No i kolejna sieć padła |
Autor |
Wiadomość |
nureczka
Mama Pufcia
|
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 07:52
|
|
|
Ale jak niby padł Weltbild, który wcześniej kupił Świat Książki, to ich księgarnie nie zniknęły. Pod nowym właścicielem dają radę, więc pewnie podobnie będzie z Matrasem.
No i jest jeszcze Aros, chociaż z tego co pisali kilka dni temu forumowicze, przytkał się lekko ostatnio, ale mama nadzieję, że wrócą na prostą i błyskawiczne wysyłki. |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
Lowenna
Mirmił
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 07:58
|
|
|
Jestem ciekawa, kiedy biedronka otworzy swoją księgarnię. Drogerię już mają |
_________________ Gdyby nawet mężczyzna potrafił zrozumieć, co myśli kobieta... i tak by nie uwierzył... |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 08:11
|
|
|
hrabek napisał/a | Ale jak niby padł Weltbild, który wcześniej kupił Świat Książki, |
Niby tak, ale biorąc pod uwagę nazwę firmy, która nabyła Matrasa, mam wrażenie, że chodziło głównie o pomieszczenia w atrakcyjnych lokalizacjach. Obym się myliła. |
_________________ Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 08:14
|
|
|
Link chce kasy |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 08:16
|
|
|
Nie chce. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 08:16
|
|
|
Pewnie masz rację. Ale rynek nie znosi próżni i być może będzie tak jak mówi Lowenna - swoje księgarnie otworzy Biedronka czy inny Lidl. Zresztą już teraz po kilka wybranych pozycji tygodniowo można u nich kupować.
No i czy przypadkiem nie jest tak, że to rosnący rynek ebooków jest jedną z przyczyn, dla których Matras upada? Bo mam wrażenie, że coraz więcej dużo czytających osób przerzuca się na ebooki czy to ze względu na niższe ceny czy po prostu brak miejsca do trzymania nowych książek na półkach. Tradycyjne księgarnie dostają przez to jeszcze bardziej w skórę. |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
Lowenna
Mirmił
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 08:30
|
|
|
Prawda jest taka, że większość w nas przyczyniło się do tego upadku. Był czas, gdy kupowałam bardzo dużo w matrasie. Ale nie pamiętam, kiedy kupiłam tam coś ostatni raz. Znacznie tańsze księgarnie internetowe oraz ebooki zrobiły swoje |
_________________ Gdyby nawet mężczyzna potrafił zrozumieć, co myśli kobieta... i tak by nie uwierzył... |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 09:24
|
|
|
Kruk Siwy napisał/a | Nie chce. | Rzeczywiście. Na smartfonie chciał prenumeraty. |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 11:03
|
|
|
Primo, Matras na razie nie upadł. Nie jestem jego admiratorem, ale moim zdaniem nie chodzi tylko o powierzchnie. Za to zauważyłem zaskakującą zbieżność nazwisk szefa tej spółki kupującej z jednym z wysoko postawionych sztabowców jednego z wydawnictw wcześniej próbujących Matrasa kupić. Przypadek?
Secundo, powstanie nowej sieci wydaje mi się wątpliwe - to mało opłacalny biznes. Prędzej przyjdzie załamanie rynku i dopiero potem coś nowego.
Tertio, ebooki nie miały tu znaczenia, to ledwie parę procent rynku. |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 11:04
|
|
|
Romek P. napisał/a | Za to zauważyłem zaskakującą zbieżność nazwisk szefa tej spółki kupującej z jednym z wysoko postawionych sztabowców jednego z wydawnictw wcześniej próbujących Matrasa kupić. Przypadek? |
A tego nie zauważyłam. Ciekawe. |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 11:10
|
|
|
Romek P. napisał/a | Tertio, ebooki nie miały tu znaczenia, to ledwie parę procent rynku. |
Ale Merlin, ALLEGRO I Bonito mają jakieś znaczenie. Nawet ja się przerzucam na zakupy w Bonito bo TANIEJ |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 11:11
|
|
|
Matras też sprzedaje w sieci. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 9 Czerwca 2014, 11:29
|
|
|
No tak, ja też czasem kupuję w sieci, ale statystyka jest bezwzględna: na razie nadal, nawet wzięte łącznie pod uwagę zakupy ebooków i zakupy książek w sieci, stanowią niewielki udział.
nureczka napisał/a | A tego nie zauważyłam. Ciekawe. |
Z oczywistych przyczyn napiszę na priv. |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 13 Czerwca 2014, 12:46
|
|
|
Cytat | W tej sprawie złożyliśmy nawet wniosek do Krajowego Rejestru Długów - mówi Sonia Draga, prezeska wydawnictwa Sonia Draga |
Nie żebym popierała niepłacenie przez Matrasa, ale szkoda, że wobec Ępiku tak sie nie stawiali |
|
|
|
|
|