|
|
|
Linux?Pomocy :) |
Autor |
Wiadomość |
Myrtille
Langolier
|
Wysłany: 28 Kwietnia 2006, 12:10 Linux?Pomocy :)
|
|
|
Zostałam skłoniona do pracy na Linuxie, i mam z tym nielada kłopot.Jedyne co mi się udało to zainstakowanie Linuxa, wersja Mandriva 2006. I na tym koniec moich wspaniałych umiejętności Nie potrafię zainstalować żadnego programu.Narazie potrzebuje tylko jakiegoś antywirusa,i odpowiednika gadu gadu w tym wypadku jest to kadu.Czy ktoś może pracuje na Linuxie, i radzi sobie z nim? Bardzo proszę o instrukcje, jakąkolwiek pomoc jak zainstalować np.program kadu. Z góry dziękuje |
_________________ W zatraceniu wolność jest |
|
|
|
|
Logan
Paskud
|
Wysłany: 28 Kwietnia 2006, 12:12
|
|
|
http://www.linux.com.pl/forum/
Może pomoże... |
_________________ Życie to chytra sztuka! Jak tylko masz wszystkie karty w ręku, zaczyna grać z tobą w szachy... |
|
|
|
|
Myrtille
Langolier
|
Wysłany: 28 Kwietnia 2006, 12:47
|
|
|
Dziękuje Logan |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 28 Kwietnia 2006, 12:48
|
|
|
Raczej http://forum.mandriva.pl/ ;)
1. Po co Ci antywirus? Nie ma żadnych działajacych wirusów zarażających linuxy. No chyba, że to będzie serwer poczty dla windowsów. Wtedy zainteresuj się clamav. ;)
2. Niby kadu jest dołączony do Mandrivy. Tu masz opis jak go zainstalować z repozytorium Kadu: http://www.kadu.net/wiki/...obierz:Mandrake |
_________________ GAndrel |
|
|
|
|
Myrtille
Langolier
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2006, 11:28
|
|
|
Dziękuje GAndrel. A z tego co wiem,to wirusy zarażające linuxa są.
Kadu zainstalowałam, ale tylko dlatego, że znalazłam plik, gdzie kadu ma rozszarzenie rpm, i wtedy nie ma problemu z instalacją. Ale większość programów jest spakowana, i niby program Ark go rozpakowuje ale co zrobić dalej,żeby to zainstalować to nie mam pojęcia, i nie mogę znaleźć nigdzie jak to zrobić, może ktoś wie ?? Przepraszam, że tak marudze |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 29 Kwietnia 2006, 12:25
|
|
|
MyrtilleCytat | Dziękuje GAndrel. A z tego co wiem,to wirusy zarażające linuxa są. |
Podaj choć jeden przykład wirusa realnie groźnego dla linuxa. ;>
Nie znajdziesz bo nie ma. W ostatnich tygodniach Kasperski próbował nagłośnić jakiegoś, ale się okazało, że to był tylko wirus "testowy", a poza tym w najnowszych jądrach nie działał i Linus musiał je łatać specjalnie po to żeby zadziałał. A potem i tak nie robił nic groźnego.
Cytat |
Kadu zainstalowałam, ale tylko dlatego, że znalazłam plik, gdzie kadu ma rozszarzenie rpm, i wtedy nie ma problemu z instalacją. Ale większość programów jest spakowana, i niby program Ark go rozpakowuje ale co zrobić dalej,żeby to zainstalować to nie mam pojęcia, i nie mogę znaleźć nigdzie jak to zrobić, może ktoś wie ?? Przepraszam, że tak marudze :( |
Mandrive to dawniej Mandrake, który powstał z Red Hata a Red Hat właśnie pakietów .rpm używa do "zarządzania" programami. ( Taki wstęp historyczny. ;) ) Dlatego używa ich także Mandriva. Nie instaluj nic co nie przychodzi do Ciebie w postaci pakietu .rpm.
Repozytoria to miesca w sieci gdzie przechowywane są pakiety rpm. Musisz tylko teraz znaleźć oficjalne repozytorium Mandrivy i będziesz miała dostęp do wszystkich i najnowszych programów dla swojego systemu. Ale oficjalne to prawdopodobnie masz domyślnie dodane do llisty.
Ponadto:
Dodawanie nowych repozytoriów z internetu
I chyba to Ci się przyda. A może przede wszystkim.
Chapter 19. Package Management through Rpmdrake
Pochądzay ze Starter Guide. A tu jeszcze więcej dokumentacji |
|
|
|
|
Myrtille
Langolier
|
Wysłany: 30 Kwietnia 2006, 12:56
|
|
|
Dzięki GAndrel ! Pozostaje mi studiowanie lektury, a później zobaczymy ile z tego zrozumiałam, i jakie będą tego efekty |
|
|
|
|
GAndrel
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 30 Kwietnia 2006, 13:23
|
|
|
Du usług.
Najtrudnieszy etap, czyli instalację masz już za sobą. Reszta wyjdzie w praniu.;) Wybrałaś "łatwą" dystrybucję, więc powinnaś ją szybko opanować. Miłego używania. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum