Thorgal |
Autor |
Wiadomość |
terebka
Filippon
|
Wysłany: 14 Grudnia 2012, 20:00
|
|
|
Blue Adept, czytałem tę pierwszą część, "Thorgal Dziecko z gwiazd" Amelie Sarn. Nie było jakiegoś koszmaru. Nie bolało. Dla starego fana Thorgala mile spędzony czas. W sumie w miarę dokładnie opisane pierwsze cztery zeszyty, licząc według chronologii przygód Wikinga. Z kilkoma dodatkowymi wątkami, nieuwzględnionymi w komiksach. |
_________________ SZORTAL
Szortal Na Wynos - Wydanie Specjalne |
Ostatnio zmieniony przez terebka 14 Grudnia 2012, 20:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 14 Grudnia 2012, 20:01
|
|
|
ksiazkowe kojarze jedno, jakies "dziecko gwiazd" czy cos takiego
chyba nawet sam o to kiedys tu pytalem, ale nikt nie czytal
a z drugiej strony - spodziewasz sie czegos dobrego po ksiazce napisanej na podstawie komiksu? |
_________________ www.washidojo.republika.pl
dyskusja - w zależności od interlokutora polega na wymianie poglądów, ciosów lub strzałów
nie jestem rasista - nienawidze wszystkich jednakowo |
|
|
|
|
Blue Adept
Borg
|
Wysłany: 14 Grudnia 2012, 20:03
|
|
|
Dzięki Panowie. Może kupię na prezent... |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 14 Grudnia 2012, 20:07
|
|
|
Książki są dwie i albo dla fana, albo dla młodszej młodzieży lubiącej wikińskie motywy - ja mam obie i nie należę do młodszej młodzieży |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 6 Stycznia 2013, 15:04
|
|
|
Kriss, czyn godny królowej.
Ależ Kriss jest wredna. W żadnym późniejszym (w sensie czasu rozgrywania się) komiksie z serii Rosińskiego nawet nie wspomniała biednej Hildy. Tak to z miłościami bywa, przemijają, zapomina się. Eh... |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Homer
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 7 Stycznia 2013, 01:32
|
|
|
ihan, przecież to się dzieje teraz. Gdzie to miała wspominać? Chyba, że coś pokręciłem to przepraszam z góry... |
_________________ "All I can say is... keep reading. The best is yet to come." |
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 7 Stycznia 2013, 14:18
|
|
|
Homer nic nie pokreciles
"czyn godny krolowej" to chronologicznie ostatni tom - wiec Hildy nie mialo prawa byc w zadnym innym albumie |
dyskusja - w zależności od interlokutora polega na wymianie poglądów, ciosów lub strzałów
|
|
|
|
Homer
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 7 Stycznia 2013, 21:19
|
|
|
Bo już się bałem .
Blue Adept napisał/a | Jak dla mnie najlepszą częścią byli Łucznicy... |
Moją również. Pochwalę się, że na moim egzemplarzu z wewnętrznej strony okładki wzdycha do mnie węglowa Aaricia ręką Rosińskiego nakreślona anno domini 2004.
A późniejszy cykl o ojcu Thorgala należy do moich ulubionych i naprawdę miałem ciarki jako dzieciak, gdy go czytałem. Dla mnie taki kanon kończy się po "Aarici". Potem już nie ma emocji, może przebłyskami typu Błękitna Zaraza. |
_________________ "All I can say is... keep reading. The best is yet to come." |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 7 Stycznia 2013, 23:59
|
|
|
"Alinoe" i "Łucznicy" to jedyne odcinki, które posiadałem. Pierwszy mnie niemożliwie przerażał, ale tak na amen, że do dziś się wzdragam na wspomnienie. Drugi z kolei uwielbiam za całokształt, ciągle pamiętam kadry z dziwacznymi grotami strzał
No, to sobie pogadałem o Thorgalu... W życiu bym nie przypuszczał |
_________________ Scio me nihil scire.
"Nie dorastaj, to jest gupie i nie daje się cofnąć. Podobno." - Martva |
|
|
|
|
Homer
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 8 Stycznia 2013, 13:35
|
|
|
Nie tylko Ciebie. Jak miałem fazę strachu, bałem się zerkać nocą na szafkę, w której był ten komiks. A te oczy...
Nieśmiertelne testowanie strzał, a później turniej, fabuła godna filmu. |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Stycznia 2013, 23:59
|
|
|
Mnie też Alinoe przerażał. Udał się ten odcinek, nie ma co.
Co do ostatnich komiksów, z Jolanem i Kriss w rolach głównych, to takie nijakie wyszły. Odgrzewane danie. Byle jak, byle dalej ciągnąć kaskę. No i te książki jeszcze... Dla mnie chyba cykl o Thorgalu skończył się w momencie, jak rodzina Thorgala wróciła na północ. |
|
|
|
|
Blue Adept
Borg
|
Wysłany: 10 Stycznia 2013, 10:15
|
|
|
"Alinoe" faktycznie miał klimat... Po nim odeszła mi ochota na wymyślonych przyjaciół... "Zdradzona czaradziejka" była przez dłuższy czas moją ulubioną częścią, ze względu na tytułową postać. A raczej ze względu na jej rude włosy... Jednak "Łucznicy" to apogeum cyklu, później już powoli - lecz zauważalnie - poziom się obniżał. |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 10 Stycznia 2013, 23:02
|
|
|
Hej, hej, przecież "czyn godny królowej" dzieje się gdzieś po Łucznikach, zanim Kriss zdążyła przerobić sie na bogobojną mamuśkę dziecka Thorgala, oddającą życie by ocalić Aaricię, połowę świata i puszyste szczeniaczki. Chronologicznie, to został sobie wymyślony i wydany teraz, ale dotyczy przeszłości. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Homer
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 11 Stycznia 2013, 00:33
|
|
|
Przecież po tym jak Kriss oddała życie chroniąc Aaricie z dziećmi, została osądzona przez Walkirię i zesłana z powrotem na ziemię obłożona klątwą, tą którą właśnie "czynem" zdjeła. Ktoś tu ma plecy odnośnie poprzednich tomów? Albo coś mieszam...
edit:
Swoją nową ziemską egzystencję wojowniczka zaczyna od spotkania z Brunhildą, córką króla wikingów Gustaafsona... -- chyba jednak nie mieszam. ihan musiałaś się zafiksować na retrospekcjach w pierwszych tomach i umknął Ci fakt ruchu akcji naprzód - zaraz po wyroku . |
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 11 Stycznia 2013, 08:19
|
|
|
ihan napisał/a | Hej, hej, przecież czyn godny królowej dzieje się gdzieś po Łucznikach, zanim Kriss zdążyła przerobić sie na bogobojną mamuśkę dziecka Thorgala, oddającą życie by ocalić Aaricię, połowę świata i puszyste szczeniaczki. Chronologicznie, to został sobie wymyślony i wydany teraz, ale dotyczy przeszłości. |
alez Wodzu co Wodz?
tak jak pisze Homer - "czyn godny krolowej" sie dzieje po "zmartwychwstaniu Kriss, popatrz w "nie zapominam..." i w "wyroku..." masz mnostwo wspominek, typu trudne dziecinstwo itd, ale "czyn ..." to powrot Kriss do swiata zywych, z grotem strzaly w sercu,
zreszta popatrz - historia z berlem zazebia sie z tomem "statek miecz" ktorego akcja toczy sie dlugo po smierci Kriss |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 11 Stycznia 2013, 09:30
|
|
|
Aaa, to przepraszam |
|
|
|
|
krisu [Usunięty]
|
|
|
|
|
aniol
Bink
|
Wysłany: 18 Lutego 2013, 11:16
|
|
|
a mnie akurat spotkala tutaj mila niespodzianka - po beznadziejnym cyklu Louve, niewiele lepszych albumach o Jolanie i takiej sobie Kriss, trzy siostry minkelsonn sa ... fajne
mnie przynajmniej fabula wciagnela - jakos mi sie klimatycznie kojarzy z pierwszymi Thorgalami
no i Slivia sie pojawia ... |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 21 Października 2015, 09:34
|
|
|