A może by tak... |
Autor |
Wiadomość |
Biały Miś
Jaskier
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 13:19
|
|
|
Gustaw G.Garuga napisał/a | Nie odpowiedziałeś Biały Misiu na moje pytanie o Krzyk, ja jednak odpowiem na Twoje o Nostromo |
Wstyd sie pewnie przyznać alę nie kojarzę trylogii Krzyk ani Wrzask
Ale pocieszam się bo czytałem i oglądałem dużo innych losowo wybranych rzeczy.
pozdrawiam |
_________________ Tolerancyjni nie tolerują nietolerancyjnych |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 13:22
|
|
|
Kwestia gustu. A co do logiki, jakieś przykłady? |
|
|
|
|
Anko
Niki
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 16:25
|
|
|
Zastanawiam się, dokąd ta dyskusja prowadzi...
Bo jeżeli (co bardzo prawdopodobne) nie da się rozgraniczyć gatunków fantastyki, to zawartość pism fantastycznych musi pozostać w gestii uznaniowej. Tak jest i tak będzie. I tak jest chyba nawet najlepiej. A właściwie o co chodzi, Biały Misiu?
Bo rozumiem postulat: horror nie nęci - wyciąć go - ale wpierw to trzeba zdefiniować...
Zapewne, jak zwykle rozumiem źle i opacznie. Proszę w takim razie wybaczyć. |
_________________ 生きる事 それが俺の償いだ。(SoulCalibur3) |
|
|
|
|
Biały Miś
Jaskier
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 16:32
|
|
|
Czarny napisał/a | Kwestia gustu. A co do logiki, jakieś przykłady? |
Nie są potrzebne. Wystarczy zastanowić sie nad tym co byłoby gdyby człowieka pozbawić uczuć(?). Co napędzałoby osiągnięcia techniczne tu: samochody, wstrzykiwane lekarstwa wielkie ekrany.
Co napędzałoby ludzi do łażenia do pracy wielką szarą kupą. Przecież strach to uczucie. A co z pędem do kariery do wypełniania swoich obowiązków. Wszystko to oparte jest na tropizmach (patrz uczuciach). Logika pomysłu jest absurdalna.
Ukrycie wielkiego podziemia z partyzantami i bronią zdolna do załatwienia legalnej uzbrojonej władzy za szafą jest śmiechowate. Juz nie pytam co ta ekipa jadła tylko gdzie wydalała?
Pozostałe to typowe śmiechostki o facecie tak wyszkolonytm że kroi kilku wyszkolonych facetów jak chce Jak w Komando czy innym Bruce Lee.
Oczywiście bohater ma być najlepszy ale jak ktoś przesadzi to ja mu nie wierzę.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Biały Miś
Jaskier
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 16:37
|
|
|
Anko napisał/a | Bo rozumiem postulat: horror nie nęci - wyciąć go - ale wpierw to trzeba zdefiniować... |
Wszystko płynie dyskusja również.
Postulat mocno egoistyczny z mojej strony. Zamiast horroru wolałbym twardą SF. Ale ja postulowałem małą ankietkę badawcza. Dla NURSA to pikuś wykonać ankietkę by zobaczyć co "lubieją" czytelnicy.
A zadaniem NURSA jest zrobić tak by pismo nie padło oraz by nie schlebiać wyłącznie gustom czytelników a troszkę czytelnika naprowadzać w nieznane rejony
pozdrawiam |
|
|
|
|
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 10 Stycznia 2006, 19:02
|
|
|
Nie wiem czy obowiązkowość i rutyna, to aż takie "gorące" uczucia. Oczywiście, że nie wycięli całkiem uczuć, ale potężnie je stłumiono. Chodziło bardziej o zapaleńców, gorące głowy, wywrotowe myśli, itd. Za szafą o ile pamiętam było puste pomieszczenie, z którego dopiero schodziło się do podziemi. W sztukach walki tak się przyjęło, że mistrz potrafi pokonać nawet "kilku" przeciwników. Oczywiście walki są przesadzone dla większej widowiskowości, ale taki już urok filmów akcji. |
|
|
|
|
Gustaw G.Garuga
Bakałarz
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 04:06
|
|
|
Biały Miś napisał/a | Wstyd sie pewnie przyznać alę nie kojarzę trylogii Krzyk ani Wrzask |
"Krzyk" to thriller Wesa Cravena, traktuje o nożowniku ukrywajacym się pod maską krzyczącego ducha, który za cel obrał sobie znudzonych amerykańskich nastolatków, a zwłaszcza jedną taką brunetkę. "Wrzask" to już mój wymysł, tzn. co by było gdyby pewne elementy thrillera w "Krzyku" zamienić na elementy horroru - powstałby właśnie "Wrzask". Chciałem na tym przykładzie pokazać różnice między horrorem a thrillerem. Zgadzam się bowiem z Anko, że horror (jak i inne gatunki) trzeba najpierw zdefiniować.
A wracając do meritum - pismo nosi nadtytuł "Najlepsza polska fantastyka". Horror moim zdaniem to też rodzaj fantastyki i jako taki ma miejsce w SFFH. Jeśli w tekście pojawiają się wilkołaki, duchy, klątwy czy wampiry, to osobiście z chęcią zobaczę takie opowiadanie na łamach pisma. Nie powinno na nich być jednak miejsca dla thrillerów, takowe bowiem, jak już powiedziano, więcej mają wspólnego z kryminałem niźli fantastyką.
Dla ankiety nie widzę jednak szczególnej potrzeby. Nie wiem, jak obecnie przedstawiają się proporcje gatunków w SFFH, mam jednak wrażenie (prosze mnie poprawić, jeśli się mylę), że groza jest w mniejszości. Nie łudźmy się, większość czytelników woli chyba raczej SF i F i na zbyt natarczywą obecność horroru nigdy nie przystanie. Dlatego jedno-dwa opowiadania grozy co jakiś czas nie zaszkodzą, ale SFFH to nie Kruk i niech tak zostanie. |
_________________ "Our life is a time of war and an interlude in a foreign land, and our fame thereafter, oblivion." Marcus Aurelius |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 11 Stycznia 2006, 11:09
|
|
|
Biały Miś napisał/a | Anko napisał/a | Bo rozumiem postulat: horror nie nęci - wyciąć go - ale wpierw to trzeba zdefiniować... |
Wszystko płynie dyskusja również.
Postulat mocno egoistyczny z mojej strony. Zamiast horroru wolałbym twardą SF. Ale ja postulowałem małą ankietkę badawcza. Dla NURSA to pikuś wykonać ankietkę by zobaczyć co lubieją czytelnicy.
A zadaniem NURSA jest zrobić tak by pismo nie padło oraz by nie schlebiać wyłącznie gustom czytelników a troszkę czytelnika naprowadzać w nieznane rejony
pozdrawiam |
misiu, ale tutaj mamy ok 100 aktywnych osob, oddających głosy ok 60-70. to nie jest reprezentatywna grupa, bo dotyczy osób raczej związanych z branzą. Ale moge zrobic taka ankietę, dla celów poznawczych. |
|
|
|
|
Biały Miś
Jaskier
|
Wysłany: 3 Lutego 2006, 14:17
|
|
|
Wszedłem z zapytaniem tutaj, bo gdzie miałem wleźć?
Bywam sporadycznie na forumie, czasami wyłowię coś... gdzieś...
Trafiłem do kącika Mistrzowie i...
Fajna ekipa...
TYLKO GDZIE JEST F.W. KRES?
pozdrawiam i obiecuję zakupić NURSową Apoklipsę (tak wychwalają że zakupię) |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 3 Lutego 2006, 17:39
|
|
|
Biały Miś napisał/a | TYLKO GDZIE JEST F.W. KRES? |
Widać, że Galerii nie czytałeś. Tam wyrażnie wspomniany pisze, że od sieci trzyma się z daleka i ani mu w głowie takie formy kontaktu.
Choć... fakt... kogoś tutaj brakuje...
HEMERLING! |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
NURS
Ojciec Redaktor
|
Wysłany: 3 Lutego 2006, 17:45
|
|
|
kąciki sa dla autorów obecnych na forum. z Markiem miałem ostatnio kontakt, zapraszałem go tutaj. |
|
|
|
|
|