|
|
 |
Bo to jest wojna, rzeź i rąbanka - głosowanie do 26.02. |
Które szorty przypadły Ci do gustu? |
A ty? Rozumiesz, co robisz? |
|
14% |
[ 14 ] |
Odwieczna wojna |
|
9% |
[ 9 ] |
Kontyngent |
|
8% |
[ 8 ] |
W bezksiężycową, ciemną noc |
|
12% |
[ 12 ] |
Śmierć herosa |
|
10% |
[ 10 ] |
Wstrząśnięty, niemieszany |
|
9% |
[ 9 ] |
Wojna płci |
|
6% |
[ 6 ] |
Przyjaciele |
|
8% |
[ 8 ] |
Magiczna wieża |
|
7% |
[ 7 ] |
Wszystkie są do niczego. |
|
14% |
[ 14 ] |
|
Głosowań: 43 |
Wszystkich Głosów: 97 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
lakeholmen
Bard absurdu

|
Wysłany: 22 Lutego 2012, 22:44
|
|
|
terebka napisał/a | Nie obrażam się, lakeholmen. Jak zauważył Mateusz Zieliński, forsowany jest precedens, który odbiera gwarancję, że każda kolejna edycja nie zostanie z byle powodu wstrzymana, anulowana, bądź ponowiona. |
Ograniczę się do niezbyt zwięzłego rozwinięcia tego, co wcześniej powiedziałem: nikt nic nie forsuje, odbywa się właściwa forom dyskusja. Opcja głosowania dodana niegdyś dla tych, którzy chcieli wyrazić opinię o niskim poziomie wszystkich szortów chwilowo zbierna najwięcej głosów. Istnieje mozliwość, że ten stan utrzyma się do końca edycji, a taka okoliczność nie była wczesniej brana pod uwagę, dlatego wywołała się dyskusja. Po prostu społeczność chce zrozumieć, co to oznacza i co z tego wynika. To chyba dobrze, prawda?
To, ze niektóre głosy nawołują do anulowania głosowania itd. wynika z tego,ze każdy może mówić to, co myśli. I dobrze. To forum, a nie redagowane czasopismo. Konsens i tak powstanie, w ten czy inny sposób, byle tylko nie rzucać w siebie oskarżeniami.
Proponuję przenieść dyskusję o potencjalnej "wygranej" opcji ostatniej do głównego wątku szortowego, tutaj zaś pozostać przy opiniach i krytykach. |
_________________ Dzieła różne: opowiadania, eseje i wszystko inne |
|
|
|
 |
Alien
Frodo Baggins

|
Wysłany: 22 Lutego 2012, 23:35
|
|
|
Mateusz Zieliński napisał/a | Wygrywa szort z największą ilością głosów.
Opcja żaden z powyższych nie ma w tej kwestii znaczenia. Jest czysto informacyjna.
Nie zmieniajcie zasad, nie twórzcie głupich precedensów! |
Podpisuję się pod tym wszystkimi członkami |
_________________ "Opowieści Niesamowite" - dostępne od 12.12.12
Każdy kolejny dzień, to nowa szansa... |
|
|
|
 |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

|
Wysłany: 22 Lutego 2012, 23:40
|
|
|
lakeholmen, i tak i nie, rozmowa ok, ale ton i kierunek w jakim się potoczyła raczej do du py |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
lakeholmen
Bard absurdu

|
Wysłany: 22 Lutego 2012, 23:47
|
|
|
Fidel-F2 napisał/a | lakeholmen, i tak i nie, rozmowa ok, ale ton i kierunek w jakim się potoczyła raczej do du py |
niestety ja nie mam wyczucia do tonu, więc nie umiem ocenić, a kierunki przeróżne i to akurat mi się podoba, jesli tylko nikt nie będzie za bardzo się spinał |
_________________ Dzieła różne: opowiadania, eseje i wszystko inne |
|
|
|
 |
AngelsDream
Tom Bombadil

|
Wysłany: 23 Lutego 2012, 02:21
|
|
|
Ode mnie poszły głosy na dwa teksty, które według mnie miały najmniej wad: A ty? Rozumiesz, co robisz? i Śmierć herosa. |
_________________ Jest tylko jedna droga - moja droga. |
|
|
|
 |
Kruger
Zombie Lenina

|
Wysłany: 23 Lutego 2012, 08:45
|
|
|
Podpisuję się pod postami Lakeholmena.
Póki co, rozmawiamy i nie ma w tym nic złego. W toku rozmowy pojawiają się kolejne argumenty, jak dla mnie to dobrze, bo modyfikują mój pogląd. Gdybyśmy forsowali jakąś opcję nieoglądając się na przeciwne argumenty, to byłby absurd.
Terebko, daj spokój, postawa, że "ja już więcej nie wezmę udziału bo macie absurdalne pomysły" też nie jest OK. Rozmawiamy. I dobrze, po dzięki temu poznałem i Twoje argumenty i one do mnie przemawiają. |
_________________ Niespełniony ałtor a także troll, tetryk i maruda. |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 23 Lutego 2012, 09:49
|
|
|
Przyznaję szczerze, że od dobrych kilku edycji nie czytam szortów, podczytuję jednak wątek. Wypowiadam się więc bez znajomości tekstów.
Nie rozumiem o co wam chodzi, możecie zająć się ocenianiem szortów, punktowaniem bądź nie, a nie ustawianiem pogrzebu?
Zdarzyła się słabsza edycja, ok, już kilka razy się zdarzała. Tutaj jeszcze doszedł element wspólnego bicia. O, jak fajnie, można komuś przywalić. O, jak fajnie, wygrywa, że wszystkie są słabe.
Generalną zasadą zawsze było to, że wygrywa szort, który ma najwięcej głosów, w tej edycji nikt tego wcześniej nie zmieniał (zwłaszcza gospodarz, bo to następna generalna zasada, regułu edycji ustala gospodarz), więc skąd ten pęd do zmian w trakcie rozgrywki?
Kiedy się skończy edycja, będzie nieciekawie, możemy się zastanowić nad zmianami, ale nie teraz!
Jak zwykle zrobiły się obozy, oboziki, na 10 szortopiśców i szortooceniaczy zrobiło się 25 obozów i teraz można przebijać się argumentami. Jeden się spiął, drugi fuknął i już mamy pozamiatane.
Od teraz bardzo proszę o skupieniu się na szortach, proponuję zawiesić dyskusję do zakończenia edycji, odwiesimy ją jak okaże się, że będzie to potrzebne. |
|
|
|
 |
dzejes
prorok

|
Wysłany: 23 Lutego 2012, 10:40
|
|
|
Ja tylko dodam, że cała ta dyskusja prawdopodobnie zafałszuje wyniki głosowania poprzez zachęcenie do oddania głosów jednak na "coś". Dlatego zawsze byłem zwolennikiem dyskutowania nad ocenami, nad wynikami po zakończeniu głosowania.
Przeczytałem pierwszy raz szorty od naprawdę dawna i chyba straciłem ochotę na kolejne edycje, nie tylko przez poziom, ale także przez nieumiejętność odczekania z dyskutowaniem tych ledwie kilku dni. |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
 |
brajt
Komandor Koenig

|
Wysłany: 23 Lutego 2012, 14:30
|
|
|
> Brajt zdążył tym razem?
Rzutem na taśmę zdążyłem i nawet, jeśli nie jestem zadowolony z jakości szorta, to bardzo się cieszę, że udało mi się coś napisać i powrócić do gry. Bo ten konkurs to fajna zabawa z sympatycznymi uczestnikami. I niech tak zostanie. |
|
|
|
 |
Radek
Tom Bombadil
|
Wysłany: 23 Lutego 2012, 23:16
|
|
|
Punkt idzie w kierunku szorta pt. Przyjaciele.
Słaba edycja.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 24 Lutego 2012, 05:15
|
|
|
Jedyny punkt dla A ty? Rozumiesz, co robisz?.
Chciałam przyznać jeszcze jeden, ale uznałam, że poziom pozostałych tekstów jest: Odwieczna wojna napisał/a | Doskonały, by pałać rządzą krwi. |
a nie żądzą przyznawania punktów. |
|
|
|
 |
downbylaw
Jaskier
|
Wysłany: 24 Lutego 2012, 10:03
|
|
|
AngelsDream, Radek, Agi, wielkie dzięki za głosy! A tym, którzy jeszcze nie zagłosowali radzę się pospieszyć... czas tylko do niedzieli. |
_________________ There are two kinds of men in this world,
those with loaded guns and those who dig.
You dig. |
|
|
|
 |
Marcin Robert
Orient Men

|
Wysłany: 24 Lutego 2012, 14:02
|
|
|
Edycja może słabsza niż poprzednie, ale wcale nie taka najgorsza. Zdarzało się już, że wygrywały szorty mniej udane od zaprezentowanych. (Moim skromnym zdaniem, oczywiście ). No to po kolei:
A ty? Rozumiesz, co robisz?
Śmierć musi sama doświadczyć wszystkich sensacji związanych z umieraniem? I tak za każdym razem? Ale po co?
Odwieczna wojna
Konflikty interpersonalne jako praprzyczyna wojen. Prawdę mówiąc, bardzo mało przekonywające.
Kontyngent
"Ministerialny order" za atak na cywilów, temat edycji żywcem przepisany w tekście, no i jeszcze sztampowe przedstawienie wojny. Bez punktu.
W bezksiężycową, ciemną noc
A to podobało mi się nawet! Tylko ten krasnal ogrodowy z porcelany popsuł dobre wrażenie. Ale PUNKT będzie.
Śmierć herosa
To też niezłe. Takie dwuznaczne. PUNKT
Wstrząśnięty, niemieszany
Scenka, nie utwór.
Wojna płci
- Pamiętajcie, brama nieprzyjaciela jest w dole! - idiotyczne, prawda? Prawda.
Przyjaciele
Nijakie. I znowu temat edycji powtórzony dosłownie w tekście.
Magiczna wieża
Owocowa jatka. Pomysł nawet ciekawy i zabawny: jak postrzegalibyśmy obieranie jabłka, gdybyśmy mieli roślinne wnętrzności? Tyle że wykonanie szwankuje. Widzę tu nawiązanie do "Wieży słonia" Howarda. Faktycznie, twórca Conana potrafił pisać iście grafomańskie opowiadania, autor szorta oddał jednak tę grafomańskość zbyt dosłownie. Umówmy się: albo parodia stylu, albo owocowy pastisz. Razem wzięte składniki te nie smakują dobrze.
Punkty otrzymują więc: W bezksiężycową, ciemną noc oraz Śmierć herosa. I mam nadzieję, że wbrew niektórym głosom zwycięski szort zostanie opublikowany w numerze. |
|
|
|
 |
downbylaw
Jaskier
|
Wysłany: 25 Lutego 2012, 10:50
|
|
|
Marcin Robert, dzięki za opinie i oddane głosy! Moi mili, jest już nieźle - jeden z szortów osiągnął magiczny pułap 10 głosów, przebicie ostatniej opcji z ankiety i wyłonienie zwycięzcy drogą standardową jest już rzeczą wielce prawdopodobną. Do głosowania! |
You dig. |
|
|
|
 |
baranek
Wróbel galaktyki

|
Wysłany: 25 Lutego 2012, 15:33
|
|
|
Mój głos poszedł na Kontyngent. |
_________________ Życie, ku*wa, jest nowelą.
"Pisze się po to, żeby było napisane" - Zygmunt Kałużyński |
|
|
|
 |
terebka
Filippon

|
Wysłany: 25 Lutego 2012, 19:44
|
|
|
A ty? Rozumiesz, co robisz? - Ładnie napisane. PUNKT
Odwieczna wojna - Zbyt wiele patosu. Za dużo moralizatorstwa.
Kontyngent - Zbyt dosłowne podejście do tematu. Co do słowa, bez pola do interpretacji.
W bezksiężycową, ciemną noc - PUNKT, ale Autor powinien poddać ten szort gruntownej redakcji, bo interpunkcja leży i kwiczy.
Smierć herosa - "Nie na temat", ktoś napisał wcześniej. Owszem, na temat. Interpretacja założeń, choćby pobieżna i powierzchowna, ma dużo głębszy sens niż ordynarne zżynanie tematu słowo w słowo (z tego powodu poległ u mnie jeden z szortów wcześniejszych. Jest natomiast autorskie chciejstwo. Główny motyw opowieści został uzależniony od dobrej woli Czytelnika. Jak się będzie Czytelnikowi chciało chcieć, to zrozumie, co zrobiła walkiria.
Wstrząśnięty, niemieszany - Zbyt banalne. Zbyt prościutkie.
Wojna płci - j.w. I tak, jak wyżej, wcale nie chodzi o to, że krótkie.
Przyjaciele - Raczej nie. I, mimo puenty, nadal uważam, że porównanie z do Kmicica pasuje w tej opowieści, jak japonki do fraka.
Magiczna wieża - Eeee, raczej nie. Zbyt frywolne.
Punkty: A ty? Rozumiesz, co robisz?, W bezksiężycową, ciemną noc
Już po lekturze szortów, moje zdanie na temat negatywnej wyjątkowości tej edycji nie zmieniło się na jotę. |
_________________ SZORTAL
Szortal Na Wynos - Wydanie Specjalne |
|
|
|
 |
downbylaw
Jaskier
|
Wysłany: 25 Lutego 2012, 20:33
|
|
|
baranek, terebka, dzięki! |
You dig. |
|
|
|
 |
downbylaw
Jaskier
|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 09:29
|
|
|
Moi mili, przed nami ostatni dzień głosowania i rzecz warta uwagi - jedno z opowiadań wreszcie dobiło do pułapu 12 głosów, co zrównuje je z opcją ostatnią! Dziękuję wszystki NNom, byle dalej w tym kierunku! |
You dig. |
|
|
|
 |
RedActor
Jaskier

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 11:37
|
|
|
Oddałem głos na Odwieczną wojnę, Kontyngent i Śmierć herosa.
Jakoś nie czuję weny, żeby obszerniej uzasadniać, powiem tylko tyle, że te zapamiętałem z całej stawki, wiec najwyraźniej podobało się przy czytaniu 2 tyg. temu. A może po prostu trafiły w nastrój |
_________________ Prwdzw twrdzl n ptrzbj smgłsk |
|
|
|
 |
Chal-Chenet
cHAL 9000

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 13:21
|
|
|
downbylaw napisał/a | Dziękuję wszystki NNom, byle dalej w tym kierunku! |
O, teraz NNy są dobre? |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
shenra
Wielki Kosmiczny Chomik Naczelna Biskupa

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 13:38
|
|
|
Chal-Chenet, to chyba była uwaga zbiorcza. NNom się zawsze dziękuje, nie zawsze z tym samym przekazem emocjonalnym |
_________________ Chomikowo obłędnie, lekko neurotycznie w granicach perwersji. "Niuplać dzyndzla" specially for smert
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
 |
Chal-Chenet
cHAL 9000

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 13:43
|
|
|
Aha, to by wiele tłumaczyło. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Martva
Kylo Ren

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 13:45
|
|
|
Zagłosowałam na bezksiężycową ciemną noc i magiczną wieżę, masę rzeczy mi tam nie zagrało ale się wybiły na plus w moim misię. |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
 |
Marcin Robert
Orient Men

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 14:24
|
|
|
Do boju W bezksiężycową, ciemną noc i Śmierć herosa! Przegońcie Wszystkie są do niczego! |
|
|
|
 |
dziko
Yoda

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 16:58
|
|
|
Jęczeliście, jęczeliście, a tu się nieźle porozkręcało. Niech walka na finiszu będzie zacięta! |
_________________ pozdrawiam - Bartek
Dzikopis |
|
|
|
 |
Ziemniak
Agent dołu

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 19:06
|
|
|
W bezksiężycową, ciemną noc, Wojna płci, Wstrząśnięty, niemieszany |
_________________ Starzejesz się gdy odgłosy, które wydawałeś kiedyś w trakcie seksu wydajesz obecnie wstając z łóżka |
|
|
|
 |
Matrim
Kwiatek

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 21:10
|
|
|
Po zastanowieniu... To wcale nie jest słaba edycja, szczególnie że rozkład głosów poza "wszystkie do niczego" jest bardzo równomierny. Ale szum wokół narzekania zrobił swoje i nagonił czytelników
Śmierć herosa. Według mnie najlepszy w stawce. Historia nie-wprost, jak zauważył terebka, trzeba się zastanowić. Wiele w tym tekście leży po stronie czytelnika i tego co sobie dopowie. Ja sobie dopowiedziałem całkiem sporo i mnie ten tekst uwiódł.
A ty? .... Poetycki obrazek (może trochę zbyt, ale niech tam). Trochę o bezsensie wojny, trochę o samotności umierania. Może nie odkrywcze, ale w temacie.
Przyjaciele. Jak zauważyła charande duże znaczenie ma "efekt szorta" Zmyliły mnie te elfy, krasnoludy i orki, za późno zauważyłem i dałem się złapać na puentę. |
_________________ Scio me nihil scire.
"Nie dorastaj, to jest gupie i nie daje się cofnąć. Podobno." - Martva |
|
|
|
 |
brajt
Komandor Koenig

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 21:53
|
|
|
No i koniec! Mamy Zwyciezce!
Choc zaluje jednak, ze nie wygrala Smierc Herosa.
Ale co wam powiem, to ze mam po tej edycji niesamowita satysfakcje z zajetego miejsca. |
Ostatnio zmieniony przez brajt 26 Lutego 2012, 22:14, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
downbylaw
Jaskier
|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 22:12
|
|
|
Moi drodzy, po burzliwych perypetiach dotarliśmy do końca tej edycji. Dziękuję wszystkim za opinie i oddane głosy, autorom natomiast za szorty. Cóż, pozostaje zdradzić tożsamość naszych bohaterskich króciakopisarzy
Oto oni:
- z wynikiem 6 głosów - brajt - szort "Wojna płci"
- z głosami siedmioma - Marcin Robert - szort "Magiczna wieża"
- z 8 - Alien z szortem "Kontyngent" oraz RedActor z miniaturą "Przyjaciele"
- 9 głosów przypadło w udziale Krugerowi za "Odwieczną Wojnę" oraz Haskeerowi za "Wstrząśnietego, niemieszanego"
I podium (werble, no werble proszę!!!)
III miejsce, z liczbą 10 głosów - terebka za szort "Śmierć herosa"
II miejsce, z liczbą 12 głosów - szort "W bezksiężycową, ciemną noc" autorstwa lakeholmena!
I - tadam!!! - miejsce pierwsze!
14 głosów - szort "A ty? Rozumiesz, co robisz?" - Adrianna!!!
Gratulacje dla podiumowiczów, podziękowania dla wszystkich, którzy odważyli się wziąć udział w tej wojennej edycji (w pewnym momencie przynajmniej dyskujsa szła na noże ) |
You dig. |
|
|
|
 |
brajt
Komandor Koenig

|
Wysłany: 26 Lutego 2012, 22:15
|
|
|
Brawo Adrianna! Mam nadzieje, ze temat masz juz przygotowany?
Gratulacje dla moich puntowanych: Terebki i Krugera!
Niech nam zyje Organizator, Downbylaw, ktory swietnie sobie poradzil! |
_________________ Lecą smoki pod obłoki, wiatr im kręci smocze loki |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum