Rafał Kosik |
Autor |
Wiadomość |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 25 Listopada 2008, 22:04
|
|
|
Wielce Panie (i co tam jeszcze dalambert wymyślił) Rafale, tak, to MAŁO Tak fajnie żarło i zdechło Nie dało się tak 10-tomowej sagi opisującej wnikliwiej rozwój Enagoru i państw ościennych? Zresztą nikt Ci nie kazał pisać tak dobrej książki, a skoro wydałeś, to mam prawo się czepiać |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
Wysłany: 26 Listopada 2008, 07:23
|
|
|
Honor Harrington? Jednak nie, zdecydowanie nie, nowe pomysły czekają. |
_________________ http://rafalkosik.com |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 26 Listopada 2008, 09:03
|
|
|
Rafal Kosik napisał/a | nowe pomysły czekają. |
Zamieniam się w słuch (czy raczej wzrok). |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
dareko
Gromozeka

|
Wysłany: 26 Listopada 2008, 10:19
|
|
|
Witchma napisał/a | Zamieniam się w słuch (czy raczej wzrok). |
Lepiej do roboty gon! |
_________________ Wiedzma wszystko wie!!!
IN NURS WE TRUST - Katowice 2009 |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 26 Listopada 2008, 10:20
|
|
|
dareko, jak poznam szczegóły, łatwiej będzie marudzić |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 3 Grudnia 2008, 09:27
|
|
|
Efekt końcowy pierwsza klasa |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
dareko
Gromozeka

|
Wysłany: 3 Grudnia 2008, 09:53
|
|
|
Dzieki Rafale, zaspokoiles takze moja ciekawosc. Ladnie Ci to wyszlo. |
_________________ Wiedzma wszystko wie!!!
IN NURS WE TRUST - Katowice 2009 |
|
|
|
 |
Ixolite
Admirał Zwiebellus

|
Wysłany: 3 Grudnia 2008, 11:46
|
|
|
Caly czas najbardziej podoba mi się patent z czarną kurtką |
_________________ Alchemia Słowa
Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle. |
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 15 Grudnia 2008, 14:55
|
|
|
Rafal Kosik, przeroiłem "Kameleona" hemm czyta się dobrze, miejscami z zapartym tychem i wypiętą uwagą , bo i szan.Altor dobrym pisarzem jest i basta
Ale odniosłem wrażenie , że w sporej części fabuła i dzieje oraz przypadki bohaterów są odreagowaniem Ałtoru na to co pisze w ramach cyklu FNiN -
takiego wymordowania postaci, beznadziejności wysilków , błędnego koła dziejów świata i wyrżnięcia wszystkiego i wszystkich , momentami szczególnie przy końcu dzieła to i czytelnik się zastanawia : a ja to jeszcze żyję Uffffff |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 20 Grudnia 2008, 22:37
|
|
|
gorat, jak dla mnie "Kameleona" dobrze się roi / od marzenia roił rożne.../ a czyta jak czyta ..... |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
 |
Piotrek Rogoża
Lyterat

|
Wysłany: 20 Grudnia 2008, 22:38
|
|
|
Rafał, wywiad w nowej Lampie, a słowem się nie pochwalisz... Czy to właśnie tym mitycznym multitoolem chciałeś mnie wypatroszyć na Polconie...? |
_________________ Moje życie to Truman Show. W reżyserii Koterskiego.
www.piotrrogoza.wordpress.com |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek

|
Wysłany: 21 Grudnia 2008, 09:16
|
|
|
gorat, musisz zacząć znowu. Miesiąc temu (jak się nie mylę) był wywiad z Szostakiem. |
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
Wysłany: 21 Grudnia 2008, 16:25
|
|
|
dalambert: Odreagowanie? Może. We FNiN trup musi się słać rzadko.
gorat: Ja sobie całego Kameleona wyroiłem w głowie przecież. Roił mi się przez ponad pół roku.
Piotrek Rogoża: Tak, to właśnie ten multiool. Wciąż mi przykro z powodu tego incydentu, a w szczególności, że zakończyło się tylko na chceniu ;) A wywiad w Lampie zauważyłem wczoraj wieczorem. Tzn. pamiętałem, że go udzielałem, ale nie wiedziałem kiedy się spapierzy i skioszczy.
Adanedhel: Odkąd Urbi & Orbi robią te wywiady, uzupełniają braki w wywiadowaniu naszych. |
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
|
|
|
 |
Rafał
.
|
Wysłany: 29 Grudnia 2008, 12:14
|
|
|
Kameleona skonsumowałem, wypada chyba cosik napisać, nie?
Uwaga będę spojlerować
Rafal Kosik, to jest wyrobiona marka i nigdy na niczym sygnowanym ta marką się nie zawiodłem. Po rewelacyjnym Vertikalu pełen oczekiwań zasiadłem nad Kameleonem i mam logiczny zgryz. Skoro ziarna (?) kameleona swobodnie dyndają sobie w próżni i kumulują się w pobliżu planet to skąd wziął się statek zestrzelony nad Ziemią? Wiesz, chodzi mi o kwestię pierwszego poruszyciela, pierwszego wzorca. Bo skoro kameleon jest powszechny i przywdział formę ziemską (córka Samanty (?) z drugiej części), to dlaczego nie tą obcą - twórców zestrzelonego statku? A skoro jest tak jak autorze piszesz, to znaczy, ze Ziemia też jest kameleonem i byłoby to logiczne i spójne, ale wtedy kontakt z mieszkańcami innej planety nie powinien być zabójczy. Czy haczyk to są mutacje? Bardzo fajną zagadkę zadałeś, lubię takie klimaty. Jednakże aby coś sensownego napisać o Kameleonie muszę temat przetrawić na spokojnie, a na pewno przeczytać jeszcze raz. I już mnie ciągnie, w każdym razie polecam to każdemu.
Edit: A czy druga część książki nie była już gdzieś publikowana? Mam jakieś wrażenie deja vu.
Edit 2: pobieliłem co nieco |
Ostatnio zmieniony przez Rafał 6 Stycznia 2009, 08:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
Wysłany: 4 Stycznia 2009, 03:42
|
|
|
Hey! Założenie jest takie, że Kameleony są powszechną (może i jedyną możliwą) formą życia w kosmosie. Więc tak, Ziemia też jest zamieszkana przez Kameleona (o ile Ziemia to nasza Ziemia ;). A zestrzelony statek był z zupełnie innej planety. Pytasz kto był pierwszy? Prawdopodobieństwo, że my jest raczej małe. Pytasz o zabójczy kontakt? Starczy mały błąd w kopiowaniu DNA, by pożywienie wyglądające i pachnące niemal identyczne było dla nas niestrawne lub zabójcze. W obrębie jednej biosfery możliwy jest tylko jeden "system" białek.
Ostatni rozdział książki jest faktycznie opowiadaniem Na obraz i podobieństwo, publikowanym przed laty w SF.
pozdrawiam noworocznie
P.S. Spojlery coloruj na biało. |
|
|
|
 |
corpse bride
Marsjanin

|
|
|
|
 |
Rafał
.
|
Wysłany: 5 Stycznia 2009, 09:40
|
|
|
Rafal Kosik, dzięki, najlepszego w nowym roku |
|
|
|
 |
Madzik
Sky Captain

|
Wysłany: 5 Stycznia 2009, 14:42
|
|
|
Przeczytałam Kameloeona. Podobał mi się bardzo.
Więcej nie będę się rozpisywać, bo bym musiała elaborat na parę ładnych stron trzasnąć. A tak to spotkamy się kiedyś i pogadamy. Bo jest o czym.
Tylko czemu mi wszyscy mówili, że źle się kończy? Według mnie, wcale źle się nie kończy. Kończy się akurat bardzo sensownie, w sam raz...
|
_________________ Arma virumque cano |
|
|
|
 |
corpse bride
Marsjanin

|
Wysłany: 5 Stycznia 2009, 15:46
|
|
|
aha, tak się zamyśliłam nad tymi życzeniami, że zapomniałam, po co tu przyszłam. a przyszłam powiedzieć, że kupiłam kameleona bratu na gwiazdkę - jak przeczyta, to sobie pożyczę |
_________________ blog o życiu, blog o gotowaniu i galeria biżuterii. |
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
Wysłany: 5 Stycznia 2009, 17:51
|
|
|
Corpse: Nie pożyczaj od niego! Kup drugiego ;>
Madzik: Niektórzy uważają, że dobre zakończenie = happy end. Niby się zgadza, ale nie o to chodzi. Często bad end jest dobry. Właściwie to ja zazwyczaj stosuję się do tej zasady :) |
|
|
|
 |
Madzik
Sky Captain

|
Wysłany: 5 Stycznia 2009, 18:19
|
|
|
RafaŁ Kosik
A tu masz mnóstwo racji, bo czymże w istocie jest dobre zakończenie?
Dobre = zgodne z oczekiwaniami czytelniczymi? Gucio, czytelników jak mrówków i co i rusz któryś mruknie że on to by chciał inaczej.
Dobre = pasujące do książki? Znowu, jednemu pasuje a drugiemu nie bo tyle wersji tej samej książki ilu czytelników.
Dobre = dobre dla bohaterów? No i też porażka, bo to, co jeden by strasznie chciał, drugi ma w nosie. Kiedyś miałam dobrego męża, takiego o którym panny marzą: wysoki, przystojny, inteligentny, lekarz, domator. Rozwiodłam się szybciutko, bo może i był dobry ale zupełnie nie w tym kierunku co chciałam. I teraz mam dużo lepszego, choć, między nami mówiąc, straszny z niego bywa drań
Cholera, wychodzi na to, że nie ma dobrych zakończeń ani złych. Degustibusy rządzą. Ależ odkrywcze...
To ja powiem inaczej: mnie się takie zakończenie podobało.
Edit: literówka i takie tam... |
_________________ Arma virumque cano |
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
Wysłany: 7 Stycznia 2009, 01:57
|
|
|
Madzik napisał/a | I teraz mam dużo lepszego, choć, między nami mówiąc, straszny z niego bywa drań :wink: |
Czyta to forum? ;)
Co do zakończeń, to od dawna stosuję te, które MI się podobają. Mam wtedy pewność, że przynajmniej jedna osoba jest zadowolona :D |
|
|
|
 |
mawete
bosman

|
Wysłany: 8 Stycznia 2009, 15:04
|
|
|
A kiedy pociągnie za... |
|
|
|
 |
Rafal Kosik
Vampirella

|
Wysłany: 13 Stycznia 2009, 16:25
|
|
|
Ech... Plan jest taki, że na Polcon wznowię Marsa. Może tam dodam scenę z wajchą? ;) |
|
|
|
 |
andre
Szninkiel

|
Wysłany: 13 Stycznia 2009, 16:56
|
|
|