcówka im wyszła.
I znowu rok czekania? |
_________________ W postach wyrażam własne poglądy i nie pretenduję do tytułu jedynej nieomylnej osoby na tym forum. |
|
|
|
 |
konopia
Marudny maruda marudzący

|
Wysłany: 3 Września 2017, 19:29
|
|
|
chyba nawet dłużej niż rok |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 3 Września 2017, 20:07
|
|
|
m_m, konopia, wieści z internetowego szumu . 8 sezon 6 części, premiera za swa lata.
Druga wersja 6 części po dwie godzimy w 2018 pokazują trzy sztuki, , a po roku kolejne trzy.
prawdopodobne interes musi się kręcić... |
|
|
|
 |
m_m
Sandman
|
Wysłany: 3 Września 2017, 21:25
|
|
|
dalambert ty to potrafisz *beep* człowiekowi z uśmiechem na ustach.... |
_________________ W postach wyrażam własne poglądy i nie pretenduję do tytułu jedynej nieomylnej osoby na tym forum. |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 3 Września 2017, 23:17
|
|
|
m_m, JA internet szleje, od spojlerów aż huczy , poczytaj sobie, będzie ci się łatwiej czkać |
|
|
|
 |
|