|
|
|
Optyka... oka ludzkiego... |
No to ankietka na koniec ;) |
Dobrze gada, dac mu wodki |
|
0% |
[ 0 ] |
Glupoty gada, ale jak mu dacie wodki to sie zamknie ;) |
|
100% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 1 |
Wszystkich Głosów: 1 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Wedrowycz
Gollum
|
Wysłany: 13 Sierpnia 2006, 21:04 Optyka... oka ludzkiego...
|
|
|
Ech, widzialem, ze czesto porusza sie tu temat optyki i fotografii. (tak, ok. 50 mm jest odpowiednikiem ludzkiego oka - ale TYLKO DLA APARATOR MALOKLATKOWYCH! dla cyfrowek to jakies 35mm)
No ale skoro juz o "normalnym oku", to ja bym chcial spytac, jak sprawdzic kat patrzenia oka. Wiem, sa na to badania, zwlaszcza jak sie prawko robi - ale tylko, czy kat nie jest za waski. A mnie interesuje, czy nie mam szerszego kata widzenia niz mowia normy. Czym sie to objawia? Co inne na badanie, to jak mi zaloza czarne koleczko na jedno oko, to ja i tak bokiem duzo widze tym okiem, wiec zupelnie nie moge zlapac ostrosci. A jak reka zaslaniam oko - to na mnie krzycza. Dodam, ze jak pozwola mi zaslonic oko reka, to wtedy wyniki wychodza lepiej, tylko to zaslaniane przez dluzsza chwile slabo widzi.
Bo sie zastanawiam, czy moja krotkowzrocznosc to efekt "zlych soczewek", czy moze... ja mam w oku 40-ke zamiast 50tki? |
_________________ --
Najprostsze wyjasnie brzmi: to po prostu bez sensu. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 13 Sierpnia 2006, 21:06
|
|
|
|
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
ocset
Luke Skywalker
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2006, 18:14
|
|
|
A potrafi ktoś wyjaśnić jak się ma rozdzielczość karty graficznej do rozdzielczości oka? |
_________________ ... |
|
|
|
|
Wedrowycz
Gollum
|
Wysłany: 15 Sierpnia 2006, 07:18
|
|
|
Eee, no to bardzo proste:
po pierwsze, musisz znalezc rozdzielczosc katowa oka ludzkiego. Po drugie, zmierz odleglosc od monitora. Teraz odrobina trygonometrii, i juz wiesz, jaka pojedyncza plamke jestes w stanie zobaczyc na monitorze, w mm. Teraz podziel wysokosc i szerokosc ekranu przez uzyskana plamke, i juz optymalna rozdzielczosc - mniejsza bedzie kijowo wygladac, wieksza - niepotrzebnie obciazac procka. No, ew. jeden stopien wiecej niz z obliczen mozna dac |
_________________ --
Najprostsze wyjasnie brzmi: to po prostu bez sensu. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum