|
|
|
Tekst numeru 67 - głosujemy do 12 czerwca |
Wybierz dobre opowiadania |
Jacek Komuda - Starościc Jazłowiecki |
|
38% |
[ 28 ] |
Maciej Musialik - Szyfrem do mnie mów |
|
11% |
[ 8 ] |
Rafał M. Markowski - Supermarket twoich marzeń |
|
9% |
[ 7 ] |
Dawid Juraszek - Mroczna Bezdeń |
|
20% |
[ 15 ] |
Ela Graf - Miłość ci wszystko wypaczy |
|
19% |
[ 14 ] |
|
Głosowań: 33 |
Wszystkich Głosów: 72 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 7 Czerwca 2011, 11:31
|
|
|
RaV_Gluchowski, nie zrozumiałeś |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
RaV_Gluchowski
Luke Skywalker
|
Wysłany: 7 Czerwca 2011, 11:43
|
|
|
Martva, Fidel
Jak mi Fidel uzmysłowił, źle Go zrozumiałem :
Broniąc pozycji Lovecrafta w literaturze fantastycznej dokonałem smiałego porównania Jego roli z pozycją Beethovena w świecie muzyki klasycznej.
Na co Fidel filuternie mi odpowiedział o disco polo i Shazzie, co, najwyraźniej błędnie, uznałem za żarcik z mego uprzedniego porównania ,i się odciąłem, przypominając, że wszyscy brodzimy w tym samym jeziorku pn. Fantastyka.
(Koniec tłumaczenia drukowanymi literami)
pozdrawiam ! |
_________________ Cthulhu fhtagn ! |
|
|
|
|
MrMorgenstern
Stalowy Szczur
|
Wysłany: 8 Czerwca 2011, 08:57
|
|
|
RaV_Gluchowski napisał/a |
Asumpt do pisania dało mi tylko szczególne szczęście Gustawa do literackich porównań, onegdaj bowiem przekomarzaliśmy się z dyskutantami na forum naokoło porównania Jego prozy do Hrabala(...) |
Przeczytałem wątek, RaV. No to jadziem / Proszę wygrawerować złotem w platynie:
Filozofia Pana Gustawa G. Garugi jest przedstawiona w bardziej zwięzły, jaśniejszy, genialną prostotą sięgający absolutu, sposób i poprzez to ma większy wpływ na myśl filozoficzną Wschodu, Zachodu no i innych kontynentów niż dorobek Sørena Kierkegaarda.
(no co, Pan Garuga piórem mniej kropek we swym życiu nastawiał)
Logiczność i spójność konstrukcji świata przedstawionego w utworach literackich Sir Arthura Conana(sic!) Doyle'a nie dorasta do pięt temu ukazanemu w Utworach Literackich Sir Gustawa G. Garugi
(no bo przeca ten Doyle to pod ziemią leży) |
_________________ Fragment mojego Sword&Sorcery |
|
|
|
|
elam
Gremlinek
|
Wysłany: 10 Czerwca 2011, 10:51
|
|
|
Fidel-F2 napisał/a | Ja już dawno się przekonałem że kultowość wielu dzieł/autorów wynika w dużej mierze z racji pierwszeństawa nie zaś jakości. . |
Lovecraft był pierwszy w jakiejś materiii i dlatego WielkimPisarzemJest. Aczkolwiek gdyby żył i próbował wydać swoje dzieła dopiero dzisiaj, w czasach, gdy "Alien" jest już klasyką, udałoby mu się to może... na facebooku.
Rozumiemy się?:)
Czytając coś musimy wybierać pomiędzy znajomością pierwowzorów literackich i nawiązań kulturowych danego utworu, a oczyszczeniem umysłu z porównań, ocen, tych właśnie kulturowych naleciałości... trudne.
to trochę tak, jakby po raz pierwszy oglądać Shreka: każdy widzi coś innego;
każdy zrozumie tę historię, ale inaczej odbiera ją 5cioletnie dziecko, romantyczna nastolatka, tatusiek z puszką piwa.. |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 11 Czerwca 2011, 10:55
|
|
|
Rozmów, dyskusji, to w tym miesiącu dużo, tylko punktów jak na lekarstwo.
Został nam jeden dzień, zapraszam do komentowania i głosowania. |
|
|
|
|
Nitj'sefni
Meff Fawson
|
Wysłany: 12 Czerwca 2011, 18:24
|
|
|
Trochę to trwało, zanim zabrałem się do czytania majowego numeru, ale w końcu przebrnąłem przez tę lekturę i mogę podzielić się swoimi wrażeniami. Raczej pozytywnymi, bo muszę przyznać, że większość opowiadań przypadła mi do gustu.
Starościc Jazłowiecki - Jacek Komuda wielkim pisarzem jest i basta! Uwielbiam jego twórczość i póki co, na żadnej przezeń napisanej książce się nie zawiodłem. Swój kunszt i profesjonalizm pokazał także w tym opowiadaniu. Właściwie nie mam się do czego przyczepić: ciekawa fabuła, świetnie zarysowane postacie i bezbłędna warstwa językowa. Punkt.
Szyfrem do mnie mów - Tekst krótki, ale bardzo dobry. Duży plus zwłaszcza za humor, którym to opowiadanie jest wypełnione. Punkt.
Supermarket twoich marzeń - Byłoby dobrze, gdyby w tym tekście było więcej akcji, bo tak na dobrą sprawę, mamy tu analizę psychiki młodego chłopaka, będącego pod wpływem zdegenerowanej rzeczywistości, która nas otacza. To co się w tym świecie dzieje jest przerażające, ale bardzo prawdopodobne. Szkoda, że fabuła nie została jakoś dalej pociągnięta, bo czuję lekki niedosyt.
Mroczna Bezdeń - Co do tego opowiadania mam mieszane uczucia. Sama treść jest naprawdę interesująca, ale wokół niej pojawiło się parę rzeczy, które mnie rażą. Po pierwsze - współczesny język, a właściwie zwroty wplecione w narracje, nie bardzo mi tu pasują. Zresztą, cały przedstawiony świat ma w sobie jakieś odniesienia do teraźniejszości. Może nie nie są one bardzo widoczne, ale zauważalne. Wolałbym jednorodną stylistykę. Kolejnym zarzutem jest niedoprecyzowanie Bezdeni i jej mieszkańców. Chciałoby się większej ilości informacji na ten temat. Jednak dzięki ciekawej fabule, tekst wskakuje na podium. Punkt.
Miłość ci wszystko wypaczy - Wampiry i demony nie należą do moich ulubieńców. Za kryminałami też nie przepadam. Oczywiście, jeżeli inne rzeczy przesłonią te "braki", to tego rodzaju tekst mógłby mi się spodobać, ale w tym wypadku tak nie było. Rozwój wydarzeń specjalnie mnie nie wciągnął, ani nie zaintrygował. Końcówka, w której na wierzch wychodzą sprawy "najwyższej wagi" była dość przewidywalna. Bohaterowie też mnie nie do siebie przekonali. Jacyś tacy niewyraźni i bez ikry. Jak i całe to opowiadanie. |
_________________ "A long time ago in a galaxy far, far away...." |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 15 Czerwca 2011, 08:14
|
|
|
Przepraszam za opóźnienie w ogłoszeniu zwycięzców, ale maszynka do głosowania mi czasami szwankuje.
Pomimo, że tym razem było mniej głosów, to dyskusja była jakby większa. Tak się dziwnie złożyło. Komisja nie była tak zgodna w głosowaniu jak w poprzednich miesiącach. Głosy się rozbiły, w sumie 7 osób miało szansę stanąć na najwyższym podium. W końcu, o włos wygrała Ceridwen.
W losowaniu przeprowadzonym wśród wszystkich udzielających się w wątkach 'numerowych' wygrała Agi.
Gratuluję zwycięzcom, proszę o adresy na PW.
Zabieramy się za głosowanie nad numerem 68, proszę o duża ilość głosów i komentarzy. |
|
|
|
|
Annasi
Jaskier
|
Wysłany: 15 Czerwca 2011, 08:57
|
|
|
Gratuluję zwycięzcom |
_________________ "Dla nas, piszących, pisanie jest za każdym razem szaleńczą, ekscytującą przygodą, przeprawą malutkim czółnem przez pełne morze, samotnym szybowaniem w kosmos.
Hermann Hesse" |
|
|
|
|
Nitj'sefni
Meff Fawson
|
Wysłany: 15 Czerwca 2011, 11:53
|
|
|
Gratulacje dla zwycięzców
Zarówno dla Jacka Komudy, jako autora zwycięskiego opowiadania, jak i dla nagrodzonych recenzentek: Ceridwen i Agi |
_________________ "A long time ago in a galaxy far, far away...." |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 15 Czerwca 2011, 11:56
|
|
|
Dziękuję. Ja, to raczej "za udział wzięłam", jak mawiał Stefan Friedman w "Korku". |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 20 Czerwca 2011, 12:50
|
|
|
Nagrodami w tym miesiącu są "Agent JFK. Armie nieśmiertelnych".
Z tego co wiem, to już zostały wysłane do zwycięzców. |
|
|
|
|
Penn
Gollum
|
Wysłany: 24 Czerwca 2012, 13:45
|
|
|
Jacek Komuda - Starościc Jazłowiecki
Mam wrażenie, że pan Komuda mi się już po prostu przejadł. Tekst zupełnie do mnie nie trafił. Co rusz nad nim zasypiałam. Zaskoczyła mnie jedynie, w pozytywnym znaczeniu, sama końcówka.
Maciej Musialik - Szyfrem do mnie mów
Bardzo mi się podobało. Sympatyczne i wciągające. Zaskakująca końcówka. Zastrzeżenie jest tylko jedno. Za krótkie.
Rafał M. Markowski - Supermarket twoich marzeń
Wyjściowy pomysł był świetny. Wykonanie też bardzo dobre. Nie nudziłam się ani przez chwilę, bo Autor potrafił podtrzymać moją uwagę. Bardzo mi się podobało.
Dawid Juraszek - Mroczna Bezdeń
Moje pierwsze spotkanie z tym bohaterem i od razu nieudane. Czytałam inne teksty pana Juraszka i mi się podobały. A tu ciekawie zrobiło się dopiero, gdy weszli na statek, ale dobre wrażenie szybko się ulotniło przy tym całym nurkowaniu, które wydało mi się za długie i nieco pogmatwane. W paru miejscach nie mogłam się wręcz połapać. Chyba jednak zostanę przy innych bohaterach.
Ela Graf - Miłość ci wszystko wypaczy
Ostatnio przepadam za kryminałami, a ten był dodatkowo bardzo fajnie napisany. |
|
|
|
|
cranberry
Dziewczyna Brighelli
|
Wysłany: 26 Czerwca 2012, 09:31
|
|
|
Penn, fajnie poczytać nawet o starszych tekstach Thx. |
_________________ Nocą...
Cyberdziadek |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum