Ulubiony niefantastyczny bohater literacki |
Autor |
Wiadomość |
Alkioneus
Sky Captain

|
Wysłany: 21 Stycznia 2006, 16:28 Ulubiony niefantastyczny bohater literacki
|
|
|
Czyli jaka postać literacka spoza fantastyki wywarła na Was niezatarte piętno. Moim niekwestiowanym faworytem jest książę Andrzej skreślony przez Tołstoja w "Wojnie i Pokój". Niesamowita postać prowadzona piórem mistrza, tak pełna przemian, że prawie niemożliwa do scharakteryzowania. |
_________________ sposób na rzucenie palenia: za każdą godzinę bez fajki zapal sobie, zasłużyłeś. |
|
|
|
 |
Logan
Paskud

|
Wysłany: 21 Stycznia 2006, 19:39
|
|
|
John Kelly alias John Clark z powieści Clancy'ego, zwłaszcza w "Bez skrupułów". Kilku inny jeszcze by się znalazło, ale akurat ten przyszedł mi pierwszy do głowy. |
_________________ Życie to chytra sztuka! Jak tylko masz wszystkie karty w ręku, zaczyna grać z tobą w szachy... |
|
|
|
 |
Iscariote
Wiedźmikołaj

|
Wysłany: 21 Stycznia 2006, 20:13
|
|
|
Dirk Pitt z książek Cilve'a Cusslera. Wymiata człowiek. To by sie tyczyło książek a co do filmowych bohaterów to Hamlet zagrany przez Mela Gibsona (Hamlet w dramacie też świetny - moja ulubiona książka niefantastyczna) |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
Łukasz Śmigiel
Narzeczona Frankensteina

|
|
|
|
 |
Iscariote
Wiedźmikołaj

|
Wysłany: 22 Stycznia 2006, 12:05
|
|
|
Cytat | A Cussler to jest niefantastyczny? |
A jest? |
|
|
|
 |
Argael
Yoda

|
Wysłany: 26 Stycznia 2006, 12:27
|
|
|
Richard Sharpe z serii powieści Bernarda Cornwella. Co prawda znam go z filmów, które powstały na podstawie książek, ale to przecież bohater literacki. |
_________________ 今という時は二度と戻らないんだから。一期一会だぞ。 |
|
|
|
 |
inquisitor
Jaskier
|
Wysłany: 26 Stycznia 2006, 23:43
|
|
|
I jak dlugo bym nie myslal ciagle Woland choiciaz jego za postac nie fantastyczna raczej trudno uznac |
_________________ Jam jest częścią tej siły która wiecznie pragnąc zła wiecznie czyni dobro |
|
|
|
 |
Vened
Indiana Jones

|
Wysłany: 26 Stycznia 2006, 23:47
|
|
|
Petroniusz z Quo Vadis. Fanem tej ksiażki bynajmniej nie jestem, ale to mój ulubiony bohater literacki spośród wszystkich, także tych fantastycznych. |
_________________ www.rybitzky.salon24.pl |
|
|
|
 |
Lu
Marsjanin

|
Wysłany: 26 Stycznia 2006, 23:51
|
|
|
Pollyanna - zafascynowało mnie jej podejście do świata. Miałam 10 lat... |
_________________ Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest lodówka. |
|
|
|
 |
Romek P.
Pan na Literkach

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 10:27
|
|
|
inquisitor napisał/a | I jak dlugo bym nie myslal ciagle Woland choiciaz jego za postac nie fantastyczna raczej trudno uznac |
Ja chciałem Wolanda wymienić. Ale to zdecydowanie fantastyczna (w każdym aspekcie) postać |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
 |
Iscariote
Wiedźmikołaj

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 17:51
|
|
|
co do tego czy szatan istnieje mozna dyskutowac długo |
|
|
|
 |
Lu
Marsjanin

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 18:21
|
|
|
Jest jeszcze Behemot zakąszający wódeczkę śledzikami. Ale w tym nie ma nic nadzwyczajnego, bo przecież wszystkim wiadomo że "rybka lubi pływać" |
|
|
|
 |
dzejes
prorok

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 20:12
|
|
|
Moim bezapelacyjnym idolem jest Dr. Dolittle. To chyba fantastyka, ale mnie całkowicie i totalnie pochłonęło.
Wybrałem dlatego, że teraz już nie jestem w stanie wskazać żadnego bohatera, który utknąłby mi w głowie.
A Dolittle to czasy sielskiego dzieciństwa kiedy to liczba lektur zaykała się dośc rozsądną liczbą, więc i wybór ulubieńców był mniejszy.
Stąd:
- mój zachwyt wiktoriańską Anglią (oglądam filmy w rodzaju Dumy i uprzedzenia, czy Targu próżności wsłuchując się w język)
- lekkie walnięcie na punkcie zwierząt (mam -naście węży)
- zamiłowanie do fantastyki - po tym płynnie przeszedłem do Julka Verna (na ubitej ziemi spotkam się z każdym, kto będzie zaprzeczał literackim walorom 5 tygodni w balonie)
- no i wyczucie na brak logiki -> moją ulubioną postacią była świnka z zapałem pałaszująca jajecznicę na bekonie (kanibal?!)
Póżniej jeszcze tylko Holmes (a może raczej jego starszy brat ) i Challenger zrobili na mnie podobne wrażenie.
Ach... Chyba zaraz poszukam sobie i "wrzucę na ruszt" coś H. Loftinga |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
 |
Romek P.
Pan na Literkach

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 21:11
|
|
|
Iscariote napisał/a | co do tego czy szatan istnieje mozna dyskutowac długo |
No tak, złapałeś mnie na moim światopoglądzie
Ale będę się dzielnie bronił: w Piśmie Świętym nic nie ma o postaci zwanej Wolandem. |
_________________ Strona autorska: http://romualdpawlak.pl |
|
|
|
 |
Iscariote
Wiedźmikołaj

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 22:06
|
|
|
Cytat | Ale będę się dzielnie bronił: w Piśmie Świętym nic nie ma o postaci zwanej Wolandem. |
Nie wiadomo jak diabeł, czart, szatan, (tu wstaw co chcesz) sam siebie nazywa
I tu mi sie nasuwa przy okazji piekny cytat. Ściśle powiązany z moim nickiem
"Skąd wiadomo, że wasz bóg nie jest szalony?" ale to tylko tak mi sie skojarzyło. Bo tak naprawde o Bogu, bogach i szatanie nic pewnego nie mamy |
|
|
|
 |
Lu
Marsjanin

|
Wysłany: 27 Stycznia 2006, 22:42
|
|
|
dzejes napisał/a |
- lekkie walnięcie na punkcie zwierząt (mam -naście węży)
|
A piesek ? |
|
|
|
 |
dzejes
prorok

|
Wysłany: 28 Stycznia 2006, 10:19
|
|
|
Lu napisał/a |
A piesek ? |
Piesek jest standardowy.
Gdybym napisał, że jestem walnięty bo mam psa, to zabrzmiałoby to trochę głupio |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
 |
gorat
Modegorator

|
|
|
|
 |
elam
Gremlinek

|
Wysłany: 29 Stycznia 2006, 19:56
|
|
|
ja tez Petroniusz z Quo vadis, i ogolnie,
bohaterowie Sienkiewicza - Wolodyjowski, Kmicic , ale przede wszystkim Ketling Hastling von Elgin...
ee, i, nie krzyczcie, Jacek Soplica.. to tak na szybko, z polskiej literatury. o zagranicznej pomysle.. . |
_________________ Ten się śmieje, kto umrze ostatni. |
|
|
|
 |
Duke
Darth Vader

|
Wysłany: 30 Stycznia 2006, 13:56
|
|
|
Z takiej popularnej to Trap i jego kluczowy personel - z cyklu o Trapie (pierwsa i trzecia częśc wymiata) |
_________________ Cynizm i sarkazm mam w zakresie standardowych usług. Drobne złośliwosci dla stałych klientów gratis.
Mnie tez dopadl kryzys.. jem splesnialy ser, pije stare wino i jezdze autem bez dachu... |
|
|
|
 |
Taclem
Alien

|
Wysłany: 31 Stycznia 2006, 15:02
|
|
|
U mnie to będzie zdecydowanie Robin Hood, również ten tradycyjny. Dopiero serial emitowany na Polshicie ostudził mój zapał |
|
|
|
 |
Iscariote
Wiedźmikołaj

|
Wysłany: 31 Stycznia 2006, 15:21
|
|
|
Jeszcze Hrabia Monte Christo Bardzo mi sie podobała ta postac. Ksiązka klasyka, a serial z Gerardem Depardieu świetny:] |
|
|
|
 |
Samowiła
Tom Bombadil

|
Wysłany: 7 Lutego 2006, 13:32
|
|
|
Taclem napisał/a | Dopiero serial emitowany na Polshicie ostudził mój zapał Smile |
Ale chyba nie z Michaelem Praedem?! Bo by mnie chyba wzburzenie ogarnęło...
Jeśli chodzi o literaturę niefantastyczną (choć zdecydowanie nie do końca) to szczególnie czuję się związana z bohatertem jednego z opowiadań B.Schulza, Wujem, który zamienił się z czasem w dzwonek do drzwi...
(W ogóle Bruno Schulz jhest moim zdaniem największym polskim i nie tylko pisarzem. Kto jeszcze nie czytał, natychmiast biec wypożyczyć!). |
_________________ <i>Człowiek jest tylko nieważnym momentem w życiu przedmiotów</i> |
|
|
|
 |
krisu [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lutego 2006, 21:48
|
|
|
dzejes napisał/a | Moim bezapelacyjnym idolem jest Dr. Dolittle |
Czytałem jak byłem młody, tak w wieku 9, 10 lat. Podobało mi się.
A moim idolem nie fantastycznym to są chyba Old Shatterhand i Winnetou. No i Tomasz Wilmowski. Czytałem Maya i Szklarskiego jak miałem 10-15 lat. Potem książki się skończyły, a ja złapałem bakcyla fantastyki i poza lekturami nic innego z beletrystyki już nie czytywałem. |
|
|
|
 |
Rafał
.
|
Wysłany: 10 Lutego 2006, 08:45
|
|
|
Przypomniało mi się!!!
LESIO oczywiście, to postać z którą czuję pokrewieństwo dusz , osoba bliska ideowo .
Dla niezorientowanych: Lesio, Joanny Chmielewskiej, książka dla której napisania Joanna się urodziła. Reszta jej twórczości jest w tym kontekście nieistotna. |
|
|
|
 |
sulka
Indiana Jones

|
Wysłany: 10 Lutego 2006, 10:14
|
|
|
krisu napisał/a | A moim idolem nie fantastycznym to są chyba Old Shatterhand i Winnetou. No i Tomasz Wilmowski. Czytałem Maya i Szklarskiego jak miałem 10-15 lat. |
Dokladnie jak ja! Mam jeszcze w domu ze 20 ksiazek Maya i kilka Tomkow Szklarskiego. Oprocz tego byly jeszcze wszystkie owczesne Samochodziki Nienackiego i ksiazki Nizurskiego oraz Bahdaja
Rafał napisał/a | LESIO oczywiście, to postać z którą czuję pokrewieństwo dusz , osoba bliska ideowo . |
Rewelacja! Chetnie bym przeczytal jeszcze raz, ale jakos nigdzie nie widzialem ostatnio |
_________________ That is not dead which can eternal lie,
Yet with strange æons even death may die. |
|
|
|
 |
Vykosh
Mechagodzilla

|
Wysłany: 10 Lutego 2006, 10:36
|
|
|
Ahh, na wspomnienie o ksązkach Szklarskiego lezka się w oku kręci. May rowniez, chociaż Tomek Wilmoski jako, że miał polski charakter był bliższy...
Czytałem jeszcze sporo MacLeana i podobnych - to chyba tez nie fantastyka
A z nie fantastycznych bohaterów to chyba mój ulubiony byłby Sherlock Holmes |
_________________ The more people I meet, the more I love my battleaxe. |
|
|
|
 |
Last Viking
Klapaucjusz

|
Wysłany: 13 Lutego 2006, 15:03
|
|
|
Andrzej Kmicic z powieści Sienkiewicza - postać romantyczna, tragiczna w swoich wyborach, niezły rębajło i charakternik |
_________________ http://domagalski.kawerna.pl |
|
|
|
 |
Angelus
Han Solo

|
Wysłany: 13 Lutego 2006, 16:22
|
|
|
Hrabia Monte Christo i Jean Valjean-bohater Nędzników Wiktora Hugo. Te postaci na trwałe pozostają bliskie memu sercu choć czytałam obie powieści bardzo dawno temu. Bedzie trzeba je sobie kiedys odświeżyć... |
_________________ Nie wylewaj wacpan piwa.:) |
|
|
|
 |
|