Z jakim filozofem Ci po drodze? |
Autor |
Wiadomość |
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:03
|
|
|
Martva napisał/a | brakuje jeszcze 'lubisz dzieci' |
A co NIE lubisz |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:04
|
|
|
Kartezjusz |
|
|
|
|
Gwynhwar
Tarmogoyf
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:06
|
|
|
Zenon z Elei O.o' |
|
|
|
|
hardgirl123
Kaznodzieja
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:18
|
|
|
Karol Marks :> |
_________________ Władza jest po to, by świat nie rozpadł się na tysiące kawałków. |
|
|
|
|
gorbash
Ufol
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:22
|
|
|
Karolek D. |
_________________ You say coke I say caine. |
|
|
|
|
Ozzborn
Naznaczony Ortalionem
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:24
|
|
|
Zenon z Elei, nawet śmiszne tylko z tym matematykiem coś nie teges |
_________________ Czerwony Prorok i Najwyższy Kapłan Ortalionowego Boga
'Irony is wasted on some people.'-T.Pratchett
"Ozzborn, pogódź się z tym. Twoja uroda jest Twoim przekleństwem." (c) baranek |
|
|
|
|
Memento
Mori
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:24
|
|
|
Adanedhel napisał/a | Ciekawe czy coś przeczytałeś. |
Ekskjuz mi? |
_________________ twinkle, twinkle, little bat, watch me kill your favorite cat... |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:27
|
|
|
To było po polsku. Sądziłem, że będzie zrozumiałe.
Ciekawe, czy przeczytałeś coś Nietzschego. |
|
|
|
|
Memento
Mori
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:41
|
|
|
Nie obraź się waść, ale to głupie pytanie. |
_________________ twinkle, twinkle, little bat, watch me kill your favorite cat... |
|
|
|
|
Gwynhwar
Tarmogoyf
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:43
|
|
|
Nie ma głupich pytań o.o |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 11:46
|
|
|
Gwyn, są głupie pytania. Właśnie takie zadał.
Mówisz, że lubisz Nietzschego. Więc zapytałem, czy coś przeczytałeś. Często osoby, które wołają o nim, nie mają pojęcia co napisał.
Twoją odpowiedź traktuję jako "nie". |
|
|
|
|
Memento
Mori
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 12:06
|
|
|
Przeczytałem 'Poza Dobrem i Złem' (po 'Łowcy Snów' Kinga zrobię sobie z tego powtórkę), i jeszcze coś, ale nie przypomnę sobie teraz tytułu. Dawne dzieje. |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 12:35
|
|
|
Martva: A wiesz, jak Mama mnie okrzycała, gdy po profesjonalnym teście psychologicznym wyszło, że jestem prospołeczny i lubię ludzi? |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Iwan
Żona astronauty
|
Wysłany: 14 Sierpnia 2009, 20:00
|
|
|
Kartezjusz, choć opinia tam wyrażona że jestem typowym umysłem ścisłym cosik mi nie pasuje |
_________________ ...i oplata mnie jedwabnymi rzemykami przydymionych swoich spojrzeń... [JHB]
wymień się książkami i nie tylko:
http://www.finta.pl/ref/iwan |
|
|
|
|
Ambioryks
Yoda
|
Wysłany: 20 Listopada 2009, 18:44
|
|
|
Robiłem ten teścik już dawno temu, ale jest tak nieprecyzyjny i tak niejednoznaczny (i często trudno wybrać jedna odpowiedź, bo pasowałoby kilka), że raz wyszedł mi Kartezjusz, a raz Nietzsche. Cenię ich obydwu, ale za co innego - pierwszego przede wszystkim za osiągnięcia naukowe, a drugiego za obrazoburczą filozofię - w końcu sam jestem obrazoburcą. |
|
|
|
|
illianna
Nathan Never
|
Wysłany: 20 Listopada 2009, 19:09
|
|
|
Ambioryks napisał/a | za osiągnięcia naukowe | znaczy odmóżdżanie kotów |
_________________ "Nie tylko nie ma Boga, ale spróbujcie w weekend złapać hydraulika", "Moja filozofia", Woody Allen |
|
|
|
|
Ambioryks
Yoda
|
Wysłany: 20 Listopada 2009, 19:11
|
|
|
illianna napisał/a | znaczy odmóżdżanie kotów |
Nie słyszałem o czymś takim. Możesz wyjaśnić?
Chodziło i o matematykę, nie o eksperymenty na zwierzętach. |
|
|
|
|
illianna
Nathan Never
|
Wysłany: 20 Listopada 2009, 19:25
|
|
|
Tak, w XVII w. Europa zafascynowała się nową gałęzią wiedzy - mechanicyzmem. Dla uczonych świat był wielkim zegarem, który raz wprawiony w ruch przez Wielkiego Zegarmistrza, obywa się bez Jego obecności. Kiedy nauka opracowywała zręby deizmu, niejaki Jacques de Vaucanson (1709-1782), inżynier i wynalazca, tworzył na dworze francuskim podziwiane na całym świecie automaty: Flecistę, Gracza na tamburynie oraz Kaczkę. Samo tylko skrzydło Kaczki zbudowane było z czterystu części, przekładni, zębatek, sprężynek. Potrafiła chodzić, pływać, machać skrzydłami, a nawet „połykać" podawane jej jedzenie. Być może oglądając te cuda techniki, Kartezjusz wpadł na pomysł, że dusza wcale nie jest potrzebna ciału, bo ono, niczym automat Vaucansona, ożywia się samo. Według Platona dusza myśli i ożywia, według Kartezjusza tylko myśli, a skoro tak, to zwierzęta jej nie posiadają, bo jak sam dowiódł w „Rozprawie o metodzie", tylko człowiek myśli i jest samoświadomy. Konkluzja jest jasna: zwierzę to bezduszny automat. Dlatego właśnie Kartezjusz kroił żywcem koty i niczym się nie przejmował. Dźwięki, które wydawały wówczas zwierzęta, były dla niego odgłosami psującego się mechanizmu, niczym więcej. Do XIX w. zwierzę -jak mówił Jan Patočka, czeski fenomenolog - było traktowane jako pożywienie, kawałek skóry na odzienie, narzędzie pracy. Jego losem nikt się nie przejmował. Ktoś kto głodził krowę, mógł się spodziewać reprymendy tylko dlatego, że marnuje dobro człowieka, cierpienie zwierzęcia było nieistotne.
za |
_________________ "Nie tylko nie ma Boga, ale spróbujcie w weekend złapać hydraulika", "Moja filozofia", Woody Allen |
|
|
|
|
Marcin Robert
Orient Men
|
Wysłany: 21 Listopada 2009, 14:23
|
|
|
Za pierwszym razem, gdy w sierpniu reaktywowaliście wątek, wyszedł mi Sokrates. Za drugim razem - dzisiaj - znowu wyszedł mi Sokrates. W takim razie najbliżej mi do Sokratesa, czemu się wcale nie dziwię, bo mojemu ulubionemu filozofowi - Karlowi Popperowi - także jest blisko do Sokratesa. |
|
|
|
|
dalambert
Agent Chaosu
|
Wysłany: 21 Listopada 2009, 14:51
|
|
|
A mnie tym razem wyszedł Platon - tyż piknie |