|
|
|
Konsolomaniacy wszystkich krajów łączcie się... |
Autor |
Wiadomość |
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 29 Stycznia 2007, 13:56
|
|
|
Do chwili obecnej nawet nie myślałem o kupnie konsoli.
Ale jeżeli zrobią to to zacznę myśleć. |
_________________ GAndrel |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 29 Stycznia 2007, 18:17
|
|
|
to, czyli gra, jest juz od dawna w robocie, tutaj koles połączył zastosowanie pada z Wii do ruchów w grze. ale to tylko ładnie wyglada, gra wymaga raczej statystyczniejszych rozwiazań w sterowaniu. |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 29 Stycznia 2007, 18:38
|
|
|
Nie chcę statyczniejszych. Chcę dynamicznego sterowania przy pomocy czujników ruchu Wii. Dopóki tego nie będzie nie nabędę konsoli. ;> |
_________________ GAndrel |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 29 Stycznia 2007, 18:47
|
|
|
Noo! Tak to by się można bawić. Jeszcze tylko gogle 3D, karabinek jakiś zamiast tych pilotów, możliwości poruszania się (czujniki na ciele) i dawaj! Coraz bliżej VR |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 24 Stycznia 2011, 14:53
|
|
|
Przy okazji odkopuję antyczny temat o konsolach, gdyby ktoś chciał skupić się na grach tylko na te platformy. Bez dzielenia na konkretne modele. |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 25 Stycznia 2011, 16:08
|
|
|
Znalazłem fajną stronkę www.ps3trophies.org, na której są dokładnie opisane sposoby zdobycia trofeów do praktycznie wszystkich gier na PS3. Strona jest w formie forum i oczywiście wypowiadają się użytkownicy. Część z nich do podpisu dodała sobie swoje zdobycze trofeowe. Niektórzy mają po 35 platynowych (najwyższych - oznaczających, że przeszło się całą grę, często wielokrotnie, żeby zdobyć wszelkie możliwe bonusy). Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić ile to grania, żeby je pozdobywać.
Ale wyhaczyłem przydatną wskazówkę do Need for Speeda, to dzisiaj potrenuję, bo też mi jeszcze kilka trofeów do końca brakuje |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 25 Stycznia 2011, 18:44
|
|
|
Mocno dla maniaków. Z tydzień temu skończyłem Metal Gear Solid 4. Na koniec dostaje się emblematy, mające pokazać, jak szybko i w jakim stylu przechodziło się grę. Coś tam dostałem, a potem sprawdziłem, jak dostać najważniejszy emblem:
Big Boss Emblem Requirements napisał/a | Alert Phases: 0
Kills: 0
Continues: 0
Total time: under 5 hours
Healing items used: 0
No stealth camo/bandana
Difficulty: The Boss Extreme. |
Przejście zajęło mi dwadzieścia parę godzin, miałem od groma alarmów, zestrzeliłem ze dwustu przeciwników, cały czas używałem kamuflażu i leczyłem się. A, i grałem na poziomie Normal. Dwa lub trzy poziomy poniżej The Boss Extreme.
Nie wiem jak i po co, ale całkiem sporo ludzi zdobyło ten emblem. To jest dopiero coś, a nie zwykłe trofea |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 05:57
|
|
|
Miałęm przez 2 miesięce PS 3, szwagier i pożyczył (plus 7 czy 8 gier). Nie zagrałem ani razu, syn trochę młócił. |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 10:07
|
|
|
Adanedhel napisał/a | Mocno dla maniaków. Z tydzień temu skończyłem Metal Gear Solid 4. Na koniec dostaje się emblematy, mające pokazać, jak szybko i w jakim stylu przechodziło się grę. Coś tam dostałem, a potem sprawdziłem, jak dostać najważniejszy emblem:
Big Boss Emblem Requirements napisał/a | Alert Phases: 0
Kills: 0
Continues: 0
Total time: under 5 hours
Healing items used: 0
No stealth camo/bandana
Difficulty: The Boss Extreme. |
Przejście zajęło mi dwadzieścia parę godzin, miałem od groma alarmów, zestrzeliłem ze dwustu przeciwników, cały czas używałem kamuflażu i leczyłem się. A, i grałem na poziomie Normal. Dwa lub trzy poziomy poniżej The Boss Extreme.
Nie wiem jak i po co, ale całkiem sporo ludzi zdobyło ten emblem. To jest dopiero coś, a nie zwykłe trofea |
Ja to zrobiłem w trójce. nawet opis do PlayerStation poszedł jak przejść grę szybko. Każda plansza ma algorytm. jak go znajdziesz, przejdziesz ją błyskawicznie, w kilka minut, omijając, nie zabijając przeciwników. sprawdź to sobie na kilku pierwszych, a zobaczysz, ze to całkiem mozliwe. Trzeba tylko kombinowac troszkę, np. rzucac przedmioty, zeby sciagac uwage kluczowych przeciwników. |
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 10:18
|
|
|
NURS, ale nie uważasz, że to mimo wszystko trochę sztuczne? A zresztą, raczej bardziej powoduje frustrację niż zadowolenie z gry
Ja w sumie nawet nie wiem ile i jakich tych trofeów posiadam. Ale wiele z nich sprowadza się do tego: "Zdobywasz trofeum >Udało ci się pomyślnie uruchomić grę>" |
_________________ Scio me nihil scire.
"Nie dorastaj, to jest gupie i nie daje się cofnąć. Podobno." - Martva |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 10:22
|
|
|
NURS, wiem, że to możliwe. W sumie znam każdą grę od MGS 1 i wiem, w jaki sposób Kojima i Sp. je konstruują. Tylko, że mi się nie chce szukać sposobów. Nawet w czasach, gdy grałem najwięcej - jakoś w liceum - bardziej interesowało mnie samo przejście gry, niż nazdobywanie trofeów. Jak chcę pokazać innym graczom i sobie, co potrafię, to włączam Wolfenstein: Enemy Territory i z granatnikiem dręczę najlepszych graczy na jednym takim serwerze
Matrim napisał/a | Zdobywasz trofeum >Udało ci się pomyślnie uruchomić grę> |
Wcześniej jest "Udało ci się włożyć płytę do napędu"! |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 10:23
|
|
|
Nie, nie uważam. Właśnie leżę zagrypiony, trzepię w Halo ODST i wyrabiam kolejne trofea. Można przejść grę ot tak sobie, można, ale można też odszukać wszystkie sekrety. Trofea w grach akcji to coś w rodzaju subquestów w RPG. Narzędzia do przykuwania uwagi gracza. Nie powiesz mi, że questy w RPG to powod do frustracji. |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 10:30
|
|
|
Adanedhel napisał/a | bardziej interesowało mnie samo przejście gry, niż nazdobywanie trofeów. |
Zgadzam się całkowicie.
NURS napisał/a | Trofea w grach akcji to coś w rodzaju subquestów w RPG. |
Nie zawsze. Grając w Assassin's Creed 2, albo teraz w Red Dead Redemption nie myślę o trofeach. Te gry są tak skonstruowane, że mobilizacją do gry jest osiągnięcie czegoś "w grze", a nie zdobycie pucharku W RDR jest to tak zrobione, że zbieranie roślinek, czy polwoanie na zwierza pozwala osiągnąć wyższe poziomy i daje jakieś konkretne bonusy w samej grze, a nie tylko odnotowanie w statystykach, że coś się udało. To jest dla mnie zrozumiałe i sprytne, mnie to zachęca do gry. A jakieś abstrakcyjne platynowe trofeum za przejście gry "sposobem" - niebałdzo |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 10:35
|
|
|
Matrim napisał/a | A jakieś abstrakcyjne platynowe trofeum za przejście gry sposobem - niebałdzo |
Skoro rozmawialiśmy o MGS, tam jest jednak trochę inaczej. Niektóre emblemy dają coś w nagrodę. Nie wiem, co dokładnie daje Big Boss Emblem. Ale jest emblem Assassin. Po pokonaniu w walce wręcz 50 przeciwników i przejściu gry dostajesz ubiór Ezio, skoro już wspomniałeś o "Assassin's Creed"
EDIT: A może tego z pierwszej części? Mniejsza z tym
E2: O! http://www.youtube.com/wa...feature=related |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 10:43
|
|
|
Ale te Emblemy, to chyba był właśnie taki wewnętrzny system nagród w grze - nie pamiętam, w MGS4 grałem dawno i po prostu chciałem ją skończyć
Większość Trofeów z kolei jest nagrodą za osiągnięcie jakiegoś pułapu w grze i jest systemem Playstation, żeby móc się w społeczności wykazać |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 10:48
|
|
|
Tak. To nie są trofea i są bardziej dla gracza, niż społeczności.
Matrim napisał/a | Większość Trofeów z kolei jest nagrodą za osiągnięcie jakiegoś pułapu w grze |
Tak i nie. Czasem są to bezsensowne w sumie rzeczy jak "zestrzelenie kilku znaków". Tego akurat nie nazwałbym "osiągnięciem jakiegoś pułapu". Przerabiałem to w Killzone. Na pewno są ludzie, którzy je znaleźli, ale zwykle jest się zbyt zajętym opędzaniem się od Hellghastów, żeby szukać jakichś tam znaczków na ścianach |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 11:20
|
|
|
Adanedhel napisał/a | Czasem są to bezsensowne w sumie rzeczy jak zestrzelenie kilku znaków |
Dlatego napisałem "większość". Za utworzenie swojej postaci w grze też czasem się dostaje medal |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 11:26
|
|
|
Taaa... Powinni zrobić jeszcze nagrody za włączanie i wyłączanie konsoli. "Włączyłeś konsolę 10 tys. razy. Dostajesz medal za uzależnienie!" |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 26 Stycznia 2011, 12:11
|
|
|
Oczywiście, że większość trofeów jest przyznawana automatycznie za przechodzenie kolejnych etapów gry. Ale są też takie, które dają dodatkową zabawę. W NFSie np. musiałem złapać uciekających w trybie Hot Pursuit Nissanem GT-R bez użycia broni. o to wziąłem Nissana i zasuwałem, a nie mogłem ustawiać blokad i wzywać na pomoc helikoptera. Normalnie to w życiu bym nie pomyślał, żeby w ten sposób wyścig przejść, ale dla trofeum miałem dodatkową zabawę.
Ja patrzę na to właśnie tak jak Nurs - grasz w grę. Wkręciła cię na maksa, a jesteś już bliski ukończenia, albo wręcz ukończyłeś. To masz dodatkową radochę ze zdobywania trofeów. |
|
|
|
|
Żerań [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Maj 2011, 11:40
|
|
|
E3 za pasem, a tymczasem, panie i panowie, pojawia się nowa, stacjonarna konsola Nintendo.
W dużym skrócie zbiór plotek: system obsługujący HD i stereoskopowe 3D, znacznie potężniejszy niż Xbox 360 i PS3, ekran dotykowy w padzie, stream gier do kontrolera i na jego ekran, silny support developerów, premiera w 2012. W sumie, to naturalne. Po sprzedaniu 86 milionów Wii można wypuścić nowy sprzęt. Więcej info w czerwcu, na E3. Pewnie żadna z plotek się nie potwierdzi, ale buzz jest. Poczekamy, zobaczymy. |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 4 Maj 2011, 13:28
|
|
|
Dlaczego by się miało nie potwierdzić? Przecież większość z tego to żadna rewelacja. Rozdzielczość HD to mus, bez tego nikt by konsoli nie kupił, obsługa 3D jest już w PS3, więc to też żadna nowość. To że system będzie potężniejszy to w zasadzie oczywiste, bo i Xbox i PS3 to już sędziwe konsolowe dziadki, logicznym więc jest, że nowy sprzęt będzie miał większe możliwości. Pytanie tylko po co, bo o ile się orientuję nie ukazała się jeszcze taka gra na PS3 czy Xboxa, która byłaby w stanie wykorzystać pełnię możliwości obu sprzętów.
Co do ekranu dotykowego to jestem sceptyczny. Nie w sensie, że to ściema, być może i prawda, ale jak się to sprawdzi w praktyce. Po pierwsze pewnie podroży koszt pada, więc żeby grać na dwie osoby trzeba będzie wyłożyć nie 200, a pewnie 300 czy 400 zł na początek, a po drugie jeśli Nintendo chce zachować kinetyczny sposób zabawy, to nie wyobrażam sobie jednoczesnego machania kontrolerem i obserwowania jego ekranu.
Nic to, zobaczymy, co powiedzą na E3. |
|
|
|
|
ketyow
Jim Raynor
|
Wysłany: 4 Maj 2011, 17:06
|
|
|
hrabek napisał/a | nie ukazała się jeszcze taka gra na PS3 czy Xboxa, która byłaby w stanie wykorzystać pełnię możliwości obu sprzętów |
Wydaje mi się to jednak przesadzone, bo wydaje się, że możliwości jeszcze ma, ale tkwią one w trikach i dobrej optymalizacji - optymalizować można by w nieskończoność, ale jednak dla takiego GTA IV (choć tu mogli odstawić z lenistwa trochę fuszerkę jak w wersji PC), obcięto część efektów, zmniejszono pole widzenia - to nic innego jak efekty braku mocy w maszynie. |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 4 Maj 2011, 18:09
|
|
|
Żerań napisał/a | ekran dotykowy w padzie |
Czyli Nintendo miałoby zrezygnować ze swojej głównej zalety, czyli kontrolera "machanego" i zrównać się z PS3 i X-em? Jakoś mi się nie wydaje Że powstanie Wii 2 to pewne, że będzie mocniejsze też, bo to obecne jest słabsze od konkurencji, ale właśnie system rozgrywki sprawił, że sprzedało się lepiej. |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 17:58
|
|
|
PSN zaczęło działać. Alleluja. Jeszcze żeby tylko Playstation store odpalili, to już w ogóle byłaby pełnia sukcesu. |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 09:17
|
|
|
Co dostaną użytkownicy PSN za awarię?
I już narzekanie, że mało i że stare. Ale mi InFamous pasuje, chciałem niedawno zakupić nawet. Ratchet & Clank albo Dead Nation też może być ciekawe. A może coś jeszcze szefom Sony wpadnie do głowy? |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 10:42
|
|
|
Ja na pewno wciągnę Wipeout HD, z reszty znam LBP (i jak ktoś nie ma, to gorąco polecam!), ale to już mam. Ratchet & Clank też mam, którąś część, ale syn jeszcze nie chce w to grać.
Dead Nation wygląda ciekawie, ale nie wiem, czy opanuję sterowanie. InFamous wygląda mi na TPP Shooter, ale na screenach bohater bardziej jakimś prądem razi niż strzela. Generalnie jedna i druga wydają się mieć potencjał.
Narzekania nie rozumiem. Maniakalni gracze i tak pewnie wszystkie te tytuły mają (a także dziesiątki innych) i ciężko ich by było zadowolić, chyba, że premierową grą (najlepiej LA Noire, bo inaczej się obrażę) za darmochę. A tacy z doskoku, jak ja, są ucieszeni, bo dostaną za darmo dwie gry. Równie dobrze Sony mogłoby nic nie dać i tylko wysłać jeszcze raz list z przeprosinami. Wtedy narzekania by nie było.
I nie czaję, jak można mówić "stare" o grach, które mają pół roku. LBP, Ratchet & Clank i Wipeout oczywiście więcej, ale InFamous i Dead Nation to gry z końca 2010, więc naprawdę świeże tytuły.
EDIT: właśnie doczytałem, że Dead Nation i InFamous będzie dostępne tylko dla posiadaczy Playstation Plus. Czyli wszyscy dostaną miesiąc gratis i będą mogli grać, ale po miesiącu, jak nie wykupisz, to dostępu do gry nie będzie.
Przynajmniej ja tak rozumiem posta na blogu Playstation:
http://blog.eu.playstatio...r-scee-users-2/
(zwróć uwagę, że przy obu tytułach jest gwiazdka, a poniżej jest wyjaśnienie). To jednak zmienia postać rzeczy.
EDIT2: Nie, jednak to chyba nie to ta gwiazdka znaczy. Sam już nie czaję. Może jednak będą te gry na własność.
EDIT3: ale się plączę. Czytam kommenty pod zalinkowanym postem i odpowiedzi gości z PS. Potwierdzili, że gry są na zawsze. Czyli super. |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 11:03
|
|
|
Miesiąc Plusa jest chyba dodatkowo do oferty.
Może gwiazdka odnosi się do tego:
Cytat | For the German market, InFamous and Dead Nation will be replace with Super Stardust HD and Hustle Kings in the selection of PS3 games. |
Fajnie by było, gry za darmo to poważny krok, bo i sprawa była poważna.
inFamous to taki Uncharted trochę, choć podobno była zaskakującym sukcesem, szczególnie chwalono fabułę, więc mnie to pasuje. A i demo swego czasu sprawdzałem i grało się nieźle.
Z Ratcheta już rezygnuję - to jakaś malutka gierka na cztery godziny. LBP mam, Wipeout u mnie odpada, więc zostaje Dead Nation. Trochę rozrywki będzie
Ja gest doceniam. |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:01
|
|
|
Ja tak samo. No i miesiąc plusa też fajnie. Zobaczę z czym to się je i może wykupię subskrypcję, jeśli będzie warto.
Ciekawi mnie, czy mając dwa konta na jednym PS3 będzie można ściągnąć 4 gry, czy system sprawdzi po numerze seryjnym konsoli, że na tę skrzynkę już dwa darmowce poszły. |
|
|
|
|
Matrim
Kwiatek
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:09
|
|
|
Afera dotyczyła kont, więc raczej konsola nie ma tu znaczenia. Dwie różne osoby, to potencjalnie dwie różne tożsamości do skradzenia. Nawet jeśli to ojciec i syn
Ciekawe tylko kiedy ruszą. |
|
|
|
|
hrabek
Kapo di tutti frutti
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:20
|
|
|
Na blogu PS już napisali, że wracają do standardowego informowania o grach i walnęli wielkiego newsa o InFamous 2.
Mam nadzieję, że PS Store odpalą w ciągu tygodnia. Może już nawet na weekend. Zobaczymy. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum