Jakub Małecki |
Autor |
Wiadomość |
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 1 Czerwca 2010, 09:52
|
|
|
Tam zawstydzony - to jest zwykła prawda. Pędzisz jak szalony. |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Tequilla
Rzułta rzaba
|
Wysłany: 3 Czerwca 2010, 07:55
|
|
|
Ziuta napisał/a | Tam zawstydzony - to jest zwykła prawda. Pędzisz jak szalony. |
Według moich wyliczeń, zgodnie ze skalą jednostek SI masz w tej chwili pisarską moc przerobową około 0,62 Pp ( Pilipiuka ). To dużo. |
_________________ "Could you look an animal in the eyes and say to it, 'My appetite is more important than your suffering'?" Moby |
|
|
|
|
Easy
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 24 Czerwca 2010, 18:00
|
|
|
Jakubie, gratulacje. Opowiadania nie czytałem, obiecuję nadrobić, niech mi tylko ktoś powie, gdzie to u licha było drukowane? |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 24 Czerwca 2010, 18:01
|
|
|
Gratuluję nominacji |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
Wysłany: 24 Czerwca 2010, 18:03
|
|
|
Kuba, ja także gratuluję nominacji. Opowiadania nie czytałem, ale nadrobię.
Easy, "Zaksięgowani". |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Virgo C.
Fred Flintstone
|
Wysłany: 24 Czerwca 2010, 18:10
|
|
|
A ja czytałem, nominowałem i ciesze się że się udało. Twoje najlepsze opowiadanie, oby udało mu się zawalczyć o nagrode |
_________________ "Ja tam nie wiem o co cała ta wrzawa. U mnie w domu elektryczność jest w gniazdku. Gdyby ten pomysł rozpropagować, niepotrzebne byłyby żadne atomy." |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 24 Czerwca 2010, 18:23
|
|
|
Dobre opowiadanie, gratuluję |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 25 Czerwca 2010, 06:01
|
|
|
Czytałem, nominowałem. Jak Bóg da, to może nawet zagłosuję.
|
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 25 Czerwca 2010, 08:57
|
|
|
|
|
|
|
|
Kuba
Alien
|
Wysłany: 25 Czerwca 2010, 09:25
|
|
|
Dziękuję, bardzo dziękuję (i strasznie się cieszę przy okazji ). |
_________________ http://www.jakubmalecki.pl/ |
|
|
|
|
Memento
Mori
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2010, 01:13
|
|
|
Siemasz Jakubie. (=
Przeczytałem dzisiaj (a właściwie wczoraj) 'Przemytnika Cudu. Mój, hmm, wywód zacznę od tego, co mi się w książce podobało. Uwaga, będzie full spoilowania.
Przede wszystkim świetny punkt wyjścia - powtarzalność. Piekło to powtarzalność, jak napisał Stephen King w Sztormie Stulecia i To Wrażenie Można Nazwać Tylko Po Francusku. A powtarzalność w naszej boleśnie szarej polskiej rzeczywistości, która może doprowadzić do depresji i k*rwicy na raz, to kapitalna sceneria dla horroru połączonego z dramatem. Mało co robi horrowi tak dobrze, jak domieszka dramatu.
Fajnie wykreowałeś postaci. Można by się przyczepić że są trochę sztampowe i przewidywalne - ale jacy mieliby być Hubert i Joanna, jeśli każdy ich dzień wygląda bardzo podobnie?
Legenda o którą się rozchodzi przez całą książkę też ciekawa, jak i wątek z hitlerowcem i upośledzonymi dziećmi. Zmyślałeś czy posługiwałeś się tekstami źródłowymi? Cytowana na początku książka (księga? ) Tretera jest prawdziwa i opisuje prawdziwe wydarzenia?
Jeszcze słówko o stylu - książkę czyta się szybko i przyjemnie, ale do takiego Piekary trochę Ci jeszcze brakuje.
O tym co mi się nie podobało, będzie mało. Książka jest trochę za krótka, zakończenie za bardzo skondensowane, i czuję lekki niedosyt. Chyba że planujesz kontynuację albo dłuższy epilog w postaci jakiejś noweli, wtedy to rozumiem.
Napisałem że czuję lekki niedosyt, jednak książka podobała mi się na tyle, żebym wziął Cię na celownik. I jak tylko finanse pozwolą, kupię i przeczytam Błędy.
Aloha. |
_________________ twinkle, twinkle, little bat, watch me kill your favorite cat... |
|
|
|
|
Kuba
Alien
|
Wysłany: 16 Sierpnia 2010, 06:49
|
|
|
Memento napisał/a | Legenda o którą się rozchodzi przez całą książkę też ciekawa, jak i wątek z hitlerowcem i upośledzonymi dziećmi. Zmyślałeś czy posługiwałeś się tekstami źródłowymi? Cytowana na początku książka (księga? ) Tretera jest prawdziwa i opisuje prawdziwe wydarzenia? |
Cała legenda o hostiach skradzionych z kościoła to autentyk. Posługiwałem się Kronikami Jana Długosza (choć tam znalazłem dosłownie dwa zdania na ten temat) i z trudem zdobytą kopią książki Tomasza Tretera, która, owszem, istnieje.
Hitlerowiec i dzieci to wątek zmyślony, ale w pewnym stopniu oparty na historii szpitala psychiatrycznego w Owińskach (tu są zdjęcia: http://www.opuszczone.net...ryczny-owinska/ ).
Cieszę się, że książka Ci podeszła. |
|
|
|
|
Kuba
Alien
|
Wysłany: 19 Września 2010, 11:57
|
|
|
Kiedy wszystko idzie dobrze, to coś musi pójść kiepsko.
Zdobyłem nominację do Zajdla, redakcja dwóch powieści idzie pięknie, za to w najnowszym numerze SFFiH znajdzie się bodaj najgorsze opowiadanie, jakie w życiu napisałem.
Mam nadzieję, że nikt mnie za nie nie zabije. |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 19 Września 2010, 12:51
|
|
|
Hmm, bardzo ciekawa autopromocja. |
|
|
|
|
shenra
Wielki Kosmiczny Chomik Naczelna Biskupa
|
Wysłany: 19 Września 2010, 12:52
|
|
|
xan4, jedyna w swoim rodzaju. |
_________________ Chomikowo obłędnie, lekko neurotycznie w granicach perwersji. "Niuplać dzyndzla" specially for smert
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
Arya
Stefan Sławiński
|
Wysłany: 19 Września 2010, 18:38
|
|
|
Wręcz genialna- teraz ludzie rzucą się na to opowiadanie, coby zobaczyć, cóż to jest za stwór, o którym negatywnie wyraża się sam Autor, a nie recenzenci |
|
|
|
|
Dabliu
Marsjanin
|
Wysłany: 20 Września 2010, 06:48
|
|
|
Kuba napisał/a | Zdobyłem nominację do Zajdla, redakcja dwóch powieści idzie pięknie, za to w najnowszym numerze SFFiH znajdzie się bodaj najgorsze opowiadanie, jakie w życiu napisałem. |
Tak to już bywa, jak opko przeleży swoje w "zamrażarce". Człowiek już prawie zapomniał, że coś takiego napisał, czyta ponownie i widzi, że dawno już przeskoczył ten poziom i stać go na więcej, a tu takie wsteczniactwo publiczne
Nie łam się, Kuba, będzie dobrze |
|
|
|
|
Łupaszka
Sky Captain
|
Wysłany: 25 Września 2010, 07:55
|
|
|
Przeczytałem "Zaksięgowanych"
Właściwie, to dostałem na urodziny od siorki.
Podobało mi sie bardzo połączenie tych wszystkich tekstów jednym elementem wspólnym.
Najlepsze teksty wg mnie to
Śmierć Szklanego Kazimierza - Ten tekst zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Otwarcie powiem, że poprawił mi humor
Za godzinę powinna tu być - Bardzo prawdziwe i końcówka jak dla mnie to mocarna.
Każdy umiera za siebie - bardzo oryginalne
Poza tym podobały mi sie bardzo teksty o bankowcach, ubezpieczycielach, pracownikach sieci komórkowych - jednym słowem doradcach klienta, którzy muszą urabiać klienta i ściemniać mu , że " to naprawdę świetna oferta".
Sam znam to z praktyki, wiec jakoś mi sie to bardzo podobało.
Za jakiś czas mój Lider badzie miał urodziny i będzie impreza zakrapiana alkocholem. Doszedłem do wniosku, że sprezentuje mu z kumplem "Zaksięgowanych" heh może siebie tam odnajdzie |
|
|
|
|
Kuba
Alien
|
Wysłany: 27 Września 2010, 07:14
|
|
|
Łupaszka napisał/a | Sam znam to z praktyki, wiec jakoś mi sie to bardzo podobało. |
Cieszę się, że się podobało.
Łupaszka napisał/a | Za jakiś czas mój Lider badzie miał urodziny i będzie impreza zakrapiana alkocholem. Doszedłem do wniosku, że sprezentuje mu z kumplem Zaksięgowanych heh może siebie tam odnajdzie |
Próbuj, ale na własne ryzyko. |
|
|
|
|
Kuba
Alien
|
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 20 Listopada 2010, 08:51
|
|
|
Kuba, |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
shenra
|
Wysłany: 20 Listopada 2010, 11:22
|
|
|
Kuba, nareszcie |
_________________ Chomikowo obłędnie, lekko neurotycznie w granicach perwersji. "Niuplać dzyndzla" specially for smert
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
Hubert
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 20 Listopada 2010, 11:33
|
|
|
No, no... WAB. Gratuluję |
|
|
|
|
Magnis
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 20 Listopada 2010, 13:06
|
|
|
Gratulacje Kuba .
Dodam, że mi się bardzo podobało opowiadanie Dłonie oraz powieści Błędy i Przemytnik cudów . |
_________________ Stefan Grabiński
Wielcy Przedwieczni : Dagon, Wielki Cthulhu i Wielki Staruch. |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 20 Listopada 2010, 13:14
|
|
|
Kuba, No ciekawe trzeba pomyśleć |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
Kuba
Alien
|
|
|
|
|
Kuba
Alien
|
|
|
|
|
Kuba
Alien
|
Wysłany: 13 Stycznia 2011, 09:48
|
|
|
Z przyjemnością informuję, że „Dżozef” jest już w sprzedaży |
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
Wysłany: 13 Stycznia 2011, 10:18
|
|
|
O, proszę. Super.
Jak gdzieś dorwę, zapewne przeczytam i wrażeniami się podzielę. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
|
shenra
|
Wysłany: 13 Stycznia 2011, 10:20
|
|
|
Kuba, to świetnie. Doczekaliśmy się. |
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
|