Przecinek |
Stawiasz przecinek od dołu czy od góry? |
Od dołu |
|
6% |
[ 1 ] |
Od góry |
|
93% |
[ 14 ] |
|
Głosowań: 15 |
Wszystkich Głosów: 15 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Ambioryks
Yoda
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 09:46 Przecinek
|
|
|
Temat może dziwny, może głupi, ale: podczas odręcznego pisania zawsze stawiam przecinek od dołu, tak samo zresztą jak nawias i pionową linię w literach: B, D, E, F, H, K, M, N, P, R, T. I nie wyobrażam sobie, jak można go stawiać od góry. W ogóle, każdą pionową linię, czy to prostą, czy to krzywą, rysuję zawsze od dołu. Zauważyłem natomiast, że praktycznie wszyscy inni, których widziałem, jak piszą, stawiają przecinek od góry. Dziwi mnie to niepomiernie. I ciekaw jestem, czy w ogóle ktokolwiek poza mną stawia przecinek od dołu. Z czystej ciekawości robię tę ankietę. |
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
|
|
|
|
shenra
Wielki Kosmiczny Chomik Naczelna Biskupa
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 09:55
|
|
|
Od góry. |
_________________ Chomikowo obłędnie, lekko neurotycznie w granicach perwersji. "Niuplać dzyndzla" specially for smert
Przesiądź się!
Przegubowy kotecek!
chomik w świecie |
|
|
|
|
nureczka
Mama Pufcia
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 09:55
|
|
|
Ja też od góry. Widocznie jestem mało oryginalna. |
_________________ Zapraszam do odwiedzania mojej strony oraz bloga |
|
|
|
|
rybieudka
Istota z głębin
|
|
|
|
|
Ambioryks
Yoda
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 10:20
|
|
|
Niektórzy twierdzą, że charakter pisma ma związek z osobowością, zależy od niej. Ciekaw jestem, czy sposobu stawiania przecinków, nawiasów itd. też to dotyczy. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 10:21
|
|
|
mój pięciolatek stawia znaki od dołu, powolutku staramy się go tego oduczyć, nie martwimy sie jednak bo to u małych dzieci normalne |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Lynx
Wyduldas Napfluj
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 11:28
|
|
|
Ambioryks, masz niedoćwiczoną rękę, najwyraźniej za mało kolorowałeś w przedszkolu. Poza tym, czy Ty aby nie jesteś zorientowany na lewą stronę? Mówię o lateralizacji. |
_________________ http://zrozumiecswiat.pl/7.html |
|
|
|
|
Ambioryks
Yoda
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 11:34
|
|
|
Lynx, nie wiem. Po prostu, wygodniej jest mi stawiać przecinek i nawias od dołu. A z kolei litery B, D, M, N, P i R można napisać bez odrywania długopisu od kartki tylko właśnie w ten sposób - robiąc zaczynającą je pionową linię od dołu do góry. Inaczej się nie da. A wygodniej mi się pisze, kiedy nie odrywam długopisu od kartki podczas pisania jednego wyrazu. I tak jest i z pozostałymi literami zawierającymi linie pionowe, a których i tak nie da się napisać bez odrywania długopisu od kartki - E, F, H, K i T. To przyzwyczajenie przeniosło mi się również na te litery. I na przecinek i na nawiasy.
Nie wiem tylko, czy to ma jakiś związek z charakterem czy osobowością, tak jak ogólnie charakter pisma ma. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 11:37
|
|
|
niekoniecznie
rodzice zaniedbali tę działkę i tak Ci się utrwaliło |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Virgo C.
Fred Flintstone
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 12:19
|
|
|
Od góry
Swoją drogą nigdy nie udało mi się nauczyć pisać słów jednym ciągiem, każda litera to osobny byt. |
_________________ "Ja tam nie wiem o co cała ta wrzawa. U mnie w domu elektryczność jest w gniazdku. Gdyby ten pomysł rozpropagować, niepotrzebne byłyby żadne atomy." |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 12:48
|
|
|
ja miewałam w życiu okresy, kiedy pisałam ciągiem, i takie, kiedy mocno rozdzielnie i nie wiem od czego to zależy. Albo z przechyłem w prawo, przechyłem w lewo i całkiem bez. Chyba jakaś niezrównoważona jestem |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 12:50
|
|
|
Ja ostatnio tylko na komputerze piszę |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 12:52
|
|
|
A jak w nim stawiasz przecinki? |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 12:53
|
|
|
Z góry |
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 20 Marca 2010, 12:59
|
|
|
Od góry. A jak chcę napisać jednym ciągiem literki takie jak B, R, D, itp., to najpierw stawiam kreskę w dół, a potem robię zawijasa do góry. E piszę też jednym ciągiem - taka odwrócona trójka mi wychodzi. |
_________________ "Work is the curse of the drinking classes." O.Wilde |
|
|
|
|
terebka
Filippon
|
|
|
|
|