Wspinaczka |
Autor |
Wiadomość |
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 11 Grudnia 2013, 09:57 Wspinaczka
|
|
|
Oglądam sobie właśnie zawody w boulderingu i mam mieszane uczucia. Z jednej strony - umiejętności chłopaków są po prostu kosmiczne. Pojęcia nie mam jak oni się trzymają na tej pierwszej trasie - tam jest goła struktura, wszystko na ścisk paluchów. Imponujące. Z drugiej strony niektórzy z nich zachowują się jak płaczliwe pizdy, oglądając sobie, po nieudanej próbie, otarte paluszki i owijając je plasterkiem. Dysonas to we mnie wzbudza
edytka:
Od samego oglądania pocą mi się palce i odruchowo szukam worka z magnezją |
|
|
|
|
baranek
Wróbel galaktyki
|
Wysłany: 11 Grudnia 2013, 14:56
|
|
|
Tak mi się skojarzyło:
Safety Last |
_________________ Życie, ku*wa, jest nowelą.
"Pisze się po to, żeby było napisane" - Zygmunt Kałużyński |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 11 Grudnia 2013, 19:29
|
|
|
pamiętam z dziecinstwa |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 07:28
|
|
|
thinspoon napisał/a | Z drugiej strony niektórzy z nich zachowują się jak płaczliwe pizdy, oglądając sobie, po nieudanej próbie, otarte paluszki i owijając je plasterkiem. |
Ty chyba nigdy dużo nie baldowałeś na świeżych chwytach na panelu skóra ściera się jak od papieru ściernego nie mówiąc o pęcherzach. Zawodowcy skórę mają dużo twardszą ale nie zmienia to faktu że po dłuższej sesji jej po prostu nie ma albo jest tak cienka że odkrywają się komórki nerwowe i cholernie boli.
A "tejpowanie" ( taśmy na palacach ) służy zapobieganiu kontuzjom ścięgien i troczków w palcach.
Co do trzymania się nie wiadomo czego... polecam obejrzeć ten filmik Krzysia:
http://youtu.be/UlcQ3mxlNfs
Od 2:15 zaczyna się pełen wspin ale warto całe obejrzeć. Rozwala mnie moment ok 5:28 - ja nie wiem czego on się tam trzyma... |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
Luc du Lac
Cynglarz
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 08:17
|
|
|
Dunadan napisał/a |
Od 2:15 zaczyna się pełen wspin ale warto całe obejrzeć. Rozwala mnie moment ok 5:28 - ja nie wiem czego on się tam trzyma... |
idei |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 08:28
|
|
|
Dunadan napisał/a | thinspoon napisał/a | Z drugiej strony niektórzy z nich zachowują się jak płaczliwe pizdy, oglądając sobie, po nieudanej próbie, otarte paluszki i owijając je plasterkiem. |
Ty chyba nigdy dużo nie baldowałeś na świeżych chwytach na panelu skóra ściera się jak od papieru ściernego nie mówiąc o pęcherzach. Zawodowcy skórę mają dużo twardszą ale nie zmienia to faktu że po dłuższej sesji jej po prostu nie ma albo jest tak cienka że odkrywają się komórki nerwowe i cholernie boli.
|
Na zawodach bjj kumplowi wypadł bark. Wygrał tę walkę a zwijać z bólu zaczął się PO niej. Na ringach bokserskich i mma zawodnicy walczą z połamanymi żebrami, porozcinanymi łukami brwiowymi, pękniętą szczęką. Zobacz sobie co robi ten Kanadyjczyk. To jego oglądanie i owijanie jest wręcz teatralne. Pieszczenie się z sobą i pokazywanie całej sali, jaki to on kontuzjowany zajmuje więcej czasu niż samo wchodzenie. Widać, że za bardzo to mu się nie chce walczyć o zwycięstwo.
A co do mojego boulderowania to masz rację, przecież pisałem jakiś czas temu, że stawiam pierwsze wspinaczkowe kroki Na boulderingu jakiegoś specjalnego ścierania się paluchów nie doświadczyłem, pewnie za krótko wchodziłem albo chwyty były nie dość świeże |
|
|
|
|
Fidel-F2
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 08:40
|
|
|
nie wybipało pizdy??
i ciekawe ile razy w trakcie kręcenia odpadł |
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 08:55
|
|
|
Fidel-F2 napisał/a | nie wybipało pizdy??
i ciekawe ile razy w trakcie kręcenia odpadł |
Nawet cenzura uznała, że są sytuacje, których zwyczajnie nie da się inaczej skomentować. |
|
|
|
|
Fidel-F2
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 09:04
|
|
|
vide Bralczyk w wojsku |
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 10:25
|
|
|
thinspoon napisał/a | Widać, że za bardzo to mu się nie chce walczyć o zwycięstwo. |
No OK nie oglądąłem tych zawodów i nie wiem co tam się działo gdzie się odbywały?
thinspoon napisał/a | pewnie za krótko wchodziłem albo chwyty były nie dość świeże |
Pojechałem raz na baldy na świeżym powietrzu, w piaskowcu. Po 5 wstawce krew zaczęła mi lecieć z opuszków... zrobiłem chyba jednego calego balda i to jakiegoś turbo-łatwego.
Fidel-F2 napisał/a | i ciekawe ile razy w trakcie kręcenia odpadł |
Miliardy pewnie, jest cała masa scen kiedy odpada, robił ten projekt przez rok. Ostatnia scena to czyste przejście. Sharma to kosmita. |
Luck yourself |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 10:56
|
|
|
Wspinali się w Szwecji. Co zaskakujące, McColl jest zwycięzcą edycji z 2012. Może miał dzień gorszy.
Na wiosnę/latem spróbuję podczepić się pod jakąś wspinającą grupę i pomęczyć na świeżym powietrzu. Z tego co pamiętam, to w skałach palce dostają dużo większy wycisk niż na sztucznej ścianie - pewnie też będę piszczał jak nastolatka
A Sharma wcale mnie nie zachwycił. Widziałem już takie akcje. W Spidermanie. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 12:01
|
|
|
thinspoon napisał/a | w skałach palce dostają dużo większy wycisk niż na sztucznej ścianie |
To raczej dośc względne... wiele ludzi ma kontuzje na panel od przetrenowania właśnie... z drugiej strony skała potrafi faktycznie zedrzeć palce, zwłaszcza w przypadku wielkiej ściany.
thinspoon napisał/a | Na wiosnę/latem spróbuję podczepić się pod jakąś wspinającą grupę i pomęczyć na świeżym powietrzu |
Powodzenia ale zawsze możesz poładować na panelu przez zimę |
Luck yourself |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 12:03
|
|
|
Nie no, na sztucznej jestem teraz 2-3 razy w tygodniu i nie planuję zmniejszać intensywności. Dorzuciłbym więcej, ale już wiem co to bolące ścięgna w palcach. W skałach chodziło mi o ich ścieranie właśnie. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 12 Grudnia 2013, 12:20
|
|
|
thinspoon napisał/a | na sztucznej jestem teraz 2-3 razy w tygodniu i nie planuję zmniejszać intensywności. |
To ładnie
thinspoon napisał/a | W skałach chodziło mi o ich ścieranie właśnie. |
To chyba nie na polskiej Jurze |
Luck yourself |
|
|
|
|
Lowenna
Mirmił
|
Wysłany: 14 Grudnia 2013, 15:36
|
|
|
Mogę sobie tylko wyobrazić jak wyglądają palce po takiej wspinaczce. Przypuszczam, że nie wyrobiłabym na rajstopy mając takiego faceta... |
_________________ Gdyby nawet mężczyzna potrafił zrozumieć, co myśli kobieta... i tak by nie uwierzył... |
|
|
|
|
konopia
Marudny maruda marudzący
|
Wysłany: 14 Grudnia 2013, 18:57
|
|
|
A co mają rajstopy z tym wspólnego? |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 14 Grudnia 2013, 19:03
|
|
|
konopia, a Ty niedomyślny jesteś. Jak takimi palcami szorstkimi i w ogóle, Lowenny śliczną nóżkę mężczyzna jej wybrany podotykać bedzie chciał, to rajstopy od razu szlag trafi |
|
|
|
|
konopia
Marudny maruda marudzący
|
Wysłany: 14 Grudnia 2013, 19:07
|
|
|
woow, ale numer, przez głowę nie przeszłoby mi takie coś |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
|
Lowenna
Mirmił
|
Wysłany: 14 Grudnia 2013, 19:38
|
|
|
|
_________________ Gdyby nawet mężczyzna potrafił zrozumieć, co myśli kobieta... i tak by nie uwierzył... |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 14 Grudnia 2013, 19:50
|
|
|
A tam rajstopy... po intensywniejszym treningu człowiek wygląda jakby miał chorobę bo mu naskórek złazi... |
Luck yourself |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 14 Grudnia 2013, 19:59
|
|
|
Co, Lowenna, nie trafiłem? |
|
|
|
|
Lowenna
Mirmił
|
Wysłany: 14 Grudnia 2013, 21:03
|
|
|
Pako, bardzo dobrze . konopia mnie załamał |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 24 Lutego 2014, 17:22
|
|
|
Sierra Blair-Coyle
Przesłodka jest I do tego wspina się tak jak ja zapewne nie będę nigdy... |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 27 Lutego 2014, 12:34
|
|
|
thinspoon, ale foty ze wspinu to ma słabe... |
Luck yourself |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 28 Lutego 2014, 11:09
|
|
|
Dunadan, Ty się na tym znasz, ja nie. Mnie tam wystarczy, że na zdjęciach jest ładna i wysportowana laseczka |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 28 Lutego 2014, 11:57
|
|
|
A to inna rzecz |
Luck yourself |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
|
|
|
|
Lowenna
Mirmił
|
Wysłany: 9 Marca 2014, 12:12
|
|
|
To ja jednak poświęcę rajstopy |
|
|
|
|
|