Jarosław Grzędowicz |
Autor |
Wiadomość |
mawete
bosman
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 09:49 Jarosław Grzędowicz
|
|
|
Kurcze najlepszy aktualnie (wg. mojej oceny) Autor, a nie ma swojego tematu.... - jakaś nieprawdopodobna sytuacja....
Przeczytałem wczoraj "Popiół i kurz". Doskonała książka! Znalazłem kilka nieścisłości co prawda, w tym jedną dosyć poważną, ale to moje czepialstwo...
Zapraszam do rozmowy... |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 09:58
|
|
|
mawete, książki nie czytalem ale Jeremiasz jest moim kumplem - wycyganię od niego egzemplarz. O ile pamiętam z jego mętnych zapowiedzi to miala być historia grozy? Zgadza się? |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:11
|
|
|
Kruk Siwy: kup sobie - niech zarobi kilka złotych. Zaczyna się od opowiadanka które było już gdzieś publikowane - nie dam głowy, ale chyba w NF. Potem jest nowość. Nie bedę pisał o czym bo nie chcę robić spoilerów. Polecam! |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:15
|
|
|
A on pisze coś innego niż opowieści grozy? "Księga jesiennych demonów", "Pan Lodowego Ogrodu", to wszystko jest grozą podszyte. To nie zarzut, czyta się świetnie, jest styl, atmosfera i w ogóle. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Słowik
Cynglarz
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:18
|
|
|
Czytałem "Księge jesiennych demonów". Dobra rzecz. Będzie trzeba poszerzyc biblioteczkę. |
_________________ I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:22
|
|
|
nightingale: Zacznij od "Pana lodowego..." Doskonała książka |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:23
|
|
|
Godzilla, "Pan Lodowego Ogrodu" historią grozy? Hmm. Stosujesz to pojęcie b. rozciągliwie.
No ale mawete ma rację - Grżędowicza należy czytać bo to czarodziej słowa i akapitu. Nawet jeżeli pisze o niczym jak w ostatniej NF hihihi. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:26
|
|
|
Groza nie w dosłownym sensie - trupy w szafach, flaki na bruku i noże rzeźnickie na gardle. Ale atmosfera zagrożenia, czegoś co wisi w powietrzu. |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:29
|
|
|
Warto zauważyć, że Grzędowicz tworzy podobnych bohaterów. Zbuntowanych samotników. |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:29
|
|
|
Czyli "duszna atmosfera". Z tym zgodzić się mogę. Generalnie opowiadania Jarka podobają mi sie bardziej od powieści. Dla różnych powodów. O tym sobie pogadamy w sobotę alibo u Wiedźmy i Pako. |
Talent miał niespotykany
Agi |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:36
|
|
|
Kruk Siwy: W sobotę... I o ile wiem to Miria ostatnio kupiła "Pana Lodowego..." ciekawe czy zdąży przeczytać... |
|
|
|
|
Miria [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 10:42
|
|
|
Zmobilizuję się, żeby nie siedzieć jak na tureckim kazaniu. |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 12:03
|
|
|
Ja mam za sobą "Księgę Jesiennych Demonów", a teraz kończę "Pana Lodowego Ogrodu" i muszę przyznać, że już w tej chwili J. Grzędowicz dołączył do moich ulubionych autorów. Stylem i wyczuciem bije na głowę pozostałych polskich pisarzy. IMO tworzy na najwyższym, światowym poziomie, a w polsce jest obecnie no. 1. |
|
|
|
|
Angelus
Han Solo
|
Wysłany: 1 Sierpnia 2006, 14:10
|
|
|
Czytam Popiół i kurz i jęczę z rozkoszy. Nic nie poradze, ze ksiązki Grzędowicza tak na mnie działają.Uwielbiam klimat jego dzieł, mam wszystkie wydane ksiazki i wybieram sie na Polkon po kolejne autografy. Kocham go i nienawidze jednoczesnie, głównie za przymus oczekiwania na dalszy ciąg Pana Lodowego Ogrodu. To najlepszy autor jakiego odkrylam ostatnio i kupię wszystko, cokolwiek wyda.W ciemno. |
_________________ Nie wylewaj wacpan piwa.:) |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 4 Sierpnia 2006, 13:33
|
|
|
Oj, podobają mi się te szamańskie historie |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
kingquest
Gollum
|
Wysłany: 5 Sierpnia 2006, 14:34
|
|
|
Grzędowicz to z pewnością jeden z najlepszych polskich twórców !
Przeczytałem wszystkio co zostało wydane, a własnie kończę czytać Popiół i Kurz !
Świetna lektura, z resztą jka wszystko co wyszło z pod pióra Jarka... |
|
|
|
|
Taclem
Alien
|
Wysłany: 7 Sierpnia 2006, 13:44
|
|
|
Fanom Grzędowicza (do których ja też się zaliczam) polecam wywiad z Jarkiem w nowym numerze Czasu Fantastyki. |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 7 Sierpnia 2006, 14:25
|
|
|
Dałem siostrze na wyjazd Ksiegę Jesiennych Demonów. Wróciła i powiedziała, że miałą jakieś dziwne, surrealistyczne sny.
Zatem dałem jej Popiół i Kurz. |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Angelus
Han Solo
|
Wysłany: 7 Sierpnia 2006, 16:03
|
|
|
Ziuta!hehehe |
_________________ Nie wylewaj wacpan piwa.:) |
|
|
|
|
lavojtek
Kapitan Kirk
|
Wysłany: 12 Sierpnia 2006, 18:52
|
|
|
Badz pochwalony panie Jaroslawie za tom 1 Pana Lodowego Ogrodu, a jednoczesnie badz przeklety ze skazales nas na oczekiwanie tomu 2!!!
Oczywiscie zartuje! Czy ktos wie ile trzeba czekac na drugi tom? |
_________________ "Każdy zna jakąś Klarę Barcelo" |
Ostatnio zmieniony przez lavojtek 12 Sierpnia 2006, 21:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 16 Sierpnia 2006, 12:57
|
|
|
heh... gorat: sądzisz że Grzędowicz to nie literatura? |
|
|
|
|
lavojtek
Kapitan Kirk
|
Wysłany: 16 Sierpnia 2006, 17:51
|
|
|
Literatura przez duze "L". Powracajac do Pana Lodowego Ogrodu to mam nadzieje ze pan Jaroslaw tak naprawde nie usmiercil Vuko. Moze to tylko taki chłyt martekingowy ktory ma spowodowac ze tom 2 rozejdzie sie jak cieple buleczki! |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 16 Sierpnia 2006, 18:31
|
|
|
A co ma sie nie rozejść... tu już jest zamach stanu szykowany |
|
|
|
|
lavojtek
Kapitan Kirk
|
Wysłany: 16 Sierpnia 2006, 20:39
|
|
|
Zamach stanu? Mam nadzieje ze ma na celu zdobycie rekopisu 2 tomu! |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 16 Sierpnia 2006, 22:15
|
|
|
mawete: niestety nic nie wiem o tym, by coś publikował w SF, więc to go raczej dyskwalifikuje z działu poświęconego tekstom wyłącznie z SF...
Dzisiaj wchłonąłem w trzęsącym się autobusie solidny wywiad z wiadomo-kim. Choćby za to można CF chwalić. Tyle szczególików... to była naprawdę przyjemność! |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 16 Sierpnia 2006, 22:18
|
|
|
Tylko szkoda, że wywiad się skończył, gdy Grzędowicz zaczął opowiadać o ostatnich książkach. Więcej by poopowiadał. |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
|
|
|
|
savikol
Klapaucjusz
|
Wysłany: 28 Sierpnia 2006, 09:25
|
|
|
Korzystając z okacji chciałem pogratulować Autorowi zgarnięcia dwóch Zajdli i Nautilusa. Jesteś pan niekwestionowany No 1 polskiej fantastyki. Szacuneczek! |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 28 Sierpnia 2006, 09:36
|
|
|
Równierz dołączam się do szczerych gratulacji. Jest to nie lada osiągnięcie, zgarnąć dwa zajdle i nautilusa. Tylko Orbit się dzielnie postawił i jednego nautilusa odciągnął Gratki Jarek |
|
|
|
|
|