POMOCYYY!!! |
Autor |
Wiadomość |
harry_mason86
Gollum
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 15:11 POMOCYYY!!!
|
|
|
Witam! Mam do wszystkich Szanownych Forumowiczów ogromna prośbę!! Otóż wykonuje na ustna maturę z języka polskiego prezentację na temat: "Science fiction a fantasy. Odwołując się do wybranych przykładów literatury fantastycznej, zaprezentuj podobieństwa i różnice w kreacji bohatera przedstawionego w obu odmianach gatunkowych." I w ziwiązku z tym potrzebuję neologizmy związane z rozwojem nauki i techniki i ogólnie z science-fiction. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł podsunąc mi parę pomysłów, wraz z wyjaśnieniem co to jest z góry dziekuje!! |
_________________ ...The fear of blood tends to create fear for the flesh... |
Ostatnio zmieniony przez harry_mason86 8 Lutego 2006, 23:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 15:14
|
|
|
Nie wiem czemu nasuwa mi się powiedzenie "Skoro naważyłeś piwa ..."
Moje kondolencje. |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:01
|
|
|
Szok... chłopie... trzeba było cos łatwiejszego wybrać.. a ja matury jeszcze bac sie nie musze.. i tak pisze rok później niż normalny człek |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:11
|
|
|
Rafał napisał/a | Nie wiem czemu nasuwa mi się powiedzenie Skoro naważyłeś piwa ... |
Ej, nie przyzwyczajaj człowieka przed maturą do widoku błędów ortograficznych, bo jeszcze mu zostanie.
(Tytułem wyjaśnienia: warzyć=gotować.) |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:15
|
|
|
Ludzie, nie krytykujcie człowiek, tylko mu pomóżcie. Zastanawiacie sie, czemy fantasyka przestaje byc popularna, a jak ktos po nia siega, to z niego drwicie. On nie szuka współczucia, ale odrobiny pomocy. |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:46
|
|
|
Jak przeczytalem tytul " Science fiction a fantazy.", to przed oczami staneła mi jak zywa scena kolejnej konfrontacji miedzy fantazjanami a esefczykami.
Bo co on chce porównywac? Fundacje z Wladcą...? Conana z Pirxem?
Neologizmy?
Nasuwa mi sie jeden: Sputnik. |
_________________ Mam czarną koszulkę i piwo... jestem forpocztą sił chaosu.
I tylko konia osiodłać. I przez wrzosowiska, jak przez... |
|
|
|
|
joe_cool
Babe - świnka z klasą
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:50
|
|
|
ja koledze mogę polecić wątek tego forum (o ile sam jeszcze nie znalazł) - jaki gatunek fantastyki lubicie najbardziej? http://www.science-fictio...352&view=newest |
_________________ "Work is the curse of the drinking classes." O.Wilde |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 16:55
|
|
|
No niewiem, wydaje mi sie że bardziej mu chodzi o to zeby ktos wyjaśnil mu co to jest czarna dziura itd. |
|
|
|
|
Iscariote
Wiedźmikołaj
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 17:22
|
|
|
harry_mason86 napisał/a | podobieństwa i różnice w kreacji bohatera przedstawionego w obu odmianach gatunkowych. |
Kreacja bohatera...czyli co? na czym polega proces tworzenia postaci w fantasy i w sf? według mnie jest taki sam w kazdym gatunku
harry_mason86 napisał/a | neologizmy związane z rozwojem nauki i techniki i ogólnie z science-fiction. |
a co to ma do kreacji bohatera? |
|
|
|
|
dzejes
prorok
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 17:30
|
|
|
Chętnie pomogę, ale powiedz mi co mają wspólnego neologizmy, które są Ci potrzebne z tematem prezentacji? |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
|
Dunadan
Abraham van Helsing
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 18:12
|
|
|
Choroba... rzeczywiście trudna sprawa... ostatnio tych nbeologizmó to sie od cholery zrobiło, szczególnie związanych z komputerami. Ale trzeba uważać by rozrónić neologizm od komputerowego slangu... czy też naukowego slangu |
_________________ www.badelek.com
Luck yourself |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 18:16
|
|
|
Ano wlasnie, moze pytajacy pofatygował sie i doprecyzowal o co mu chodzi i czego mu trzeba? |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 18:51
|
|
|
No kurde temat ciekawy tyleż samo co trudny. Nie to, co mój
Ale ja tu wiele nie pomogę - na sci fi się nie znam. Ale kreacja bohatera nie wydaje mi się zbytnio różnić.
I niech ktoś wyedytuje tego pierwszego posta i skasuje pogrubienie |
|
|
|
|
Miria [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 22:26
|
|
|
Harry_mason86, pisałam pracę magisterską o neologizmach w science-fiction, ale tylko na przykładzie książek P.K. Dicka, interesuje Cie to? Moge coś podesłać, ale większość materiałów jest po angielsku. |
|
|
|
|
harry_mason86
Gollum
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 23:30
|
|
|
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i za przejęcie się moim problemem
A teraz pare wyjasnień:
1. Iscariote napisał/a | Kreacja bohatera...czyli co? na czym polega proces tworzenia postaci w fantasy i w sf? według mnie jest taki sam w kazdym gatunku |
ja uważam, że autor tego tematu prezentacji, pisząc "kreacja bohatera" miał na mysli sposób jego przedstawienia, a nie tworzenia.
2. dzejes napisał/a | Chętnie pomogę, ale powiedz mi co mają wspólnego neologizmy, które są Ci potrzebne z tematem prezentacji? |
Neologizmy są mi potrzebne do ogólnego wyjaśnienia pojęcia SF, a do kreacji bohatera przejde w dalszej części prezentacji:)
3. Rodion napisał/a | Ano wlasnie, moze pytajacy pofatygował sie i doprecyzowal o co mu chodzi i czego mu trzeba? |
już precyzuje:) potrzebuję nazw, opisów, wyrazów nowo utworzonych, które nazywają rzeczy związane z SF, które używane sa w powieściach SF, moja wdzięcznośc sięgnęłaby zenitu, gdybym jeszcze wiedział co oznacza, lub opisuje dany neologizm i z jakiej książki pochodzi, przynajmniej autor który go użył. Wiem że za dużo wymagam, ale sam szukam całymi dniami, ale moje poszukiwania spęłzają na niczym...może nie potrafie szukać??
Miria byłbym ogrrrromnie wdzięczny, gdybyś mi coś podesłała!!:D Jesli mieszkasz w Katowicach to zapraszam na kawe:) jeśli reflektujesz, to dogadamy się gdzie i kiedy
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam wszystkich!!!! |
_________________ ...The fear of blood tends to create fear for the flesh... |
|
|
|
|
Rodion
Agent Chaosu
|
Wysłany: 8 Lutego 2006, 23:40
|
|
|
A to znalazleś?
Robot ( chba nie trzeba wyjaśniać co to? ) - Karel Czapek "R.U.R". |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 9 Lutego 2006, 04:22
|
|
|
Anko napisał/a | Ej, nie przyzwyczajaj człowieka przed maturą do widoku błędów ortograficznych, bo jeszcze mu zostanie. |
W myślach mi czytasz!!! Wieczorem przypomniało mi się to "naważyłeś" i dopiero olśniło mnie, że to nie od wagi tylko od waru Tylko, że nadaje z kompa w robocie i nijak nie mogłem wyedytować, a i teraz już musi tak zostać. Nie wiem czy w Wordzie autokorekta by podkreśliła, ale na tyle zdaje się na nią, że jak jej nie ma to walę byka za bykiem. I niech ktoś powie, że komputer nie ogłupia! |
|
|
|
|
Miria [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lutego 2006, 14:24
|
|
|
harry_mason86 napisał/a | Miria byłbym ogrrrromnie wdzięczny, gdybyś mi coś podesłała!! Jesli mieszkasz w Katowicach to zapraszam na kawe:) jeśli reflektujesz, to dogadamy się gdzie i kiedy |
Podesłałam, potwierdź otrzymanie. Co do kawy, to po pierwsze, jestem zupełnie skądinąd, po drugie, daję się zaprosic wyłącznie na piwko |
|
|
|
|
mawete
bosman
|
Wysłany: 9 Lutego 2006, 14:28
|
|
|
Chyba podobny temat był gdzieś w offtopach... popatrz też tam... Było coś też na forym NF ale nie pamiętam gdzie - zapytaj Nivak |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 10 Lutego 2006, 03:16
|
|
|
Po pierwsze, musisz się zdecydować na bibliografię. Całej SF i fantasy nie omówiłbyś przez całe życie. A 20 minut (tyle chyba trwa prezentacja?) jak wiem z doświadczenia, potrafi baaardzo szybko uciec.
harry_mason86 napisał/a | zaprezentuj podobieństwa i różnice w kreacji bohatera |
harry_mason86 napisał/a | ja uważam, że autor tego tematu prezentacji, pisząc kreacja bohatera miał na mysli sposób jego przedstawienia, a nie tworzenia. |
Tak z głowy to mi ciężko poradzić, ale wydaje mi się, że łatwiej wskazać podobieństwa - wspólne zresztą dla całej literatury przygodowej. Na pewno są na ten temat opracowania - jeśli masz "ludzkiego" nauczyciela, spytaj go - albo idź do biblioteki pedagogicznej, czy podobnej (szkolna z samymi lekturami pewnie takiego materiału nie posiada) i poszukaj w odpowiednim dziale merytorycznym. Na szczęście, coraz więcej bibliotek ma wyszukiwanie komputerowe.
Polecam też http://www.ufd.pl, jeśli jeszcze tam nie byłeś - tam znajdziesz ludzi z podobnymi problemami. |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
|
Haletha
Zielony Ludzik
|
Wysłany: 12 Lutego 2006, 12:57
|
|
|
Temat ciekawy - jak wszystko, co niewykonalne. Wymyślili go poloniści? Dziwne. Różnice pomiędzy F a SF oczywiście istnieją, vide polecany już przez Joe temat, ale pomiędzy wizerunkami bohaterów?
Nie wiem, może sugerując się pierwotnymi załóżeniami gatunku możnaby założyć, że bohater fantasy powinien być postacią archetypiczną, reprezentującą jakąś określoną postawę (np. mag u Tolkiena - naukowiec w typie pustelnika, u Le Guin człowiek ćwiczący wewnętrzną siłę), a w SF indywidualnym śmiertelnikiem w obliczu jakichś zmian cywilizacyjnych, ale to tylko teoria bardzo rozmijająca się z praktyką. Podsumowywując: ja tam nie mam pojęcia:) Kreacja świata - rozumiem; ale bohatera? Dla mnie niewykonalne. |
_________________ Pewien król miał dwóch synów. Jednego starszego, drugiego zaś młodszego.
----------------------------------
Daj się porwać przygodzie! Forumowa powieść w odcinkach czeka na ciebie! |
|
|
|
|
Vykosh
Mechagodzilla
|
Wysłany: 13 Lutego 2006, 14:32
|
|
|
Problem w tym, ze pewnie różnic w kreacji bohatera za dużych nie ma - chyba, że na poziomie statystycznym, ale to ma być chyba na polski a nie na metody numeryczne
Jedyną różnicą przychodzącą do głowy jest w F:
a) bohater jest heroiczny, czyli znacznie w czymś lepszy od przeciętniaka - albo lepiej rąbie mieczem jak Conan albo czaruje jak Gandalf albo ....
b) w F klasycznej występuje drużyna, gdzie każdy ma swoje zadanie, motyw z większości RPG, ale częsty w literaturze
c) celem bohatera jest klasyczna walka ze złem (nie zawsze) spersonifikowanym przez jakiegoś antybohatera
w SF:
a) często bohater to zwykły człowiek, ale w typie pozytywnego rozrabiaki
b) często to koleś zbuntowany lub/i stojący poza systemem, typu Neo, Sneer, detektyw (nie pamiętam jak się nazywał) u Dębskiego, Stalowy Szczur, koleś z Planety Śmierci, etc
c) często bohater w intrygę zostaje wplątany przez przypadek
d) celem bohatera jest po prostu przeżycie, lub zdobycie czegoś, rzadziej ratowanie świata
To tyle co mi na szybko przychodzi do głowy, ale to tylko stereotypy, bo mnóstwo autorów kreuje bohaterów w zupełnie inny sposób. |
_________________ The more people I meet, the more I love my battleaxe. |
|
|
|
|
|