Bond, czy nie Bond? 007 powraca |
Autor |
Wiadomość |
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 12 Stycznia 2013, 17:03
|
|
|
Widziałem dziś w kinie w Changsha (stolica prowincji Hunan) dupny plakat Bonda - cała ekipa ładnym wachlarzykiem na białym tle, niby jakaś drużyna herosów czy coś. Jak tylko obejrzę, uprzejmie doniosę, co padło ofiarą cenzorskich nożyc |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 12 Stycznia 2013, 19:02
|
|
|
GGG, no właśnie, widziałam ostatnio informację, że jednak będzie w Chinach i bardzom ciekawa, które fragmenty były be |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 4 Lutego 2013, 15:25
|
|
|
Ktoś pamięta jeszcze taki filmik z zeszłego roku, "Skyfall" się nazywał?...
W wersji chińskiej nie ma scenki z Szanghaju, kiedy to kulkę dostaje chiński portier - zapewne w trosce o uczucia rodzimej widowni, która niewątpliwie doznałaby psychicznej traumy na widok skonu rodaka z rąk obcokrajowca. Dialog informujący, że Silva był torturowany przez Chińczyków został skrócony, dzięki czemu nie wiadomo, o co się ten blondyn tak szarpie i co się tak tej M uczepił. Poza tym drobne przeróbki dialogowe, ale o wiele za cienki jestem z czytania ideogramów, żeby zameldować szczegółowo. Dowcipy przechodziły z zasady bez echa, że o ironii nawet nie wspomnę; zaryzukuję twierdzenie, że to wina tłumaczenia, choć na potwierdzenie mam jeden tylko przykład - kiedy M na przesłuchaniu ministerialnym mówi, że jej zmarły mąż był miłośnikiem poezji i "some of it sunk in, despite my best intentions", przełożono to, o ile dobrze przeczytałem, prostacko jako "choć nie lubię poezji". Za to deklaracja Mallory'ego "We're a democracy, we're accountable to the people we're trying to defend" została przełożona włącznie ze słowem "demokracja" - alleluja! |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 4 Lutego 2013, 16:20
|
|
|
Gustaw G.Garuga napisał/a | Ktoś pamięta jeszcze taki filmik z zeszłego roku, Skyfall się nazywał?... |
Na szczęście już niedługo będzie na DVD, to sobie przypomnę
Gustaw G.Garuga napisał/a | Za to deklaracja Mallory'ego We're a democracy, we're accountable to the people we're trying to defend została przełożona włącznie ze słowem demokracja - alleluja! |
Myślę, że cenzor, który to przepuścił już podzielił los portiera |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 15 Lipca 2013, 12:46
|
|
|
Coś się zaczyna dziać |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 15 Lipca 2013, 17:42
|
|
|
...a skończy się dziać w październiku 2015! Przeginka. |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 27 Sierpnia 2013, 15:38
|
|
|
Dla zatwardziałych fanów - w Stambule należy z przystani promowej Eminonu iść kawałek w górę ulicą, skręcić w prawo do gmachu poczty, minąć go i kawałek dalej jest narożna kamienica, skąd w pierwszej scenie Skyfall Bond wyszedł na światło dzienne. Nad bramą jest napis Deutsche Orient Bank (niepokazany na filmie). |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 4 Grudnia 2014, 16:22
|
|
|
Się już prawie kręci. Ja chyba jestem nienormalna, bo najbardziej to mnie się ten nowy Aston Martin |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 4 Grudnia 2014, 19:50
|
|
|
Witchma, nienienie
Znaczy: Witchma napisał/a | najbardziej to mnie się ten nowy Aston Martin |
+1 |
_________________ Scio me nihil scire.
"Nie dorastaj, to jest gupie i nie daje się cofnąć. Podobno." - Martva |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 4 Grudnia 2014, 21:09
|
|
|
Na tym zdjęciu to nawet |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Lowenna
Mirmił
|
Wysłany: 4 Grudnia 2014, 22:06
|
|
|
Wiem, co będzie mi się dziś śniło |
_________________ Gdyby nawet mężczyzna potrafił zrozumieć, co myśli kobieta... i tak by nie uwierzył... |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 4 Grudnia 2014, 23:06
|
|
|
Lowenna, nie przebierasz nóżkami, to nie wierzymy |
_________________ Scio me nihil scire.
"Nie dorastaj, to jest gupie i nie daje się cofnąć. Podobno." - Martva |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Lowenna
Mirmił
|
Wysłany: 5 Grudnia 2014, 09:29
|
|
|
Teraz to leżę i kwiczę |
_________________ Gdyby nawet mężczyzna potrafił zrozumieć, co myśli kobieta... i tak by nie uwierzył... |
|
|
|
|
|