Sequele, prequele... |
Autor |
Wiadomość |
Comar
Orient Men

|
Wysłany: 30 Marca 2006, 14:18
|
|
|
Mi prawdę mówiąc bardziej podeszło RE2 niż kontynuacje Cube'a i Nieśmiertelnego. Pewnie dlatego, że wiedziałem czego się spodziewać. Jedynka także była głupawym filmem typu: obejrzeć-zapomnieć. Dwójka tym bardziej, ale tak czy siak przynajmniej dobrze się bawiłem oglądając. Tego samego nie mogę powiedzieć o C2 i N2. Przez cały czas ich oglądania zastanawiałem się: "Dlaczego? Czym my biedni widzowie im zawiniliśmy, że zrobili nam coś takiego? Dlaczego świetnym filmom dorobili kompletnie beznadziejne kontynuacje?" |
_________________ Las na południowym zachodzie jest złowieszczym znakiem feng shui |
|
|
|
 |
lavojtek
Kapitan Kirk

|
Wysłany: 30 Marca 2006, 14:35
|
|
|
Comar napisał/a | Dlaczego świetnym filmom dorobili kompletnie beznadziejne kontynuacje? |
Jak juz wspomnialem, jest to regula! |
_________________ "Każdy zna jakąś Klarę Barcelo" |
|
|
|
 |
Comar
Orient Men

|
Wysłany: 30 Marca 2006, 15:15
|
|
|
Nie do końca się zgodzę. Regułą jest, że kontynuacje są słabsze od oryginałów, a nie że rzucają się z urwiska w, że tak to poetycko ujmę , otchłań beznadziejności. Zresztą najlepszy przykład 3 i 4 części Nieśmiertelnego. Są słabe, bez porównania dużo słabsze od 1, ale i tak o niebo lepsze od 2 i daje się je oglądać bez odruchów wymiotnych. |
_________________ Las na południowym zachodzie jest złowieszczym znakiem feng shui |
|
|
|
 |
Iscariote
Wiedźmikołaj

|
Wysłany: 30 Marca 2006, 16:47
|
|
|
Zawsze świeże pomysły są najlepsze. I tutaj można wiele wymieniać. Od Star Warsów, aż po Króla Lwa (troszke dziwne zestawienie mi wyszło ). Tak samo w serialach. Pierwsze odcinki super - reszta to już jechanie na odsmażonym kotlecie. Po prostu chcą wycisnąć z jednego pomysłu jak najwięcej kasy. I np ostatnia częśc SW jedzie na popularności wcześniejszych części, choć ja już jej nie obejrzałem i nie mam zbytnio ochoty |
|
|
|
 |
reginald
Sky Captain

|
Wysłany: 2 Maj 2006, 17:54
|
|
|
A co myślicie o Predatorze 1 i 2 ?? |
|
|
|
 |
Vesper
Sky Captain

|
Wysłany: 3 Maj 2006, 09:48
|
|
|
Predator 1 = klasyka, stawiam go sobie na równi z "Aliens" - bardzo 'wredny' klimat, 'wypasieni' żołnierze szlachtowani przez 'coś', no i ARNOOOOLD . Kupa genialnych cytatów i scen, bardzo dobra muzyka (Alan Silvestri mrrrrr), no i kolejny film dający 'masom' s-f w połączeniu z siekanką (ale naprawdę w miły dla oka/ucha/ducha sposób)
Predator 2 = początkowo mi się nie za bardzo podobał (spodziewałem się jakiegoś pociągnięcia wątku z jedynki w inny sposób, niż nam to zaoferowano), ale potem stwierdziłem, że film ma swój klimat i bardzo ciekawie pokazuje nam kosmitę w wielkim mieście - zauważcie, że ten motyw był potem powtarzany, np. w "Gatunku" - film ogólnie dość 'komiksowy', ale w dobrym tego słowa znaczeniu (czego np. nie mogę powiedzieć o sequelach Batmana #3 i #4, chociaż taki Batman Begins to już mniodzio, imho) |
_________________ Czytane/oglądane: Dan Simmons - The Hyperion Omnibus // BSG 1-4 |
|
|
|
 |
Rodion
Agent Chaosu

|
Wysłany: 3 Maj 2006, 11:59
|
|
|
Jedynka jest zbyt "Arnoldowata"? Za to P2 ma w sobie cos co mi sie spodobalo. |
_________________ Mam czarną koszulkę i piwo... jestem forpocztą sił chaosu.
I tylko konia osiodłać. I przez wrzosowiska, jak przez... |
|
|
|
 |
reginald
Sky Captain

|
Wysłany: 11 Maj 2006, 07:13
|
|
|
Widzę, że myślimy podobnie. Dla mnie Predzio jedynka byłą jedynie wprowadzeniem. Dwójka jest znacznie ciekawsza i mimo iz scenariusz nie ustrzegł się lekkiego efekciarstwa, ma o lepiej zbudowaną fabułę. Niby historia jakich wiele - w miescie grasuje Obcy i dzielny policjant musi go skasować. Na dodatek my już wiemy kim bedzie Obcy, jak wygląda - nie ma zaskoczenia. Schemat policyjnego śledztwa przemawia jednka do mnie bardziej niż ganianie Arnolda po dżungli. Lepsze są tez poszczególne sceny i dialogi, o których w jedynce mozna było zapomnieć. Ogólnie z większym zainteresowaniem ogladam zawsze jedynkę, niż dwójkę.... (AvP nie oglądam) |
|
|
|
 |
Sergent
Langolier

|
Wysłany: 17 Maj 2006, 13:00
|
|
|
Predator I, Terminator I, Nieśmiertelny I, Obcy czy RoboCop I to filmy kultowe. Trafiły do widzów ponieważ były inne od dotychczasowych. Idąc na jedynkę nie wiadomo było czego się spodziewać. Dlatego jedynka zawsze będzie lepsza od kontynuacji, ponieważ niesie świeżość i zaskoczenie tematem, a w kontynuacjach tematem się nie zaskoczy, co najwyżej sprawną realizacją i dobrym scenariuszem (Terminator II, Obcy Decydujące starcie, Predator II). Chociaż oczywiście wymienione kontynuacje są świetnie zrealizowane i nie odstępują od pierwowzoru. Mówię oczywiście o filmach znaczących, a nie jakichś cienkich filmach klasy B, C i D. |
_________________ "Wszyscy żyjemy w rynsztoku, ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy."- Oscar Wilde |
|
|
|
 |
elam
Gremlinek

|
Wysłany: 17 Maj 2006, 13:08
|
|
|
no, w sumie zgadzam sie z sierzantem
(NMWDP:) ) |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
 |
Sergent
Langolier

|
Wysłany: 17 Maj 2006, 23:20
|
|
|
Jeszcze wracając do tego.
Jedynki Nieśmiertelnego i RoboCopa to było świetne kino (i jest cały czas). Natomiast dwójki to jakiś koszmar i totalne pomyłki. Trójki natomiast to częściowy powrót do źródeł i o wiele lepsze kino od dwójek. Dziwne i pokręcone to jakieś. |
_________________ "Wszyscy żyjemy w rynsztoku, ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy."- Oscar Wilde |
|
|
|
 |
elam
Gremlinek

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 02:52
|
|
|
|
|
|
|
 |
reginald
Sky Captain

|
Wysłany: 26 Maj 2006, 18:01
|
|
|
Dla mnie to że sequel musi być cienki nie jest regułą. Obstaję przy tym (choć może jestem w tym odosobniony), że Predzio 2 i Alien 2 są lepsze od oryginału, a przynajmniej tworzą inną jakość i nie można ich oceniać jedynie w kontekście jedynki.Hoghw!!! |
|
|
|
 |
Angelus
Han Solo

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 10:37
|
|
|
Wczoraj w tv był Nieśmiertelny2. Porażka. |
_________________ Nie wylewaj wacpan piwa.:) |
|
|
|
 |
Pako
Adam Zamoyski

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 11:22
|
|
|
Oj, tak... dwójka kompletnie pomieszana była. Sami nie wiedzieli, co w końcu ustalają. No i ufo... Boże... chore.
Trójka za to śliczna, jak jedynka. Prawie dokładna kalka |
|
|
|
 |
Angelus
Han Solo

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 11:26
|
|
|
"Prawie-robi różnicę!" Jedynka jest the best! |
|
|
|
 |
Pako
Adam Zamoyski

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 11:32
|
|
|
Wiadomo.
Ale czwórki na przykład kompletnie nie pamiętam.... a może nie widziałem? nie.. na pewno widziałem. A nie pam,iętam. Trójka mi się podobala - pamiętam. dwójka była nędzna - pamiętam. Jedynka była świetna - pamietam. A czwórka cholera? |
|
|
|
 |
elam
Gremlinek

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:07
|
|
|
a takie np. Alieny?? mnie sie podobaly wszystkie 3
tzn, czworka tylko jakos mnie nie przekonala.. |
|
|
|
 |
Pako
Adam Zamoyski

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:12
|
|
|
Nie no.. każdy z tych alienów był inny. 1 - klasa horror. 2 - klasa film akcji z elementami zaskoczenia widza 3 - też klasa film akcji. 4 miała być chyba bardziej przemyśleniowa, ale coś poszło nie tak. Chociaz i tak ogląda się to przyjemnie.
Aleinów cztery. Piątki się boję. |
|
|
|
 |
elam
Gremlinek

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:25
|
|
|
to ma byc piatka????? nie noo dla mnie alien 4 juz byl przesada.. |
|
|
|
 |
Angelus
Han Solo

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:34
|
|
|
Pako pewnie miał na myśli AVP. Lepiej zapomnieć o tej pomyłce.
Alieny kocham i mogę oglądać zawsze i wszędzie. Każda część jest inna i wyjątkowa.Posiada plusy i minusy choć oczywiście wszystkie minusy wybaczam. |
|
|
|
 |
elam
Gremlinek

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:38
|
|
|
AvP
to akurat bylo takie "straszne" ze az smieszne.
ryczalam ze smiechu w kinie (jak i zreszta wiekszosc sali) i mi sie podobalo. podchodzac do filmu jak do pastiszu, oczywiscie, mozna miec niezla zabawe |
|
|
|
 |
Pako
Adam Zamoyski

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:38
|
|
|
Nie wiem. Gadają i gadają, że ją robią. Jak jest - nie wiem. Ale mieli robić. I się boje... |
|
|
|
 |
elam
Gremlinek

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:40
|
|
|
no boj sie, boj, przyjdzie zly alien i cie zje
kiedys, byl poznojesienny wieczor, zafundowalam sobie z siostra kino - mialam 2 podwojne wejsciowki, a akurat grali pod rzad; blade 2 i alien 4 .
wyszluysmy z kina takie rozdygotane.....
fajnie bylo |
|
|
|
 |
Angelus
Han Solo

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:42
|
|
|
O zgrozo!Pako nie strasz wampira bo zawała dostanie!
Pamiętam jak się bałam gdy były plany kolejnego Mad Maxa... |
|
|
|
 |
Pako
Adam Zamoyski

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:45
|
|
|
A ja Mad Maxa jednego tylko widziałem, to się nie boję. Niech robią |
|
|
|
 |
Angelus
Han Solo

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 12:51
|
|
|
To był by Mad Max dla emerytów. Meluś nie wygląda już na szalonego Maxa niestety. |
|
|
|
 |
Pako
Adam Zamoyski

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 13:02
|
|
|
On wygląda teraz jeszcze lepiej
W ogóle Mel jest fajny. Lubię kolesia.
Byle tylko nie kręcił Sequelu Pasji |
|
|
|
 |
Angelus
Han Solo

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 13:07
|
|
|
Melusia kochałam w szkole średniej.Widziałam chyba wszystkie jego filmy, niektóre po kilka razy. Ale mimo wszystko nie chciałabym oglądać nowego Mad Maxa z jego udziałem ani kolejnych pasyjnych mąk. Ostatnio coś za religijny sie zrobił...
Zabójczą broń oglądam zawsze gdy leci w tv.Genialny cykl! |
|
|
|
 |
Pako
Adam Zamoyski

|
Wysłany: 3 Czerwca 2006, 19:34
|
|