Marzenia o przyszłości Science-Fiction Fantasy i Horror |
Autor |
Wiadomość |
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 09:23
|
|
|
merula, kupić większą torbę, taka moja koncepcja
A ja ponownie chciałabym zauważyć, że ciągle te same szlaczki wokół stron zrobiły się już nudne... nie dałoby się ich choć trochę zmienić? |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Iwan
Żona astronauty
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 10:09
|
|
|
w sprawie formatu to popieram merule, |
_________________ ...i oplata mnie jedwabnymi rzemykami przydymionych swoich spojrzeń... [JHB]
wymień się książkami i nie tylko:
http://www.finta.pl/ref/iwan |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 10:39
|
|
|
merula, proponuję wydawanie SF na takim samym papierze, jak kiedyś "Rzeczpospolita" wychodziła |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 11:02
|
|
|
No i zszywana by była |
|
|
|
|
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 13:54
|
|
|
Rafał, ale wiesz, jak fajnie byłoby usiąść w metrze z TAKIM "SF" w dłoni i je rozłożyć? |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 14:01
|
|
|
Wow, cały wagon by zerkał przez ramię |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 17:42
|
|
|
merula napisał/a | z przyjemnością przywitałaby zmniejszenie formatu na rzecz ewentualnej grubości, żeby się łatwiej w torebce mieścił. |
Już kilka razy podnosiłam ten problem i powtórzę: Fenix był idealny. Co prawda nie naszam torebek, ale z plecakiem mam identyczny problem. |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
dareko
Gromozeka
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 18:07
|
|
|
ihan, ale magazyn ma sie sprzedawac, a mniejszy format, to mniejsza okladka, a mniejsza okladka, to mniejsza powierzchnia zachecajaca kupca w kiosku. |
_________________ Wiedzma wszystko wie!!!
IN NURS WE TRUST - Katowice 2009 |
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 19:16
|
|
|
Również z chęcią przywitałbym mniejszy format.
Poza tym powrót recenzji byłby wskazany, że się powtórzę. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 10 Grudnia 2008, 21:42
|
|
|
dareko, to co lepiej drukować w formie plakatu i sprzedawać w rulonach? Poza tym sorki, jestem samolubna i wybieram wygodę nad kapitalizm.
I wieksza okładka wcale nie zachęca, bo jest przywalona innymi gazetami i zwykle widać tylko tytuł, a nie całość okładki. Recenzje też chce. Chcę Paulinę Braiter. Może być w tandemie, te wspólne recenzje (nie pamiętam z kim niestety) były mniamuśne. A skoro została już stworzona świecka tradycja tandemów recenzetnów, to ... |
_________________ Boże chroń mnie przed ludźmi wykształconymi ponad swoją inteligencję. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 11 Grudnia 2008, 07:10
|
|
|
ihan napisał/a | Chcę Paulinę Braiter. Może być w tandemie, te wspólne recenzje (nie pamiętam z kim niestety) były mniamuśne | nie, nie, nie |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 11 Grudnia 2008, 07:20
|
|
|
A ja chcę, żeby polecanki wróciły |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
JohnDoe
Langolier
|
Wysłany: 11 Grudnia 2008, 10:20
|
|
|
Witchma napisał/a | A ja chcę, żeby polecanki wróciły |
Ja też. Dzięki nim trafiłem na kilka fajnych pozycji, których inaczej nigdy bym nie znalazł. |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 11 Grudnia 2008, 10:25
|
|
|
JohnDoe napisał/a | Witchma napisał/a:
A ja chcę, żeby polecanki wróciły
Ja też. Dzięki nim trafiłem na kilka fajnych pozycji, których inaczej nigdy bym nie znalazł. |
przyłączam się do apelu,
np. możemy pisać dłuższe polecanki we właśnie przeczytane, i NURS może te lepsze przedrukowywać, będzie miał za darmo,
edit: ale żeby Kruk nie zrozumiał, że może się zwolnić z własnych polecanek, to niemożliwe, myślałem bardziej o dwutorowym podejściu do tematu |
|
|
|
|
merula
Pani z Jeziora
|
Wysłany: 11 Grudnia 2008, 13:27
|
|
|
Witchma, nie chcę większej torby, bo wtedy w porywach mogłabym mieć problemy z dźwiganiem takowej. Już i tak walcząc z sobą mam torbę nie za dużą, a i tak czasami mam wrażenie, że urwie mi ramię, taka napakowana. |
_________________ Kobiety dzielą się na te, które nie wiedzą czego chcą i na te, które chcą, ale nie wiedzą czego. |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 11 Grudnia 2008, 13:44
|
|
|
merula, twardym trzeba być, nie miętkim |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Sergent
Langolier
|
Wysłany: 17 Grudnia 2008, 08:37
|
|
|
Brawo za numer 37, chociaż nie przeczytałem jeszcze całości. Mi akurat takie monotematyczne numery nie przeszkadzają (lubię różne typy fantastyki). Z fantasy zetknąłem się pierwszy raz czytając teksty Howarda o Conanie, może dlatego. Ale inni mogą być zawiedzeni, nie każdy może trawić fantasy. Widzę to zresztą po komentarzach do tekstów w tym numerze.
Właśnie o czymś takim myślałem zaczynając ten wątek. Tylko sądzę, że takie numery monotematyczne, mogą być numerami dodatkowymi (czy specjalnymi), wydawanymi na przykład co kwartał lub co pół roku, zwiazane z jakimś konkretnym tematem (tak jak tu). W takim numerze można też dodać kilka tekstów publicystycznych związanych z tematem. Można też przypomnieć młodszym czytelnikom kilka tekstów znanych już autorów i opublikowanych jakiś czas temu, do których dostęp może być teraz utrudniony. Rzadko teraz chce się przekopywać przez poprzednie roczniki czasopism, aby coś ponownie przeczytać. Z przyjemnością na przykład przypomniałem sobie "Regułę przetrwania" Drukarczyka.
Jak już wcześniej było tu pisane można też zrobić numery specjalne o fantastyce w różnych krajach. Na przykład z krajów byłego bloku wschodniego nie bardzo chcą teraz coś publikować, a myślę, że piszą coś tam ciekawego. Czy na przykład z dalekiego wschodu, zawsze z ich tekstami było krucho. Teraz przynajmniej nadrabiamy zaległości w ich filmach. |
_________________ "Wszyscy żyjemy w rynsztoku, ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy."- Oscar Wilde |
|
|
|
|
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 17 Grudnia 2008, 11:31
|
|
|
Grupowanie tematyczne to ciekawy pomysł, mimo że, siłą rzeczy, podobne zestawienia są mniej uniwersalne, jeśli chodzi o potencjalnych odbiorców. Raz na jakiś czas jest to jednak fajne urozmaicenie.
Można nawet z wyprzedzeniem organizować konkursy, a potem, ze zwycięskich tekstów, składać a to numer postapokaliptyczny, a to fantasy, a to spaceoperowy itd. |
|
|
|
|
Alex
Sky Captain
|
Wysłany: 25 Grudnia 2008, 13:05
|
|
|
Stormbringer napisał/a | Grupowanie tematyczne to ciekawy pomysł, mimo że, siłą rzeczy, podobne zestawienia są mniej uniwersalne, jeśli chodzi o potencjalnych odbiorców. Raz na jakiś czas jest to jednak fajne urozmaicenie. |
W pełni popieram.
Ja tylko marzę, żeby SFFiH wychodziło jak najdłużej |
|
|
|
|
ihan
iHan Solo
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 16:31
|
|
|
Ponieważ widzę, że akcja zmniejszania rozmiarów napotyka na twardy opór, czy dałoby się inaczej zszywać czasopismo? Nie wiem, może mam za krótkie ręce albo jakąś inna przypadłość, ale przy czytaniu w środkach komunikacji publicznej i w każdych innych nie w pełni komfortowych warunkach, czytanie nie jest wygodne, wymaga mocnego gięcia grzbietu. NF tak nie ma. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 16:41
|
|
|
ihan napisał/a | czytanie nie jest wygodne |
W pełni popieram. |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
Adon
Wiedźmin
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 17:10
|
|
|
A tu się przyłączę: też wolałbym szycie, niż klejenie. |
|
|
|
|
Witchma
Jokercat
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 17:18
|
|
|
Strasznie się trzeba nagimnastykować, żeby przeczytać kolumny wewnętrzne, nie niszcząc pisma. A w środkach komunikacji miejskiej to naprawdę wymaga ekwilibrystycznych zabiegów... |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 17:24
|
|
|
Wprawdzie w autobusach nie czytam (nie pamiętam kiedy jechałem), ale też wolę zszywane. |
|
|
|
|
Stormbringer
Marsjanin
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 17:30
|
|
|
Ja tam lubię klejone. Z boku są bardziej estetyczne. |
|
|
|
|
xan4
Tatuś Muminków
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 17:32
|
|
|
Stormbringer napisał/a | Z boku są bardziej estetyczne. |
to fakt, ale gorzej się czyta, po drugie na grzbiecie takie jakieś pofałdowane się czasami robią. |
|
|
|
|
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 18:13
|
|
|
już się takowa dyskusja kiedys odbyła |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
|
Chal-Chenet
cHAL 9000
|
Wysłany: 7 Marca 2009, 18:52
|
|
|
To tak jak "niezapominajka" na naszej klasie. Jesteśmy wdzięczni, tłum szaleje. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
|
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 8 Marca 2009, 14:23
|
|
|
Brakuje mi:
-recenzji polskich książek, tylko polskich! Gdyby magazyn zajmował się tylko naszą literaturą, to byłby wyróżnik na skalę krajową.
-Publicystyki trzymającej rękę na fantastycznym pulsie, a nie pożerającej własny ogon.
-Dyskusji, polemik, wyznaczania jakichś trendów. Skoro NF odpuściła, Czas Fantastyki bawi się w politykę i ideologię, to zrobiła się nisza i szansa na założenie koszulki lidera i dyktowanie warunków.
Żadnych gier, filmów, komiksów - czysta literatura. Jak najlepsze teksty plus krytyka, z którą autorzy będą się liczyć. |
|
|
|
|
Navajero
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 8 Marca 2009, 15:33
|
|
|
jewgienij napisał/a | Jak najlepsze teksty plus krytyka, z którą autorzy będą się liczyć. | A skąd weźmiesz liczących się krytyków? Znaczy: uczciwych, kompetetntnych i prominentnych? I dlaczego akurat autorzy mieliby się głównie z tą krytyką liczyć? Nie wystarczyliby liczacy się z krytyką czytelnicy i wydawcy? Chciałbyś, aby jakiś "autorytet" mówił autorom co i jak mają pisać? Bo to teraz panie takie prądy: to już niemodne, a tamto to Scheisse? Bój się Boga jewgienij... Prawdziwy pisarz to jednostka całkowicie autonomiczna, znaczy nie pisząca pod dyktando, nawet największych i autentycznych autorytetów. |
|
|
|
|
|