|
|
|
Laboratorium - Specjalizacje. |
Autor |
Wiadomość |
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 15:07 Laboratorium - Specjalizacje.
|
|
|
Oto miejsce gdzie nasi sanowni autorzy/autorki, moga poszukiwac wiedzy na tematy wszelakie!
Jeśli macie jakies pytania dotyczące "technikaliów" które chcecie przedstawic w swoim opowiadaniu, czy tez pytanie z innej dziedziny co do ktorego macie watpliwości czy "zagra" w tekście.
Pytajcie! W miare mozliwości i wiedzy postaramy sie wam pomóc, lub skierowac tam gdzie wiedze taką można znaleźć! |
_________________ Mam czarną koszulkę i piwo... jestem forpocztą sił chaosu.
I tylko konia osiodłać. I przez wrzosowiska, jak przez... |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 15:17
|
|
|
To niegłupi pomysł IMHO (no chyba że autorzy uważają inaczej ) i też kiedyś mi chodził po głowie. No ale nie mam się czym chwalić. Moja znajomość arabskiego jest mocno zwietrzała. Osobie nie znającej rosyjskiego to i owo mogłabym podpowiedzieć, ale są lepsi fachowcy ode mnie. Maniakalnie to ja grywałam na pianinie, zgromadziłam stos różnych piosenek, których i tak nie mam z kim i kiedy śpiewać, i zajmowałam się różnymi rodzajami robótek ręcznych (szydełko, druty, frywolitki) - przynajmniej o tym mogę opowiedzieć. Taki np. horror na XIX wiecznej pensji dla panien, z surową nauczycielką robótek w roli głównej, śmierć przez omotanie inteligentną koronką, bądź tortury zadawane sprzętem do robótek
Albo z innej beczki, hard SF ze zminiaturyzowaną załogą promu kosmicznego błąkającą się bezradnie wśród organelli komórkowych, bo i ta tematyka jest mi bliska
A tak precyzując - mam rzeczywiście dużo materiałów na temat bardzo różnych technik robótek: hafty, frywolitki, koronki klockowe, igłowe, tkactwo, robótki siatkowe, itd itp. Jeżeli miałoby się to przydać do dodania atmosfery jakiemuś staremu domostwu, czy do scharakteryzowania osoby - zapraszam.
Druga sprawa to biologia; sporo tłumaczyłam na temat ultrastruktury komórek roślinnych, trochę też o szkodnikach roślin itd, choć jakoś nie widzę zastosowania tegoż w literaturze. A może się mylę? |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 16:16
|
|
|
Po 1. Czemu wątek w tym dziale? Przecież pisząc tekst można mieć masę pytań bynajmniej nie związanych z szeroko rozumianą techniką.
Po 2. Godzilla się zareklamowała, to ja też Prawo, historia prawa, herpetologia z naciskiem na wężę, również jadowite, kynologia (głównie terriery typu bull oraz molosy). Trochę wiem o pająkach. |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
Godzilla
kocia mama
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 16:20
|
|
|
Super! Kto dalej? |
_________________ Blog
Kedileri çok seviyorum |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 16:33
|
|
|
o.. ja mogę się pytać o sprawy techniczne. Za to szczerze chętnie pomogę w ramach wszytkich przemyśleń co do stworów. Przemyśleń, znaczy nie mitologie itp, tylko jak ja to widzę Trochę z informatyki, ale głowy nie dam za prawdziwość tego co powiem, bo ciągle się uczę. Co jeszcze? Hmmm... w sumie to ja nic nie wiem, bo się uczę... a nauki dużo - czyli czasem po trochu ogółów, jakby ktoś potrzebował |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 16:57
|
|
|
dzejes napisał/a | Czemu wątek w tym dziale? Przecież pisząc tekst można mieć masę pytań bynajmniej nie związanych z szeroko rozumianą techniką. |
Pytać można o co kolwiek, co jest do tekstu potrzebne. Nikt za pytanie nie związane z technika lba nie urwie!
A moja "fiksacja", to militaria a zwlaszcza Luftwaffe i lotnictwo pokladowe na pacyfiku oraz broń pancerna ( panzerwaffe) z naciskiem na rok 44-ty. |
_________________ Mam czarną koszulkę i piwo... jestem forpocztą sił chaosu.
I tylko konia osiodłać. I przez wrzosowiska, jak przez... |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 17:08
|
|
|
Godzilla napisał/a | Super! Kto dalej? |
Ano, żeby było w obie strony, to proszę:
- blade pojęcie o historii sztuki, szczególnie malarstwa
- blade pojęcie o średniowieczu (ale nie od strony machania mieczem )
- zakony rycerskie, ze wskazaniem na dzieje joannitów
- może nie odpadłbym przy pierwszym pytaniu o dzieje konkwisty oraz wszystko, co się z tym wiąże po obu strnach Atlantyku
- mgła, która czasem sie przeciera, gdy mowa o Epoce Wielkich Odkryć
- astronomia
- astronautyka
- mity nie są mi obce, przynajmniej niektóre
Sporo książek historycznych poniewiera się na półkach, więc w razie czego mam w czym sprawdzić, gdyby ktoś potrzebował. |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
Piech
Hieronim Berbelek
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 20:44
|
|
|
Boję się napisać, że odpowiem na pytania o biologii, biochemii, czy fizyce, bo na tym wszystkim nie można się znać na wyrywki. No ale jak będę wiedział, to odpowiem.
Pewniej już czuję się w angielszczyźnie. Pół życia przegadałem w tym j ęzyku i nadal bardzo go lubię. |
_________________ Nie wyrabiam psychicznie, gdy skarpetki są nie do pary. |
|
|
|
|
Romek P.
Pan na Literkach
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 20:59
|
|
|
Logan napisał/a | Może zadam od razu zadanie do rozwiązania. Potrzebuję wiedzieć jakie stopnie wojskowe obowiązują we współczesnej Bundeswehrze. Guglałem, ale niestety nie znam niemieckiego.
Pomożecie? |
Logan, to może by podzielić Laborkę na dwie? W jednym (bo ja wiem? Laboratorium_Przegląd Możliwośći"? albo jakos tak) zgłoszenia, w czym kto może pomóc. A w drugim - Laboratorium_Pytania?, na przykład, same pytania. Bo inaczej może się to wszystko trochę pomieszać?
Ale to tylko luźna myśl do rozważenia. |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
|
Lu
Marsjanin
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 21:15
|
|
|
Nie wiem czy moja wiedza przyda się na coś.... generalnie posiadam wiedzę powierzchowną z różnych dziedzin.
Najlepiej to chyba znam sie na wydawaniu z siebie dźwięków , ze szczególnym uwzględnieniem śpiewu techniką klasyczną. A więc dykcja, impostcja, fonacja, techniki oddechowe itp. Oczywiście za tym idzie znajomość opery i operetki - nawet jeżeli czegoś nie wiem to mam trochę literatury - mogę sprawdzić.
Poza tym koty rasowe - mniej wiecej orientuję się jakie cechy charakteru przypisane są do poszczególnych ras; współprowadziłam również hodowlę i jeździłam na wystawy więc znam trochę typy i nomenklaturę techniczną.
Interesuję sie również marketingiem z akcentem na reklamę (mam trochę literatury).
No i oczywiście znam się na kobietach - ta wiedza jest niedostępna lub mocno ograniczana dla większości panów na tym forum, więc służę radą
Zapomniałam o rachunkowości i prawie podatkowym - ale jeżeli ktoś napisałby powieść w realiach podatkowych Polski, krytycy zjedliby go za brak logiki |
_________________ Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest lodówka. |
|
|
|
|
Logan
Paskud
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 21:27
|
|
|
Cytat | Logan, to może by podzielić Laborkę na dwie? W jednym (bo ja wiem? Laboratorium_Przegląd Możliwośći? albo jakos tak) zgłoszenia, w czym kto może pomóc. A w drugim - Laboratorium_Pytania?, na przykład, same pytania. Bo inaczej może się to wszystko trochę pomieszać?
Ale to tylko luźna myśl do rozważenia.
|
Zrobione. Pytania i odpowiedzi wpisywać tutaj. |
_________________ Życie to chytra sztuka! Jak tylko masz wszystkie karty w ręku, zaczyna grać z tobą w szachy... |
Ostatnio zmieniony przez Logan 17 Marca 2006, 21:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Argael
Yoda
|
Wysłany: 17 Marca 2006, 21:29
|
|
|
Ja się mogę przysłużyć znajomością języka japońskiego i jako taką wiedzą o tym kraju.
Poza tym teraz pracuję w fabryce produkującej silniki diesla do samochodów osobowych. Co prawda jako pracownik administracji mam marne pojęcie na temat szczegółów technicznych, ale zawsze mogę zapytać jakiegoś inżyniera z sąsiedniego biurka. |
_________________ 今という時は二度と戻らないんだから。一期一会だぞ。 |
|
|
|
|
Vykosh
Mechagodzilla
|
Wysłany: 19 Marca 2006, 11:13
|
|
|
U mnie pewnie nic przdatnego nie ma
Mogłbym coś poradzić z ekeonomią, marketingiem, bankowością, ewentualnie jakimiś intrumentami giełdowymi No i może coś o telekomunikacji. Ale to wszystko pewnie słaby wkład do opowiadań
Coś mogę też o teorii i praktyce stretegii i zarządzania, ale to też słabe do opowiadań jest
Z dziwniejszych rzeczy - mogę cos poodpowiadać o subkulturze gotyckiej i tym z czym się wiąże. Mogę trochę poopowiadać o mitach związanych z wampirami i trochę o różnych innych.
Językowo mogę coś się podpytać małżonki o rumuński lub francuski. I o Rumunie jak taką też
I moze coś o komputerach i informatyce, ale na 100% będą tu lepsi. Od fizyki też będą |
_________________ The more people I meet, the more I love my battleaxe. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum