|
|
|
Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie. |
Autor |
Wiadomość |
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
Posty: 8631 Skąd: Tarnów-Kraków
|
Wysłany: 19 Lutego 2017, 09:10
|
|
|
Ah, piękny. I nie z foremki. I ta skórka. Powinnam się przeprowadzić bliżej ciebie. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
Posty: 39279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 19 Lutego 2017, 10:40
|
|
|
ihan, to jest chleb z garnka
Rzeczywiście, wyszedł bardzo dobrze, może to szczęście nowicjuszki, bo ciągle eksperymentuję. |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
Posty: 23516 Skąd: Grochów
|
Wysłany: 19 Lutego 2017, 13:57
|
|
|
Agi, no, no gratuluję i idę na pieczeń cielęcą w sosie estragonowym, kopytka i buraczki |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23 Lutego 2017, 11:25
|
|
|
Rozwijam surówkę koreańską, do próbnej partii poza marchefką dodałam ciut cebuli i białą rzodkiew (w półplasterkach). Eksperyment się powiódł, znaczy cebuli nie czuć, ale rzodkiew pasuje świetnie, jest miła i chrupka. |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Marca 2017, 15:13
|
|
|
Byliśmy na obiedzie ze znajomymi w restauracji z kuchnią polską. Nie jesteśmy fanami kuchni polskiej. J. się martvił czy będę miała co jeść, pocieszyłam że najwyżej zamówię ziemniaki/frytki i zestaw surówek. Nie było zestawu surówek Znalazłam trzy rodzaje naleśników, wylosowałam takie z warzywami i sosem pomidorowym. Sos pomidorowy polski, podciągnięty śmietaną, bez smaku. Farsz warzywny z horteksowskiej mrożonki 'Włoszczyzna', poznałam po sposobie pokrojenia. I z odrobiny soli. Można by to wszystko zmiksować i wrzucić do słoiczka jako papkę dla niemowląt, tak bardzo było bez wyrazu. I aż głupio na pytanie 'jak twój obiad?' odpowiadać 'musiałam go pieprzyć dwa razy żeby dał się zjeść' ale tak było. |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
Posty: 37606 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 7 Marca 2017, 16:25
|
|
|
ale to nie wina kuchni polskiej tylko poszliście do ch ujowej jadłodajni |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Marca 2017, 17:02
|
|
|
Z kuchni polskiej najbardziej lubię Paneer Masala Właściwie kiszona kapusta miałaby szanse pasować.
Niemniej kuchnia polska może być chociaż zadowalająca, a teraz chciałam się podzielić moim smutkiem. |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
Posty: 8631 Skąd: Tarnów-Kraków
|
Wysłany: 7 Marca 2017, 20:35
|
|
|
Wszelkiego rodzaju kuchnie polskie, domowe obiady, jak u mamy, babci, cioci Gosi, siostry Bernadetty omijam szerokim łukiem. Nie to, że złe, ale nie dla mnie zdecydowanie. A w Poznaniu jadłyśmy niewiarygodnie pyszny krem z buraków z malinami, na pikantnie, nie wiem gdzie tam były te maliny, ale pyszne było nieprzyzwoicie. I placki z batatów i czerwonej cebuli, Równie dobre. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Marca 2017, 21:05
|
|
|
Zdarzyło mi się raz zrównoważyć barszcz sokiem malinowym, bo ciągle coś nie grało - całkiem udane połączenie. Oczywiście było go z łyżeczkę na garnek |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Rafał
.
Posty: 14552 Skąd: Że: Znowu:
|
Wysłany: 8 Marca 2017, 09:32
|
|
|
Kuchnia polska nie jest zła. Zupa z podgrzybków, polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu, plastry z czerwonego buraka glazurowane na słodko, było chyba jeszcze pure i jakieś wściekle psy pod apetycik - chciałoby się przyzwyczaić |
|
|
|
|
LadyBlack
Babcia Weatherwax
Posty: 863 Skąd: z rubieży
|
Wysłany: 6 Kwietnia 2017, 09:47
|
|
|
Martva napisał/a | Przepisy są różne, generalnie ścierasz kilo marchwi na dużych oczkach, mieszasz z octem (spirytusowy, 4 łyżki; próbowałam z ryżowym ale o dziwo jest mniej fajny - nie jestem fanką octu spirytusowego ale jak dla mnie pasuje najlepiej), czosnkiem (4 ząbki, w wersji dla hardkorowców główka), solą (u mnie łyżeczka), cukrem (u mnie łyżka), pieprzem oraz imbirem, chili i kolendrą (ziarna nie natka). Podgrzewasz mocno olej (od 4 łyżek do pół szklanki, może być że to taka sama ilość:P), ostrożnie wlewasz w marchewkę, mieszasz. Przyciskasz i odstawiasz do lodówki na noc, mieszając jak się przypomni.
Przepis pochodzi podobno z Rosji od tamtejszych napływowych Koreańczyków. Smakuje trochę jak mega czosnkowa kiszona kapusta Raz robiłam bez imbiru i chili i tak też jest dobrze, ale ja je lubię więc dodaję. Wyraźne, kwaśne, czosnkowe, duuuużo ale spokojnie wytrzymuje kilka dni (ponoć można przełożyć do słoika, mnie się nie chce więc stoi w lodówce i zajmuje miejsce). |
Tą surówkę nauczyła mnie robić koleżanka z Kazachstanu dawno, dawno temu, tylko w jej wersji marchew tarta jest na malutkich oczkach, zamiast octu jest cytryna i doprawiam tylko cukrem. Ma moc Znakomita do drobiu.
Spróbuję teraz dodać oleju, bo to jest dobra myśl, może nieco złagodzi czosnkowy chuch.
Lubię też wersję, gdzie zamiast czosnku dodaję chrzan. |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Kwietnia 2017, 10:26
|
|
|
Jak dla mnie przyprawy robią robotę i ocet zadziwiająco mi pasuje, chociaż nie jestem fanką octu. Ale marchew z cytryną i czosnkiem pewnie też jest spoko. Cytryna i czosnek są pycha.
Chrzan jadam sumie dwa-trzy razy do roku jak mi się chce upiec pasztet i akurat jest jakiś otwarty słoik |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
Posty: 8631 Skąd: Tarnów-Kraków
|
Wysłany: 6 Kwietnia 2017, 20:31
|
|
|
O kurcze, chyba ze trzy lata nie jadłam chrzanu (nie liczę wasabi do sushi), to niezły pomysł żeby go do czegoś dodać, jeszcze nie wiem do czego, ale wymyślę, bo w zasadzie lubię |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Kwietnia 2017, 21:10
|
|
|
ihan napisał/a | jeszcze nie wiem do czego, ale wymyślę, bo w zasadzie lubię |
To jest problem jaki mam z chrzanem I, trochę mniejszy, z musztardą, a są musztardy które prawie byłabym skłonna jeść łyżeczką ze słoika (krem z gorczycy z miodem, jeśli jeszcze go robią, ach). |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
LadyBlack
Babcia Weatherwax
Posty: 863 Skąd: z rubieży
|
Wysłany: 6 Kwietnia 2017, 21:37
|
|
|
Najbardziej lubię chrzan w wersji: świeży lekko zwiędnięty Na Wielkanoc zawsze wykopywało się u nas korzenie chrzanu, no chyba że śnieg leżał. Główny "kłąb" się tarło, a małe cienkie wypustki zostawiało w całości. I potem te korzonki skrobało się nożem na jajka gotowane, do tego sól i pieprz i następowało niebo w gębie. Takie lekko przywiędłe korzonki tez znakomicie chrupało się solo, jak marchewkę. Wbrew pozorom wcale bardzo nie piekło.
Kiedyś bardzo podobała mi się musztarda francuska, chyba tak się zwała, taka z całymi ziarnami gorczycy. Uwielbiałam ją chrupać. Dobrze współgrała ze śledziami. Sos taki do śledzików robiłam ze śmietany i tej musztardy.
Inny sos robiłam do surówki z kapusty pekińskiej: kapusta i cebula dymka, a sos to musztarda miodowa, majonez, śmietana, w proporcji 1:1:1. Niezbyt to dietetyczne, ale w smaku dobre;P: |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
Posty: 8631 Skąd: Tarnów-Kraków
|
Wysłany: 6 Kwietnia 2017, 22:01
|
|
|
Jajko jadłam jakieś pół roku temu mniej więcej . Krem z gorczycy z miodem robią a jakże. I akurat sporo go konsumuje, bo standardowo 3 moje obiady w tygodniu to sałata, pomidor, czasem awokado, oliwki i kapary, ewentualnie cykoria i szpinak baby, i do tego sos z oliwy i kremu z gorczycy z miodem. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
Posty: 37606 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 7 Kwietnia 2017, 06:07
|
|
|
Chrzan najlepszy z jajem i kakao. |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Kwietnia 2017, 17:50
|
|
|
Kopytka. Nie lubię kopytkuf. Ale z dynią i gorgonzolą okazały się całkiem OK. |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
Posty: 37606 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 11 Kwietnia 2017, 20:36
|
|
|
Martva napisał/a | Nie lubię kopytkuf |
|
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2017, 12:26
|
|
|
Przepraszam że nie lubię wszystkiego co Ty lubisz |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22004 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2017, 13:23
|
|
|
Och, nie w tym problem jak mniemam, ale czytając Twoje wypowiedzi ma sie wrażenie, że jadasz tylko farmykle i pytryfule (copyright FWK) i z dziwna satysfakcja opowiadasz jakich to dań klasycznych nie lubisz... |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2017, 13:32
|
|
|
Od pierwszego posta się tutaj pisze że się czegoś nie lubi. Oraz, lubię placki |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22004 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2017, 13:37
|
|
|
Można lubić i nie lubić. Nie w tym rzecz.
Ale co tam, tak sobie gadam porą obiadową. Ech zjadlbym schabowego z kartoflami, albo kopytkuff z sosem pieczeniowym... a muszę wśluzgać farmykla. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
Posty: 30898 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2017, 13:42
|
|
|
Wchłonęłam quiche z wczorajszą dynią i gorgonzolą i świeżym rozmarynem. Czy kisz jest klasyczny czy się łapie pod farmykla? |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22004 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2017, 13:49
|
|
|
Nie, to co najwyżej pytryful. Żywię sie podobną pasza drugi miesiąc i gdyby nie pozytywny tego efekt piz... rzuciłbym to natychmiast. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
Posty: 23516 Skąd: Grochów
|
Wysłany: 12 Kwietnia 2017, 14:59
|
|
|
barszczyk z pierożkopasztecikami HURRAAAA |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
Posty: 8631 Skąd: Tarnów-Kraków
|
Wysłany: 14 Kwietnia 2017, 14:25
|
|
|
W ramach dopieszczania kupuję sobie raz w tygodniu 4 truskawki i zjadam je solo. Aaaach, jestem dopieszczona. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
Posty: 22004 Skąd: Szmulki
|
Wysłany: 14 Kwietnia 2017, 19:11
|
|
|
I smakuja jak truskawki? Serio? |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
Posty: 8631 Skąd: Tarnów-Kraków
|
Wysłany: 14 Kwietnia 2017, 19:28
|
|
|
Serio. Takie wielkie. Bordowe. Jedzone same z sobą, bez cukru, śmietany czy co tam zwykle ludzie używają. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |